1948
Waar moet je aan denken bij de keuze voor een badkamervloer?
Gepubliceerd: 21-04-2021

Bij het verbouwen van jouw badkamer zijn er enkele dingen die je moet overwegen als je een vloer gaat uitkiezen.Denk aan de veiligheid, waterdichtheid, ruimte en stijl. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden.

Je wilt te allen tijde voorkomen dat je badkamer een veiligheids- en gezondheidsrisico vormt. Voor het minste risico kun je daarom het beste voor tegels gaan die speciaal voor de badkamer zijn gemaakt. Ze zijn minder glad, drogen sneller en zijn gemakkelijk schoon te maken. Denk ook aan je gezinssamenstelling of fysieke gesteldheid. Heb jij bijvoorbeeld jonge kinderen of een lichamelijke handicap, dan is het niet verstandig om gladde tegels te plaatsen. Maar er zijn alternatieven!

Houten vloer

Wist je dat hout ook toegepast kan worden in een badkamer? Let wel goed op, want met de verkeerde houtkeuze kan je vloer natuurlijk worden verpest door al het vocht in de badkamer. Ga daarom voor een sterke houtsoort zoals hardhout of kies voor materialen met een houtlook, zoals PVC-vloeren en laminaatvloeren. Met die drie opties hoef je je geen zorgen te maken over vocht, rot of schimmel en heb je wel een bijzondere, niet alledaagse vloer in je badkamer.

Als je toch voor houten vloeren wilt gaan, overweeg dan om hardhouten vloeren van teak of bamboe te kiezen. Controleer ook bij de fabrikant of de vloer goed geschikt is voor de badkamer. Dus bestand is tegen hoge vochtigheidsniveaus.

Wat is het beste type vloer voor de badkamer?

Geen enkele keuze is voor iedereen geschikt als het gaat om badkamervloeren. Zolang je rekening houdt met veiligheidsnormen, duurzaamheid en de vloer tegen water kan, zal de selectie puur gebaseerd zijn op jouw budget en voorkeuren. Naast tegels en houten vloeren heb je natuurlijk ook de mogelijkheid om voor vinyl te gaan.

Vinylvloeren

Vinyl is in de loop der jaren getransformeerd van de goedkope optie die iedereen heeft gemeden naar een stevige, duurzame oplossing die 100% waterdicht is. Er zijn twee opties

  • Steen-kunststofcomposiet (SPC) - Bestaat uit kunststof en steen
  • Wood Plastic composiet vinyl (WPC) - bestaat uit hout en plastic

Composiet vinylvloeren zijn tegenwoordig een luxueuze, elegante optie voor elke badkamervloer. Het is een betere optie dan steen en keramiek, die gladder zijn. Gebruik voor kleinere ruimtes vinyltegels en geen vinylplaten.

Wat moet je doen bij een kleinere badkamer?

Als je badkamervloer klein is, kun je heel goed voor tegels gaan, waardoor de vloer er groter uitziet. Gebruik hetzelfde tegelontwerp en patroon op de muren als op de vloer en zorg ervoor dat de installatie tot aan het plafond gaat. Het wekt de indruk van een grotere kamer.

Gebruik ook middelgrote tot grotere gewone tegels. Kleinere, gekleurde tegels zorgen ervoor dat de ruimte er kleiner uitziet dan hij is. Donkere of doffe kleuren zorgen ervoor dat de kamer krap en kleiner aanvoelt, maar heldere en lichtere tegels met een glanzende afwerking zorgen ervoor dat de ruimte er groter en meer uitnodigend uitziet. Er is veel keuze in badkamertegel. Zowel op het gebied van kleur als materiaal. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit:

  • Keramische tegels
  • Laminaatvloer
  • Kurk tegels
  • Natuurstenen tegels
  • Luxe vinyltegels
  • Porseleinen tegels

Wat is de gemakkelijkste vloer om in een badkamer te installeren?

Vinyl vloertegels zijn het gemakkelijkst te installeren. Houtenstructuur tegels met harde kern zijn ook eenvoudig te installeren. Deze tegels kunnen een uitstekend doe-het-zelf-project zijn, net als waterdichte laminaatvloeren. Stenen badkamervloeren zijn niet zo eenvoudig te installeren als de bovenstaande opties.

Hoe zorg je ervoor dat de badkamervloer warm is?

In de winter kan de badkamervloer behoorlijk koud zijn en het laatste wat je wilt als je uit bad of douche stapt, is op een ijskoude, natte vloer stappen. Je kan warmere vloeren gebruiken, zoals tegels van porselein, graniet, keramiek en leisteen. Tegels zullen echter nog steeds koud aanvoelen in koudere seizoenen, ongeacht het type dat je gebruikt.

Een meer permanente optie is om een ​​vloerverwarmingssysteem te installeren. Je hoeft dan niet op een koude vloer te stappen en boven dien drogen de tegels sneller. Qua vloerverwarming kun je twee soorten onderscheiden: het droge en natte verwarmingssysteem. Het natte verwarmingssysteem heeft warmwaterleidingen onder de tegels, terwijl de droge optie elektrische kabels heeft. Het installeren van een vloerverwarmingssysteem vereist expertise, dus zorg ervoor dat een deskundige het werk uitvoert.

We hopen je met deze tips voldoende inspiratie en verassende ideeën te hebben gegeven die je kunt gebruiken om jouw ideale badkamervloer te vinden. Nu ben je weer een stap dichterbij je droombadkamer!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide