Met de opkomst van de thuissauna wordt ook steeds meer aandacht besteed aan het design. Naast het traditionele blokhut uiterlijk, zien we steeds vaker designsaunas die in de moderne badkamer niet misstaan. Integendeel zelfs, het worden echte blikvangers. Daarnaast biedt de ook vernieuwende functies en technieken, zoals chromotherapie of infraroodwarmte.

Bijzonder kleur- en materiaalgebruikOp designbeurzen worden saunas gesignaleerd in kleuren als lavendel of metaalgrijs. Ook exemplaren met een hightech uiterlijk, door het gebruik van metaal en glas zijn in opkomst. Verder zien we steeds vaker designsaunas met een uiterlijk van een actuele, ronde douchecabine.

Kleurentherapie
Sommige nieuwe saunas bieden chromo- of kleurentherapie als geïntegreerde functie. Maar ook in een bestaande sauna kan kleurentherapie eenvoudig worden toegevoegd. Met een speciale extra lichtbak met een besturing bijvoorbeeld. Daarmee kunt u naar wens een gekozen kleur voor een bepaalde tijd laten inwerken.

Afgezien van de positieve effecten, geeft kleur in de sauna ook een betoverende sfeer. Sommigen vinden het onzin, anderen zweren erbij.

Feit is dat het steeds duidelijker wordt dat kleuren een bepaalde werking hebben op lichaam en geest. Rood licht werkt stimulerend, geel maakt opgewekt, groen zorgt voor balans en rust en blauw werkt verkoelend en ontspannend. Sommige saunas en kleurtherapielampen bieden nog meer kleurmogelijkheden met weer andere effecten. Zo kunt u een therapie op maat samenstellen.

Infrarood
De infraroodsauna wint snel terrein onder sauna- en wellnessliefhebbers. En dat is niet verwonderlijk, want de infraroodsauna biedt vele voordelen ten opzichte van de traditionele sauna. In de gewone sauna wordt gebruikt gemaakt van hete lucht en stoom om het lichaam te verwarmen. De infraroodsauna is voorzien van infrarood kwartslampen of keramische lampen die zorgen voor een aangename stralingswarmte. De temperatuur in de infraroodcabine is lager, de opwarmingstijd is veel korter (slechts een paar minuten) en het energieverbruik is lager. Er zijn ook geen speciale aansluitingen nodig. Een gewoon stopcontact volstaat.

Toekomst
Duidelijk is dat de sauna nog lang niet op zn retour is. Integendeel zelfs. De thuissauna is een echt designobject met geavanceerde technologie voor wellness op zn best. In de komende jaren zal de thuissauna ons dan ook blijven verrassen door opvallende vormgeving, nieuwe functies en mogelijkheden.

Het weldadige en therapeutische effect van warmte op ons lichaam kent een lange geschiedenis. Al in de prehistorie maakte men gebruik van zogenaamde zweethutten waar onze huidige saunas heel in de verte nog wel iets van weg hebben. De Grieken en Romeinen zijn met hun bekende thermen eigenlijk de echte voorlopers van de sauna.

Het genot van een sauna of infraroodcabine is tegenwoordig niet meer alleen weggelegd voor diegenen die regelmatig een openbare sauna bezoeken. Ook voor de eigen vertrouwde omgeving is er nu een ruim aanbod uit saunas, infraroodcabines of een combinatie van beide. Wat is het verschil en wat zijn de overeenkomsten?

Opwarmen
Het opwarmen van een saunacabine duurt circa 1 uur; dan is hij klaar voor gebruik. Dit komt omdat de saunakachel eigenlijk een langegolfstraler is, die eerst de lucht in de cabine moet opwarmen. De warmte van de hete lucht wordt daarna overgedragen op uw lichaam. Een infraroodcabine, die veelal gebruik maken van kortegolfstralers is na inschakeling direct klaar voor gebruik. De stralingswarmte dringt daarbij diep in uw lichaam, zonder dat de lucht hoeft te worden opgewarmd. U bespaart hiermee tijd en energiekosten.

Temperatuurbereik
Na inschakeling van uw saunakachel of infraroodstralers wordt uw cabine verwarmd. De sauna zal uiteindelijk een temperatuur bereiken van circa 90 graden Celsius en de infraroodcabine een temperatuur van circa 50 graden Celsius. Dit is dan ook een van de belangrijkste verschillen in de beleving van het klimaat. De een ervaart de hete saunacabine en de inademing van de hete droge lucht als prettig, terwijl de ander het milde klimaat van een infraroodcabine prefereert. Zowel de temperatuur van de sauna als het vermogen van de infraroodstralers is individueel in te stellen.

Zweten
Onder normale omstandigheden heeft de huid een temperatuur van 28-29 graden Celsius. Als de huid wordt blootgesteld aan een warmtebron zoals een sauna of infraroodcabine, kan de huid een temperatuur van 40 graden Celsius of meer bereiken. Als gevolg van de hoge huidtemperatuur gaat het lichaam proberen deze temperatuur te doen dalen door middel van een activering van de zweetklieren. Dit betekent dat u gaat zweten, zowel in de sauna als in de infraroodcabine. De kerntemperatuur van het lichaam van circa 37 graden Celsius zal in een sauna- of infraroodcabine maar 0,5 tot 1,5 graden Celsius stijgen. Een sessie in een sauna- of infraroodcabine sluit u af met een verkoelende douche, waardoor de geopende poriën zich weer snel sluiten.

Werking op de huid
De saunawarmte wordt net als langegolfstraling geabsorbeerd door de bovenste huidlagen. De kortegolfstraling van infraroodlampen dringt daarentegen door tot de diepste huidlagen (tot wel 5 mm diep), waar de warmte beter wordt verdeeld en vervolgens zorgt voor een prettige opwarming van uw lichaam.

Gezondheid
Buiten het feit dat het gebruik van een sauna of infraroodcabine goed is voor uw geestelijke ontspanning en welzijn, kent het gebruik van warmte bij therapieën en in de gezondheidszorg een lange historie. Door de opwarming van de huid worden de bloedcirculatie, de stofwisseling en de zweet-klieren geactiveerd. Maar het gebruik van een sauna en infraroodcabine heeft, zoals uit onderstaand overzicht blijkt, meer voordelen voor uw lichaam.

Hart en bloedvaten: training van de vaatspieren en verbetering aderconditie, verbetering van de doorbloeding, goed tegen spataderen, regulering en verlaging van de bloeddruk, goed tegen winterhanden en wintertenen.
Stofwisseling: ondersteuning van de afvoer van toxines en melkzuren, afscheiding van vochtophoping in het weefsel (oedeem).
Huid: zachtere en soepeler huid door het losraken van dode huidcellen, positieve werking tegen talgkliertjes, psoriasis, puistjes en eczeem, ontslakkende werking, verminderd cellulitis, minder gevoelig voor temperatuursinvloeden.
Spieren: ontspanning van spieren en gewrichten, behandeling van spier- en gewrichtspijnen.
Preventie: verbeterde weerstand tegen griep en verkoudheid, bevordering afweersysteem en weerstandsvermogen, conditieverbetering en verbranding calorieën.

Specifiek voor een sauna geldt dat de ingeademde hete saunalucht de afgifte van slijm stimuleert (positief voor bronchitispatiënten), de ademhalingswaarden verbetert en de spiervezels in luchtpijpvertakkingen ontspant (positief voor astmapatiënten).

Specifiek voor de infraroodcabine geldt dat door de dieptewerking van de straling en het feit dat er gerichter kan worden bestraald, infraroodstraling het immuunsysteem stimuleert (behandeling sclerodermie) en wordt ingezet bij de behandeling van ontstekingen en infecties (zoals artritis en chronische reuma). Ook bij zenuwpijnen zoals neuralgie, lendenpijn (lumbago), spierpijn (myalgie), peesontsteking en pijn na het trekken van een kies kan infraroodstraling voor verlichting zorgen. Verder helpt infraroodstraling bij het laten helen van niet-geïnfecteerde wonden en bij de verbetering van het regeneratieproces (vermindering van littekenvorming). Sporters gebruiken een infraroodcabine vaak als warming-up voor de spieren en als hulp bij het stretchen.

Even een stapje terug doen en aan ons zelf denken
In deze hectische tijd is het dan ook belangrijk dat we af en toe een stapje terug doen en aan onszelf denken. Even in onze drukke agendas een moment van rust inplannen en genieten van een welverdiende ontspanning. Uw lichaam vaart er wel bij en beloont u met extra energie.

Er is een enorm groot aanbod in thuissaunas. Van een kleine éénpersoons sauna tot en met een royale gezinssauna. Bovendien is er nogal wat verschil in materialen, uitvoeringen en prijzen. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een sauna?

Een sauna kan vrijwel overal geplaatst worden: in de badkamer, maar ook op zolder, in de garage, de kelder, de logeerkamer, of in de tuin. Veel ruimte is er in principe niet nodig. Er zijn hele kleine (zit)modellen die slechts ruimte van één vierkante meter nodig hebben. Wie wil kunnen liggen, moet rekenen op een minimale afmeting van 2 bij 2 meter. Voor een gezinssauna is natuurlijk meer ruimte nodig. Er zijn kant-en-klare modellen, maar ook bouwpakketten met pasklare onderdelen.

Elektriciteit
Voor de installatie is de enige voorwaarde dat er een stopcontact aanwezig is. Bij saunas met een inhoud van meer dan 4,5 kubieke meter, is krachtstroom vereist. Wie de sauna zelf wil bouwen doet er verstandig aan zich goed te laten adviseren over de vereiste ventilatie en elektrische aansluitingen. Het aansluiten van de oven en de verlichting moet altijd gebeuren door een erkende installateur.

Water
De werking van de sauna stoelt op de wisselwerking van warme droge lucht en afkoeling. In de buurt van sauna moet dus een wateraansluiting zijn. Wanneer de sauna in de badkamer wordt geïnstalleerd is aan die voorwaarde natuurlijk voldaan. Het afkoelen kan gebeuren onder de douche.

Andere mogelijkheden voor de afkoelfase zijn een eenvoudige slang, een waterval- of stortdouche of een dompelton. Wie de sauna in de badkamer wil plaatsen moet wel zorgen voor een goede ventilatie. De sauna is tenslotte een droge, houten cabine, terwijl de badkamer een vochtige ruimte is. Goede ventilatie is dus een must.

Panelen of massief?
Er zijn saunas die zijn opgebouwd uit massief hout en saunas die zijn gemaakt van panelen met isolatielaag. De keuze tussen de twee mogelijkheden is heel persoonlijk. De panelensauna wordt opgebouwd uit sandwichpanelen met daartussen een isolatielaag en een dampscherm. Een massieve sauna bestaat rondom uit houten balken en hebben een oorspronkelijk karakter. Fervente saunagangers hebben vaak een voorkeur voor de massieve sauna vanwege het milde saunaklimaat en de volle rijke geur van massief hout. Massief hout heeft direct invloed op het klimaat in uw sauna. Hout is een natuurproduct en ademt. De massieve sauna slaat de warmte op en geeft die weer langzaam aan de ruimte af. Het nadeel is dat de sauna zwaarder is, meer ruimte in beslag neemt en langere tijd nodig heeft om op te warmen dan de panelensauna. Panelensaunas warmen zijn sneller op temperatuur, zijn snel op te bouwen en zijn compacter. De meest

gebruikte houtsoorten voor saunas zijn Nordische Fichte, Kiefer, Hemlock, Red Cedar en Abachihout. Abachi heeft zeer lage warmtegeleiding en splintert niet. Het wordt daarom vaak in voor de zit- en ligbanken gebruikt, voor een aangenaam zit- of ligcomfort.

Kachel - elektrisch, hout of gas
Een belangrijke voorwaarde voor een goed klimaat in uw sauna is een goede kachel. Deze vormt het hart van uw sauna en bepaalt de temperatuur en de luchtvochtigheid. Een sauna kan verwarmd worden door middel van gas, elektriciteit of hout. De meeste saunas zijn voorzien van een elektrische saunakachel. De capaciteit van de kachel moet vanzelfsprekend afgestemd zijn op de grootte van de sauna, voor een goed saunaklimaat. De traditionele, houtgestookte saunakachel is een rustieke warmtebron met een hoge stralingswarmte en een optimaal comfort. Het steenreservoir moet regelmatig worden overgoten met water om stoomontwikkeling te krijgen. Sommige kachels hebben een aparte geurverdeler voor verse of gedroogde kruiden. Elektrische kachels kunnen eventueel onder de ligbanken ingebouwd worden en zijn voorzien van een elektronische temperatuurregeling, een tijdschakelaar en een sproei-installatie. Er zijn ook elektrische saunakachels met een ingenieuze stoomgenerator. Daarmee kunt u vele klimaten in uw sauna creëren; de normale traditionele droge sauna en een saunabad met lage temperaturen, gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid. Op een schaaltje kan water met een kruidenconcentraat worden gegoten. Gasgestookte saunakachels worden vooral gebruikt in professionele saunacabines. Gezien de hoge kosten voor aanschaf en installatie worden ze voor de thuissauna zelden gekozen.

Alles is op een of andere manier Wellness, de groene thee met aloë vera en ook de ontspannende hotstone massage. Alleen er is tegenwoordig meer voor nodig om fit te worden dan een kopje kruidenthee per dag. Wie zich goed wil voelen, wordt vanzelf actief. Volgens trendwatchers completeert Self-ness het begrip wellness: we mogen ons niet alleen maar passief laten verwennen, maar moeten ook actief zelf wat aan onze gezondheid doen. Daarbij past een saunabezoek, juist nu het weer wat kouder wordt. Dit versterkt namelijk op de lange termijn het immuunsysteem.

De oververhitting in de sauna stimuleert niet alleen het opbouwen van lichaamseigen ‘killercellen’ maar bevordert ook de ontwikkeling van afweerstoffen in het bloed. In het algemeen zijn saunabezoekers zelden ziek en herstellen sneller van een infectie. De warmteregulering wordt bij het bezoeken van een sauna regelmatig getraind, zodat het lichaam zich snel kan instellen op temperatuurswisselingen. Derhalve zijn saunabezoekers minder vatbaar, als het buiten koud en vochtig wordt.

De Inipi-Sauna van Duravit biedt naast gezondheidsbevorderende zweetkuren nog andere functies. De saunagast kan temperatuur, luchtvochtigheid, kleur van het licht en geluid via een afstandsbediening individueel instellen. Voorkeursinstellingen kunnen als gebruikersprofiel worden opgeslagen. Daarnaast zorgen extra vooraf ingestelde scenario’s voor afwisseling: jungle, desert, asia, mediterranea of indian ontwikkelen in termen van luchtvochtigheid of temperatuur hun werking, en worden begeleid met een passend geluid. Als plaatsbesparend alternatief biedt de compacte sauna Inipi B ook in de kleinste ruimte het grootste saunaplezier.

Toch maakt de afsluitende koude douche of dompelbad, de sauna zo gezond. De afwisselende warm-koud cyclus is een optimale training voor hart en bloedvaten. Bij het afkoelen onder de douche trekken de bloedvaten zich samen en stabiliseert de bloedsomloop zich. Frisse lucht koelt daarbij de longen en verhoogt de zuurstofopname in het bloed.

Voor alle onervaren saunagasten biedt de stoomdouche St.Trop een mogelijk alternatief. Stoomdouches zijn bloedsomloopbesparende zweetbaden met een soortgelijke werking als de sauna. In het stoombad heersen lagere temperaturen als in de sauna, de luchtvochtigheid ligt echter bij bijna 100%. Deze combinatie van warmte en vochtigheid reinigt, verzorgt en ontspant.

Regelmatige zweetkuren dragen dus op lange termijn bij tot versterking van het immuunsysteem net als die dagelijkse kop kruidenthee. Dankzij Selfness wordt de ontspanningskuur in de sauna gelijktijdig een preventieve gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Ook al kost de koude douche achteraf wel wat overwinningskracht.

Duravit presenteert een nieuwe éénpersoonsauna Inipi B Super Compact. De compacte sauna wordt bediend met een bijzondere afstandsbediening die de vorm heeft van een steen. Het bedieningspaneel is geïntegreerd in de zijkant in het front van de sauna. Daar zijn temperatuur, timer voor de oven of een digitale zandloper individueel instelbaar.

Geïnspireerd door de oorspronkelijke zweethut ontwierp het Oostenrijkse designbureau EOOS de transparante sauna Inipi voor Duravit. De sauna wordt bediend middels een afstandsbediening in de vorm van een steen: temperatuur, luchtvochtigheid, gekleurd licht en geluid, alles kan individueel worden ingesteld.

Een verzamelterm die steeds opnieuw opduikt in de interieurbladen. Wellness staat voor een fraaie en comfortabele leefomgeving waarin het interieur ten dienste staat van lichaam en geest. De badkamer is de ultieme wellness-ruimte, want wellness dat is onthaasten, ontspannen en genieten tegelijk!

Wellness gaat over sfeer en beleving. Een wellness-ruimte, want dat hoeft niet per definitie de badkamer te zijn, is een persoonlijke en intieme ruimte. Het creëren van de juiste sfeer vraagt om inzicht in uw eigen wensen en voorkeuren. Welke sfeer wilt u oproepen? Wat vindt u belangrijk? Bent u al wat ouder, dan zijn aspecten als veiligheid en gebruikersgemak belangrijk en is een therapeutische infraroodcabine misschien iets voor u. Of heeft u beiden een hectische baan en een gezin met opgroeiende kinderen? Dan is een combinatie van een meerpersoons saunacabine met een tweepersoons inloopdouche wellicht het summum?

Oppepper
De sauna is misschien wel de oudst bekende wellness voorziening die wij kennen. De versie van vandaag de dag wordt als bouwpakket geleverd en kan redelijk eenvoudig binnenshuis (of in de tuin) worden geïnstalleerd. Het enige wat u nodig heeft is een douche en een stopcontact in de buurt. Tegenwoordig zijn er cabines op de markt die volledig achter een tegelwand in te bouwen zijn waardoor ze integreren met de rest van de badkamer. Een half uurtje (of langer) zweten geeft een oppepper aan de bloedsomloop waardoor uw afweersysteem een boost krijgt. De hitte (tot wel 100 °C) maant tot kalmte en laat u transpireren, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd.

Stoomkracht
De weldadige warmte van stoom opent de poriën, reinigt de huid, stimuleert de bloedsomloop en voert afvalstoffen uit het lichaam. Stoom gaat wat milder te werk dan de sauna (ongeveer 48 °C). Veel stoomcabines of stoomcomponenten worden tegenwoordig gecombineerd met een uitgebreide douchecomponent. Het mooie van twee werelden wordt zo verenigd. Terwijl uw poriën diepgaand door de stoom worden gereinigd, worden uw schouders, nek en rug gemasseerd door pulserende waterjets (hydromassage). Nog completer wordt de stoomsessie door een scheutje aromatische olie toe te voegen of jawel, met uw favoriete muziek op de achtergrond. Heerlijk! De cabines of de heel handige, vrij te plaatsen losse stoomcomponenten kunnen in elke ruimte worden geplaatst, dus ook in de slaapkamer. Relatief nieuw zijn de inbouwcabines. Deze kunt u van binnen en buiten betegelen waardoor de cabine één wordt met de rest van de badkamer.

Heilzame warmte
Infrarood is helemaal hot. Letterlijk en figuurlijk, want door de infraroodstraling wordt het lichaam diepgaand verwarmd. Infraroodcabines werken - het woord zegt het al - met infraroodstraling. Een infraroodcabine heeft als voordeel dat de temperatuur er mild is (maximaal 60 °C ten opzichte van soms 100 °C in de sauna!). Van een benauwd gevoel heeft u in een infraroodcabine dus geen last. Ook de ijskoude douche na een saunasessie is niet meer nodig. Toch is het resultaat hetzelfde, of zelfs beter dan de traditionele sauna. Infraroodstraling is heilzaam bij pijn- en spierklachten. Ook hier worden de afvalstoffen afgevoerd wat de calorieverbranding en het energieniveau verhoogt. Tevens verbetert de straling de doorbloeding van de huid, waardoor cellulitis, maar ook andere huidafwijkingen zoals psoriasis verminderen. Er zijn infraroodcabines op de markt verkrijgbaar met korte- of met lange-golf infraroodstraling. Alleen de korte-golf straling dringt daadwerkelijk uw huid in en is daardoor effectiever dan de lange-golf infraroodstraling.

Chromotherapie
Kleurentherapie of ook wel chromotherapie genoemd wordt ook in badkamers steeds vaker toegepast. Behalve dat chromotherapie heilzaam werkt op uw lichaam en geest, brengen de vele kleuren, zoals blauw, groen en rood, ook warmte en sfeer in uw badkamer. U kunt uw badkamerverlichting middels LED lampen qua kleur aanpassen, maar ook de meeste whirlpools, stoomcabines en (infrarood)saunas zijn tegenwoordig optioneel leverbaar met chromotherapie.

Ruimte
Ziet u zon kuuroord wel zitten, maar mag het niet te druk ogen? Hier alvast wat suggesties. De combinatie van een verzonken ligbad en een inloopdouche werkt optisch vergrotend omdat de ruimte open en transparant blijft. Een inbouwcabine geeft een ruimtelijk effect omdat deze in de wand wordt geïntegreerd. De nieuwste cabines kunnen voor een gelijkmatig en doorlopend effect, in dezelfde stijl als de overige wanden betegeld worden.

Alles inéén
Ook met een kleine ruimte zijn de mogelijkheden groots. Wat te denken van de gecombineerde stoom/douchecabine waarin een hele reeks wellness functies zoals stoom-, aroma-, kleuren- en lichttherapie zijn ondergebracht? Desgewenst kan de doucheruimte worden uitgerust met een - in de muur - ingebouwde sunshower! U stapt verfrist en bovendien egaal gebruind weer naar buiten.

Sfeermakers
Het allerleukste komt meestal op het laatst. De wellness-ruimte is een juweeltje geworden! Het zoeken naar mooie bijpassende accessoires kan nu beginnen. Een weelderige tropische plant, een apart sieradendoosje of een set robuuste kaarsen maken de wellness-ruimte pas echt persoonlijk.

Milieu
Een wellnessruimte heeft zo zijn eigen specifieke eisen op het gebied van elektriciteit en watercapaciteit. Overigens is het niet per definitie zo dat wellness voorzieningen automatisch meer energie en water verbruiken. Sommige regendouches verbruiken zelfs minder water dan een normale douche. Een vernuftig systeem zorgt ervoor dat er naast water ook lucht door de douchegaatjes wordt geperst. Hierdoor voelen de waterstalen vol en krachtig aan.

Tips:
Wanneer u kiest voor een sauna-, stoom-, infrarood- of whirlpoolvoorziening is het meestal nodig om een extra elektriciteitsgroep aan te leggen.

Heerlijk dat geurige scheutje geurig olie in bad of door de stoom. Gebruik dan wel altijd een etherische en emulgerende olie. Deze zijn in tegenstelling tot gewone badoliën wateroplosbaar en vervuilen het water dus niet.

Een whirlpoolsysteem is heerlijk, maar kies wel voor een systeem met bodemaanzuiging, zodat het restwater in leiding en pomp beter wordt afgevoerd en legionella bacteriën geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen. Let op dat de waterjets zo laag mogelijk in het bad zijn geplaatst anders voelt u niets van de massagestralen.

De nablaasfunctie bij een spasysteem is van groot belang. Anders bestaat de kans op achterblijven van vervuild water in de luchtjets.

Bron: Uw badkamer. 

We hebben genoeg van overvolle werkschema’s, stress, prestatiedruk en toenemende jachtigheid. In plaats van de hele dag bereikbaar en bezig te zijn, zetten steeds meer mensen hun mobieltje en e-mail een paar uur uit zodat er tijd en rust komt voor het opladen van onze lichamelijke en geestelijke accu. Door een gezonde levensstijl voelen we ons beter, genieten we meer en leven we langer. Dus weg ‘druk, druk, druk’ en welkom WELLNESS TREND.

Een douche met een stoomfunctie of zelfs aromatherapie is bijna standaard geworden. Het laat zien dat we het steeds belangrijker vinden dat de badkamer niet alleen een wasgelegenheid is. Welness is het trendwoord van de afgelopen tijd en terecht, want waarom zou je je badkamer niet omtoveren tot een weldadig relaxparadijsje.

Ayurveda
Het geheim van Ayurveda, een duizenden jaren oude Indiase traditionele wetenschap, ligt in zijn eenvoud, natuurlijkheid en effectiviteit. De authentieke producten omvatten onder meer natuurcosmetica, hoogwaardige oliën, kruidenrecepten, wierook, haarverzorgingsmiddelen en voedingssupplementen.

Buffing grains
Deze luxueuze granen kunnen worden gemixt met een cleanser of water om op een zachte wijze het gezicht te exfoliëren. Het helpt tegen een droge huid en bevordert de doorbloeding en celvernieuwing, waardoor nieuwere en gezondere huid zichtbaar wordt.

Chromotherapie
Chromotherapie wordt ook in de badkamer thuis steeds vaker toegepast. De kleurentherapie wordt gebruikt om lichaam, ziel en geest in harmonie te brengen. De gekleurde lampen geven niet alleen een eigen sfeer, maar hebben ook een verschillende effect. Naast LED-lampen in het plafond, kan ook gekozen worden voor stoomcabine, sauna of whirlpool met chromotherapie.

Douche
Douchen wordt een steeds groter feest met alle mogelijkheden van tegenwoordig. Ultragrote douchekoppen geven de sensatie van een moesson en zijdouches werken lekker in op de spieren. Een compact douchepaneel waarmee watertemperatuur, kracht van de straal, chromotherapie en mp3 gereld kunnen worden, combineert alle opties op efficiënte wijze.

Etherische olie
Met etherische oliën of andere natuurlijke geurextracten van bloemen en planten heb je de juiste ingrediënten voor aromatherapie. Sauna en stoomcabine kunnen worden uitgerust met een speciale dispenser, maar een scheutje olie in het badwater geeft ook het gewenste effect. Ontspan bijvoorbeeld met lavendel en ga stress te lijf met bergamotolie.

Finse sauna
In een traditionele Finse sauna kan de temperatuur oplopen tot ongeveer 90 graden terwijl de luchtvochtigheid minimaal is. Naast de bekende houten cabines in diverse standaardmaten, zijn er ook inbouwcabines die naadloos in het badkamerontwerp kunnen worden geïntegreerd.

Geurzeepjes
Heerlijke geurzeepjes, soms van 100% plantaardige olie, bijvoorbeeld in de geuren roos, lavendel, rozemarijn, patchouli of eucalyptus, mogen niet in de eigen wellnessruimte ontbreken. Bijna elke badlijn heeft ze wel in het assortiment, als tablet, maar ook als vloeibare handzeep in mooie glazen zeeppompjes.

Hydrotherapie
Hydromassage benut de kracht van water om het lichaam te reinigen en tevens de gezondheid te bevorderen. Een bad met whirlpooleigenschappen masseert verschillende drukpunten van het lichaam. Gevanceerde douches geven hetzelfde effect.

Infrarood sauna
Een goed alternatief voor de traditionele sauna is een infrarood sauna. De temperatuur is minder hoog, maar het resultaat is vergelijkbaar. Infraroodstraling is weldadig bij pijn- en spierklachten en verbetert de doorbloeding van de huid. Bijkomend voordeel is een grotere calorieverbranding en verhoging van het energieniveau. Koelen na afloop is niet nodig.

Jersey
Je kunt natuurlijk na je wellnessritueel een luie zondagmiddag doorbrengen in pyjama of joggingpak, maar er zijn genoeg elegante alternatieven. Homewear van jersey in de vorm van broeken, tunieken, vestjes en doorknoopjurkjes zitten aangenaam en voelen zacht.

Kaarsen
Kaarsen, en vooral geurkaarsen, zijn bij uitstek sfeer- en stemmingmakers in de badkamer. Kaarslicht schept immers meteen een positieve ambiance. Bij kaarslicht zie je geen scherpe lijnen; alles is zachter, mooier en romantischer. Dat komt het relaxen alleen maar ten goede.

Lichaamsscrub
Van tijd tot tijd is het goed om het lichaam een behandeling te geven waarbij de huid gemasseerd wordt met een korrelige crème zodat dode huidcellen worden verwijderd. Vooral aan te bevelen voordat er gesmeerd wordt met een zelf bruinende crème. Denk dan vooral aan ellebogen, knieën en hielen waar de huid over het algemeen wat droger is.

Masker
Een wellnesservaring is niet compleet zonder gezichtsverzorging: eerst even scrubben en daarna een gezichtsmasker. Er zijn enorm veel varianten van gezichtsmaskers, alle met een specifieke werking. Sommige blijven zacht, andere worden hard (niet lachen!). Rond de sessie af met een voedende crème.

Nagelverzorging
Na het wellnessritueel is het moment voor het verzorgen van handen en voeten. Eeltplekjes van de voeten verwijderen en teennagels knippen. Nagelriemen van de handen verzorgen en nagels vijlen en modelleren. Daarna alle nagels in dezelfde kleur lakken voor een fraai resultaat.


Opbergen
De hoeveelheid bergruimte die nodig is in de badkamer is afhankelijk van het aantal personen dat de badkamer gebruikt. Het is handig om bij het indelen van de ruimte hiermee rekening te houden. Potjes die niet dagelijks gebruikt worden kunnen beter in laden bij de wastafel staan en rulle badlakens blijven schoon wanneer ze netjes in een kast kunnen worden opgeborgen.

sPlaids
Na het kuren zijn behaaglijke plaids ideaal om bij de hand te hebben. Om over je homewear te slaan om te chillen op de bank bij de open haard of buiten bij de vuurkorf. Plaids van jersey zijn handig door de lichte kwaliteit en geven voldoende warmte. Het fijnst zijn grote plaids van lamswol of een mix met kasjmier.

Qi
Qi is een fundamenteel concept uit de Chinese cultuur, doorgaans gedefinieerd als vitale energie of levenskracht. Bij Qi Gong wordt gebruik gemaakt van vrij statische oefeningen om de lichamelijke en geestelijke gezondheid te verbeteren en behouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.

Rozenolie
Ook wel bekend als de koningin van de bloemenoliën. Een van de duurste en meest gerespecteerde essentiële oliën van de wereld is Marokkaanse Rose Otto. De bloemen worden geplukt in de vroege ochtend en hierna wordt de olie door middel van stoomdistillatie uit de bloemblaadjes gehaald. De olie heeft een sensuele geur en is zeer geschikt voor de droge en gevoelige huid.


Spons
De gedroogde overblijfselen van sponsdieren worden als spons gebruikt. Dit zijn dan natuurlijke of echte sponsen. Wel prijziger dan een synthetische spons, maar veel lekkerder, zachter en vaak ook groter. Ook sponsen van touw of sisal zijn onmisbaar. Hier kun je zo goed je lichaam mee scrubben, zodat je huid heerlijk gaat gloeien.

Turks bad
Een Turks bad ofwel stoomdouche is in feite een mini-spa die niet meer ruimte vereist dan een gewone douche. Er zit wel een plafond in, zodat de stoom in de cabine blijft om zijn heilzame werk te doen. Een stoombad neem je om te relaxen, maar het heeft ook een goede invloed op de gezondheid. Na afloop een verkwikkende douche om weer af te koelen.

Urinoir
Voordeel van een urinoir is dat het hygiënisch is in het gebruik. Daarnaast neemt een urinoir weinig ruimte in beslag en verbruikt het aanzienlijk minder spoelwater. Er bestaan zelfs urinoirs die helemaal geen water verbruiken. Ook voor vrouwen zijn er speciale urinoirs op de markt.

Ventileren
Goede ventilatie is een absolute voorwaarde voor uitgebreid baden en douchen, want waterdamp mag niet te lang in de ruimte blijven hangen. Vooral in kleine badkamers of badkamers die een open verbinding hebben met de slaapkamer is het van belang goed te ventileren. Hoe minder ramen de ruimte telt, hoe krachtiger de ventilator moet zijn.

Whirlpool
Overal waar een normaal bad past is in principe ook een whirlpool te installeren. Er is keuze uit verschillende systemen: namelijk uit lucht of water die middels jets in het water wordt geblazen of uit een combinatie van beide. Voor een extra effect kan het badwater verrijkt worden met ozon.

X-tra Large
Groot is de trend in het badkamersegment. Dat geldt niet alleen voor het vloeroppervlak maar ook de verschillende onderdelen worden steeds groter. Bijvoorbeeld een dubbele wastafel, maar ook van een tweepersoons bad, dubbele inloopdouches waarin je je vrij kunt bewegen en XXL douchekoppen voor een frisse regenbui.

Yoga
Yoga is een hindoeïstische filosofie uit India die leert geest, gevoel en lichaam te beheersen. Er zijn veel takken van yoga, maar vooral hatha yoga is een meer alledaags, westers concept. Bij ontspanningsoefeningen ligt de nadruk op diepe ademhaling, stretching en training van het lichaam door middel van verschillende lichaamshoudingen.

Zee
Het goede uit de zee is terug te vinden in de vorm van zeewier extracten, planten die rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Deze extracten worden door een groot aantal beautyproducenten verwerkt in crèmes en tonics. Zelfs kaviaar, al dan net vergezeld van parelmoerglans, wordt verwerkt in ultraluxe verzorgingsproducten.

Bron: Uw badkamer. Vraag hier gratis badkamerbrochures aan.