1046
De ene waterontharder is de andere niet

Heb jij al een waterontharder in huis? Bij de meeste mensen is dit nog niet het geval, maar de groep mensen die er eentje heeft of overweegt er eentje aan te schaffen wordt wel steeds groter. Logisch, want onthard water heeft veel voordelen, ook op het gebied van duurzaamheid. Maar hoe weet je nu eigenlijk welk soort waterontharder je het best kunt kopen? Er zijn namelijk verschillende soorten te koop, die ieder zo hun eigen manieren hebben om het water te ontharden.

Waarom een waterontharder?

De belangrijkste reden om te kiezen voor een waterontharder, is het voorkomen van kalkaanslag. Het water dat uit onze kranen stroomt is van prima kwaliteit, we kunnen het (in tegenstelling tot wat in andere landen het geval is) ook gewoon drinken, maar er zit wel kalk in. Dat zie je, zeker bijvoorbeeld in je badkamer of in je gootsteen. Maar denk ook eens aan je waterkoker, koffiezetapparaat, wasmachine, vaatwasser e.d. al deze apparaten hebben extra onderhoud nodig en gaan minder lang mee door kalkaanslag. En wat dacht je van de CV ketel en andere waterverwarmingsapparaten? Hierin zorgt kalkaanslag voor een behoorlijke verlaging van het rendement.

Wil je voorkomen dat je dure apparaten door kalkaanslag ten onder gaan en minder rendement leveren, en ben je het zat om te boenen en poetsen om je badkamer mooi te houden? Dan is een waterontharder een goed idee.

badkamertrends-2024-bannerip.png

Welke keuzes heb je?

Er zijn verschillende soorten waterontharders. Veel mensen kennen de exemplaren die werken met zout. Deze wisselen het calcium in het water om met natrium uit natriumchloride (keukenzout).  Het voordeel daarvan is dat natrium geen kalkaanslag en vlekken achterlaat. Nadeel is echter dat het water er niet lekkerder door wordt als je het gaat drinken, en nog meer zout binnenkrijgen ook niet goed is voor onze gezondheid. Bovendien is huid en haar wassen met zout water ook niet echt een succes, al is het maar omdat de vloer van de douche er extra glad door wordt.

Gelukkig is er ook een waterontharder zonder zout op de markt. Een keramische waterontharder heeft al deze nadelen namelijk niet. In deze waterontharder wordt calcium omgezet in hele kleine kristallen, die zich vervolgens niet aan voorwerpen kunnen hechten. Er zit dus nog steeds calcium in het water, maar deze is van vorm veranderd, en is nu niet meer in staat om te blijven ‘plakken’. Als er al sporen achterblijven in apparaten of op badkamertegels, dan zitten deze los, en kunnen zij zo weggeveegd of gespoeld worden. Daardoor kun je niet meer van aanslag spreken, en zijn de problemen met apparaten waar de kalk in blijft zitten verleden tijd.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw badkamerfavorieten bij onze partners