Kranen zijn te onderscheiden in drie soorten: ééngreepskranen, tweegreepskranen en thermostaatkranen. Het verschil zit in de bediening. Maar ook op gebied van besparing op water en energie, is er nodige verschil. Overigens is er ook in design aanzienlijk onderscheid.

De eengreepskranen zijn verreweg favoriet in de moderne badkamer, terwijl de tweegreepskranen onverminderd populair zijn in de nostalgische of klassieke badkamer. Overigens heeft de ook de tweegreepskraan in de loop der jaren een enorme gedaanteverwisseling ondergaan. Tegenwoordig is er ook een ruime keuze aan tweegreepskranen in eigentijdse, minimalistische uitvoering.

Tweegreepskranen
De traditionele mengkraan heeft twee knoppen: één voor water en één voor koud water. Om de gewenste temperatuur te bereiken moet de kraan met beide handen bediend worden. Meestal zijn de bedieningsknoppen een vast onderdeel van de kraan. Er zijn echter ook driegats mengkranen.

Bij zon kraan zijn de bedieningsknoppen en de kraanuitloop separate onderdelen. De knoppen worden los van de kraanuitloop op de wastafel of badrand gemonteerd. Zon driegats mengkraan is overigens zowel in klassiek, nostalgisch als in modern minimalistische stijl verkrijgbaar.

Thermostaatkraan
Een thermostaatkraan wordt vaak gebruikt bij het bad en de douche. Het grote voordeel van een thermostaatkraan is dat heel gemakkelijk voor de gewenste temperatuur gekozen kan worden. De gewenste temperatuur wordt van tevoren ingesteld en wordt, met het openen van de kraan, snel bereikt. Dit bespaart energie en water. Bovendien is er met een thermostaatkraan minder kans op verbranding door heet water. Een belangrijk pluspunt, vooral voor ouderen en kinderen. Met een thermostaat kraan kan een besparing van 5,5 m3 gas per jaar worden bereikt.

Over het algemeen kan gesteld worden dat u met thermostatische kranen en mengkranen aanzienlijk bespaart op water- en energieverbruik. In de loop der jaren kan de besparing behoorlijk oplopen. Een aspect wat zeker aandacht verdient bij de keuzebepaling van uw nieuwe kraan.

Het succesvolle kranen- en doucheprogramma PuraVida van Hansgrohe wordt uitgebreid met een nieuwe wastafelkraan voor montage op de wand. Deze inbouw wandmengkraan heeft een aparte, conische pingreep voor eenvoudige bediening van de kraan. De uitloop is er in de lengtes 165 mm en 225 mm en is naar keuze links of rechts van de greep te plaatsen. Hierdoor is deze fraaie wandmengkraan geschikt voor montage op iedere gewenste hoogte en perfect te combineren met vele wastafels en waskommen. Het kenmerkende uiterlijk van de PuraVida kranen komt van de beroemde ontwerpstudio Phoenix Design (Stuttgart / Tokio). Met PuraVida herdefiniëren zij het minimalisme: elegante en prikkelende vormen in zuiver wit ontmoeten de royaal ogende oppervlakken in chroom en vormen samen een spectaculaire eenheid.

KLUDI BALANCE is het nieuwe design voor de veeleisende gebruiker. De naam van de nieuwe mengkranenserie is al treffend. De fabrikant uit Menden (D.) brengt met KLUDI BALANCE producten voor de badkamer op de markt, die duidelijke vormen en hoge functionaliteit in een verrassend tijdloos design verenigen.

Glance Welcome
Glance Welcome - geïnspireerd op de bestaande lijn Glance - is even compact als geraffineerd. Deze uiterst intelligente oplossing voor een beperkte ruimte is een flexibele combinatie van kraan, spiegel, wastafel en onderkast - een perfect geheel dat getuigt van smaak en vernuft. Het modulair systeem is uiterst handig. Zo gaat het meubel van onder naar boven open, kunnen de kraan en wastafel volledig op het meubel gemonteerd worden en is er een verdekte spiegelmontage. Kraan en joystick kunnen ook los van elkaar gemonteerd worden, met uitloop uit elkaar. Het meubel is verkrijgbaar in donker of licht eiken fineer, de kranen zijn er in chroom en palladium, en de wastafel in wit en pergamon.

Cubic
Cubic is fors uitgebreid. De bestaande collectie die 7 designmengkranen voor badkamer en keuken telt, is nu geëvolueerd tot een compleet assortiment, inclusief wastafels, wandmengkranen, inbouwthermostaten, handdouche en accessoires. Het kubisme in zijn zuiverste vorm is doorgevoerd in elk product - een ontwerp op naam van het Deense bureau Friis & Moltke dat bekendstaat om zijn baanbrekend design. Alle elementen hebben hoogglanzende chroomoppervlakken die de vormen in hun omgeving reflecteren als een spiegel. De kranen en accessoires zijn verkrijgbaar in chroom en in chroom gecombineerd met zwart.

Glance
een ontwerp van de Duitse studio ArteFakt, laat zich kenmerken door een eenvoudig, sensueel en consistent concept. Met een watervalimpressie geeft deze collectie vorm aan de emotionele kracht en zuiverheid van water - met een hoogtechnologisch kantje dan wel. Glance omvat naast kranen onder meer ook douchemengkranen, douchekoppen en accessoires zoals zeepbakje, spiegel, zeepdispenser, dubbele handdoekhouders en toiletaccessoires.

Geometry
staat op naam van twee grote hedendaagse designers: Christian Björn, die al meer dan 25 jaar producten voor tal van gerenommeerde firmas ontwerpt en zo al heel wat internationale prijzen in de wacht sleepte, en de Nederlander Ad Van Berlo die met zijn studio ook al 25 jaar een uitstekende reputatie geniet in internationale kringen. Het design van Geometry oogt strak en minimalistisch, maar tegelijk heel subtiel. De collectie is volledig, van eengreepsmengkranen tot inbouwprogramma en accessoires.

IQ
omvat intelligent, modern en minimalistisch badkamerdesign, van de hand van Matteo Thun. De reeks bestaat uit handdouches, bad- en douchemengkranen, thermostatische kranen en een aantal accessoires zoals een dispenser, zeepbakje, toiletrol- en handdoekhouders.

New Haven
leent zich perfect voor interieurs met een hedendaagse architectuur. Want met zijn pure en strakke vormen is deze collectie een opmerkelijke verschijning in de badkamer. Opvallende items zijn o.a. de kranen en douchemengkranen met de kenmerkende enkele hefarm.

Lighthouse
is binnenshuis ontworpen en is geïnspireerd op de vuurtoren Cape Hatteras in Noord-Carolina. Dat weerspiegelt zich onder meer in de vormgeving van de kranen maar ook in de nautische vormen van de handgrepen. Lighthouse is samengesteld uit een serie bad- en douchemengkranen, verborgen thermostatische kranen en douchekoppen. Accessoires zijn onder meer een kledinghaak, een toiletrolhouder, handdoekhouders en een zeepbakje.

De wereldberoemde architect Jean Nouvel (1945, Fumel, Frankrijk) staat bekend om zijn ongebreidelde creativiteit en experimenteel design, met referenties als Torre Agbar in Barcelona, Fondation Cartier en Musée de Quai Branly in Parijs. Op uitnodiging van JADO heeft hij nu zijn grenzen verlegd naar de badkamer. Het resultaat is een bijzonder frisse collectie die perfect past binnen de exclusieve badkamerlijn JADO.

De collectie Jean Nouvel biedt met zijn stoere organische look en vernuftige sensortechnologie een blik op de badkamer van de toekomst. Ze omvat digitale technologie, programmeeropties om de temperatuur en de waterstroom te regelen alsook een pop-uphandsproeier voor de douche.

Blikvanger van de collectie is een uiterst resistente designmengkraan voor de wastafel in verchroomd koper, die het natuurlijke erosie-effect van water op stenen en rotsen moet nabootsen. Hoogtechnologische digitale sensortechnologie biedt ongeëvenaard gebruikscomfort en -gemak. De kraan wordt elektronisch aangedreven - er zijn dus geen mechanische handgrepen of hendels. In plaats daarvan zijn er 4 gebruiksvriendelijke vlakke knoppen, met een snelle reactietijd, om de kraan aan en uit te zetten en de temperatuur en stromingssterkte van het water te regelen. De batterijen kunnen geakkelijk worden vervangen en zitten in een waterdichte besturingsruimte die vlot toegankelijk is.

Jean Nouvel: "Als ontwerper was het bijzonder boeiend te kunnen experimenteren met de intuïtieve interactie tussen water en de menselijke aanraking. Daarom ben ik gaan werken met een digitaal sensorsysteem door middel van een tastbare interface en universele pictogrammen die iedereen kent. De geïntegreerde microcapters in de kranen herkennen de menselijke aanraking en zorgen voor een ergonomische en toch instinctieve regeling van het water. Het hydrodynamische systeem regelt een zeer natuurlijke stroming van het water, die de transparantie van een waterval oproept."

De lijn Jean Nouvel omvat een douchesysteem en een 2-gats badmengkraan met een geïntegreerde handsproeier die begint te sproeien zodra hij uit de houder wordt gehaald. Het gamma omvat eveneens een volledige lijn accessoires, inclusief een modulair handdoekenrek met afneembare staven die naargelang de ruimte en de eigen smaak bevestigd kunnen worden. Verder zijn er ook een spiegel verkrijgbaar, een opbergladekast, een lotionhouder, een zeepbakje, een beker en toiletaccessoires.

Moderne en dynamische touch voor de badkamer Het assortiment kranen en douches van Grohe kent veel verschillende stijlsegmenten, waaronder de populaire Cosmopolitan-stijl. Hierin komen minimalisme, strakke lijnen en eenvoud in bediening samen. Eerder introduceerde Grohe al handdouches, thermostaatkranen en de kranenseries Eurosmart en Eurodisc met de Cosmopolitan-look. Daar komt nu een nieuwe kranenserie bij: Eurostyle Cosmopolitan. Voor mensen die houden van moderne kranen met een dynamische uitstraling en ronde afwerking.

De ronde body van de Eurostyle Cosmopolitan kranen loopt in één vloeiende lijn door naar de slanke uitloop met een schuin afbuigende vorm. De ergonomische handgreep is volledig ontworpen met het Grohe design DNA dat voor een eenvoudige en vloeiende bediening zorgt. Deze kranenserie valt niet alleen op vanwege het mooie design en de uistekende kwaliteit, ook de aantrekkelijke prijs zal in deze tijd voor veel mensen een reden zijn om voor deze nieuwe kranen te kiezen.

Breed assortiment voor wastafel, douche, bad én toilet Het assortiment Eurostyle Cosmopolitan bestaat uit een zeer complete range inbouw- en opbouwkranen met voor iedere wens een juiste oplossing. Van wastafelkranen tot kranen voor douche, bad, bidet en voor in het toilet. Hieronder een overzicht van een deel van de serie Eurostyle Cosmopolitan.

Het is de wens van vele gebruikers om de badkamer geheel naar eigen wens in te kunnen delen. Met de producten uit de Axor Bouroullec collectie is deze vrijheid mogelijk. De kranen uit de collectie, ontworpen door de broers Ronan en Erwan Bouroullec, kunnen als in een spel op vele manieren met planchetten en wastafels gecombineerd worden. Nieuwe wastafelmengkranen, een bijpassend wastafelmeubel en een online Axor Bouroullec configurator bieden nog meer mogelijkheden voor de gebruiker.

Hansastela is de nieuwe designkranenserie van HANSA; het resultaat van debeproefde samenwerking met vormgevers Bruno Sacco en Reinhard Zetsche(Octo-pus Design). Het design van Hansastela is groots, de prijsstelling is bescheiden. Met deze nieuwe serie spreekt de kranenfabrikant een brede doelgroep aan,met kranen die niet zozeer het product maar het water zelf centraal zetten.

Het bijzondere in het dagelijks leven Gentle belichaamt de kwaliteit van de functie in een vorm waar rust van uitgaat. Het resultaat heeft een elegante feeling, pragmatisch en tijdloos. Een zacht, natuurlijk design, dat de dag begeleidt, zonder zich op te dringen. In één woord: Gentle.