Douchen en ondertussen lekker bruin worden? Dat kan met de Sunshower. Zonnebank en douche in één. Zo houdt u uw zonnige vakantiekleurtje moeiteloos het hele jaar door vast. Tijdens het douchen wordt de zonnefunctie ingeschakeld, waardoor uw huid wordt verwend met weldadige water- én zonnestralen.

Ter voorkoming van vitamine D tekort in de winter
Dermatolotgen doen bij Delftse studenten onderzoek naar postieve invloed van zonnebank. De afdeling dermatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum is een onderzoek gestart naar de positieve invloed van kunstmatig UV-licht op de aanmaak van vitamine D in de winter.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de producent van de Sunshower, een zonnebank speciaal voor onder de douche. Doel van het onderzoek is vast te stellen hoeveel het vitamine D gehalte in de huid toeneemt bij dagelijks 5 tot 10 minuten gebruik van de Sunshower. Het is bekend dat veel mensen een vitamine D tekort oplopen als de zon niet schijnt.

Een paar minuten (kunst)zon per dag
Het onderzoek staat onder leiding van de huidarts Stan Pavel en biofysicus Frank de Gruijl: "Het is een feit dat teveel UV-straling schadelijk is voor de huid. Aan de andere kant wijzen recente studies uit dat te weinig zonlicht ook niet goed is voor de gezondheid. Zonlicht is immers een natuurlijke bron van vitamine D.Een paar minuten zonlicht per dag is het beste.

Op die manier worden schadelijke effecten vermeden en kan het lichaam voldoende vitamine D aanmaken". Vitamine D is - zoals bekend - belangrijk voor sterke botten en tanden, maar ook voor andere processen in het lichaam, zoals regulering van celdeling. Het UV-licht van de Sunshower heeft hetzelfde effect als zonlicht op de aanmaak van vitamine D. Bovendien geeft de zonnebank voor onder de douche gedoseerd en op regelmatige basis UV-licht. De onderzoeksresultaten worden in april 2007 verwacht.

Twee vliegen in één klap
Bij het onderzoek zijn twee Delftse studentenhuizen betrokken. Bij elk van de studentenhuizen is de Sunshower in de douche ingebouwd. In totaal doen 50 personen mee aan het onderzoek, inclusief een controlegroep. Voor alle deelnemers geldt dat ze geen aanvullende vitamine D mogen slikken en zo min mogelijk vitamine D-rijk voedsel moeten eten. Proefpersoon Gijs Coppens van studentenhuis Oude Delft 223 ziet alleen maar voordelen van het onderzoek: "Douchen is een dagelijkse bezigheid en dat combineer ik nu met een paar minuten verantwoord zonnen. Zo sla ik twee vliegen in één klap. Hierdoor blijft niet alleen mijn vitamine D gehalte op peil, maar heb ik ook een mooi kleurtje. Een natte huid wordt sneller bruin."

Best New Bath product
De Sunshower is een uitvinding van het Delftse bedrijf Sentavi. De zonnebank heeft een design uitstraling en kan in vrijwel elke doucheruimte worden ingebouwd. De techniek zit verborgen achter een voorzetwandje van 20 centimeter. De Sunshower won in 2006 de award voor Best New Bath product op de KBIS in Chicago (de grootste sanitairbeurs van Amerika).

Er goed uitzien met een minimale inspanning! De Sunshower biedt een verantwoorde manier van zonnen. Regelmatig gebruik van de Sunshower geeft u een gezonde teint, als onderdeel van de dagelijkse verzorging en stimuleert de aanmaak van Vitamine D. De adviesverkoopprijs van de Sunshower is 4.998 euro.

Ook leuk om te lezen