1932
Kuuroord aan huis
Gepubliceerd: 05-09-2012 Laatste update: 22-04-2017

Een verzamelterm die steeds opnieuw opduikt in de interieurbladen. Wellness staat voor een fraaie en comfortabele leefomgeving waarin het interieur ten dienste staat van lichaam en geest. De badkamer is de ultieme wellness-ruimte, want wellness dat is onthaasten, ontspannen en genieten tegelijk!

Wellness gaat over sfeer en beleving. Een wellness-ruimte, want dat hoeft niet per definitie de badkamer te zijn, is een persoonlijke en intieme ruimte. Het creëren van de juiste sfeer vraagt om inzicht in uw eigen wensen en voorkeuren. Welke sfeer wilt u oproepen? Wat vindt u belangrijk? Bent u al wat ouder, dan zijn aspecten als veiligheid en gebruikersgemak belangrijk en is een therapeutische infraroodcabine misschien iets voor u. Of heeft u beiden een hectische baan en een gezin met opgroeiende kinderen? Dan is een combinatie van een meerpersoons saunacabine met een tweepersoons inloopdouche wellicht het summum?

Oppepper
De sauna is misschien wel de oudst bekende wellness voorziening die wij kennen. De versie van vandaag de dag wordt als bouwpakket geleverd en kan redelijk eenvoudig binnenshuis (of in de tuin) worden geïnstalleerd. Het enige wat u nodig heeft is een douche en een stopcontact in de buurt. Tegenwoordig zijn er cabines op de markt die volledig achter een tegelwand in te bouwen zijn waardoor ze integreren met de rest van de badkamer. Een half uurtje (of langer) zweten geeft een oppepper aan de bloedsomloop waardoor uw afweersysteem een boost krijgt. De hitte (tot wel 100 °C) maant tot kalmte en laat u transpireren, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd.

Stoomkracht
De weldadige warmte van stoom opent de poriën, reinigt de huid, stimuleert de bloedsomloop en voert afvalstoffen uit het lichaam. Stoom gaat wat milder te werk dan de sauna (ongeveer 48 °C). Veel stoomcabines of stoomcomponenten worden tegenwoordig gecombineerd met een uitgebreide douchecomponent. Het mooie van twee werelden wordt zo verenigd. Terwijl uw poriën diepgaand door de stoom worden gereinigd, worden uw schouders, nek en rug gemasseerd door pulserende waterjets (hydromassage). Nog completer wordt de stoomsessie door een scheutje aromatische olie toe te voegen of jawel, met uw favoriete muziek op de achtergrond. Heerlijk! De cabines of de heel handige, vrij te plaatsen losse stoomcomponenten kunnen in elke ruimte worden geplaatst, dus ook in de slaapkamer. Relatief nieuw zijn de inbouwcabines. Deze kunt u van binnen en buiten betegelen waardoor de cabine één wordt met de rest van de badkamer.

Heilzame warmte
Infrarood is helemaal hot. Letterlijk en figuurlijk, want door de infraroodstraling wordt het lichaam diepgaand verwarmd. Infraroodcabines werken - het woord zegt het al - met infraroodstraling. Een infraroodcabine heeft als voordeel dat de temperatuur er mild is (maximaal 60 °C ten opzichte van soms 100 °C in de sauna!). Van een benauwd gevoel heeft u in een infraroodcabine dus geen last. Ook de ijskoude douche na een saunasessie is niet meer nodig. Toch is het resultaat hetzelfde, of zelfs beter dan de traditionele sauna. Infraroodstraling is heilzaam bij pijn- en spierklachten. Ook hier worden de afvalstoffen afgevoerd wat de calorieverbranding en het energieniveau verhoogt. Tevens verbetert de straling de doorbloeding van de huid, waardoor cellulitis, maar ook andere huidafwijkingen zoals psoriasis verminderen. Er zijn infraroodcabines op de markt verkrijgbaar met korte- of met lange-golf infraroodstraling. Alleen de korte-golf straling dringt daadwerkelijk uw huid in en is daardoor effectiever dan de lange-golf infraroodstraling.

Chromotherapie
Kleurentherapie of ook wel chromotherapie genoemd wordt ook in badkamers steeds vaker toegepast. Behalve dat chromotherapie heilzaam werkt op uw lichaam en geest, brengen de vele kleuren, zoals blauw, groen en rood, ook warmte en sfeer in uw badkamer. U kunt uw badkamerverlichting middels LED lampen qua kleur aanpassen, maar ook de meeste whirlpools, stoomcabines en (infrarood)saunas zijn tegenwoordig optioneel leverbaar met chromotherapie.

Ruimte
Ziet u zon kuuroord wel zitten, maar mag het niet te druk ogen? Hier alvast wat suggesties. De combinatie van een verzonken ligbad en een inloopdouche werkt optisch vergrotend omdat de ruimte open en transparant blijft. Een inbouwcabine geeft een ruimtelijk effect omdat deze in de wand wordt geïntegreerd. De nieuwste cabines kunnen voor een gelijkmatig en doorlopend effect, in dezelfde stijl als de overige wanden betegeld worden.

Alles inéén
Ook met een kleine ruimte zijn de mogelijkheden groots. Wat te denken van de gecombineerde stoom/douchecabine waarin een hele reeks wellness functies zoals stoom-, aroma-, kleuren- en lichttherapie zijn ondergebracht? Desgewenst kan de doucheruimte worden uitgerust met een - in de muur - ingebouwde sunshower! U stapt verfrist en bovendien egaal gebruind weer naar buiten.

Sfeermakers
Het allerleukste komt meestal op het laatst. De wellness-ruimte is een juweeltje geworden! Het zoeken naar mooie bijpassende accessoires kan nu beginnen. Een weelderige tropische plant, een apart sieradendoosje of een set robuuste kaarsen maken de wellness-ruimte pas echt persoonlijk.

Milieu
Een wellnessruimte heeft zo zijn eigen specifieke eisen op het gebied van elektriciteit en watercapaciteit. Overigens is het niet per definitie zo dat wellness voorzieningen automatisch meer energie en water verbruiken. Sommige regendouches verbruiken zelfs minder water dan een normale douche. Een vernuftig systeem zorgt ervoor dat er naast water ook lucht door de douchegaatjes wordt geperst. Hierdoor voelen de waterstalen vol en krachtig aan.

Tips:
Wanneer u kiest voor een sauna-, stoom-, infrarood- of whirlpoolvoorziening is het meestal nodig om een extra elektriciteitsgroep aan te leggen.

Heerlijk dat geurige scheutje geurig olie in bad of door de stoom. Gebruik dan wel altijd een etherische en emulgerende olie. Deze zijn in tegenstelling tot gewone badoliën wateroplosbaar en vervuilen het water dus niet.

Een whirlpoolsysteem is heerlijk, maar kies wel voor een systeem met bodemaanzuiging, zodat het restwater in leiding en pomp beter wordt afgevoerd en legionella bacteriën geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen. Let op dat de waterjets zo laag mogelijk in het bad zijn geplaatst anders voelt u niets van de massagestralen.

De nablaasfunctie bij een spasysteem is van groot belang. Anders bestaat de kans op achterblijven van vervuild water in de luchtjets.

Bron: Uw badkamer. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide