2896
Mylife infrarood
Gepubliceerd: 27-10-2012 Laatste update: 22-04-2017

Het weldadige en therapeutische effect van warmte op ons lichaam kent een lange geschiedenis. Al in de prehistorie maakte men gebruik van zogenaamde zweethutten waar onze huidige saunas heel in de verte nog wel iets van weg hebben. De Grieken en Romeinen zijn met hun bekende thermen eigenlijk de echte voorlopers van de sauna.

Het genot van een sauna of infraroodcabine is tegenwoordig niet meer alleen weggelegd voor diegenen die regelmatig een openbare sauna bezoeken. Ook voor de eigen vertrouwde omgeving is er nu een ruim aanbod uit saunas, infraroodcabines of een combinatie van beide. Wat is het verschil en wat zijn de overeenkomsten?

Opwarmen
Het opwarmen van een saunacabine duurt circa 1 uur; dan is hij klaar voor gebruik. Dit komt omdat de saunakachel eigenlijk een langegolfstraler is, die eerst de lucht in de cabine moet opwarmen. De warmte van de hete lucht wordt daarna overgedragen op uw lichaam. Een infraroodcabine, die veelal gebruik maken van kortegolfstralers is na inschakeling direct klaar voor gebruik. De stralingswarmte dringt daarbij diep in uw lichaam, zonder dat de lucht hoeft te worden opgewarmd. U bespaart hiermee tijd en energiekosten.

Temperatuurbereik
Na inschakeling van uw saunakachel of infraroodstralers wordt uw cabine verwarmd. De sauna zal uiteindelijk een temperatuur bereiken van circa 90 graden Celsius en de infraroodcabine een temperatuur van circa 50 graden Celsius. Dit is dan ook een van de belangrijkste verschillen in de beleving van het klimaat. De een ervaart de hete saunacabine en de inademing van de hete droge lucht als prettig, terwijl de ander het milde klimaat van een infraroodcabine prefereert. Zowel de temperatuur van de sauna als het vermogen van de infraroodstralers is individueel in te stellen.

Zweten
Onder normale omstandigheden heeft de huid een temperatuur van 28-29 graden Celsius. Als de huid wordt blootgesteld aan een warmtebron zoals een sauna of infraroodcabine, kan de huid een temperatuur van 40 graden Celsius of meer bereiken. Als gevolg van de hoge huidtemperatuur gaat het lichaam proberen deze temperatuur te doen dalen door middel van een activering van de zweetklieren. Dit betekent dat u gaat zweten, zowel in de sauna als in de infraroodcabine. De kerntemperatuur van het lichaam van circa 37 graden Celsius zal in een sauna- of infraroodcabine maar 0,5 tot 1,5 graden Celsius stijgen. Een sessie in een sauna- of infraroodcabine sluit u af met een verkoelende douche, waardoor de geopende poriën zich weer snel sluiten.

Werking op de huid
De saunawarmte wordt net als langegolfstraling geabsorbeerd door de bovenste huidlagen. De kortegolfstraling van infraroodlampen dringt daarentegen door tot de diepste huidlagen (tot wel 5 mm diep), waar de warmte beter wordt verdeeld en vervolgens zorgt voor een prettige opwarming van uw lichaam.

Gezondheid
Buiten het feit dat het gebruik van een sauna of infraroodcabine goed is voor uw geestelijke ontspanning en welzijn, kent het gebruik van warmte bij therapieën en in de gezondheidszorg een lange historie. Door de opwarming van de huid worden de bloedcirculatie, de stofwisseling en de zweet-klieren geactiveerd. Maar het gebruik van een sauna en infraroodcabine heeft, zoals uit onderstaand overzicht blijkt, meer voordelen voor uw lichaam.

Hart en bloedvaten: training van de vaatspieren en verbetering aderconditie, verbetering van de doorbloeding, goed tegen spataderen, regulering en verlaging van de bloeddruk, goed tegen winterhanden en wintertenen.
Stofwisseling: ondersteuning van de afvoer van toxines en melkzuren, afscheiding van vochtophoping in het weefsel (oedeem).
Huid: zachtere en soepeler huid door het losraken van dode huidcellen, positieve werking tegen talgkliertjes, psoriasis, puistjes en eczeem, ontslakkende werking, verminderd cellulitis, minder gevoelig voor temperatuursinvloeden.
Spieren: ontspanning van spieren en gewrichten, behandeling van spier- en gewrichtspijnen.
Preventie: verbeterde weerstand tegen griep en verkoudheid, bevordering afweersysteem en weerstandsvermogen, conditieverbetering en verbranding calorieën.

Specifiek voor een sauna geldt dat de ingeademde hete saunalucht de afgifte van slijm stimuleert (positief voor bronchitispatiënten), de ademhalingswaarden verbetert en de spiervezels in luchtpijpvertakkingen ontspant (positief voor astmapatiënten).

Specifiek voor de infraroodcabine geldt dat door de dieptewerking van de straling en het feit dat er gerichter kan worden bestraald, infraroodstraling het immuunsysteem stimuleert (behandeling sclerodermie) en wordt ingezet bij de behandeling van ontstekingen en infecties (zoals artritis en chronische reuma). Ook bij zenuwpijnen zoals neuralgie, lendenpijn (lumbago), spierpijn (myalgie), peesontsteking en pijn na het trekken van een kies kan infraroodstraling voor verlichting zorgen. Verder helpt infraroodstraling bij het laten helen van niet-geïnfecteerde wonden en bij de verbetering van het regeneratieproces (vermindering van littekenvorming). Sporters gebruiken een infraroodcabine vaak als warming-up voor de spieren en als hulp bij het stretchen.

Even een stapje terug doen en aan ons zelf denken
In deze hectische tijd is het dan ook belangrijk dat we af en toe een stapje terug doen en aan onszelf denken. Even in onze drukke agendas een moment van rust inplannen en genieten van een welverdiende ontspanning. Uw lichaam vaart er wel bij en beloont u met extra energie.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide