Een infraroodcabine kun je gebruiken ter ontspanning maar ook om eventuele gewrichtspijnen en/of spierpijn te verlichten. Even helemaal tot rust komen en geheel ontspannen in je eigen infrarood sauna. Je hoeft niet meer speciaal naar de wellness maar je creëert thuis je eigen wellness moment wanneer het je uitkomt. Natuurlijke diepdoordringende, warme of pijnverlichtende straling van jouw infrarood cabine.

Lekker ontspannen zonder al te ver de deur uit te hoeven gaan - het kan met een sauna aan huis. Ideaal voor de echte sauna liefhebbers. De voor- en nadelen van een sauna aan huis vind je hier.

De kracht van eenvoud, tijdloze schoonheid en natuurlijke materialen. Het zijn drie pijlers waar Dille & Kamille trouw aan blijft sinds 1974. Het is ook de basisfilosofie achter alle leuke spulletjes die je in hun winkels kan vinden: van handgevlochten manden tot kruiden en thee, en van katoenen tafelkleden tot houten speelgoed. Sinds november kan je daar ook een geheel nieuwe badlijn vinden! Twee om precies te zijn: een verkwikkende en een ontspannende. 

Thuis wegdromen in eigen spa: dé manier om de donkere en koude winteravonden te trotseren. Het Nederlandse bed- en badmodemerk Vandyck (sinds 1923) geeft vijf tips om de badkamer te veranderen in een heuze spa. 

Voor de een kan het huis niet schoon en opgeruimd genoeg zijn terwijl een ander juist houdt van een gezellige en rommelige sfeer. Maar van deze 5 dingen wordt, volgens de wetenschap, iedereen heel erg blij!

1. Groen en geel
Kleuren hebben grote invloed op je emotie en humeur. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt dat de meeste mensen blij worden van de kleuren groen en geel. Kies dus voor mooie (mint)groene muur of juist voor gele accessoires. Wedden dat je humeur meteen een stuk beter is? Wil je juist meer energie, bijvoorbeeld in de werkkamer of op kantoor? De kleuren rood en oranje werken opwekkend en geven energie.

Dornbracht verandert de badkamer in een LifeSpa: met het idee van de LifeSpa tilt Dornbracht het idee van een badkamer waarin de gezondheid centraal staat naar een hoger plan. Het concept staat voor een totale inrichting en uitrusting van de badkamer in het teken van een gezonde en preventieve leefwijze. Zowel in de badkamer thuis of Home Spa als in exclusieve hotels en wellnessomgevingen. In het middelpunt staat de integratie van gezondheidsbevorderende waterbehandelingen in een modulaire architectuur die flexibel kan worden aangepast aan persoonlijke behoeften.

Sanus per Aquam (SPA) – Water ter ondersteuning van gezondheid: met gespecialiseerde producten en technologieën maakt Dornbracht de beleving van de helende werking van water voortaan niet alleen in exclusieve kuuroorden, maar ook in de eigen badkamer beschikbaar. Van vitaliserende Kneipp-begietingen met een gietslang en weldadige voetbaden tot bijzondere douche-ervaringen met waterchoreografieën die met één druk op de knop kunnen worden geactiveerd. Als een waar parcours kunnen de verschillende producten en toepassingen volledig op de persoonlijke wensen worden afgestemd.

Om uw thuissauna aan te kleden tot een echte wellnessruimte zijn er diverse accessoires verkrijgbaar. Sommigen zijn noodzakelijk, anderen zijn gewoon voor de luxe of extra verwennerij.

Van emmers tot sfeerverlichting
Veel gebruikte accessoires zijn bijvoorbeeld de emmer met lepel om water op de hete stenen te gieten, hoofd- en rugsteunen, een zandloper, thermo- en hygrometers voor het aflezen van de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Daarnaast is er een keur aan voetenbaden, dompeltonnen en krukjes en ligstoelen (voor de rustfase) verkrijgbaar. De sauna accessoires zijn meestal van hout, passend bij saunasfeer. Met saunalampen, die diffuus licht verspreiden, kunt u in de sauna zelf een ontspannen, aangename sfeer creëren.

Een weldadige geur
Met een opgietconcentraat geeft u uw saunabad iets extras, afhankelijk van uw persoonlijke voorkeur of lichamelijke gesteldheid. Zon opgietconcentraat zorgt niet alleen voor een heerlijke geur, maar voegt ook aromatherapie toe aan uw saunabad.

Veel gebruikte concentraten zijn eucalyptus, lavendel, kamille, berken en limoen.

Verzorging
Na een saunabad is het extra verwennen van de huid geen overbodige luxe. Scrubben, voeden, vocht inbrengen... er zijn tal van verzorgingsproducten, specifiek voor de verzorging van de huid voor en na het saunabad. Met speciale saunaborstels worden de dode huidcellen verwijderd en kunnen de verzorgingsproducten daarna optimaal hun werk doen. En tintelend schone en zachte huid is uw beloning

Met de opkomst van de thuissauna wordt ook steeds meer aandacht besteed aan het design. Naast het traditionele blokhut uiterlijk, zien we steeds vaker designsaunas die in de moderne badkamer niet misstaan. Integendeel zelfs, het worden echte blikvangers. Daarnaast biedt de ook vernieuwende functies en technieken, zoals chromotherapie of infraroodwarmte.

Bijzonder kleur- en materiaalgebruikOp designbeurzen worden saunas gesignaleerd in kleuren als lavendel of metaalgrijs. Ook exemplaren met een hightech uiterlijk, door het gebruik van metaal en glas zijn in opkomst. Verder zien we steeds vaker designsaunas met een uiterlijk van een actuele, ronde douchecabine.

Kleurentherapie
Sommige nieuwe saunas bieden chromo- of kleurentherapie als geïntegreerde functie. Maar ook in een bestaande sauna kan kleurentherapie eenvoudig worden toegevoegd. Met een speciale extra lichtbak met een besturing bijvoorbeeld. Daarmee kunt u naar wens een gekozen kleur voor een bepaalde tijd laten inwerken.

Afgezien van de positieve effecten, geeft kleur in de sauna ook een betoverende sfeer. Sommigen vinden het onzin, anderen zweren erbij.

Feit is dat het steeds duidelijker wordt dat kleuren een bepaalde werking hebben op lichaam en geest. Rood licht werkt stimulerend, geel maakt opgewekt, groen zorgt voor balans en rust en blauw werkt verkoelend en ontspannend. Sommige saunas en kleurtherapielampen bieden nog meer kleurmogelijkheden met weer andere effecten. Zo kunt u een therapie op maat samenstellen.

Infrarood
De infraroodsauna wint snel terrein onder sauna- en wellnessliefhebbers. En dat is niet verwonderlijk, want de infraroodsauna biedt vele voordelen ten opzichte van de traditionele sauna. In de gewone sauna wordt gebruikt gemaakt van hete lucht en stoom om het lichaam te verwarmen. De infraroodsauna is voorzien van infrarood kwartslampen of keramische lampen die zorgen voor een aangename stralingswarmte. De temperatuur in de infraroodcabine is lager, de opwarmingstijd is veel korter (slechts een paar minuten) en het energieverbruik is lager. Er zijn ook geen speciale aansluitingen nodig. Een gewoon stopcontact volstaat.

Toekomst
Duidelijk is dat de sauna nog lang niet op zn retour is. Integendeel zelfs. De thuissauna is een echt designobject met geavanceerde technologie voor wellness op zn best. In de komende jaren zal de thuissauna ons dan ook blijven verrassen door opvallende vormgeving, nieuwe functies en mogelijkheden.

Het weldadige en therapeutische effect van warmte op ons lichaam kent een lange geschiedenis. Al in de prehistorie maakte men gebruik van zogenaamde zweethutten waar onze huidige saunas heel in de verte nog wel iets van weg hebben. De Grieken en Romeinen zijn met hun bekende thermen eigenlijk de echte voorlopers van de sauna.

Het genot van een sauna of infraroodcabine is tegenwoordig niet meer alleen weggelegd voor diegenen die regelmatig een openbare sauna bezoeken. Ook voor de eigen vertrouwde omgeving is er nu een ruim aanbod uit saunas, infraroodcabines of een combinatie van beide. Wat is het verschil en wat zijn de overeenkomsten?

Opwarmen
Het opwarmen van een saunacabine duurt circa 1 uur; dan is hij klaar voor gebruik. Dit komt omdat de saunakachel eigenlijk een langegolfstraler is, die eerst de lucht in de cabine moet opwarmen. De warmte van de hete lucht wordt daarna overgedragen op uw lichaam. Een infraroodcabine, die veelal gebruik maken van kortegolfstralers is na inschakeling direct klaar voor gebruik. De stralingswarmte dringt daarbij diep in uw lichaam, zonder dat de lucht hoeft te worden opgewarmd. U bespaart hiermee tijd en energiekosten.

Temperatuurbereik
Na inschakeling van uw saunakachel of infraroodstralers wordt uw cabine verwarmd. De sauna zal uiteindelijk een temperatuur bereiken van circa 90 graden Celsius en de infraroodcabine een temperatuur van circa 50 graden Celsius. Dit is dan ook een van de belangrijkste verschillen in de beleving van het klimaat. De een ervaart de hete saunacabine en de inademing van de hete droge lucht als prettig, terwijl de ander het milde klimaat van een infraroodcabine prefereert. Zowel de temperatuur van de sauna als het vermogen van de infraroodstralers is individueel in te stellen.

Zweten
Onder normale omstandigheden heeft de huid een temperatuur van 28-29 graden Celsius. Als de huid wordt blootgesteld aan een warmtebron zoals een sauna of infraroodcabine, kan de huid een temperatuur van 40 graden Celsius of meer bereiken. Als gevolg van de hoge huidtemperatuur gaat het lichaam proberen deze temperatuur te doen dalen door middel van een activering van de zweetklieren. Dit betekent dat u gaat zweten, zowel in de sauna als in de infraroodcabine. De kerntemperatuur van het lichaam van circa 37 graden Celsius zal in een sauna- of infraroodcabine maar 0,5 tot 1,5 graden Celsius stijgen. Een sessie in een sauna- of infraroodcabine sluit u af met een verkoelende douche, waardoor de geopende poriën zich weer snel sluiten.

Werking op de huid
De saunawarmte wordt net als langegolfstraling geabsorbeerd door de bovenste huidlagen. De kortegolfstraling van infraroodlampen dringt daarentegen door tot de diepste huidlagen (tot wel 5 mm diep), waar de warmte beter wordt verdeeld en vervolgens zorgt voor een prettige opwarming van uw lichaam.

Gezondheid
Buiten het feit dat het gebruik van een sauna of infraroodcabine goed is voor uw geestelijke ontspanning en welzijn, kent het gebruik van warmte bij therapieën en in de gezondheidszorg een lange historie. Door de opwarming van de huid worden de bloedcirculatie, de stofwisseling en de zweet-klieren geactiveerd. Maar het gebruik van een sauna en infraroodcabine heeft, zoals uit onderstaand overzicht blijkt, meer voordelen voor uw lichaam.

Hart en bloedvaten: training van de vaatspieren en verbetering aderconditie, verbetering van de doorbloeding, goed tegen spataderen, regulering en verlaging van de bloeddruk, goed tegen winterhanden en wintertenen.
Stofwisseling: ondersteuning van de afvoer van toxines en melkzuren, afscheiding van vochtophoping in het weefsel (oedeem).
Huid: zachtere en soepeler huid door het losraken van dode huidcellen, positieve werking tegen talgkliertjes, psoriasis, puistjes en eczeem, ontslakkende werking, verminderd cellulitis, minder gevoelig voor temperatuursinvloeden.
Spieren: ontspanning van spieren en gewrichten, behandeling van spier- en gewrichtspijnen.
Preventie: verbeterde weerstand tegen griep en verkoudheid, bevordering afweersysteem en weerstandsvermogen, conditieverbetering en verbranding calorieën.

Specifiek voor een sauna geldt dat de ingeademde hete saunalucht de afgifte van slijm stimuleert (positief voor bronchitispatiënten), de ademhalingswaarden verbetert en de spiervezels in luchtpijpvertakkingen ontspant (positief voor astmapatiënten).

Specifiek voor de infraroodcabine geldt dat door de dieptewerking van de straling en het feit dat er gerichter kan worden bestraald, infraroodstraling het immuunsysteem stimuleert (behandeling sclerodermie) en wordt ingezet bij de behandeling van ontstekingen en infecties (zoals artritis en chronische reuma). Ook bij zenuwpijnen zoals neuralgie, lendenpijn (lumbago), spierpijn (myalgie), peesontsteking en pijn na het trekken van een kies kan infraroodstraling voor verlichting zorgen. Verder helpt infraroodstraling bij het laten helen van niet-geïnfecteerde wonden en bij de verbetering van het regeneratieproces (vermindering van littekenvorming). Sporters gebruiken een infraroodcabine vaak als warming-up voor de spieren en als hulp bij het stretchen.

Even een stapje terug doen en aan ons zelf denken
In deze hectische tijd is het dan ook belangrijk dat we af en toe een stapje terug doen en aan onszelf denken. Even in onze drukke agendas een moment van rust inplannen en genieten van een welverdiende ontspanning. Uw lichaam vaart er wel bij en beloont u met extra energie.

Er is een enorm groot aanbod in thuissaunas. Van een kleine éénpersoons sauna tot en met een royale gezinssauna. Bovendien is er nogal wat verschil in materialen, uitvoeringen en prijzen. Waar moet u op letten bij de aanschaf van een sauna?

Een sauna kan vrijwel overal geplaatst worden: in de badkamer, maar ook op zolder, in de garage, de kelder, de logeerkamer, of in de tuin. Veel ruimte is er in principe niet nodig. Er zijn hele kleine (zit)modellen die slechts ruimte van één vierkante meter nodig hebben. Wie wil kunnen liggen, moet rekenen op een minimale afmeting van 2 bij 2 meter. Voor een gezinssauna is natuurlijk meer ruimte nodig. Er zijn kant-en-klare modellen, maar ook bouwpakketten met pasklare onderdelen.

Elektriciteit
Voor de installatie is de enige voorwaarde dat er een stopcontact aanwezig is. Bij saunas met een inhoud van meer dan 4,5 kubieke meter, is krachtstroom vereist. Wie de sauna zelf wil bouwen doet er verstandig aan zich goed te laten adviseren over de vereiste ventilatie en elektrische aansluitingen. Het aansluiten van de oven en de verlichting moet altijd gebeuren door een erkende installateur.

Water
De werking van de sauna stoelt op de wisselwerking van warme droge lucht en afkoeling. In de buurt van sauna moet dus een wateraansluiting zijn. Wanneer de sauna in de badkamer wordt geïnstalleerd is aan die voorwaarde natuurlijk voldaan. Het afkoelen kan gebeuren onder de douche.

Andere mogelijkheden voor de afkoelfase zijn een eenvoudige slang, een waterval- of stortdouche of een dompelton. Wie de sauna in de badkamer wil plaatsen moet wel zorgen voor een goede ventilatie. De sauna is tenslotte een droge, houten cabine, terwijl de badkamer een vochtige ruimte is. Goede ventilatie is dus een must.

Panelen of massief?
Er zijn saunas die zijn opgebouwd uit massief hout en saunas die zijn gemaakt van panelen met isolatielaag. De keuze tussen de twee mogelijkheden is heel persoonlijk. De panelensauna wordt opgebouwd uit sandwichpanelen met daartussen een isolatielaag en een dampscherm. Een massieve sauna bestaat rondom uit houten balken en hebben een oorspronkelijk karakter. Fervente saunagangers hebben vaak een voorkeur voor de massieve sauna vanwege het milde saunaklimaat en de volle rijke geur van massief hout. Massief hout heeft direct invloed op het klimaat in uw sauna. Hout is een natuurproduct en ademt. De massieve sauna slaat de warmte op en geeft die weer langzaam aan de ruimte af. Het nadeel is dat de sauna zwaarder is, meer ruimte in beslag neemt en langere tijd nodig heeft om op te warmen dan de panelensauna. Panelensaunas warmen zijn sneller op temperatuur, zijn snel op te bouwen en zijn compacter. De meest

gebruikte houtsoorten voor saunas zijn Nordische Fichte, Kiefer, Hemlock, Red Cedar en Abachihout. Abachi heeft zeer lage warmtegeleiding en splintert niet. Het wordt daarom vaak in voor de zit- en ligbanken gebruikt, voor een aangenaam zit- of ligcomfort.

Kachel - elektrisch, hout of gas
Een belangrijke voorwaarde voor een goed klimaat in uw sauna is een goede kachel. Deze vormt het hart van uw sauna en bepaalt de temperatuur en de luchtvochtigheid. Een sauna kan verwarmd worden door middel van gas, elektriciteit of hout. De meeste saunas zijn voorzien van een elektrische saunakachel. De capaciteit van de kachel moet vanzelfsprekend afgestemd zijn op de grootte van de sauna, voor een goed saunaklimaat. De traditionele, houtgestookte saunakachel is een rustieke warmtebron met een hoge stralingswarmte en een optimaal comfort. Het steenreservoir moet regelmatig worden overgoten met water om stoomontwikkeling te krijgen. Sommige kachels hebben een aparte geurverdeler voor verse of gedroogde kruiden. Elektrische kachels kunnen eventueel onder de ligbanken ingebouwd worden en zijn voorzien van een elektronische temperatuurregeling, een tijdschakelaar en een sproei-installatie. Er zijn ook elektrische saunakachels met een ingenieuze stoomgenerator. Daarmee kunt u vele klimaten in uw sauna creëren; de normale traditionele droge sauna en een saunabad met lage temperaturen, gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid. Op een schaaltje kan water met een kruidenconcentraat worden gegoten. Gasgestookte saunakachels worden vooral gebruikt in professionele saunacabines. Gezien de hoge kosten voor aanschaf en installatie worden ze voor de thuissauna zelden gekozen.

Alles is op een of andere manier Wellness, de groene thee met aloë vera en ook de ontspannende hotstone massage. Alleen er is tegenwoordig meer voor nodig om fit te worden dan een kopje kruidenthee per dag. Wie zich goed wil voelen, wordt vanzelf actief. Volgens trendwatchers completeert Self-ness het begrip wellness: we mogen ons niet alleen maar passief laten verwennen, maar moeten ook actief zelf wat aan onze gezondheid doen. Daarbij past een saunabezoek, juist nu het weer wat kouder wordt. Dit versterkt namelijk op de lange termijn het immuunsysteem.

De oververhitting in de sauna stimuleert niet alleen het opbouwen van lichaamseigen ‘killercellen’ maar bevordert ook de ontwikkeling van afweerstoffen in het bloed. In het algemeen zijn saunabezoekers zelden ziek en herstellen sneller van een infectie. De warmteregulering wordt bij het bezoeken van een sauna regelmatig getraind, zodat het lichaam zich snel kan instellen op temperatuurswisselingen. Derhalve zijn saunabezoekers minder vatbaar, als het buiten koud en vochtig wordt.

De Inipi-Sauna van Duravit biedt naast gezondheidsbevorderende zweetkuren nog andere functies. De saunagast kan temperatuur, luchtvochtigheid, kleur van het licht en geluid via een afstandsbediening individueel instellen. Voorkeursinstellingen kunnen als gebruikersprofiel worden opgeslagen. Daarnaast zorgen extra vooraf ingestelde scenario’s voor afwisseling: jungle, desert, asia, mediterranea of indian ontwikkelen in termen van luchtvochtigheid of temperatuur hun werking, en worden begeleid met een passend geluid. Als plaatsbesparend alternatief biedt de compacte sauna Inipi B ook in de kleinste ruimte het grootste saunaplezier.

Toch maakt de afsluitende koude douche of dompelbad, de sauna zo gezond. De afwisselende warm-koud cyclus is een optimale training voor hart en bloedvaten. Bij het afkoelen onder de douche trekken de bloedvaten zich samen en stabiliseert de bloedsomloop zich. Frisse lucht koelt daarbij de longen en verhoogt de zuurstofopname in het bloed.

Voor alle onervaren saunagasten biedt de stoomdouche St.Trop een mogelijk alternatief. Stoomdouches zijn bloedsomloopbesparende zweetbaden met een soortgelijke werking als de sauna. In het stoombad heersen lagere temperaturen als in de sauna, de luchtvochtigheid ligt echter bij bijna 100%. Deze combinatie van warmte en vochtigheid reinigt, verzorgt en ontspant.

Regelmatige zweetkuren dragen dus op lange termijn bij tot versterking van het immuunsysteem net als die dagelijkse kop kruidenthee. Dankzij Selfness wordt de ontspanningskuur in de sauna gelijktijdig een preventieve gezondheidvoorzorgsmaatregelen. Ook al kost de koude douche achteraf wel wat overwinningskracht.

Duravit presenteert een nieuwe éénpersoonsauna Inipi B Super Compact. De compacte sauna wordt bediend met een bijzondere afstandsbediening die de vorm heeft van een steen. Het bedieningspaneel is geïntegreerd in de zijkant in het front van de sauna. Daar zijn temperatuur, timer voor de oven of een digitale zandloper individueel instelbaar.

Een verzamelterm die steeds opnieuw opduikt in de interieurbladen. Wellness staat voor een fraaie en comfortabele leefomgeving waarin het interieur ten dienste staat van lichaam en geest. De badkamer is de ultieme wellness-ruimte, want wellness dat is onthaasten, ontspannen en genieten tegelijk!

Wellness gaat over sfeer en beleving. Een wellness-ruimte, want dat hoeft niet per definitie de badkamer te zijn, is een persoonlijke en intieme ruimte. Het creëren van de juiste sfeer vraagt om inzicht in uw eigen wensen en voorkeuren. Welke sfeer wilt u oproepen? Wat vindt u belangrijk? Bent u al wat ouder, dan zijn aspecten als veiligheid en gebruikersgemak belangrijk en is een therapeutische infraroodcabine misschien iets voor u. Of heeft u beiden een hectische baan en een gezin met opgroeiende kinderen? Dan is een combinatie van een meerpersoons saunacabine met een tweepersoons inloopdouche wellicht het summum?

Oppepper
De sauna is misschien wel de oudst bekende wellness voorziening die wij kennen. De versie van vandaag de dag wordt als bouwpakket geleverd en kan redelijk eenvoudig binnenshuis (of in de tuin) worden geïnstalleerd. Het enige wat u nodig heeft is een douche en een stopcontact in de buurt. Tegenwoordig zijn er cabines op de markt die volledig achter een tegelwand in te bouwen zijn waardoor ze integreren met de rest van de badkamer. Een half uurtje (of langer) zweten geeft een oppepper aan de bloedsomloop waardoor uw afweersysteem een boost krijgt. De hitte (tot wel 100 °C) maant tot kalmte en laat u transpireren, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd.

Stoomkracht
De weldadige warmte van stoom opent de poriën, reinigt de huid, stimuleert de bloedsomloop en voert afvalstoffen uit het lichaam. Stoom gaat wat milder te werk dan de sauna (ongeveer 48 °C). Veel stoomcabines of stoomcomponenten worden tegenwoordig gecombineerd met een uitgebreide douchecomponent. Het mooie van twee werelden wordt zo verenigd. Terwijl uw poriën diepgaand door de stoom worden gereinigd, worden uw schouders, nek en rug gemasseerd door pulserende waterjets (hydromassage). Nog completer wordt de stoomsessie door een scheutje aromatische olie toe te voegen of jawel, met uw favoriete muziek op de achtergrond. Heerlijk! De cabines of de heel handige, vrij te plaatsen losse stoomcomponenten kunnen in elke ruimte worden geplaatst, dus ook in de slaapkamer. Relatief nieuw zijn de inbouwcabines. Deze kunt u van binnen en buiten betegelen waardoor de cabine één wordt met de rest van de badkamer.

Heilzame warmte
Infrarood is helemaal hot. Letterlijk en figuurlijk, want door de infraroodstraling wordt het lichaam diepgaand verwarmd. Infraroodcabines werken - het woord zegt het al - met infraroodstraling. Een infraroodcabine heeft als voordeel dat de temperatuur er mild is (maximaal 60 °C ten opzichte van soms 100 °C in de sauna!). Van een benauwd gevoel heeft u in een infraroodcabine dus geen last. Ook de ijskoude douche na een saunasessie is niet meer nodig. Toch is het resultaat hetzelfde, of zelfs beter dan de traditionele sauna. Infraroodstraling is heilzaam bij pijn- en spierklachten. Ook hier worden de afvalstoffen afgevoerd wat de calorieverbranding en het energieniveau verhoogt. Tevens verbetert de straling de doorbloeding van de huid, waardoor cellulitis, maar ook andere huidafwijkingen zoals psoriasis verminderen. Er zijn infraroodcabines op de markt verkrijgbaar met korte- of met lange-golf infraroodstraling. Alleen de korte-golf straling dringt daadwerkelijk uw huid in en is daardoor effectiever dan de lange-golf infraroodstraling.

Chromotherapie
Kleurentherapie of ook wel chromotherapie genoemd wordt ook in badkamers steeds vaker toegepast. Behalve dat chromotherapie heilzaam werkt op uw lichaam en geest, brengen de vele kleuren, zoals blauw, groen en rood, ook warmte en sfeer in uw badkamer. U kunt uw badkamerverlichting middels LED lampen qua kleur aanpassen, maar ook de meeste whirlpools, stoomcabines en (infrarood)saunas zijn tegenwoordig optioneel leverbaar met chromotherapie.

Ruimte
Ziet u zon kuuroord wel zitten, maar mag het niet te druk ogen? Hier alvast wat suggesties. De combinatie van een verzonken ligbad en een inloopdouche werkt optisch vergrotend omdat de ruimte open en transparant blijft. Een inbouwcabine geeft een ruimtelijk effect omdat deze in de wand wordt geïntegreerd. De nieuwste cabines kunnen voor een gelijkmatig en doorlopend effect, in dezelfde stijl als de overige wanden betegeld worden.

Alles inéén
Ook met een kleine ruimte zijn de mogelijkheden groots. Wat te denken van de gecombineerde stoom/douchecabine waarin een hele reeks wellness functies zoals stoom-, aroma-, kleuren- en lichttherapie zijn ondergebracht? Desgewenst kan de doucheruimte worden uitgerust met een - in de muur - ingebouwde sunshower! U stapt verfrist en bovendien egaal gebruind weer naar buiten.

Sfeermakers
Het allerleukste komt meestal op het laatst. De wellness-ruimte is een juweeltje geworden! Het zoeken naar mooie bijpassende accessoires kan nu beginnen. Een weelderige tropische plant, een apart sieradendoosje of een set robuuste kaarsen maken de wellness-ruimte pas echt persoonlijk.

Milieu
Een wellnessruimte heeft zo zijn eigen specifieke eisen op het gebied van elektriciteit en watercapaciteit. Overigens is het niet per definitie zo dat wellness voorzieningen automatisch meer energie en water verbruiken. Sommige regendouches verbruiken zelfs minder water dan een normale douche. Een vernuftig systeem zorgt ervoor dat er naast water ook lucht door de douchegaatjes wordt geperst. Hierdoor voelen de waterstalen vol en krachtig aan.

Tips:
Wanneer u kiest voor een sauna-, stoom-, infrarood- of whirlpoolvoorziening is het meestal nodig om een extra elektriciteitsgroep aan te leggen.

Heerlijk dat geurige scheutje geurig olie in bad of door de stoom. Gebruik dan wel altijd een etherische en emulgerende olie. Deze zijn in tegenstelling tot gewone badoliën wateroplosbaar en vervuilen het water dus niet.

Een whirlpoolsysteem is heerlijk, maar kies wel voor een systeem met bodemaanzuiging, zodat het restwater in leiding en pomp beter wordt afgevoerd en legionella bacteriën geen kans krijgen zich te vermenigvuldigen. Let op dat de waterjets zo laag mogelijk in het bad zijn geplaatst anders voelt u niets van de massagestralen.

De nablaasfunctie bij een spasysteem is van groot belang. Anders bestaat de kans op achterblijven van vervuild water in de luchtjets.

Bron: Uw badkamer. 

Geïnspireerd door de oorspronkelijke zweethut ontwierp het Oostenrijkse designbureau EOOS de transparante sauna Inipi voor Duravit. De sauna wordt bediend middels een afstandsbediening in de vorm van een steen: temperatuur, luchtvochtigheid, gekleurd licht en geluid, alles kan individueel worden ingesteld.

We hebben genoeg van overvolle werkschema’s, stress, prestatiedruk en toenemende jachtigheid. In plaats van de hele dag bereikbaar en bezig te zijn, zetten steeds meer mensen hun mobieltje en e-mail een paar uur uit zodat er tijd en rust komt voor het opladen van onze lichamelijke en geestelijke accu. Door een gezonde levensstijl voelen we ons beter, genieten we meer en leven we langer. Dus weg ‘druk, druk, druk’ en welkom WELLNESS TREND.

Bij goed gebruik is een saunabad ontspannend en gezond. Maar dan moet wel een aantal spelregels in acht genomen worden. Een saunabad is namelijk niet alleen een kwestie van gaan liggen en zweten. Het is een ritueel van opwarmen, afkoelen en rusten. Pas dan worden de effecten van een saunabad goed ervaren.

Voorbereiding: schoon en voorverwarmd
Voordat u in aan het saunabad begint, is een goede voorbereiding gewenst. Zorg dat u ontspannen en zonder onderbreking van uw saunabad kunt genieten. Een bezoek aan toilet, voorkomt dat u halverwege de saunacyclus de warme ruimte moet verlaten om te beantwoorden aan de roep van de natuur. Neem ook een warme douche, zodat u helemaal schoon aan uw saunabad kunt beginnen en alvast wat opwarmt. Droog u na de douche helemaal af. Een droge huid gaat in de saunacabine namelijk sneller transpireren. Het nat maken van de haren voorkomt dat u haar tijdens het saunabad teveel uitdroogt. Het nemen van een warm voetenbad hoort ook bij een goede voorbereiding. Door het voetenbad wordt uw lichaam verwarmd. Bovendien werkt een voetenbad heerlijk ontspannend, zodat u relaxed aan uw saunaritueel kunt beginnen.

Schoon aan de haak
Zorg er tenslotte voor dat u al uw sierraden afdoet en dat warme, schone badlakens en badjassen binnen handbereik liggen. Vanzelfsprekend stapt u naakt in de sauna. Wanneer u (bad)kleding draagt kan de huid niet optimaal verwarmen, wordt zweet opgenomen door de stof van de kleding en kan de huid niet goed afkoelen. Schoon aan de haak is dus het devies!

Schoon, droog, voorverwarmd en ontspannen stap u uw thuissauna in. De temperatuur in de sauna ligt tussen de 50 (onderin) en 100 (bovenin) graden Celsius. Dat klinkt wellicht onaangenaam heet. Maar omdat vochtdeeltjes in de lucht verdampen, voelt deze temperatuur weldadig warm aan. Experimenteer op welke hoogte van de sauna u zich het prettigst voelt. Onderin is de temperatuur minder warm dan bovenin. Probeer als het even kan te gaan liggen, zodat uw lichaam gelijkmatig verwarmt. Een schone handdoek om op te zitten of te liggen is geen overbodige accessoire. Deze voorkomt dat zweet in de banken trekt. Bovendien draagt de handdoek bij aan zit- en ligcomfort, want de banken kunnen behoorlijk warm worden. De saunagang duurt acht tot vijftien minuten. De laatste twee minuten gaat u rechtop zitten, om het lichaam alvast wat af te koelen.

Geleidelijk afkoelen
Tijdens het saunabad heeft uw lichaam behoorlijk wat warmte opgeslagen. Die warmte moet uw geleidelijk weer kwijt. Doe dat niet gehaast, maar neem er de tijd voor.

Een flinke teug frisse lucht, het liefst in de buitenlucht is zowel in de zomer als in de winter aan te bevelen. Dit koelt de longen af. Vervolgens koelt u uzelf met koud water. Dat kan met een slang, een koude douche of met een koud (dompel)bad. Enkele tellen zijn genoeg, om de lichaamstemperatuur omlaag te brengen. Zon koude fase is wellicht even schrikken, maar uw huid gaat er heerlijk van tintelen en uw bloedsomloop wordt gestimuleerd.

Weer een voetenbad
Na het afkoelen neemt u opnieuw een warm voetenbad. Daardoor wordt uw lichaam weer op aangename temperatuur gebracht en wordt de doorstroming van het bloed bevorderd.

Rusten
Tijd voor rust. Uw lichaam heeft een gezonde inspanning geleverd en verdient een rustpauze. Neem een kwartier de tijd om te rusten. Ga ontspannen liggen en houdt uw lichaam warm met een badjas. Tijdens het rusten kunt u genieten van een (alcoholvrij) drankje. Uw lichaam heeft door het transpireren nogal wat vocht verloren en dat moet aangevuld worden.

De tweede ronde
Na de rustpauze volgt (desgewenst) een tweede saunagang. U volgt alle bovenstaande handelingen opnieuw. Alleen de voorbereidende warme douche kunt u achterwege laten. Uw huid is tenslotte brandschoon. Ervaren saunaliefhebbers doen zelfs drie saunarondes. Hoeveel rondes u ook doet, belangrijk is dat u altijd eindigt met afkoelen, gevolgd door rust. Zo voorkomt u natranspireren.

Tip! Wanneer u het s zomers erg warm is, kunt u de saunacyclus omdraaien: eerst afkoelen en daarna opwarmen.

Steeds meer mensen kiezen voor een privé-sauna in eigen huis, of in de tuin. Met de komst van de compacte infrarood warmtecabines is een eigen sauna in de bad- of slaapkamer steeds vaker een reële optie. De nieuwste trend is de sauna met kleurentherapie.

Geïntegreerd of los
Sommige nieuwe saunas bieden kleurentherapie als geïntegreerde functie. Maar ook in een bestaande sauna kan kleurentherapie eenvoudig worden toegevoegd. Met een speciale extra lichtbak met een besturing bijvoorbeeld. Daarmee kunt u naar wens een gekozen kleur voor een bepaalde tijd laten inwerken. Wat kunt u verwachten van de verschillende kleuren?

Effect op lichaam en geest
Sommigen vinden het onzin, anderen zweren erbij. Feit is dat het steeds duidelijker wordt dat kleuren een bepaalde werking hebben op lichaam en geest.

Rood - opwekkend
Rood licht werkt stimulerend. De ademhaling en polsslag versnellen zich. Rood is dan ook een opwekkend en activerend. Ideaal dus om uzelf op te peppen na een werkdag, als voorbereiding op een avondje uit of een late vergadering. Rood werkt bovendien waterafdrijvend en versterkt de afweer.

Geel - vrolijk
Geel maakt vrolijk en opgewekt. Een wat neerslachtige bui verdwijnt als sneeuw voor de zon. Geel werkt ook heilzaam bij klierziekten, ziekten van het lymfesysteem en verzwakking van het zenuwstelsel. Geel houdt alert, stimuleert en zorgt voor een goed humeur.

Groen - evenwicht
Groen is de kleur van de natuur. Deze kleur werkt kalmerend en zorgt voor rust, ontspanning en emotioneel evenwicht. De kleur groen werkt heilzaam bij bronchitis, ontsteking van gewrichten en zwellingen. Het ontspant de organen en stimuleert de afvoer van afvalstoffen in het lichaam.

Blauw - kalmerend
Blauw licht werkt verkoelend, kalmerend en ontspannend. Een sauna in blauw licht is de ideale voorbereiding op een goede nachtrust. Ideaal om bij weg te dromen en innerlijk tot rust te komen. De kleur blauw werkt heilzaam bij klachten als hoofdpijn, maagpijn en spierkrampen. Sommige saunas en kleurtherapielampen bieden nog meer kleurmogelijkheden met weer andere effecten. Zo kunt u een therapie op maat samenstellen. Afgezien van de positieve effecten, geeft kleur in de sauna ook een betoverende sfeer. Een trendy sauna is een sauna in kleur. Weldaad met een extra dimensie.

Een avondje sauna in een saunacentrum is bij vele een favoriete bezigheid. Toch kiezen steeds meer mensen voor een eigen sauna thuis. Sommigen plaatsen de thuissauna in de tuin, andere kiezen voor een sauna binnenshuis. Daarmee is de sauna een privé relaxcentrum voor lekker ontspannen genieten; alleen, met zn tweeën of met het hele gezin.

Een sauna in de badkamer, of zelfs in een aparte wellnessruimte is sterk in opkomst. En dat is niet verwonderlijk. Een saunabad werkt ontspannend en is uitstekend voor de gezondheid. Wel is het zaak een aantal regels in acht te nemen.

Waar komt de sauna vandaan?
Reiniging door zweten geen nieuwe vinding. Al lang voor onze jaartelling werden zweethutten of zweetbaden gebruikt om het lichaam te reinigen. De Moslims kennen hun Hammam en de Indianen in Noord Amerika hadden hun zweettent van dierenhuiden. De sauna zoals wij die kennen, vindt zn oorsprong in Finland.

Dit Scandinavische land is ook tegenwoordig nog koploper op saunagebied. Bijna ieder Fins gezin heeft een eigen saunacabine.

De eerste Finse saunas waren zeker geen luxe wellnessproducten zoals wij die kennen. De oude Finnen vonden de sauna oorspronkelijk uit vanuit een basisbehoefte: warm te blijven in de koude wintermaanden.

Holsauna
De eerste saunas waren niet meer dan uitgegraven kuilen of hollen in de helling van een heuvel. De Finnen gebruikte deze kuilen als onderdak tijdens de koude wintermaanden. Voor extra warme werden stenen gloeiend heet opgewarmd. Daarna werd er water over de stenen gegooid om stoom te creëren, waardoor meer warmte vrij kwam. De temperatuur in deze kuilen liep zo hoog op dat mensen hun kleren konden uittrekken. In Finland zijn nog een aantal van deze oude holsaunas te vinden.

De eerste saunas waren dus zowel behuizing als badruimte. Later (al in de 12de eeuw) werden de saunas gescheiden van de woonruimte gebouwd. Dit type sauna had een dak, ondersteund door boomstammen en een deur. Dit soort saunas wordt in Finland nog steeds gebruikt.

Rooksauna
Het traditionele type sauna is een rechthoekige ruimte, gemaakt van boomstammen. In deze ruimte staat een open kachel met stenen op een verhoging. De stenen in de kachel worden verwarmd en de rook van het brandende hout verspreidt zich door de ruimte. Uiteindelijk verdwijnt de rook door een gat in het dak, of via een deur die op een kier staat. De rook heeft overigens een aangename geur. Veel Finnen zweren nog steeds bij zon originele rook- of savusauna.

Schoorsteensauna
In het begin van de 20ste eeuw deed de schoorsteen op de sauna zijn intrede. Er werd namelijk een ander type kachel ontwikkeld die de rooksauna begon te overtreffen.

De stenen van de saunakachel werden bedekt met een metalen constructie in de vorm van een kegel. Deze werd vast gemaakt aan een schoorsteen waarlangs de rook werd afgevoerd. Een luik boven de schoorsteen kon open of dicht. Op die manier werd de temperatuur van de sauna beheerst. Via het luik werd water op de stenen gegooid. In de jaren vijftig was de helft van alle saunas in Finland van dit nieuwe, moderne type.

Indirecte verwarming
In de jaren dertig werd weer een ander type sauna uitgevonden. Ook met een schoorsteen, maar met een kachel waarvan het vuur de stenen indirect verwarmde. De stenen lagen in een metalen bak die werd opgewarmd via ijzeren elementen. Het vuur onder de bak moest wel continu blijven branden, maar de sauna was snel klaar voor gebruik. Ook al vonden veel Finnen de rook- en schoorsteensauna nog steeds ongeëvenaard, deze nieuwe kachel werd toch al snel populair.

Elektrisch
Eén van de meest recente saunavindingen van de Finnen is de elektrische kachel. Een doodzonde volgens sommige, traditionele saunafans. Maar toch was het deze vinding die zorgde voor een enorme stijging van de populariteit van de sauna. De elektrische kachel werkt in principe op dezelfde manier als houtkachel. Maar in plaats van brandend vuur worden elektrische resistors gebruikt om de stenen op te warmen. De veiligheid en het gebruiksgemak maakten deze saunakachel enorm populair.

Europa maakt kennis met de Sauna
Europa maakte kennis met de Finse sauna in 1936. De Finnen namen in dat jaar deel aan de Olympische Spelen en brachten hun eigen sauna mee. De Finse atleten presteerden opmerkelijk goed en daarmee was die nieuwsgierigheid van andere landen gewekt. Na de Tweede Wereldoorlog vond de sauna eerst zn weg in Duitsland en daarna in de rest van Europa en de wereld.

Wellness
Anno 2005 is de thuissauna een volwaardig onderdeel van de wellnesslevensstijl van vele Nederlanders. De ontwikkelingen staan niet stil. Met nieuwe technieken (zoals infrarood en chromotherapie) en nieuwe designs verovert de sauna de Nederlandse badkamer. Wellicht is een thuissauna bij ons over een aantal jaren net zo vanzelfsprekend als voor de Finse gezinnen..?

Niets is fijner dan na een drukke dag een relaxmomentje voor jezelf. Lekker onderuit met een boek op de bank, of je terugtrekken in de badkamer. Genieten van een warme douche of bad om even helemaal te ontsnappen aan de waan van de dag. Grohe laat je dit moment optimaal ervaren met de introductie van GROHE SPA . Luxe producten in drie verschillende design-stijlen die iedere badkamer in een thuis-spa kunnen veranderen. De GROHE SPA collectie bestaat uit de meest exclusieve en innovatieve badkamerkranen, douches en toilet-bedieningsplaten van Grohe waarin design, comfort en functionaliteit samenkomen. Ook zijn er binnen GROHE SPA passende accessoires en producten voor huidverzorging en home fragrance beschikbaar.

Het was nog niet voor iedereen weggelegd; de luxe van een zonnebank onder de douche. Vanaf nu verandert dat, want Sentavi heeft de Sunshower Comfort ontwikkeld. In tegenstelling tot de Sunshower Deluxe, die in de muur wordt ingebouwd, kan de nieuwe variant in de hoek van iedere douche geplaatst worden. Dat zorgt ervoor dat vanaf dit najaar iedereen kan profiteren van alle voordelen van de Sunshower.

De Delftse vinding van de Sunshower is inmiddels binnen en buiten Nederland een groot succes. Vele mensen genieten van de luxe van een ingebouwde zonnebank in de douche. Met de komst van de Comfort, die middels een beugel in de hoek van de douche kan worden gemonteerd, kunnen mensen ook zonder bouwkundige ingrepen op een gezonde manier zonnen tijdens de dagelijkse douchebeurt. De Sunshower Comfort wordt geïntroduceerd bij 9 vestigingen van de Bijenkorf tijdens de Drie Dwaze Dagen op 4, 5 en 6 oktober aanstaande. Tijdens deze introductiedagen biedt Sentavi een gratis installatie aan.

Gezond
Wetenschappers zijn het erover eens dat het voor de aanmaak van vitamine D ideaal zou zijn om iedere dag 5 tot 10 minuten zonlicht te ontvangen. Met behulp van de Sunshower Comfort kun je dit op een verantwoorde, gemakkelijke manier realiseren. Regelmatig gebruik van de Sunshower Comfort geeft bovendien een gezonde teint.

Uitvoering
De Sunshower Comfort is verkrijgbaar in zowel witte als zwarte glasuitvoering. De glasplaat functioneert als een touch screen paneel, waarmee de tijd kan worden ingesteld. De Sunshower Comfort is uitgerust met 4 Philips HPA 250 watt lampen. Het enige dat nodig is, is 1000 Watt stroomtoevoer. Vanzelfsprekend voldoet het apparaat aan alle Europese normen en regelgeving en is het KEMA gekeurd. De prijs bedraagt € 3.495,-. De Sunshower Comfort wordt verkocht bij de betere badkamerwinkels, kijk voor de adressen op www.sentavi.nl.

Over Sentavi
Sentavi is in 2001 opgericht door Merijn Wegdam en Oscar Meijer in Delft. Het bedrijf is bekend om de Sunshower, een zonnebank voor onder de douche, en de Aquavision, een waterdichte televisie. De producten van Sentavi zijn te verkrijgen bij 250 sanitairspeciaalzaken in 10 Europese landen (waaronder bij Cees Pronk Bad in Amsterdam, Au Four in Maastricht en verschillende Bad en Bodyzaken in Nederland, maar ook bij Harrods in Londen) en sinds kort eveneens in de VS.

Heeft u thuis een sauna? Lees dan onze tips over hoe u optimaal geniet van uw saunagang.

Tip 1: Verwarm uw sauna goed
Zorg ervoor dat er voldoende saunastenen in de oven aanwezig zijn. Zoveel mogelijk stenen "losjes" op en rond de verwarmingselementen stapelen. De saunacabine dient te zijn voorverwarmd. Met de thermostaat regelt u de hoogte van de temperatuur. De opgietmiddelen dienen altijd te worden verdund met water. Gebruik de opgietmiddelen nooit onverdund i.v.m. brandgevaar. Het gebruik van geurstoffen is aangenaam voor de luchtwegen.

Tip 2: Haast u niet
Ga nooit te gehaast in de sauna. Neem er rustig de tijd voor, 8 a 12 minuten per saunagang. Herhaal deze saunagang 2 of 3 keer met een tussenpauze van 10-15 minuten. Luister naar uw lichaam om uw saunatijd te bepalen.

Tip 3: Neem de tijd om af te koelen
Realiseer dat uw huid goed isoleert, zorg dus voor voldoende afkoeling (10-15 minuten) na het gebruik van de sauna. Dit is zeker zo belangrijk als het opwarmen. Pas na afkoeling ontstaat het verkwikkende saunagevoel.

Tip 4: Hou u aan de volgorde
Ga in de sauna altijd op een handdoek zitten of liggen. Begin een saunagang op de bovenste zit/ligbank. Bovenaan is de warmte het meest intens. U kunt het beste gaan liggen of met opgetrokken knieen zitten, zodat uw hele lichaam gelijkmatig verhit wordt. Voordat u de sauna verlaat gaat u nog even op het laagste niveau zitten.

Tip 5: Ga nooit hongerig in de sauna
Zorg ervoor dat u voldoende gegeten en gedronken heeft, alcohol is af te raden. Wacht na een lichamelijke inspanning 15 tot 30 minuten voordat u de sauna gebruikt.

Tip 6: Onderhoud uw sauna
Het onderhoud van de sauna is erg eenvoudig en vraagt weinig tijd. Zo af en toe kunt u de banken en wanden alsmede het plafond afdoen met speciale saunareiniger.

De sauna is gezond voor uw lichaam en geest. Maar waarom eigenlijk? Voor welke klachten is de sauna bij uitstek een gezond middel? En bij welke juist niet? Een saunagang levert rust en ontspanning op. Er zijn veel verschillende soorten saunas, zoals de Finse sauna, de infraroodcabine met korte golf en de infrarood sauna met lange golf

Vijf redenen waarom een sauna goed is voor uw gezondheid:

1.Verlicht spier- en gewrichtspijn:
De infraroodsauna met korte golf is zeer geschikt omdat uw spieren en gewrichten direct verwarmd worden wat een erg fijn en weldadig gevoel geeft.

2.Voorkom verkoudheden en griep:
De gewone Finse sauna werkt hier erg goed voor. U traint als het ware uw lichaam en afweermechanisme door regelmatig uw sauna te gebruiken. Bent u al verkouden, dan helpt het naar de sauna gaan u helaas niet om daar vanaf te komen.

3.Weerstand verhogend:
U bouwt meer weerstand op in zowel de Finse als de Infraroodsauna, doordat u uw lichaam traint. Lees ook over de werking van uw lichaam.

4.Helpt tegen astma of bronchitis:
Er is al veel medisch onderzoek gedaan naar het effect van de sauna op astma. Daaruit is gebleken dat bij regelmatige saunabezoekers met astma het aantal aanvallen minder werd en de ademhalingsmoeilijkheden afnamen. Dat komt ook doordat het zenuwgestel gunstig wordt beïnvloed. Vooral de Finse sauna is geschikt voor mensen met astma of bronchitis.

5.Bij hoge bloeddruk:
Sauna is gezond voor uw bloeddruk. In de sauna zal uw bloeddruk dalen, doordat de bloedvaten verruimen en het bloed wordt dunnen. Tijdens het afkoelen, vernauwen de vaten zich juist, waardoor de bloeddruk weer toeneemt. Heeft u last van een hoge bloeddruk, zorg dan vooral dat u genoeg tijd voor uw saunagang neemt. Neem rust en koel goed af na uw saunagang. Er zijn ook gezondheidsklachten waar de sauna u niet bij helpt. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om van uw sauna gebruik te maken als u veel last heeft van spataderen. Het steeds verwijden en vernauwen van uw bloedvaten in de sauna heeft geen positief effect op spataderen. De sauna zorgt voor een verbeterde bloedsomloop. Daardoor kan een vastzittende bloedpropje in een spatader zelfs losschieten, wat levensgevaarlijk kan zijn. In het beginstadium van spataderen kunt u gerust nog de sauna in gaan. Bent u wat verder, dan is het verstandig om geen sauna meer te bezoeken.

Heeft u last van hartklachten, wees dan in elk geval voorzichtig met de sauna. Uw bloedsomloop wordt versterkt, wat ervoor zorgt dat uw hart meer werk moet doen. Dat kan gevaarlijk zijn. Voor sommige hartpatiënten is een saunagang juist wel gezond. Overleg het altijd met uw arts! Bij koorts is het niet verstandig om uw sauna te gebruiken. Uw lichaam vecht al waardoor u zelf al een hogere lichaamstemperatuur heeft. Wacht tot uw koorts weer over is.

Tot slot helpen we een fabel de wereld uit: de sauna helpt niet om af te vallen. Helaas! U verliest wel vocht, maar dat is tijdelijk. Wel voert u veel afvalstoffen af dankzij de sauna.