Alles is op een of andere manier Wellness, de groene thee met aloë vera en ook de ontspannende hotstone massage. Alleen er is tegenwoordig meer voor nodig om fit te worden dan een kopje kruidenthee per dag. Wie zich goed wil voelen, wordt vanzelf actief. Volgens trendwatchers completeert Self-ness het begrip wellness: we mogen ons niet alleen maar passief laten verwennen, maar moeten ook actief zelf wat aan onze gezondheid doen. Daarbij past een saunabezoek, juist nu het weer wat kouder wordt. Dit versterkt namelijk op de lange termijn het immuunsysteem.

De oververhitting in de sauna stimuleert niet alleen het opbouwen van lichaamseigen ‘killercellen’ maar bevordert ook de ontwikkeling van afweerstoffen in het bloed. In het algemeen zijn saunabezoekers zelden ziek en herstellen sneller van een infectie. De warmteregulering wordt bij het bezoeken van een sauna regelmatig getraind, zodat het lichaam zich snel kan instellen op temperatuurswisselingen. Derhalve zijn saunabezoekers minder vatbaar, als het buiten koud en vochtig wordt.

De Inipi-Sauna van Duravit biedt naast gezondheidsbevorderende zweetkuren nog andere functies. De saunagast kan temperatuur, luchtvochtigheid, kleur van het licht en geluid via een afstandsbediening individueel instellen. Voorkeursinstellingen kunnen als gebruikersprofiel worden opgeslagen. Daarnaast zorgen extra vooraf ingestelde scenario’s voor afwisseling: jungle, desert, asia, mediterranea of indian ontwikkelen in termen van luchtvochtigheid of temperatuur hun werking, en worden begeleid met een passend geluid. Als plaatsbesparend alternatief biedt de compacte sauna Inipi B ook in de kleinste ruimte het grootste saunaplezier.

Toch maakt de afsluitende koude douche of dompelbad, de sauna zo gezond. De afwisselende warm-koud cyclus is een optimale training voor hart en bloedvaten. Bij het afkoelen onder de douche trekken de bloedvaten zich samen en stabiliseert de bloedsomloop zich. Frisse lucht koelt daarbij de longen en verhoogt de zuurstofopname in het bloed.

Voor alle onervaren saunagasten biedt de stoomdouche St.Trop een mogelijk alternatief. Stoomdouches zijn bloedsomloopbesparende zweetbaden met een soortgelijke werking als de sauna. In het stoombad heersen lagere temperaturen als in de sauna, de luchtvochtigheid ligt echter bij bijna 100%. Deze combinatie van warmte en vochtigheid reinigt, verzorgt en ontspant.

Regelmatige zweetkuren dragen dus op lange termijn bij tot versterking van het immuunsysteem net als die dagelijkse kop kruidenthee. Dankzij Selfness wordt de ontspanningskuur in de sauna gelijktijdig een preventieve gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Ook al kost de koude douche achteraf wel wat overwinningskracht.

Ook leuk om te lezen