Was de badkamer vroeger een puur functionele ruimte, is het nu een plek met een geheel eigen stijl die royaal van opzet mag zijn. Ontwerpers staan voor de uitdaging een interieurconcept voor de ruimte in zijn totaliteit te ontwerpen, waarbij werkelijk alle elementen, dus wastafel, bad douche tot en met de indeling van de mengkranen betrokken worden. De sleutel voor een op de vormgeving georiënteerd badkamerontwerp levert HANSAMATRIX, het nieuwe inbouwsysteem van de kranenproducent uit Stuttgart. Het modulaire systeem biedt architecten en ontwerpers tal van mogelijkheden. Ideeën voor de vormgeving kunnen eenvoudig en precies worden omgezet. HANSAMATRIX laat met name het markante design van de wastafels, douches en baden uit de HANSA LIVING productlijnen goed tot hun recht komen.

Axor Citterio M staat voor Milaan, metropool, modern. Een slanke, tijdloze badkamercollectie, ontworpen door de gerenommeerde Italiaanse architect en designer Antonio Citterio. Zijn precieze hand is onmiskenbaar: een tot in het kleinste detail verfijnde en doordachte vormgeving, waarbij de zachte rondingen en rechte vlakken harmonieus met elkaar verbonden zijn. Dit herkenbare design is duidelijk terug te zien in de nieuwe kranen die aan de collectie worden toegevoegd. De drie nieuwe 3-gats-wastafelmengkranen, twee 4-gats badrandmengkranen en een stopkraan, zijn allemaal perfect combineerbaar met de bestaande producten uit de collectie.

Toekomstige trends in architectuur en design, dat is wat Steinberg gebruikt om haar visie op de huidige badkamercultuur uit te dragen. Als vooraanstaande Duitse fabrikant van moderne, luxe design producten wil zij nu de Nederlandse markt veroveren. Met haar representatieve nieuwe serie 210 maakt zij een design statement voor haar strakke design kranen en accessoires in de badkamer. Het combineert functionaliteit met een subtiele sensuele uitstraling die de serie trendsettend maakt en voor zichzelf laat spreken. Designer Jochen Schmiddem ontwierp deze serie voor Steinberg en won direct na de introductie het prestigieuze IF Product Design Award 2011. Zijn filosofie is dat nieuwe producten nuttig moeten zijn, gerealiseerd in een ontwerp dat niet verklaard hoeft te worden en tegelijk een emotionele ervaring bewerkstelligen. 210 is een serie die zelf communiceert met haar gebruiker, optimaal ergonomisch verantwoord is en tot een spectaculaire beleving leidt.

Onafhankelijk in stijl
De chromen kranen en accessoires 210 serie bewijst onafhankelijkheid in stijl, waardoor het wonderbaarlijk veel gecombineerd kan worden met design baden, douches en wastafels. De serie ontleent haar duidelijkheid in het weglaten van alles wat niet nodig is, waardoor zij teruggebracht wordt tot de essentie: transparantie. De serie heeft vloeiende overgangen in oppervlakte en is meer dan alleen functioneel. Kenmerk van deze serie is de cilinder vorm die een spannende wisselwerking met de hoekige uitloop geeft. De gedetailleerde rechte lijnen van de cilinder romp vallen vloeiend samen in het uiteinde van de kraan. Dit geeft het een sensuele wisselwerking die zich in alle variaties van de serie 210 voortzet.

Individuele design opties
De serie biedt verscheidene variaties in modellen, die in hoogtes en in draairichtingen uitvoerbaar zijn, en die zowel ingebouwd als vrij aan de muur bevestigd kunnen worden. Bijzonder item is de wastafel- of bidet mengkraan, die een joystick of hendel kraan mogelijkheid heeft (zie foto). In een handomdraai wordt het water hierdoor opgewekt. Maar ook de 4-gats badmengkraan is een knap staaltje werk: een combinatie van twee inbouwstopkranen, een wastafelmengkraan en een handdouche voor naast uw bad (zie foto). De vrijstaande badmengkraan met omstelling en handdouche garnituur maakt een badvoorziening compleet af. Als laatste is ook de rechte, hoekige regendouche variant in deze serie bijzonder opvallend. Kortom, een serie die uw badkamer genot in hogere sferen brengt.

Sanitairfabrikant Grohe introduceert met de GROHE Ondus de allernieuwste ontwikkeling op het gebied van badkamerinterieur. Steeds vaker kiest de consument voor een interieur dat aansluit bij de persoonlijke lifestyle, ook voor de badkamer. Grohe heeft met de GROHE Ondus een digitale revolutie ontwikkeld met een unieke minimalistische uitstraling voor de échte liefhebber van architectuur en design. GROHE Ondus is naast de meest bijzondere introductie van dit moment, een filosofie die past bij deze tijd.

Ecostat Select is de revolutie op het gebied van thermostaten van kranen- en douchefabrikant Hansgrohe. De opbouwthermostaat regelt niet alleen de gewenste temperatuur en waterhoeveelheid onder de douche. De thermostaat is volledig vernieuwd, zowel qua design als in functionaliteit. Een ruim planchet voor douchebenodigdheden, een volledig geïsoleerd kraanhuis waardoor de kraan niet heet wordt en de eenvoudige montage vlak tegen de wand, maken van Ecostat Select dé thermostaat van de toekomst. Ecostat Select is verkrijgbaar met een glazen planchet in spiegelend chroom of wit en daarmee een blikvanger in de badkamer.

De populaire mengkranenlijn HANSARONDA is niet meer weg te denken uit het assortiment van HANSA. Al ruim 14 jaar is het model een vast onderdeel in vele badkamers. Nu wordt de elegante klassieker gepresenteerd in een nieuwe look: slanker, rechtlijniger en moderner. Maar niet alleen het verfrissende design overtuigt, ook de "innerlijke waarden" tellen mee. De nieuwe HANSARONDA onderscheidt zich door hoogwaardige kwaliteit en een op duurzaamheid gerichte techniek. De slimme kraan verbruikt slechts 6 liter water per minuut en volgt daarmee dus volledig de "groene" trend. Met de nieuwe Ronda-serie brengt Hansa een lijn op de markt die het HANSA I LIVING segment optimaal aanvult.

Philippe Starck en Axor hebben met Axor Starck de badkamercultuur veranderd. Want door zich op het wezenlijke te concentreren gaf deze collectie de badkamer een nieuw doel: door het element water wordt de badkamer een plek waar reiniging uitgroeit tot een ritueel, een plek die bezinning en één zijn met jezelf mogelijk maakt. Axor Starck is in zijn vormgeving slank, modern en compromisloos minimalistisch. De esthetiek volgt de functies waarmee een weldadige rust de ruimte binnenstroomt en de aandacht vestigt op het wezenlijke: het water.

Nieuw in het kranen assortiment van de series Metris en PuraVida van Hansgrohe zijn de 3-gats ééngreeps badrandmengkranen. Kranen voor op de badrand waren tot op heden verkrijgbaar als 4-gats kraan, in tweegreeps menguitvoering of thermostaatuitvoering. Met de nieuwe 3-gats badrandmengkranen wordt een nieuwe variant toegevoegd: met uitloop, ééngreeps mengbediening en uittrekbare handdouche. De mengfunctie functioneert exact zoals bij de wastafel. Met een knop aan de achterzijde van de baduitloop wordt gekozen tussen de baduitloop of de handdouchefunctie. Dankzij deze nieuwe 3-gats uitvoering sluit ook het design van de badrandkranen beter aan op het design van de kranenseries.

Niet alleen aan het uiterlijk van de badkamerkraan wordt veel aandacht geschonken, ook binnen in de kraan zit veel technisch denkwerk. De hedendaagse kranen zijn technische hoogstandjes met vele onderdelen. Onzichtbaar weggewerkt in de kraan zijn stuurpatronen, afdichtingen met keramische schijven en kogelconstructies.

De betere eengreepsmengkranen zijn tegenwoordig voorzien van water- en energiebesparende technologie, door middel van waterbegrenzers, verschillende bedieningstanden, etc.

Mengtechologie
De mengtechnologie van de kraan bevindt zich in het kraanhuis. Verschillende fabrikanten gebruiken verschillende technieken. Het loont de moeite om de verschillende technieken te vergelijken; vooral daar waar het gaat om water- en energiebesparing. Op jaarbasis kan u dit aanzienlijk schelen. Sommige technieken zorgen voor een waterbesparing tot 50 procent!

Draaibaar of niet?
De kraanuitloop van een wastafelkraan moet een goede hoogte hebben, zodat u gemakkelijk uw handen of gezicht kunt wassen. Let er ook op of de uitloop draaibaar is. Een straalbreker (perlator) in het uiteinde van de kraanuitloop voorkomt onnodig spatten.

Fonteinkraantjes hebben over het algemeen een vaste uitloop en bieden alleen koud water. Er zijn lage en hoge fonteinkranen. De wat hogere fonteinkranen voorkomen moeizaam gefriemel boven het fonteintje.

Waste
Is de kraan voorzien van een wastebediening, dan kunt u via deze bediening de afvoer van de wastafel afsluiten. Een losse stop is daarmee overbodig. Vanzelfsprekend moet de wastafelafvoer wel toegerust zijn voor deze techniek.