1167
Waterontharder: kalk voorkomen + energie besparen
Gepubliceerd: 21-12-2022 Laatste update: 22-12-2022

Een waterontharder haalt kalk uit het water en zet hard water zo om in zacht water. Het resultaat? Minder kalkaanslag en een mooie besparing op je energiefactuur. Lees er meer over in dit artikel. 

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder zet hard water om in zacht water. Hoe zo’n waterontharder dat precies doet, hangt af van het type. Meestal maken we een onderscheid tussen waterontharders met of zonder zout. De toestellen met zout leveren doorgaans het beste resultaat. Een waterontharder met zout zet magnesium- en calciumionen om in natriumionen en haalt op die manier kalk uit het water. 

Waarom een waterontharder kopen? 

Een waterontharder is sterk aan te raden als je kampt met hard water in je leidingen. Zo’n toestel biedt dan ook tal van voordelen. We zetten hieronder de 2 belangrijkste op een rij: het verwijderen van kalkaanslag en de besparing op je energiefactuur.  

1. Kalkaanslag voorkomen
Een eerste belangrijke voordeel van waterontharders is dat ze kalkaanslag voorkomen. Als je hard water niet aanpakt, zet de kalk zich namelijk af op heel wat plekken in je huis. Denk maar aan de kranen, douchekop, douchewanden, wasbakken, glazen uit de vaatwasmachine, … Dankzij een waterontharder voorkom je kalkaanslag en moet je dus minder snel kalk verwijderen

2. Energie besparen
Door hard water kan het rendement van je verwarmingssysteem na 5 à 10 jaar tot wel 20% verminderen. Een waterontharder voorkomt kalkaanslag en zorgt er zo voor dat je leidingen niet dichtslibben. Dat heeft dan weer als voordeel dat je cv-installatie efficiënt kan blijven werken waardoor je minder moet stoken om je woning te verwarmen. Zo kan je flink besparen op je energiefactuur. 
Ook apparaten zoals de afwasmachine, wasmachine, koffiemachine, … worden dankzij een waterontharder minder snel aangetast door kalk waardoor ze efficiënter en energiezuiniger blijven werken. 

Waarop letten als je een waterontharder plaatst?

Waterontharders zijn er in verschillende soorten en uitvoeringen. Wil je een waterontharder plaatsen, dan zijn er een aantal dingen waar je best rekening mee houdt. We zetten enkele belangrijke punten op een rijtje: 

  • Soort waterontharder: een eerste keuze die je moet maken is welke soort waterontharder je wil plaatsen. Het belangrijkste onderscheid is dat tussen waterontharders met of zonder zout. Binnen die beide categorieën heb je nog verschillende types waterontharders waaruit je kan kiezen. Doorgaans leveren waterontharders met zout het beste resultaat, maar informeer je dus zeker over de mogelijkheden om een doordachte keuze te maken. 
  • Capaciteit: kijk bij de keuze voor een waterontharder ook naar de capaciteit. De benodigde capaciteit zal hoger zijn als je water een hogere hardheid heeft of bij grotere huishoudens.
  • Verbruik: ook het verbruik van je waterontharder kan een rol spelen bij de keuze. We kijken daarbij naar het stroom- en zoutverbruik van het toestel. Dat verbruik kan verschillen per type waterontharder en per merk.
  • Locatie: denk op voorhand ook even na over de plaats waar je de waterontharder wil plaatsen. Zo’n toestel staat idealiter waar het leidingwater je woning binnenkomt en bij een afvoer om het zoute spoelwater te laten weglopen naar de riolering.  

Tip: wil je een waterontharder kopen, weeg de verschillende factoren dan zeker tegenover elkaar af. Laat je bijvoorbeeld niet enkel beïnvloeden door de prijs. Een bepaalde waterontharder is misschien wat duurder, maar werkt waarschijnlijk ook efficiënter waardoor je er op termijn meer mee kan besparen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide