1296
ACO ShowerDrain
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 22-04-2017

De warmte van het wegstromende douchewater hergebruiken om energie te besparen? Dat kan met de ShowerDrain WTW (warmteterugwinning) douchegoot van ACO, specialist op het gebied van afwateringstechniek. De ACO ShowerDrain WTW halveert het energieverbruik tijdens het douchen. Het koude leidingwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt, wordt voorverwarmd door het gebruikte douchewater. Dit bespaart jaarlijks al snel 200 m ³ per gezin.

De nieuwe ACO ShowerDrain WTW maakt gebruik van een energiebron die in deze toepassing onbenut werd gelaten: het warme water dat anders door het afvoerputje verdwijnt. Dit tijdens het douchen gebruikte en wegstromende water heeft een temperatuur van ca. 36 °C. Het schone leidingwater dat naar de (thermostatische) mengkraan stroomt heeft een gemiddelde temperatuur van 10 °C. Door dit grote temperatuursverschil kan er warmte uitgewisseld worden. Het leidingwater wordt door middel van warmte-uitwisseling door het afvalwater verwarmd tot ca. 27 °C. In dit proces blijven douchewater en leidingwater dubbelwandig gescheiden. Door de voorverwarming van het leidingwater is veel minder toevoer van warm water nodig om de gewenste douchewatertemperatuur van ca. 38 °C te verkrijgen.

Makkelijk te reinigen warmtewisselaar
Het douche-WTW principe is op zich niet nieuw, maar wel in de vorm van een douchegoot. Tot nu toe werd het warmteterugwinning-principe bij douches enkel uitgevoerd door middel van een douchepijp of een douchebak. Dit is niet overal uitvoerbaar of gewenst. Daarnaast is bij die systemen de warmtewisselaar vaak niet goed te bereiken waardoor deze niet of moeilijk gereinigd kan worden, wat wel belangrijk is voor het rendement. De warmtewisselaar in de ACO ShowerDrain daarentegen is zeer goed bereikbaar en eenvoudig te reinigen.

Halvering energiegebruik
Het efficiënte (her)gebruik van het douchewater betekent voor een gemiddeld gezin ongeveer een halvering van het energiegebruik, wat neerkomt op een jaarlijkse besparing van zon 200 m ³. Met de ACO ShowerDrain WTW kan een aanzienlijke verbetering van het energielabel van de woning gerealiseerd worden. De douchegoot is naast nuttig ook comfortverhogend. Door de warmte te gebruiken ontstaat er een extra energiebron ter grootte van ca. 11 kW. De ACO ShowerDrain WTW kan dan ook meer uit huidige warmwaterinstallaties halen, zodat zelfs een regendouche met een kleine ketel mogelijk is. Ook kan er door dit extra vermogen een tweede badkamer op de bestaande warmwatervoorziening worden aangesloten.

Modern ontwerp
Het ontwerp van de ShowerDrain WTW is aangepast aan de hedendaagse badkamerarchitectuur. De ShowerDrain WTW is uitstekend toepasbaar in moderne badkamers in nieuwbouwwoningen, appartementencomplexen of bij badkamerrenovaties. De ShowerDrain WTW is verkrijgbaar bij het uitgebreide dealernetwerk van ACO.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide