1615
Balance douchewand
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 22-04-2017

De douchewand is primair natuurlijk bedoeld als spatscherm. Douchen zonder douchewand zou al snel een waterballet opleveren in de badkamer. De douchewand zorgt ervoor dat opspattend douchewater, via de douchewand, weer in de douchebak en vervolgens in de afvoer terecht komt. Dat scheelt het nodige dweilwerk.

De hedendaagse douchewand is echter meer dan een functioneel spatscherm. Qua design en uitvoering is de douchewand ook een sfeerverhogende meerwaarde in de badkamer. Oogstrelende exemplaren worden ontwikkeld in allerlei stijlen en vormen.

Varianten
In douchewanden zijn er evenveel varianten als er vragen uit de markt zijn. Voor een douche in een nis (bv. tussen tegelwanden) zijn er speciale douchewanden, er zijn douchedeuren met zijpaneel, hoekinstapdouches, ronde douches, vijfhoekdouches, etc. Ook speciale modellen, bijvoorbeeld voor douches die onder een schuin aflopen dak geplaatst moeten worden, zijn douchewanden te realiseren. Want naast de standaard modellen bieden vele leveranciers ook mogelijkheden voor maatwerk.

Deuren
Naast de vorm van de douchewand, zijn er ook verschillende mogelijkheden voor de deur. In een douche met beperkte ruimte zijn schuifdeuren een goede keuze. Er is namelijk geen extra ruimte nodig voor het draaien van de deur. Een nadeel van schuifdeuren is het schoonmaken. Tussen de schuifpanelen hopen zich gemakkelijk kalk- en vuilresten op.

Probeer dat maar eens goed schoon te maken. Een aantal douchewandfabrikanten heeft hier overigens een slimme oplossing voor gevonden. Het onderste profiel is los te maken, waardoor de schuifpanelen los van elkaar gehaald kunnen worden. En dan is schoonmaken tussen de panelen natuurlijk wel goed mogelijk.

Omdat niet iedereen een glij- of schuifdeur fraai vindt, zijn er tegenwoordig ook draaideuren die zowel naar buiten als binnen kunnen draaien. Ook deze zijn goed geschikt voor deAlles over sanitair op Wonenonline.nl badkamer met beperkte bewegingsruimte. Andere alternatieven zijn, vleugeldeuren, draai- of vouwdeuren, klap- of harmonicadeuren. Kies voor een deur die een zo breed mogelijke instap biedt.

Trend
Douchewanden zijn verkrijgbaar in (veiligheids) hardglas of in kunstglas (kunststof), met dikke of dunne profielen, of zelfs profielloos.

De trend is een helder transparante, profielloze douchewand. Rond of rechthoekig zijn de favoriete modellen. Als er toch gekozen wordt voor profielen, dan moeten deze vooral slank zijn. Vaak is er een mogelijkheid om de profielen in kleur te bestellen. De voorkeur gaat veelal uit naar aluminium of zilverkleurig.

Details
Bij de aanschaf is handig te letten op details als in het glas verzonken scharnieren. Hoe vlakker de douchewand, hoe minder last van aanslag door kalk- en zeepresten. Let ook op de afdichtingprofielen. Deze moeten bij

voorkeur ononderbroken van boven naar beneden lopen, om het doorlaten van spatwater zoveel mogelijk te voorkomen. Voor extra schoonmaakgemak kunt u ervoor kiezen de douchewand te laten voorzien van een vuil- en kalkwrende laag.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide