1356
Hansgrohe Crometta
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 10-06-2023

Water is leven. Water is ook levenskwaliteit. Water is overal in en om ons huis. Tegelijk is water één van de meest kostbare rijkdommen van deze aarde. Daarom hebben we technologieën nodig, die de mens in staat stelt deze rijkdom op verantwoorde wijze te gebruiken. Maar wel met behoud van ons comfort. Op onze pagina treft u informatie en producten aan die u helpen om uw waterhuishouding verder te verbeteren.

Hoeveel water gebruikt u?
Elk land heeft zo zn eigen gemiddeld watergebruik. In Nederland gebruiken we door de bank genomen 126 liter per dag. Daarmee nemen we tussen zuinig en verspilling een middenpositie in. Vraag je de Nederlander hoeveel hij denkt te gebruiken, dan zit hij er behoorlijk naast. We denken namelijk dat we maar zon 66 liter per dag verbruiken. Gemiddeld waterverbruik per persoon per dag

De prijs van water
De prijs die we voor ons water betalen kent 3 posten: drinkwater, de zuivering van afvalwater en rioolrechten. Het waterleidingbedrijf rekent een prijs voor het drinkwater. De zuiveringsschappen en de waterschappen zijn het die een prijs berekenen voor het zuiveren van het rioolwater, oftewel de afvalwaterzuiveringsheffing. Tenslotte is het de gemeente die een bedrag in rekening brengt voor de aanleg en het onderhoud van het rioolstelsel, de rioolrechten. Kijk je naar de prijs van drinkwater, dan zijn er grote verschillen tussen de waterleidingbedrijven. De tarieven variëren van circa € 0,70 tot circa € 1,78 per m3. Daarbij is er ook een grote variatie in vastrechtkosten. Het ene waterleidingsbedrijf rekent niets, terwijl het andere tot ongeveer € 5,67 op de rekening zet.

Dat de prijzen per regio zo enorm kunnen verschillen, komt vooral door het soort water dat gezuiverd moet worden om drinkwater te krijgen. Zo wordt er in het westen oppervlaktewater gezuiverd, terwijl in het oosten grondwater wordt gebruikt. Omdat het zuiveren van oppervlaktewater ingewikkelder en dus duurder is, betaal je in het westen meer voor je drinkwater dan in het oosten. Een andere reden voor de prijsverschillen is de aanwezigheid van een watermeer. Ruim 80% van de Nederlandse huishoudens heeft een watermeer in de omgeving. De overige 20% moet het zonder stellen en dat wordt doorberekend in de prijs. Het waterleidingbedrijf berekent daarvoor een vast tarief, dat dus niet afhankelijk is van de hoeveelheid water die je verbruikt. Tenslotte worden ook alle investeringen van de waterleidingbedrijven doorberekend aan de klant. Door de toenemende bevolkingsgroei hebben de waterleidingbedrijven meer moeten investeren in de uitbreiding van waterwinning en leidingnetten.
* Per 1 januari 1999 valt water onder het hoge BTW-tarief van 19%.Per jaar betaalt elke aansluiting over de eerste € 27,23 van de waterrekening het lage BTW-tarief van 6%. Over het bedrag daarboven wordt 19% in rekening gebracht.
* Afhankelijk van de regio waar je woont, betaal je bij een waterverbruik van 126 liter per dag tussen de € 136,13 en € 272,29 per persoon per jaar, inclusief BTW.
* Door de BTW-verhoging betaal je sinds 1 januari 1999 tussen de € 14,- en € 45,- meer per jaar.

Waarom water besparen?
Als je water bespaart, merk je dat in je portemonnee. En het is goed voor het milieu natuurlijk. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat:
* Waterwinning, zuivering tot drinkwater en distributie van dat drinkwater energie kost? Waterverspilling is dus ook energieverspilling.
* De hoeveelheid water die we verbruiken bepaalt hoeveel chemicaliën de waterleidingbedrijven moeten gebruiken? Meer water betekent dus ook meer afvalstoffen.
* Hoe meer water we gebruiken, des te meer waterwinningsgebieden er nodig zijn.

Gebruiken we meer water, dan hebben we minder ruimte over voor bijvoorbeeld recreatie. Gaan we verstandig met water om, dan bewijzen we onszelf een grote dienst op vele fronten. Iedereen kan water besparen, vaak al op een heel eenvoudige manier.
* De auto. Een wasbeurt met de tuinslang kost al gauw 150 liter drinkwater. Gebruik je een emmer en een spons, dan bespaar je behoorlijk.
* De afwas. Een nieuw type afwasmachine gebruikt maar liefst 15 tot 25 liter water per keer. Doe je de afwas met de hand, dan verbruik je veel minder.
* De was. Oude wasmachines kunnen zon 100 liter water per wasbeurt verbruiken, terwijl moderne wasmachines het met circa 50 liter af kunnen. Een investering die zich terug betaalt.
* Het Kiwa-keur. Zuinig omgaan met water kan ook tijdens het douchen, bij het gebruik van het toilet en de kraan. Sanitaire producten die zijn voorzien van het Kiwa-Keur en een laag verbruik-sticker hebben, zijn waterbesparend.

Waterwinsttest
Wil je op een verantwoorde manier met water omgaan, dan hoef je alleen maar je gezonde verstand gebruiken. Zet eens op een rijtje hoe en hoeveel water je verbruikt en je ontdekt al snel tal van manieren waarop je kunt besparen. Hoeveel water verbruik je vandaag? Gebruik je meer of minder dan de gemiddelde Nederlander? Waar en hoe kun je besparen? De waterwinstest geeft je antwoord op deze vragen. Verken je huis en maak een momentopname van je waterverbruik.

Doe de winsttest

Harde feiten over water
Hoe hard het water is, wordt bepaald door de hoeveelheid calcium (kalk) en magnesium in het water. Mineralen die in de aardbodem zitten en die door het water worden opgenomen als het naar het grondwaterniveau sijpelt. Hoe meer mineralen er worden opgenomen, des te harder het water is. De hardheid van jouw water hangt dus af van de bodemgesteldheid bij jou in de buurt en van de manier waarop het gewonnen en gezuiverd wordt. De hardheid van water wordt meestal uitgedrukt in Duitse graden, waarbij 1*D staat voor 10 milligram calciumoxyde per liter drinkwater. De waterleidingbedrijven gebruiken de volgende graadmeter:

* 0 tot 4*D : zeer zacht water
* 4 tot 8*D : zacht water
* 8 tot 12*D : gemiddelde hardheid
* 12 tot 18*D : vrij hard water
* 18 tot 30*D : hard water

Het overgrote deel van het drinkwater in Nederland, zon 80%, heeft een zachte tot gemiddelde hardheid. Daar waar het water nog steeds vrij hard is, zorgen de waterleidingbedrijven steeds meer voor het centraal ontharden van water, waardoor je steeds minder zelf maatregelen hoeft te nemen.

Voordelen van zacht water
Zacht water zet minder kalk af in huishoudelijke apparaten en andere voorzieningen die water gebruiken, waardoor ze minder onderhoud en energie nodig hebben en je dus bespaart. Daarnaast profiteren de volksgezondheid en het milieu van zacht water. Hoe zachter het water, hoe lager het koper- en loodoplossend vermogen is. Daardoor komen er dus minder van deze gevaarlijke stoffen in het drinkwater en afvalwater terecht.

Bron: Grohe

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide