1126
Kludi Zenta kraan

Kranen zijn te onderscheiden in drie soorten: ééngreepskranen, tweegreepskranen en thermostaatkranen. Het verschil zit in de bediening. Maar ook op gebied van besparing op water en energie, is er nodige verschil. Overigens is er ook in design aanzienlijk onderscheid.

De eengreepskranen zijn verreweg favoriet in de moderne badkamer, terwijl de tweegreepskranen onverminderd populair zijn in de nostalgische of klassieke badkamer. Overigens heeft de ook de tweegreepskraan in de loop der jaren een enorme gedaanteverwisseling ondergaan. Tegenwoordig is er ook een ruime keuze aan tweegreepskranen in eigentijdse, minimalistische uitvoering.

Tweegreepskranen
De traditionele mengkraan heeft twee knoppen: één voor water en één voor koud water. Om de gewenste temperatuur te bereiken moet de kraan met beide handen bediend worden. Meestal zijn de bedieningsknoppen een vast onderdeel van de kraan. Er zijn echter ook driegats mengkranen.

Bij zon kraan zijn de bedieningsknoppen en de kraanuitloop separate onderdelen. De knoppen worden los van de kraanuitloop op de wastafel of badrand gemonteerd. Zon driegats mengkraan is overigens zowel in klassiek, nostalgisch als in modern minimalistische stijl verkrijgbaar.

Thermostaatkraan
Een thermostaatkraan wordt vaak gebruikt bij het bad en de douche. Het grote voordeel van een thermostaatkraan is dat heel gemakkelijk voor de gewenste temperatuur gekozen kan worden. De gewenste temperatuur wordt van tevoren ingesteld en wordt, met het openen van de kraan, snel bereikt. Dit bespaart energie en water. Bovendien is er met een thermostaatkraan minder kans op verbranding door heet water. Een belangrijk pluspunt, vooral voor ouderen en kinderen. Met een thermostaat kraan kan een besparing van 5,5 m3 gas per jaar worden bereikt.

Over het algemeen kan gesteld worden dat u met thermostatische kranen en mengkranen aanzienlijk bespaart op water- en energieverbruik. In de loop der jaren kan de besparing behoorlijk oplopen. Een aspect wat zeker aandacht verdient bij de keuzebepaling van uw nieuwe kraan.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw badkamerfavorieten bij onze partners