Axor Urquiola is een multitalent in vele opzichten. De badkamercollectie, die het designermerk Axor van Hansgrohe samen met Patricia Urquiola ontwikkelde, toont tijdloos design en is dankzij het brede assortiment producten in iedere badkamerinrichting toepasbaar. Bij de productontwikkeling liet de ontwerpster zich inspireren door archetypen zoals de klassieke tweegreeps mengkraan, de wastobbe en de Aziatische Paravent, een kamerscherm. Producten als deze werden opnieuw geïnterpreteerd en ontworpen, zoals de Axor Urquiola ééngreeps wastafelmengkraan en het vrijstaande bad. Met nieuwe producten voor de wastafel, bidet, bad en douche biedt de collectie nu nog meer mogelijkheden voor de badkamer waarin alle zintuigen geprikkeld worden.

Met de nieuwe mengkranenserie Hansapinto voor de badkamer biedt Hansa betrouwbare techniek met ingebouwde water- en energiebesparing en veiligheid tegen verbranding. Dit alles zonder comfortverlies, verpakt in een fris, modern design en met een eerlijke prijsstelling. De eigentijdse uitstraling van de mengkraan wordt ontleend aan de combinatie van ronde en hoekige vormen.

Het heden en verleden zijn altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden, het een komt voort uit het ander. Bossini geeft ons met de nieuwe Liberty Line de vrijheid om door de tijd te reizen. Vervlogen tijden zijn ineens voelbaar in uw eigen badkamer en roepen een gevoel van vertrouwdheid en nostalgie op. Een klassieke uitstraling die ook in de moderne tijd volledig tot zijn recht komt.

"Wie heeft nu niet de wens om zijn badkamer geheel naar eigen individuele voorkeur in te richten?" Met Axor Bouroullec bieden wij de vrijheid van vrije indeling – zodat deze ruimte geheel op de persoonlijke behoeftes en wensen van de gebruiker kan worden toegesneden." Philippe Grohe, brandmanager Axor (www.axor-design.com), vat hiermee het principe van de nieuwe badkamercollectie Axor Bouroullec samen. De collectie is ontwikkeld door Axor, het designermerk van Hansgrohe AG, in samenwerking met de Franse broers Ronan en Erwan Bouroullec. De ontwerpers zijn steeds op zoek naar de juiste balans tussen vorm en functie van een object, evenals de interactie tussen de gebruiker en de omgeving.

Tijdloze ELEGANCE voor de komende decennia
Een vormgeving van een tijdloze schoonheid kenmerkt de collectie ELEGANCE. Centraal in de omvangrijke collectie, die van wastafels, badmeubelen en spiegelkasten tot armatuur en accessoires alle wezenlijke elementen voor de inrichting van een badkamer omvat, staat de grote keuze uit armaturen van eersteklas design en de hoogste kwaliteit. Zacht afgeronde lijnen met duidelijke geometrische vormen kenmerken het aanzien. Schitterende chromen oppervlakken geven de vormen goed weer en het solide materiaal zorgt er voor dat de hoogwaardigheid van het armatuur ook haptisch te beleven is.

Gecombineerd met innovatieve techniek bevatten de armaturen opmerkelijke bijzonderheden. Perfectie tot in het detail is het bijzondere kenmerk van de ELEGANCE-producten. Dat blijkt duidelijk van de ééngreeps-wastafelmengkraan tot aan de toiletkraan met de zijdelingse bediening. Een bijzonder voordeel van de zijdelingse bediening in plaats van bovenop de kraan: bij het sluiten van de greep met natte handen blijft de kraan droog en schoon en dus ook vrij van kalkvlekken.

Ook voor de douche heeft de collectie ELEGANCE bijzondere armaturen paraat: zo zorgt een douchekraan met extra grote hoofdsproeier van 18 cm doorsnee en een extra handdouche met een normale, soft- en massagestraal voor comfortabel douchen. De douche-eenheid is met een ééngreeps-douchemengkraan of met een thermostaatkraan verkrijgbaar en past op een normale standaard aansluiting. Ook bij renovaties kan deze kraan probleemloos worden geïnstalleerd.

Een andere innovatief hoogtepunt is de speciale opbouwkraan voor combibaden voor baden en douchen: Dit bevordert het comfortabel baden alsmede het douchen met een grote schoteldouche of handdouche. Daarmee wordt het douchecomfort in de badkuip gegarandeerd, zowel thuis als in hotels. Ook de uitbreiding bij bestaande aansluitingen is zonder grote montagewerkzaamheden eenvoudig mogelijk. Het assortiment wordt afgerond door harmonisch op het design afgestemd armatuur: van bidetkranen tot kranen voor op de badrand en inbouwkranen voor bad en douche. De veelzijdigheid van het armatuurprogramma van de collectie ELEGANCE vervult alle wensen.

Toen de kranenfabrikant Dornbracht in maart op de vakbeurs ISH in Frankfurt voor het eerst de nieuwe serie Supernova presenteerde, had dit ook de coulisse voor een fashionshow in Milaan, Parijs of Londen kunnen zijn. Terwijl modeontwerpers hun modellen daar in naakte kleuren de catwalk opstuurden, ensceneerde Dornbracht de Supernova in net zon leadbad: een huidkleurig lifestyle-meubel. Behalve het leadbad laat Dornbracht in verschillende premiumbadkamers en -toepassingen de mogelijkheden voor een badkamervormgeving met de nieuwe kranenserie Supernova zien.

Met gepaste trots kondigt VOLA de lang verwachte introductie aan van de vrijstaande badmengkraan, met omstel en handdouche, het ontwerp is gebaseerd op een moderne skyline, met zijn torenhoge kolommen, iedere kolom is elegant op zich en gezamenlijk vormen zij een perfect beeld.

Hoog en daarmee tot de verbeelding sprekend, is de FS1 badmengkraan zowel geschikt voor een vrijstaand als een ingebouwd bad. Leverbaar in geborsteld roestvrij staal, chroom en geborsteld chroom.
VOLA FS1 is genomineerd voor de German Design Award 2009.

www.vola.com

Een mooie kraan geeft een badkamer net dat beetje meer. Sommige kranen zijn ware kunstwerkjes die uitblinken in techniek en vormgeving!

Eengreeps of tweegreeps?
De eengreepsmengkranen zijn makkelijk te bedienen. Helaas verbruiken ze vaak meer warm water omdat de hendel in de centrale positie gemengd water geeft. Traditionele tweegreeps-mengkranen ondervangen dit probleem.

Thermostaatkraan
Dit type mengkraan biedt het meeste comfort. Dankzij de thermostaat is een constante waterdruk en temperatuur gewaarborgd. De kraan is waterbesparend, want de juiste mengverhouding hoeft u maar één keer in te stellen. Een veiligheidvergrendeling zorgt ervoor dat kleine kinderen de kraan niet zo snel boven de 38ºC kunnen draaien. Sommige exemplaren beschikken zelfs over een warmwatertoevoer die is omsloten door koud water. Op deze manier wordt de kraan nooit warmer als het water dat eruit komt.

Inbouwkraan
De kraan die uit de muur lijkt te komen. Alleen de kraanuitloop en de hendel zijn zichtbaar. Het sifon is onzichtbaar weggewerkt in de muur of een voorzetwand. Stilistisch mooi en ruimtesparend tegelijk.

Weetjes en tips van de kranenspecialist:
Let erop dat de uitloop van de kraan lang en hoog genoeg is om gemakkelijk de handen en het gezicht te kunnen wassen. Uiteraard geldt deze stelregel niet voor een badkraan.

Een kraan is nooit onderhoudsvrij. Na een periode van 5 tot 10 jaar zijn er altijd onderdelen die vervangen moeten worden. De onderdelen voor het type kraan moeten dan nog wel te verkrijgen zijn. Kies daarom liever voor een duurzaam merk en niet voor een eendagsvlieg.

Het draai-element van een kraan is meestal van keramiek gemaakt. Keramiek is minder kalkgevoelig dan het traditionele kraanrubbertje. Hierdoor gaat de kraan een stuk langer mee. Ook hoeft u bij een keramisch element de kraan niet zo veel slagen te draaien voordat hij volledig open staat.

Sanitair waarbij het kraanhuis is verborgen in de wand is stilistisch een goede keuze. Bij nieuwbouw en renovatie moet de loodgieter de leidingen voor gebruik altijd eerst spoelen. De kans is anders groot dat er restjes soldeer en ander (bouw)vuil in de leidingen achterblijven waardoor het binnenwerk beschadigt.

Nog een laatste tip: Haal om de paar dagen even een vochtig doekje over uw kranen, dit is nog altijd de beste remedie tegen kalkaanslag!

Waterbesparende kranen
Nieuwe typen eengreeps mengkranen mengen van rechts tot midden geen warm water bij waardoor er minder water wordt gebruikt. Ze hebben soms ook een spaarknop ingebouwd.

Gebarentaal
Sommige kranen reageren direct wanneer u er u handen voor houdt. Deze zogenaamde sensorkranen werden tot voor kort meestal toegepast in een professionele werkomgeving zoals de horeca en de gezondheidszorg. De laatste jaren echter, vinden we deze kraan steeds vaker terug in de badkamer. En dat is niet zo gek, want buiten het bedieningsgemak is de hygiënefactor een veelgehoord argument om voor dit type kraan te kiezen.

Lichtend voorbeeld
Blauw of rood licht wat aangeeft of de kraan warm of koud water geeft, dat is het nieuwste op kranengebied. Met behulp van deze LED-techniek wordt het nuttige handen wassen nu ook een visueel aantrekkelijk ritueel.

KIWA
De huidige generatie kranen, douchekoppen is vaak al standaard voorzien van waterbesparende voorzieningen, maar echt zekerheid hierover heeft u alleen als de apparatuur het KIWA Keurmerk Laag Verbruik heeft. Verwarrend is dat niet alle fabrikanten dit keurmerk aanvragen, zodat voorzieningen zonder keurmerk soms net zo zuinig zijn.

Bron: Uw badkamer. Vraag hier gratis badkamerbrochures aan.

Dornbracht introduceert met Champagne een nieuw hoogglanzend oppervlak. Het lichte goud past in de actuele trends van interior design en lifestyle. Momenteel beleeft goud als kleur en als edel materiaal een renaissance.

Champagne is als oppervlak progressief en glamoureus tegelijk. De derde galvanische laag van dit oppervlak bestaat uit 22-karaats goud. Hoe luxe mag het zijn? Dit oppervlak Champagne werd speciaal ontwikkeld voor de nieuwe kranenserie Supernova. In deze serie biedt Dornbracht kranen aan voor wastafel, bad, douche, bidet. Naar keuze met hendelgrepen of kubusvormige grepen.

Een wasplaats die zo stijlvol en elegant is dat hij direct in de slaapkamer of woonkamer wordt geplaatst. Het wastafelblad in zwarte pianolak, gecombineerd met tabaktinten en een wand van donker hout met ingelegde spiegel.

Supernova driegatskraan met kubusvormige grepen en hendelgrepen.

Productdesign: Sieger Design. Fotos: Thomas Popinger. Architectuur: Mike Meiré. Copyright: Dornbracht