DuschoFree staat voor een badkamerconcept met een echte woonsfeer. Steeds vaker lopen bad- en slaapkamer harmonieus in elkaar over en vormen ze geen gescheiden ruimten meer. En dat stelt nieuwe eisen aan badkamerproducten.Duscholux creeerde met DuschoFree Cube en DuschoFree Caprivi een douche/stoomcabineen een overloopbad die ogen als sfeervolle meubels met een eigentijdsearchitectonische uitstraling. Echte blikvangers die qua sfeer en vormgevinghelemaal zijn afgestemd op de woon- en wellnesswensen van vandaag.

Afgelopen jaar bracht Sealskin de Tenso, de minimalistisch vormgegeven Xtreme Wellness douche waarbij het hydromassage systeem volledig ingebouwd wordt in de muur en de vloer. De Tenso werd onmiddellijk een succesvolle uitbreiding op de waterbesparende massagedouche familie van Sealskin. En nu komt Sealskin al weer met een aantal innovatieve uitbreidingen die genieten naar een nog hoger niveau tillen. En dat nog altijd zonder vers drinkwater te verspillen. Sealskin levert nu dus nog meer Xtreme Welness with a conscience.

De nieuwe HANSAVIVA maakt duidelijk wat een moderne kwaliteitshanddouche allemaal kan: met de drie verschillende straalsoorten en de royaal bemeten douchekop biedt de handdouche de perfecte douchebeleving voor iedereen. Daarbij komen een hoogwaardig, ergonomisch design en, niet in de laatste plaats, een uiterst zuinig waterverbruik van 12 liter alles bij elkaar genomen is de HANSAVIVA dus een echt pluspunt in iedere badkamer.

De HansaColourshower van fabrikant Hansa maakt van douchen een spectaculaire sensatie. De douche zorgt niet alleen voor weldadige hoofd- en lichaamsdouche, maar biedt daarnaast ook de mogelijkheid om het douchewater te voorzien van gekleurd licht voor chromotherapie en sfeer.

Just mix it! luidt het motto van de Axor Starck ShowerCollection. Een eenvoudig modulair systeem van douches, kranen en accessoires biedt ons bijna onbegrensde mogelijkheden voor vormgevingsvrijheid. Dankzij dit systeem is het mogelijk om van de douche een wellness-ruimte op maat te maken. De 12 x 12 cm grote modules kunnen geheel volgens uw ideeën worden aangebracht: volledig lineair of vrij gearrangeerd en alles is mogelijk.

De douchewand is primair natuurlijk bedoeld als spatscherm. Douchen zonder douchewand zou al snel een waterballet opleveren in de badkamer. De douchewand zorgt ervoor dat opspattend douchewater, via de douchewand, weer in de douchebak en vervolgens in de afvoer terecht komt. Dat scheelt het nodige dweilwerk.

De hedendaagse douchewand is echter meer dan een functioneel spatscherm. Qua design en uitvoering is de douchewand ook een sfeerverhogende meerwaarde in de badkamer. Oogstrelende exemplaren worden ontwikkeld in allerlei stijlen en vormen.

Varianten
In douchewanden zijn er evenveel varianten als er vragen uit de markt zijn. Voor een douche in een nis (bv. tussen tegelwanden) zijn er speciale douchewanden, er zijn douchedeuren met zijpaneel, hoekinstapdouches, ronde douches, vijfhoekdouches, etc. Ook speciale modellen, bijvoorbeeld voor douches die onder een schuin aflopen dak geplaatst moeten worden, zijn douchewanden te realiseren. Want naast de standaard modellen bieden vele leveranciers ook mogelijkheden voor maatwerk.

Deuren
Naast de vorm van de douchewand, zijn er ook verschillende mogelijkheden voor de deur. In een douche met beperkte ruimte zijn schuifdeuren een goede keuze. Er is namelijk geen extra ruimte nodig voor het draaien van de deur. Een nadeel van schuifdeuren is het schoonmaken. Tussen de schuifpanelen hopen zich gemakkelijk kalk- en vuilresten op.

Probeer dat maar eens goed schoon te maken. Een aantal douchewandfabrikanten heeft hier overigens een slimme oplossing voor gevonden. Het onderste profiel is los te maken, waardoor de schuifpanelen los van elkaar gehaald kunnen worden. En dan is schoonmaken tussen de panelen natuurlijk wel goed mogelijk.

Omdat niet iedereen een glij- of schuifdeur fraai vindt, zijn er tegenwoordig ook draaideuren die zowel naar buiten als binnen kunnen draaien. Ook deze zijn goed geschikt voor deAlles over sanitair op Wonenonline.nl badkamer met beperkte bewegingsruimte. Andere alternatieven zijn, vleugeldeuren, draai- of vouwdeuren, klap- of harmonicadeuren. Kies voor een deur die een zo breed mogelijke instap biedt.

Trend
Douchewanden zijn verkrijgbaar in (veiligheids) hardglas of in kunstglas (kunststof), met dikke of dunne profielen, of zelfs profielloos.

De trend is een helder transparante, profielloze douchewand. Rond of rechthoekig zijn de favoriete modellen. Als er toch gekozen wordt voor profielen, dan moeten deze vooral slank zijn. Vaak is er een mogelijkheid om de profielen in kleur te bestellen. De voorkeur gaat veelal uit naar aluminium of zilverkleurig.

Details
Bij de aanschaf is handig te letten op details als in het glas verzonken scharnieren. Hoe vlakker de douchewand, hoe minder last van aanslag door kalk- en zeepresten. Let ook op de afdichtingprofielen. Deze moeten bij

voorkeur ononderbroken van boven naar beneden lopen, om het doorlaten van spatwater zoveel mogelijk te voorkomen. Voor extra schoonmaakgemak kunt u ervoor kiezen de douchewand te laten voorzien van een vuil- en kalkwrende laag.

Douchen is niet meer wat het geweest is. En dat bedoelen we in positieve zin. Vroeger namen we genoegen met een verkwikkende douche onder een aangename warme straal. Maar tegenwoordig willen we ons naast verfrissen ook lekker ontspannen onder de douche. En waarom ook niet? Met de nieuwe techniek is er immers van alles mogelijk. Neem de massagedouche, de regendouche, of de sunshower. Bent u klaar voor het nieuwe douchen?

Opstaan is voor de meeste mensen geen pretje. Zeker niet als u weet dat u een drukke, hectische dag te wachten staat. Maar dat alles wordt een stuk aangenamer als u de dag begint met een weldadige massage. Die massage krijgt u niet van uw partner, niet van de masseur, maar gewoon onder de douche. Een massagedouche is niet alleen uitgerust met een hoofdstraal, maar ook met een nekstraal en zogenoemde zij-jets. Door de roterende en pulserende waterstralen worden uw spieren losgemaakt. U raakt volledig ontspannen en dat bevordert de bloedsomloop. U bent helemaal klaar voor een nieuwe dag.

Zomerse regenbui
Misschien sluit u de dag liever af met een tropische regenbui? Ook dat is mogelijk. Regendouches kunnen dit enerverende effect namelijk nabootsen. In een regendouche zitten douchekoppen die zowel aan de wand als aan het plafond gemonteerd kunnen worden. Een speciaal systeem zorgt ervoor dat de waterstraal verandert in een tropische regenbui. Door piepkleine openingen wordt lucht aangezogen en met het water vermengd. De straal breekt hierdoor in druppels uiteen. Gemiddeld wordt drie liter lucht, vermengd met �©�©n liter water. U kunt zich dus voorstellen dat hierdoor de druppels veel zachter aanvoelen op uw huid dan de traditionele waterstraal. Sommige regendouches hebben ook een mistfunctie. Als u zich een kwartiertje terugtrekt in deze mist heeft dat al een positieve uitwerking op uw gezondheid. Het vermindert spanningen en het verlicht de pijn in botten en spieren. Bovendien stoomt u alle stress van zich af. Ditzelfde effect heeft u overigens met een stoomcabine. Uw douche verandert binnen no time in een Turks stoombad. De helende werking van deze oosterse manieren van baden kennen de meeste mensen wel uit een welness- of saunacomplex.

Lekker kleurtje
Helemaal luxe is de sunshower. Dat is een douche met ingebouwde UV-lampen, waardoor u tijdens het douchen een mooi bruin kleurtje krijgt. Deze ingebouwde lampen besparen u niet alleen tijd - douchen en zonnen tegelijk - maar ook nog een hoop ruimte. De zonnebank kunt u immers verkopen. De combinatie van water en UV zorgt bovendien voor een effectief bruiningseffect. En een speciaal filter beschermt uw huid tegen vroegtijdig ouder worden.�  Lekker bijkleuren onder de douche kan ook op een heel andere manier. Namelijk met een chromosysteem. Hiermee kunt u het douchewater in acht verschillende kleuren verlichten. De gewenste kleur is eenvoudig in te stellen via het bedieningspaneel. De invloed van kleuren en licht is van een veel groter belang dan we ons eigenlijk realiseren. Sommige kleuren actieveren ons, sommige kleuren brengen juist rust. U kiest zelf de kleur die u nodig heeft. Of u maakt gebruik van het speciale chromotherapiesysteem die kleuren afwisselt. Daarbij heeft iedere volgorde een specifieke uitwerking op lichaam en geest.

In de spotlights
De techniek gaat met sprongen vooruit, maar dat geldt zeker ook voor het design van doucheruimtes. Vroeger werd daar nauwelijks aandacht aan geschonken, maar die tijden zijn voorbij. De moderne douchecabine kenmerkt zich door grote, heldere, glazen panelen, waardoor de betegelde achterwanden zichtbaar blijven. Bovendien zorgen deze glazen panelen voor een ruimtelijk gevoel in de badkamer. Een opkomende trend is overigens om de binnenkant van de douche met speciaal waterafstotend hout af te werken. Dit geeft een oosters en rustgevend effect. De kranen, douchekoppen en bedieningspanelen zijn veelal verchroomd en hebben een strak en minimalistisch ontwerp. De met ledverlichting verlichte tiptoetsen geven het geheel een moderne uitstraling. Over verlichting gesproken: steeds vaker zie je ook een complete en uitgekiende verlichtingsmodule in het plafond, waardoor uw douche letterlijk in de spotlights komt te staan.

En dan dit nog
Naast deze bovenstaande luxe douchesystemen zijn er ook nog allerlei extras in uw douchecabine in te bouwen, waarmee u het doucheplezier nog meer kunt vergroten. Zo kunt u kiezen voor een uitschuifbare douche op schouderhoogte. Daarmee kunt u de luxe ervaren van douchen zonder dat uw haren nat worden. Ook handig: een uitklapbaar voetensteuntje dat de verzorging van uw voeten vergemakkelijkt. Om tijdens het douchen helemaal in de juiste stemming te raken kan in sommige douches een zogenoemde vaporiseur worden ingebouwd. Vul deze geurverstuiver met lavendel, lindebloesem of welke geur dan ook, en het geursysteem verdeelt het aroma gelijkmatig over de hele douchebeurt. En wat dacht u tot slot van een ingebouwde MP3-speler is het bedieningspaneel? Zo kunt u naar hartelust meezingen met uw favoriete hits. Want wat maakt je vrolijker dan zingen onder de douche?

De warmte van het wegstromende douchewater hergebruiken om energie te besparen? Dat kan met de ShowerDrain WTW (warmteterugwinning) douchegoot van ACO, specialist op het gebied van afwateringstechniek. De ACO ShowerDrain WTW halveert het energieverbruik tijdens het douchen. Het koude leidingwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt, wordt voorverwarmd door het gebruikte douchewater. Dit bespaart jaarlijks al snel 200 m ³ per gezin.

De nieuwe ACO ShowerDrain WTW maakt gebruik van een energiebron die in deze toepassing onbenut werd gelaten: het warme water dat anders door het afvoerputje verdwijnt. Dit tijdens het douchen gebruikte en wegstromende water heeft een temperatuur van ca. 36 °C. Het schone leidingwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 10 °C. Door dit grote temperatuursverschil kan er warmte uitgewisseld worden. Het leidingwater wordt door middel van warmte-uitwisseling door het afvalwater verwarmd tot ca. 27 °C. In dit proces blijven douchewater en leidingwater dubbelwandig gescheiden. Door de voorverwarming van het leidingwater is veel minder toevoer van warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 38 °C te verkrijgen.

Makkelijk te reinigen warmtewisselaar
Het douche-WTW principe is op zich niet nieuw, maar wel in de vorm van een douchegoot. Tot nu toe werd het warmteterugwinning-principe bij douches enkel uitgevoerd door middel van een douchepijp of een douchebak. Dit is niet overal uitvoerbaar of gewenst. Daarnaast is bij die systemen de warmtewisselaar vaak niet goed te bereiken waardoor deze niet of moeilijk gereinigd kan worden, wat wel belangrijk is voor het rendement. De warmtewisselaar in de ACO ShowerDrain daarentegen is zeer goed bereikbaar en eenvoudig te reinigen.

Halvering energiegebruik
Het efficiënte (her)gebruik van het douchewater betekent voor een gemiddeld gezin ongeveer een halvering van het energiegebruik, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van zon 200 m ³. Met de ACO ShowerDrain WTW kan een aanzienlijke verbetering van het energielabel van de woning gerealiseerd worden. De douchegoot is naast nuttig ook comfortverhogend. Door de warmte te gebruiken ontstaat er een extra energiebron ter grootte van ca. 11 kW. De ACO ShowerDrain WTW kan dan ook meer uit huidige warmwaterinstallaties halen, zodat zelfs een regendouche met een kleine ketel mogelijk is. Ook kan er door dit extra vermogen een tweede badkamer op de bestaande warmwatervoorziening worden aangesloten.

Modern ontwerp
Het ontwerp van de ShowerDrain WTW is aangepast aan de hedendaagse badkamerarchitectuur. De ShowerDrain WTW is uitstekend toepasbaar in moderne badkamers in nieuwbouwwoningen, appartementencomplexen of bij badkamerrenovaties. De ShowerDrain WTW is verkrijgbaar bij het uitgebreide dealernetwerk van ACO.

De nieuwe Raindance Select 150 handdouche met haar vloeiende ronde, moderne vormgeving is de volgende generatie van de succesvolle en vaak gekopieerde Raindance douches van Hansgrohe. Dankzij de optimale verdeling van het water over de straalschijf en het vernieuwende, aantrekkelijke uiterlijk van de producten, is het Raindance assortiment sinds de introductie zeer gewild. De focus van de nieuwe handdouches ligt op functionaliteit en het bedieningscomfort.