1779
Badkamerkraan Dornbracht
Gepubliceerd: 07-07-2017 Laatste update: 31-07-2017

Geïnspireerd op de interior designtrend Transitional Style wordt de premium designkraan Vaia van Dornbracht gekenmerkt door zijn elegant en tegelijk progressief design. In samenwerking met Rafael de Cárdenas en Neri&Hu werden interieurvoorbeelden en materiaalcollages ontwikkeld die dienen als toepassingsgeoriënteerde inspiratie voor badkamers in de Transitional Style – om deze tegelijkertijd progressief door te ontwikkelen. Geheel in lijn met de visie “Create a new balance – between traditional elegance and contemporary cool”.

Vaia: een elegant-progressief design voor een nieuwe iconografie van de moderne tijdDe uiteenzetting met actuele stromingen in design en architectuur is voor Dornbracht altijd al een belangrijke bron van inspiratie geweest. Ook Vaia is het resultaat van deze studie van de huidige cultuur.

Geïnspireerd op de interior designtrend Transitional Style vertolkt Vaia een zachte, harmonieuze vormentaal: de verfijnde uitloop pakt een klassieke vorm op en vertaalt deze naar een nieuw en open silhouet. De eveneens klassiek aandoende grepen – beschikbaar als kruisgrepen of hendel – verbinden geometrische met zachte contouren. De conische rozetten zorgen voor een bijzonder zachte overgang naar de wastafel. Op die manier past Vaia net zo goed in klassieke en moderne badkamerinterieurs als in badkamers waarin in lijn met de Transitional Style elementen uit verschillende stijlen met elkaar gecombineerd worden.

Inspiratie voor architecten en ontwerpers
De Transitional Style beschrijft in interior design een combinatie van traditionele en hedendaagse elementen: een gezonde balans van vertrouwde en nieuwe dingen die uitnodigend werkt en waarin men zich snel thuis voelt. Dornbracht heeft de architecten Rafael de Cárdenas evenals Lyndon Neri en Rossana Hu van Neri&Hu uitgenodigd de Transitional Style op hun manier te interpreteren en zo een innovatieve kijk op de interior trend mogelijk te maken.

In moodboards, schetsen, materiaalcollages en badkamerontwerpen hebben Cárdenas en Neri&Hu ieder voor zich het thema benaderd. Hun ideeën en inspiraties vormden vervolgens de basis voor de badkamerontwerpen die door bureau Meiré und Meiré werden ontwikkeld.

De op die manier vormgegeven ontwerpen bieden een bron van inspiratie voor zowel architecten, interieurarchitecten en badkamerontwerpers als voor particuliere opdrachtgevers.

#createanewbalance
Hoe ontwerp je een interieur, dat de betekenis „transitional“ verdient? En hoe ontstaat de balans tussen traditionele en moderne citaten met nieuwe, individuele ideeën? Rafael de Cárdenas en Neri&Hu hebben op deze vragen indrukwekkende, innovatieve antwoorden gevonden. Uitgaande van de inspiratiekracht van hun ontwerpen wil Dornbracht nog meer impulsen geven aan interieur-design: onder de hashtag #createanewbalance roept het merk vanaf juli 2017 architecten, interieurarchitecten, designers, ontwerpers van badkamers en geïnteresseerde consumenten op om hun eigen interpretatie te delen van de Transitional Style. Op deze manier biedt Dornbracht een platform voor de creatieve uitwisseling van ideeën tussen deze disciplines en zwengelt de discussie opnieuw aan.

Rafael de Cárdenas
Rafael de Cárdenas' interpretatie van de Transitional Style overtuigt vooral door een ongebruikelijke ruimtelijke vorm. Uit de zachte, gebogen S-vorm van de plattegrond ontstaan kapel-achtige nissen die het ontwerp bijna een sacrale uitstraling geven. De deurbogen die de verschillende zones met elkaar verbinden zetten dit leidmotief consequent voort. En de transparante koepel die het daglicht doorlaat, houdt de architectuur letterlijk open voor het terugkerende ritme van dag en nacht.

Het lichtspel dat hieruit ontstaat is ook in de daaruit afgeleide badkamerarchitectuur zichtbaar, die daarnaast aansluit op verdere centrale elementen van Cárdenas' ontwerp: geplaatst in ronde nissen wordt Vaia op een monolithisch aandoende wastafel in scène gezet, waarin de hoekige vorm in contrast staat met de mengkraan en het interieur. Voor het nieuwe oppervlak van de mengkraan, Dark Platinum mat, een donkere zijdematte kleurnuance die licht geborsteld is, vormt de baksteenstructuur een spannende achtergrond.

Neri&Hu
Lyndon Neri en Rossana Hu van Neri&Hu vatten in hun interpretatie de Transitional Style in de oorspronkelijke, letterlijke betekenis op en ontwerpen de badkamer als een plek waar men tijdelijk verblijft, als een ruimte voor ontspanning en regeneratie. “Wij stelden ons een fictieve plek voor, een huis dat wordt bewoond door twee karakters, een introvert en een extrovert”, aldus Lyndon Neri. “De dagelijkse rituelen in het leven worden gevierd en krijgen de waarde van een ceremonie.”

Vanuit deze conceptionele aanpak kreeg de wastafel in de badkamer een centrale plaats als een plek voor communicatie en ontmoeting. Twee mengkranen, een wandmodel en een staand model, vinden elkaar daar als partners in een dialoog, terwijl de onderbouw van de wastafel de vorm van de kruisgrepen van Vaia oppakt. Het transitorische karakter van het interieur, het spel tussen buiten- en binnenruimte, wordt geaccentueerd door het gebruik van contrasterende vormen en materialen. Marmer staat in tegenstelling met beton, brons en goud staan in contrast met hout, wat weer verwijst naar Aziatische invloeden.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide