Dornbracht introduceert met Champagne een nieuw hoogglanzend oppervlak. Het lichte goud past in de actuele trends van interior design en lifestyle. Momenteel beleeft goud als kleur en als edel materiaal een renaissance.

Champagne is als oppervlak progressief en glamoureus tegelijk. De derde galvanische laag van dit oppervlak bestaat uit 22-karaats goud. Hoe luxe mag het zijn? Dit oppervlak Champagne werd speciaal ontwikkeld voor de nieuwe kranenserie Supernova. In deze serie biedt Dornbracht kranen aan voor wastafel, bad, douche, bidet. Naar keuze met hendelgrepen of kubusvormige grepen.

Een wasplaats die zo stijlvol en elegant is dat hij direct in de slaapkamer of woonkamer wordt geplaatst. Het wastafelblad in zwarte pianolak, gecombineerd met tabaktinten en een wand van donker hout met ingelegde spiegel.

Supernova driegatskraan met kubusvormige grepen en hendelgrepen.

Productdesign: Sieger Design. Fotos: Thomas Popinger. Architectuur: Mike Meiré. Copyright: Dornbracht

Een mooie kraan geeft een badkamer net dat beetje meer. Sommige kranen zijn ware kunstwerkjes die uitblinken in techniek en vormgeving!

Eengreeps of tweegreeps?
De eengreepsmengkranen zijn makkelijk te bedienen. Helaas verbruiken ze vaak meer warm water omdat de hendel in de centrale positie gemengd water geeft. Traditionele tweegreeps-mengkranen ondervangen dit probleem.

Thermostaatkraan
Dit type mengkraan biedt het meeste comfort. Dankzij de thermostaat is een constante waterdruk en temperatuur gewaarborgd. De kraan is waterbesparend, want de juiste mengverhouding hoeft u maar één keer in te stellen. Een veiligheidvergrendeling zorgt ervoor dat kleine kinderen de kraan niet zo snel boven de 38ºC kunnen draaien. Sommige exemplaren beschikken zelfs over een warmwatertoevoer die is omsloten door koud water. Op deze manier wordt de kraan nooit warmer als het water dat eruit komt.

Inbouwkraan
De kraan die uit de muur lijkt te komen. Alleen de kraanuitloop en de hendel zijn zichtbaar. Het sifon is onzichtbaar weggewerkt in de muur of een voorzetwand. Stilistisch mooi en ruimtesparend tegelijk.

Weetjes en tips van de kranenspecialist:
Let erop dat de uitloop van de kraan lang en hoog genoeg is om gemakkelijk de handen en het gezicht te kunnen wassen. Uiteraard geldt deze stelregel niet voor een badkraan.

Een kraan is nooit onderhoudsvrij. Na een periode van 5 tot 10 jaar zijn er altijd onderdelen die vervangen moeten worden. De onderdelen voor het type kraan moeten dan nog wel te verkrijgen zijn. Kies daarom liever voor een duurzaam merk en niet voor een eendagsvlieg.

Het draai-element van een kraan is meestal van keramiek gemaakt. Keramiek is minder kalkgevoelig dan het traditionele kraanrubbertje. Hierdoor gaat de kraan een stuk langer mee. Ook hoeft u bij een keramisch element de kraan niet zo veel slagen te draaien voordat hij volledig open staat.

Sanitair waarbij het kraanhuis is verborgen in de wand is stilistisch een goede keuze. Bij nieuwbouw en renovatie moet de loodgieter de leidingen voor gebruik altijd eerst spoelen. De kans is anders groot dat er restjes soldeer en ander (bouw)vuil in de leidingen achterblijven waardoor het binnenwerk beschadigt.

Nog een laatste tip: Haal om de paar dagen even een vochtig doekje over uw kranen, dit is nog altijd de beste remedie tegen kalkaanslag!

Waterbesparende kranen
Nieuwe typen eengreeps mengkranen mengen van rechts tot midden geen warm water bij waardoor er minder water wordt gebruikt. Ze hebben soms ook een spaarknop ingebouwd.

Gebarentaal
Sommige kranen reageren direct wanneer u er u handen voor houdt. Deze zogenaamde sensorkranen werden tot voor kort meestal toegepast in een professionele werkomgeving zoals de horeca en de gezondheidszorg. De laatste jaren echter, vinden we deze kraan steeds vaker terug in de badkamer. En dat is niet zo gek, want buiten het bedieningsgemak is de hygiënefactor een veelgehoord argument om voor dit type kraan te kiezen.

Lichtend voorbeeld
Blauw of rood licht wat aangeeft of de kraan warm of koud water geeft, dat is het nieuwste op kranengebied. Met behulp van deze LED-techniek wordt het nuttige handen wassen nu ook een visueel aantrekkelijk ritueel.

KIWA
De huidige generatie kranen, douchekoppen is vaak al standaard voorzien van waterbesparende voorzieningen, maar echt zekerheid hierover heeft u alleen als de apparatuur het KIWA Keurmerk Laag Verbruik heeft. Verwarrend is dat niet alle fabrikanten dit keurmerk aanvragen, zodat voorzieningen zonder keurmerk soms net zo zuinig zijn.

Bron: Uw badkamer. Vraag hier gratis badkamerbrochures aan.

De kraan is vaak het ondergeschoven kindje in een ontwerp voor de badkamer. Want het bad, wastafel, douche of tegels waren al zo prijzig, dus dan maar een beetje minder geld voor de kraan. Zonde, want met de keus die er is, kun je een badkamer precies die laatste finishing touch geven.

Water is leven. Water is ook levenskwaliteit. Water is overal in en om ons huis. Tegelijk is water één van de meest kostbare rijkdommen van deze aarde. Daarom hebben we technologieën nodig, die de mens in staat stelt deze rijkdom op verantwoorde wijze te gebruiken. Maar wel met behoud van ons comfort. Op onze pagina treft u informatie en producten aan die u helpen om uw waterhuishouding verder te verbeteren.

Hoeveel water gebruikt u?
Elk land heeft zo zn eigen gemiddeld watergebruik. In Nederland gebruiken we door de bank genomen 126 liter per dag. Daarmee nemen we tussen zuinig en verspilling een middenpositie in. Vraag je de Nederlander hoeveel hij denkt te gebruiken, dan zit hij er behoorlijk naast. We denken namelijk dat we maar zon 66 liter per dag verbruiken. Gemiddeld waterverbruik per persoon per dag

De prijs van water
De prijs die we voor ons water betalen kent 3 posten: drinkwater, de zuivering van afvalwater en rioolrechten. Het waterleidingbedrijf rekent een prijs voor het drinkwater. De zuiveringsschappen en de waterschappen zijn het die een prijs berekenen voor het zuiveren van het rioolwater, oftewel de afvalwaterzuiveringsheffing. Tenslotte is het de gemeente die een bedrag in rekening brengt voor de aanleg en het onderhoud van het rioolstelsel, de rioolrechten. Kijk je naar de prijs van drinkwater, dan zijn er grote verschillen tussen de waterleidingbedrijven. De tarieven variëren van circa € 0,70 tot circa € 1,78 per m3. Daarbij is er ook een grote variatie in vastrechtkosten. Het ene waterleidingsbedrijf rekent niets, terwijl het andere tot ongeveer € 5,67 op de rekening zet.

Dat de prijzen per regio zo enorm kunnen verschillen, komt vooral door het soort water dat gezuiverd moet worden om drinkwater te krijgen. Zo wordt er in het westen oppervlaktewater gezuiverd, terwijl in het oosten grondwater wordt gebruikt. Omdat het zuiveren van oppervlaktewater ingewikkelder en dus duurder is, betaal je in het westen meer voor je drinkwater dan in het oosten. Een andere reden voor de prijsverschillen is de aanwezigheid van een watermeer. Ruim 80% van de Nederlandse huishoudens heeft een watermeer in de omgeving. De overige 20% moet het zonder stellen en dat wordt doorberekend in de prijs. Het waterleidingbedrijf berekent daarvoor een vast tarief, dat dus niet afhankelijk is van de hoeveelheid water die je verbruikt. Tenslotte worden ook alle investeringen van de waterleidingbedrijven doorberekend aan de klant. Door de toenemende bevolkingsgroei hebben de waterleidingbedrijven meer moeten investeren in de uitbreiding van waterwinning en leidingnetten.
* Per 1 januari 1999 valt water onder het hoge BTW-tarief van 19%.Per jaar betaalt elke aansluiting over de eerste € 27,23 van de waterrekening het lage BTW-tarief van 6%. Over het bedrag daarboven wordt 19% in rekening gebracht.
* Afhankelijk van de regio waar je woont, betaal je bij een waterverbruik van 126 liter per dag tussen de € 136,13 en € 272,29 per persoon per jaar, inclusief BTW.
* Door de BTW-verhoging betaal je sinds 1 januari 1999 tussen de € 14,- en € 45,- meer per jaar.

Waarom water besparen?
Als je water bespaart, merk je dat in je portemonnee. En het is goed voor het milieu natuurlijk. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat:
* Waterwinning, zuivering tot drinkwater en distributie van dat drinkwater energie kost? Waterverspilling is dus ook energieverspilling.
* De hoeveelheid water die we verbruiken bepaalt hoeveel chemicaliën de waterleidingbedrijven moeten gebruiken? Meer water betekent dus ook meer afvalstoffen.
* Hoe meer water we gebruiken, des te meer waterwinningsgebieden er nodig zijn.

Gebruiken we meer water, dan hebben we minder ruimte over voor bijvoorbeeld recreatie. Gaan we verstandig met water om, dan bewijzen we onszelf een grote dienst op vele fronten. Iedereen kan water besparen, vaak al op een heel eenvoudige manier.
* De auto. Een wasbeurt met de tuinslang kost al gauw 150 liter drinkwater. Gebruik je een emmer en een spons, dan bespaar je behoorlijk.
* De afwas. Een nieuw type afwasmachine gebruikt maar liefst 15 tot 25 liter water per keer. Doe je de afwas met de hand, dan verbruik je veel minder.
* De was. Oude wasmachines kunnen zon 100 liter water per wasbeurt verbruiken, terwijl moderne wasmachines het met circa 50 liter af kunnen. Een investering die zich terug betaalt.
* Het Kiwa-keur. Zuinig omgaan met water kan ook tijdens het douchen, bij het gebruik van het toilet en de kraan. Sanitaire producten die zijn voorzien van het Kiwa-Keur en een laag verbruik-sticker hebben, zijn waterbesparend.

Waterwinsttest
Wil je op een verantwoorde manier met water omgaan, dan hoef je alleen maar je gezonde verstand gebruiken. Zet eens op een rijtje hoe en hoeveel water je verbruikt en je ontdekt al snel tal van manieren waarop je kunt besparen. Hoeveel water verbruik je vandaag? Gebruik je meer of minder dan de gemiddelde Nederlander? Waar en hoe kun je besparen? De waterwinstest geeft je antwoord op deze vragen. Verken je huis en maak een momentopname van je waterverbruik.

Doe de winsttest

Harde feiten over water
Hoe hard het water is, wordt bepaald door de hoeveelheid calcium (kalk) en magnesium in het water. Mineralen die in de aardbodem zitten en die door het water worden opgenomen als het naar het grondwaterniveau sijpelt. Hoe meer mineralen er worden opgenomen, des te harder het water is. De hardheid van jouw water hangt dus af van de bodemgesteldheid bij jou in de buurt en van de manier waarop het gewonnen en gezuiverd wordt. De hardheid van water wordt meestal uitgedrukt in Duitse graden, waarbij 1*D staat voor 10 milligram calciumoxyde per liter drinkwater. De waterleidingbedrijven gebruiken de volgende graadmeter:

* 0 tot 4*D : zeer zacht water
* 4 tot 8*D : zacht water
* 8 tot 12*D : gemiddelde hardheid
* 12 tot 18*D : vrij hard water
* 18 tot 30*D : hard water

Het overgrote deel van het drinkwater in Nederland, zon 80%, heeft een zachte tot gemiddelde hardheid. Daar waar het water nog steeds vrij hard is, zorgen de waterleidingbedrijven steeds meer voor het centraal ontharden van water, waardoor je steeds minder zelf maatregelen hoeft te nemen.

Voordelen van zacht water
Zacht water zet minder kalk af in huishoudelijke apparaten en andere voorzieningen die water gebruiken, waardoor ze minder onderhoud en energie nodig hebben en je dus bespaart. Daarnaast profiteren de volksgezondheid en het milieu van zacht water. Hoe zachter het water, hoe lager het koper- en loodoplossend vermogen is. Daardoor komen er dus minder van deze gevaarlijke stoffen in het drinkwater en afvalwater terecht.

Bron: Grohe

Was de badkamer vroeger een puur functionele ruimte, is het nu een plek met een geheel eigen stijl die royaal van opzet mag zijn. Ontwerpers staan voor de uitdaging een interieurconcept voor de ruimte in zijn totaliteit te ontwerpen, waarbij werkelijk alle elementen, dus wastafel, bad douche tot en met de indeling van de mengkranen betrokken worden. De sleutel voor een op de vormgeving georiënteerd badkamerontwerp levert HANSAMATRIX, het nieuwe inbouwsysteem van de kranenproducent uit Stuttgart. Het modulaire systeem biedt architecten en ontwerpers tal van mogelijkheden. Ideeën voor de vormgeving kunnen eenvoudig en precies worden omgezet. HANSAMATRIX laat met name het markante design van de wastafels, douches en baden uit de HANSA LIVING productlijnen goed tot hun recht komen.

Axor Citterio M staat voor Milaan, metropool, modern. Een slanke, tijdloze badkamercollectie, ontworpen door de gerenommeerde Italiaanse architect en designer Antonio Citterio. Zijn precieze hand is onmiskenbaar: een tot in het kleinste detail verfijnde en doordachte vormgeving, waarbij de zachte rondingen en rechte vlakken harmonieus met elkaar verbonden zijn. Dit herkenbare design is duidelijk terug te zien in de nieuwe kranen die aan de collectie worden toegevoegd. De drie nieuwe 3-gats-wastafelmengkranen, twee 4-gats badrandmengkranen en een stopkraan, zijn allemaal perfect combineerbaar met de bestaande producten uit de collectie.

Toekomstige trends in architectuur en design, dat is wat Steinberg gebruikt om haar visie op de huidige badkamercultuur uit te dragen. Als vooraanstaande Duitse fabrikant van moderne, luxe design producten wil zij nu de Nederlandse markt veroveren. Met haar representatieve nieuwe serie 210 maakt zij een design statement voor haar strakke design kranen en accessoires in de badkamer. Het combineert functionaliteit met een subtiele sensuele uitstraling die de serie trendsettend maakt en voor zichzelf laat spreken. Designer Jochen Schmiddem ontwierp deze serie voor Steinberg en won direct na de introductie het prestigieuze IF Product Design Award 2011. Zijn filosofie is dat nieuwe producten nuttig moeten zijn, gerealiseerd in een ontwerp dat niet verklaard hoeft te worden en tegelijk een emotionele ervaring bewerkstelligen. 210 is een serie die zelf communiceert met haar gebruiker, optimaal ergonomisch verantwoord is en tot een spectaculaire beleving leidt.

Onafhankelijk in stijl
De chromen kranen en accessoires 210 serie bewijst onafhankelijkheid in stijl, waardoor het wonderbaarlijk veel gecombineerd kan worden met design baden, douches en wastafels. De serie ontleent haar duidelijkheid in het weglaten van alles wat niet nodig is, waardoor zij teruggebracht wordt tot de essentie: transparantie. De serie heeft vloeiende overgangen in oppervlakte en is meer dan alleen functioneel. Kenmerk van deze serie is de cilinder vorm die een spannende wisselwerking met de hoekige uitloop geeft. De gedetailleerde rechte lijnen van de cilinder romp vallen vloeiend samen in het uiteinde van de kraan. Dit geeft het een sensuele wisselwerking die zich in alle variaties van de serie 210 voortzet.

Individuele design opties
De serie biedt verscheidene variaties in modellen, die in hoogtes en in draairichtingen uitvoerbaar zijn, en die zowel ingebouwd als vrij aan de muur bevestigd kunnen worden. Bijzonder item is de wastafel- of bidet mengkraan, die een joystick of hendel kraan mogelijkheid heeft (zie foto). In een handomdraai wordt het water hierdoor opgewekt. Maar ook de 4-gats badmengkraan is een knap staaltje werk: een combinatie van twee inbouwstopkranen, een wastafelmengkraan en een handdouche voor naast uw bad (zie foto). De vrijstaande badmengkraan met omstelling en handdouche garnituur maakt een badvoorziening compleet af. Als laatste is ook de rechte, hoekige regendouche variant in deze serie bijzonder opvallend. Kortom, een serie die uw badkamer genot in hogere sferen brengt.

Sanitairfabrikant Grohe introduceert met de GROHE Ondus de allernieuwste ontwikkeling op het gebied van badkamerinterieur. Steeds vaker kiest de consument voor een interieur dat aansluit bij de persoonlijke lifestyle, ook voor de badkamer. Grohe heeft met de GROHE Ondus een digitale revolutie ontwikkeld met een unieke minimalistische uitstraling voor de échte liefhebber van architectuur en design. GROHE Ondus is naast de meest bijzondere introductie van dit moment, een filosofie die past bij deze tijd.

Ecostat Select is de revolutie op het gebied van thermostaten van kranen- en douchefabrikant Hansgrohe. De opbouwthermostaat regelt niet alleen de gewenste temperatuur en waterhoeveelheid onder de douche. De thermostaat is volledig vernieuwd, zowel qua design als in functionaliteit. Een ruim planchet voor douchebenodigdheden, een volledig geïsoleerd kraanhuis waardoor de kraan niet heet wordt en de eenvoudige montage vlak tegen de wand, maken van Ecostat Select dé thermostaat van de toekomst. Ecostat Select is verkrijgbaar met een glazen planchet in spiegelend chroom of wit en daarmee een blikvanger in de badkamer.