Een regelmatig saunabad is gezond voor lijf en leden. Opwarmen, zweten, afkoelen en rusten zijn de verschillende fasen van het saunabad. Maar welk effect heeft het saunabad eigenlijk op uw lichaam? En is de sauna voor iedereen gezond? Lees hier het antwoord op deze vragen.

Weerstand
Een saunabad is een intensieve training voor uw lichaam. Door het afwisselend opwarmen en afkoelen moet uw lichaam zich aanpassen aan de verschillende omstandigheden. Daarmee wordt uw weerstand getraind, u bent minder gevoelig voor verkoudheid en griep.

Dieptereiniging
In de droge warmte van de sauna openen de poriën van de huid zich en gaat u zweten. Door het zweten worden huid en lichaam als het ware schoongespoeld. U kunt een saunabad dus zien als een dieptereiniging. Omdat u door het zweten veel vocht verliest, is het belangrijk om het vochttekort weer aan te vullen door goed te drinken. Ook sporters ervaren de sauna als een weldadig middel om stijfheid en spierpijn te verlichten.

Doorbloeding
De opwarming van het lichaam zorgt er overigens ook voor dat de aderen in uw lichaam zich verwijden. Bij het afkoelen (onder douche of in het dompelbad) trekken de aderen zich weer samen. Deze training houdt uw aderen gezond en bevordert een goede doorbloeding van alle organen.

Ontspanning
Een saunabad werkt ontspannend op lichaam en geest. Het ritueel van voetenbaden, opwarmen, afkoelen en rusten werkt rustgevend en geeft u hernieuwde energie. En juist in de huidige, drukke maatschappij met volle agendas is zon rustpunt een belangrijke tegenhanger.

Regelmaat
Wie optimaal wil profiteren van de gezondheidsbevorderende werking van de sauna moet er wel regelmatig gebruik van maken. Een maal per week is het minimum. Vaker mag natuurlijk.

Voor iedereen?
Voor gezonde mensen van alle leeftijden is er geen enkel bezwaar de sauna regelmatig te gebruiken. Mensen met hart- en vaatziekten, reumatische of andere klachten moeten eerst hun huisarts raadplegen. Koorts, ontstekingen en antibioticagebruik zijn eveneens contra-indicaties voor de sauna. Mensen met griep kunnen de sauna beter mijden tot de verschijnselen voorbij zijn. Babys horen nooit in de sauna thuis omdat zij nog niet in staat zijn hun lichaamstemperatuur te regelen.

Wie gezond is kan tot op hoge leeftijd regelmatig gebruik maken van de sauna en profiteren van de ontspannende, weldadige werking. Om het saunagebruik nog leuker te maken, zijn er allerlei accessoires.

Douchen en ondertussen lekker bruin worden? Dat kan met de Sunshower. Zonnebank en douche in één. Zo houdt u uw zonnige vakantiekleurtje moeiteloos het hele jaar door vast. Tijdens het douchen wordt de zonnefunctie ingeschakeld, waardoor uw huid wordt verwend met weldadige water- én zonnestralen.

Met Inipi presenteerde badkamerfabrikant Duravit een moderne designsauna dat het klassieke zweetbad uit de kelder heeft gehaald en het een plek heeft gegeven in de badkamer en leefruimte. In samenwerking met het Oostenrijks designtrio EOOS, zet Duravit deze trend door voor kleinere badkamers en lanceert de nieuwe Inipi B Super Compacte sauna, die een voetafdruk heeft van zon 120 x 120 cm daarbij toch een comfortabele hoeveelheid ruimte biedt voor één persoon zonder de hoogste designeisen uit het oog te verliezen.

Even genieten: een moment voor jezelf Uit onderzoek blijkt: we krijgen het wéér drukker. We vragen steeds meer van onszelf als het gaat om werk, gezin en sociaal leven. Dat is niet erg, zolang je iedere dag even een moment hebt voor jezelf. Een moment waarop je de hectiek van de dag gemakkelijk van je af kunt spoelen. En dat afspoelen bedoelen we letterlijk, want nergens kom je beter tot jezelf dan in de moderne badkamer.

Maak je spieren los
We beginnen meteen maar met het toppunt van relaxen: een hydro-water massagebad. Stelt u zich eens voor: u zakt diep weg in het warme, schuimende water, u leest de krant of een goed boek en ondertussen krijgt u een ontspannende massage. In een hydro-water massagebad zitten namelijk op de bodem en aan het voeteneind hydro-jets die het water met kracht laten pulseren. Hierdoor worden uw rugspieren en de onderkant van uw voeten - waar alle zenuwen samenkomen - weldadig gemasseerd. Desgewenst kunt u ook nog zijjets laten inbouwen of jets aan de hoofdsteunkant, zodat ook uw dijen en nek worden aangepakt. Door de combinatie van warm water en de hydro-massage wordt ook nog eens uw bloedcirculatie gestimuleerd. Om het helemaal af te maken, kunt u gekleurde ledlampjes in uw bad laten inbouwen. U kunt het water blauw, groen, oranje of rood laten kleuren, net waar u op dat moment behoefte aan heeft. Leuk voor de sfeer, zou u denken, maar deze zogenaamde chronotherapie gaat verder. Kleuren hebben namelijk invloed op ons bioritme. Gekleurde lichtgolven zijn niets anders dan trillingen op een bepaalde frequentie. En die trillingen geven je een hogere of lagere energie. Je raakt dus ofwel extra ontspannen (blauwe en groene lichtgolven) of je krijgt juist een opkikker (oranje en rood).

Samen in bad
Lekker ontspannen hoef je niet per se alleen te doen. Juist als je in het drukke dagelijks leven weinig tijd hebt voor elkaar, is het gezellig om samen met je partner of met je kinderen in bad te gaan. En dat is mogelijk met een meerpersoonsbad. Er zijn tegenwoordig verscheidene baden op de markt waar je met gemak met twee volwassenen in kunt badderen of met één volwassenen en twee kinderen. Deze familiebaden zijn er in verschillende vormen: rechthoekig, rond, ovaal, vierkant en zelfs zeshoekig. Zo kan in iedere badkamer de ruimte optimaal worden benut. Door de vormgeving - of beter gezegd ergonomie van het bad - kan iedereen comfortabel zitten en zich helemaal in het water onderdompelen. Ook in de huidige generatie eenpersoonsbaden ligt de nadruk steeds meer op ergonomisch comfort. De baden worden op de lichaamsvormen toegesneden. En dat wil zeggen dat het bad diep is waar het diep moet zijn. Dat zorgt er niet alleen voor dat u beter ligt of zit, maar ook dat zelfs lange mensen van nek tot voeten onder water kunnen verdwijnen.

Wisseldouche: begin de dag actief
Ondanks alle luxe die een modern bad met zich meebrengt, geven de meeste mensen nog altijd de voorkeur aan een douche. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders (57 procent) liever onder de douche stapt dan in bad. Een douche heeft als voordeel dat je lekker wakker kunt worden en meteen actief aan je dag kunt beginnen. Zeker als je kiest voor een zogenaamde wisseldouche. Dat is een automatische, kortstondige wisseling van warm en koud water, waarmee de temperatuurregeling van het lichaam onmiddellijk wordt wakker geschud. Dat koude water klinkt overigens erger dan het is. De warme waterstraal duurt vijftien seconden, de koude waterstraal maar vijf seconden. Net voordat je koud wordt, stroomt er al weer lekker warm water langs je lijf. Het is misschien even wennen, maar mensen met een wisseldouche willen nooit meer iets anders.Je lichaam heeft als het ware al een kleine work-out gedaan, voordat je goed en wel bent aangekleed. En deze wisseldouche heeft nog een voordeel. De wisseling van warm en koud water is namelijk ook goed voor de verbetering van je immuunsysteem.

Pure verwennerij
Hoewel een wisseldouche gezond en enerverend is, zal het niet iedereen als wellness in de oren klinken. Natuurlijk kun je onder de douche ook genieten van luxe in de zin van pure verwennerij. Denk daarbij aan een lekkere massage. Een massagedouche is niet alleen uitgerust met een hoofdstraal, maar ook met een nekstraal en zogenoemde zijjets. Door de roterende en pulserende waterstralen worden de spieren losgemaakt. Misschien sluit u de dag liever af met een tropische regenbui? Ook dat is mogelijk. Regendouches kunnen dit weldadige effect namelijk nabootsen. In een regendouche zitten douchekoppen die zowel aan de wand als aan het plafond gemonteerd kunnen worden. Een speciaal systeem zorgt ervoor dat de waterstralen verandert in een tropische regenbui. Door piepkleine openingen wordt lucht aangezogen en met het water vermengd. De straal breekt hierdoor in minidruppels uiteen. Hierdoor voelen de druppels veel zachter aan op uw huid. Sommige regendouches hebben ook een mistfunctie. Als u zich een kwartiertje terugtrekt in deze mist heeft dat al een positieve uitwerking op uw gezondheid. Het vermindert spanningen en het verlicht de pijn in botten en spieren. Bovendien stoomt u alle stress van zich af. Ditzelfde effect heeft u overigens met een stoomcabine. Uw douche verandert binnen no time in een Turks stoombad. Helemaal luxe is de sunshower. Dat is een douche met ingebouwde UV-lampen, waardoor u tijdens het douchen een mooi bruin kleurtje krijgt. De combinatie van water en UV zorgt bovendien voor een effectief bruiningseffect. En een speciaal filter beschermt uw huid tegen vroegtijdig ouder worden.

Weldadige warmte
De therapeutische werking van de sauna hoeven we u uiteraard niet meer uit te leggen. Iedereen weet dat de droge hitte van een sauna goed is voor je bloedsomloop, je afweersysteem, je stofwisseling, je huid en je hart en bloedvaten. Voor deze gezonde weldaad hoeft u niet meer per se naar een openbare sauna. Er zijn mogelijkheden genoeg om een sauna- of infraroodcabine in uw badkamer te laten inbouwen. Tussen die twee zit echter wel een verschil. De infrarood-sauna is direct klaar voor gebruik. Met een druk op de knop wordt meteen de gewenste warmte bereikt. En dat bespaart aanzienlijk op uw energierekening. De authentieke saunacabine kent namelijk een opwarmtijd van één uur. Maar deze sauna wordt wel heter dan de infra-roodvariant. Ook ontbreekt bij infrarood de droge lucht. Infra-rood verwarmt namelijk niet de gehele ruimte, maar alleen het lichaam. Daarom gaan echte saunafans toch vaak voor een authentieke saunacabine. De warmte van infra-roodlampen trekt wel weer dieper in de huid in, zodat die meer geschikt is voor mensen met spier- of zenuwproblemen. Goed nieuws voor wie niet kan kiezen: er bestaat ook een authentieke saunacabine waarin infraroodlampen zijn geïntegreerd.

Terug naar de natuur
Nu de badkamer steeds meer een relaxruimte wordt, denken badkamerdesigners beter na over de sfeer van de ruimte. Om het gevoel van even weg van alles te versterker, laten ze zich steeds vaker inspireren door de natuur. De natuur vind je terug in alle vormen. We noemden net al de regen- en mistdouche. Ook in opkomst is het zogenoemde vijverbad. Daarin is het bad in de badkamervloer ingebouwd en is het wateroppervlak dus gelijk aan de vloer. En wat dacht u van kranen die het geluid van een natuurlijke waterbron zoveel mogelijk nabootsen? Ook qua vormgeving wordt buiten naar binnen gehaald. Strakke lijnen maken plaats voor meer ronde, organische vormen. En steeds vaker zie je het gebruik van waterbestendig hout in de badkamer. Net als gestuukte wanden met watervaste verf in natuurlijke aardkleuren. Ook gesignaleerd: behang dat geschikt is voor natte ruimten met boom- of bladerprints.

Douchen in de slaapkamer
In de meeste huizen is het een overzichtelijk geheel: slapen doe je in de slaapkamer en douchen in de badkamer. Maar waarom eigenlijk? Dat vraagt ook de nieuwe generatie binnenhuisarchitecten zichzelf af. Zij komen met ideeën om de slaap- en badkamer bij elkaar te trekken. Dus: slaapkamer en badkamer worden één. Zo wordt het bad bijvoorbeeld in de slaapkamer geïnstalleerd. Dat kan een bad op pootjes zijn, maar ook een verzonken ligbad in een betonnen podium. Douchen doe je straks achter een lange, glazen wand in de slaapkamer. Tegen die glazen wand kun je bijvoorbeeld weer het hoofdeind van je bed neerzetten. Zo heb je een grote, lange ruimte voor de inloopdouche en de matglazen wand geeft een leuk effect in de slaapkamer. Voordeel van zon grote bad-slaapkamer is natuurlijk dat er extra veel ruimte is voor bovengenoemde luxe!

Bron: Vereniging Confortabel Wonen

Bubbelen staat garant voor eigentijds badplezier Lekker wegzakken in een warm bad is een weldaad. Genieten van een bubbelbad doet daar nog een schepje bovenop. Het warme water en de bubbels verkwikken, masseren en ontspannen het lichaam zeer geleidelijk. Spieren komen tot rust, de bloedsomloop wordt gestimuleerd en de huid wordt geprikkeld. En u kunt het daarbij net zo geriefelijk maken als u wilt: met een lekker glaasje erbij, een boek of een tijdschrift, of met zwoele muziek op de achtergrond.

Twee systemen
Er is een aantal termen in omloop als we het over bubbelen hebben. Bubbelbad, whirlpool en jacuzzi (is eigenlijk merknaam) zijn de meest voorkomende. In principe zijn er maar twee soorten bubbelbaden: baden met het hydrosysteem (water) en baden met het spasysteem (lucht). Bij het hydrosysteem wordt een deel van het water uit het bad weggezogen en rondgepompt via een buizenstelsel. Via diverse inspuitjets wordt het water vervolgens onder (hoge) druk op het lichaam gespoten. In het spasysteem spuiten sproeiers (met behulp van een luchtpomp) lucht die van buitenaf wordt aangezogen in het water, waardoor dit gaat borrelen. Bij de meeste merken kunt u het hydrosysteem en spasysteem ook combineren in een bad, waardoor u zelf bepaald, op het moment dat u in bad zit, waar u het meeste zin in heeft. Optimaal genieten dus.

Hygiëne
Ter voorkoming van vorming van vuil en bacteriën (zoals de legionella) in de leidingen van uw massagesysteem is het belangrijk dat u een systeem kiest waarbij de leidingen volledig leeg lopen na het gebruik van het bad waardoor de vorming van restwater wordt voorkomen. Kies bij voorkeur een luchtsysteem waarbij de luchtjets in de bodem voorzien zijn van terugslagklepjes. Let bij de keuze van het watersysteem erop dat het water bij voorkeur via de afvoer wordt aangezogen door de pomp. Omdat de afvoer het laagste punt is van het bad, kan het water hierdoor het beste weglopen. De terugslagklepjes en de bodemaanzuiging zorgen er ook voor dat u tijdens het inschakelen van het systeem niet verast wordt door koud badwater van uw voorganger. Uw systeem dient u periodiek te reinigen met een speciale whirlpoolreininger.

Hydromassage
Voor mensen met rug-, spier- en gewrichtspijnen is een massagebad van harte aan te bevelen. Ook mensen die problemen hebben met de bloeddoorstroming, spataderen en cellulitis kunnen gebaad zijn met een massagebad. Let daarbij op dat u kiest voor een watermassagesysteem (hydromassage). Een spasysteem (lucht) werkt ontspannend en is goed tegen stress, maar masseert niet! Ga bij de aanschaf van een hydromassagesysteem niet overhaast te werk. Ga bij voorkeur even in het bad van uw keuze zitten en verzeker u ervan dat de stralen die uit de waterjets komen ook daadwerkelijk uw lichaam op de juiste plek raken. Als u bijvoorbeeld last heeft van uw onderrug, is het dus essentieel dat die plek wordt gemasseerd. Aangezien uw benen vaak vlak op de bodem van het bad liggen, is het belangrijk dat de waterjets zo laag mogelijk in het bad zijn geplaatst, anders vormen de jets een leuk schouwspel, maar masseren doet ze niet.

Proefbubbelen
Als u de aanschaf van een bubbelbad overweegt, is het verstandig eerst een "proefrit" te maken. Vaak vergt de aanschaf van een goed systeem een hele investering waar u toch zeker zon 15 jaar van wenst te genieten. Veel speciaalzaken beschikken over testruimtes of kunnen u doorverwijzen naar een van hun leveranciers waar u vrijblijvend verschillende systemen met elkaar kunt vergelijken en vervolgens een goede keuze kunt maken.

Bron: Vereniging Comfortabel wonen