1197
Milieuvriendelijk badderen in je nieuwe badkamer: duurzaam!
Gepubliceerd: 09-11-2021

De badkamer als ultieme loungeplek gebruiken, een trend die helemaal van nu is. Even snel onder de douche springen en weer door, is niet meer het geval. We werken en sporten massaal thuis, het creëren van een spa moment past dus helemaal in die lijn. Investeren in een nieuwe badkamer is dan ook zeker een aanrader.

Dat de badkamer een grootverbruiker is qua energie en gas is wellicht geen verassing. Dat je hier met je eigen gedrag in de badkamer invloed op hebt hebben we al eens benoemd. Maar hoe je bij de aanleg van een nieuw exemplaar hier alvast rekening mee houdt? Wij leggen uit!

Denk vooruit

Als je de badkamer grondig gaat aanpakken is het goed om bij de basis te beginnen. Hier hebben we het over zaken als de energietoevoer en het gebruik van water. Leg bijvoorbeeld meteen bij de installatie een douche-wtw aan. Dit kan anders best wel een ingrijpend klusje zijn, maar wanneer de hele boel toch overhoop ligt is het eenvoudig in te passen.

inspiratiebrochures1.png

Daarnaast is het goed om te kijken naar de verwarming van de ruimte. Omdat dat spa moment (helaas!) niet de hele dag kan duren, hoeft de ruimte ook niet de hele tijd verwarmd te zijn. Kies daarom voor een manier van verwarmen die ruimte specifiek is én snel werkt. Het gebruik van infrarood panelen is hiervoor bijvoorbeeld super geschikt. Ook vloerverwarming is heerlijk in de badkamer, kijk of er een optie is om deze ruimt specifiek te maken.

Kies de juiste spullen

Wanneer de basis op orde is, kun je overgaan tot de details. Zo is het raadzaam bewust te kiezen voor producten zoals een douchekraan. Wanneer je gaat voor een optie die maximaal 7 liter water per minuut verbruikt, scheelt dit behoorlijk wat in het verbruik maar douche je toch lekker. Daarnaast is het aan te raden voor een isolerende badkuip te kiezen, hiermee blijft het water langer warm en kun je misschien het bad delen met een huisgenoot. Mits je natuurlijk niet súper smerig was toen je het bad in dook.

Ventileer meer

Natuurlijk wil je niet dat het een tochtig geheel wordt, maar toch is ventilatie in een badkamer essentieel om de duurzaamheid ervan te behouden. Dus voor de momenten dat je de badkamer gebruikt zorg je dat hij goed afgesloten is door middel van goed sluitende kozijnen en ramen, maar daarna moet je kunnen ventileren. Dit zorgt ervoor dat het opgehoopte vocht weg kan en er geen schimmels en rotting ontstaat. Wanneer dit namelijk wel het geval is, kun je snel weer een nieuwe badkamer uitzoeken. Misschien leuk voor ons als interieurliefhebbers, maar niet duurzaam voor het milieu én je portemonnee!

Wonenonline

GRATIS duurzaam wonen & leven guide

duurzaamcover1.png Laat jij ook geen kans voorbij gaan om ‘groen te doen’? Maar zie je door de bomen het bos soms niet meer? Dan is onze duurzaamheidsguide alles wat je zoekt! Wij hebben alle tips, tricks en ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen op een rijtje voor je gezet! 

Benieuwd naar deze 87 pagina’s tellende guide boordevol duurzame tips? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en hij valt vandaag nog op je virtuele deurmat; In je mail dus!

Ja, stuur mij de gratis duurzaam wonen & leven guide