De grindtegel kennen we allemaal. De eerste associatie leggen we met bestrating buitenshuis. Slechts weinigen zullen er voor kiezen zon ruwe grindtegel in de badkamer te gebruiken. Het zou onder de blote voeten weinig comfortabel zijn. Bovendien is zon ruwe tegel een nachtmerrie om schoon te houden.

Riverstone
Toch zorgen de kleine kiezels voor een prachtige, natuurlijke uitstraling. De subtiele kleurnuances en de mooi rond afgesleten vormen brengen visioenen van verre stranden naar boven. Met de Riverstone collectie zijn die visioenen ook in de badkamer op hun plaats. Riverstone is serie tegels met echte kiezels, die zijn vastgegoten zijn in een transparante kunststof.De harde kunststoflaag is de ruimte tussen de kiezels bovendien mooi afgesloten. Door de glanslaag komen de kleurnuances van de kiezels nog beter tot hun recht. De tegel is wat bobbelig, voor een natuurlijk effect. Maar dit voelt niet onaangenaam aan onder blote voeten.

Met recht een kei van een tegel voor liefhebbers van puur natuur, met een beetje hulp van de moderne technologie.

Sommigen gaan overigens nog verder in het toepassen van kiezels in de badkamer. Een wastafel gemaakt uit kiezels? Of zelfs een complete badkamer? De mogelijkheden zijn nagenoeg onbeperkt.

Veel verschillende materialen zijn geschikt voor de badkamervloer: kurk, natuursteen en zelfs laminaat en Rubber en beton badkamervloer tapijt worden toegepast. Toch is de kans groot dat u, net als de meeste Nederlanders, kiest voor tegels. Er zijn dan ook diverse voordelen: tegels zijn duurzaam, anti-statisch, toepasbaar op zowel een betonnen als houten ondergrond, onbrandbaar en goedkoper dan exotische vloeren van aparte materialen. Bovendien is het steeds makkelijker de natuur in tegelvorm na te bootsen, bijvoorbeeld met houtnerven of marmerlook, door de toepassing van moderne technieken in de keramiekindustrie.

Keuzes
Wie tegels gaat uitzoeken, moet er rekening mee houden dat er twee soorten zijn: wandtegels en vloertegels. Wandtegels zijn dunner en ongeschikt om over heen te lopen. Het is wel mogelijk vloertegels over de muur te laten doorlopen.

Verder is het belangrijk dat u een goede keuze maakt tussen geglazuurde of niet geglazuurde tegels. Geglazuurde tegels glanzen. De exemplaren zonder glazuur hebben een doffere uitstraling, die goed past in nostalgische badkamers.

Geglazuurde tegels zijn niet poreus en daarom meer vuilafstotend en makkelijker in onderhoud. Wel zijn ze gladder. Om uitglijden te voorkomen is eenAntislip, antisliptegels anti-slipbehandeling hier gewenst. Ongeglazuurde tegels zijn van nature ruwer. Dit betekent wel dat stof zich makkelijker hecht aan het oppervlak. Een vuilafstotende beschermlaag is geen overbodige luxe bij intensief gebruik.

Uitglijder
Niemand wil een uitglijder in de badkamer meemaken. Om dit te voorkomen, moet u acht nemen van de anti-slipwaarde van een tegel. Volgens tegelfabrikant Koninklijke Mosa is de minimale waarde R11. Hoe hoger het getal, des te ruwer het oppervlak. Als u de sanitairspecialist vraagt naar de anti-slipwaarde, weet hij precies wat u bedoelt.

Sommige tegels worden vanaf de fabriek geleverd met een speciale antislipbewerking zoals Ceramic Plus van Villeroy & Boch of KeraTect van Keramag. Tevens zijn er anti-slip coatings voor tegels op de markt, die de consument eenvoudig zelf kan aanbrengen met een roller of inwrijven met een spons. Anti-sliptegels zijn goed te onderhouden, maar vragen soms meer aandacht bij het onderhoud dan andere vloertegels. Pas echter op met té stroeve tegels. Deze zijn, zeker voor mensen die slecht ter been zijn, een bijna letterlijke valkuil.

Onderhoud
Wie kiest voor een tegelvloer wil schimmelvorming op de voegen en kalkaanslag op de tegels voorkomen. Dat is een kwestie van goed schoonmaken.

Het is raadzaam om altijd de muren en vloeren na een douchebeurt schoon te maken en te drogen, bijvoorbeeld met een ruitentrekker. Tevens is een goede ventilatie van groot belang om dit probleem te voorkomen. Een waarschuwing is op zijn plaats: zuurhoudende schoonmaakmiddelen kunnen het cement in de voegen aantasten. Beter zijn schimmelwerende reinigingsmiddelen op basis van chloor/bleek, die tasten het voegmortel niet aan. Is er reeds kalkaanslag of andere vuil zichtbaar op het tegelwerk, dan is een schoonmaakmiddel met een pH7 (neutraal) of hoger het meest geschikt.

Bij het schoonmaken maakt u eerst het geheel vochtig met water, vervolgens boent u het tegelwerk met schoonmaakmiddel en spoelt het tenslotte intensief af met schoon leidingwater.

Ruimtelijk
Natuurlijk zijn tegels niet alleen functioneel. Ze bepalen ook de sfeer van de badkamer en ze kunnen bijdragen aan het ruimtelijke effect waardoor een kleine ruimte groter lijkt. Grote tegels werken ruimtelijk, evenals lichte en rustige kleuren. Doen de witte tegels u teveel aan een operatiekamer in het ziekenhuis denken, dan kunt u er bijvoorbeeld een sierstrip tussen voegen. Een andere manier om de ruimte optisch groter te laten lijken, is diagonaal betegelen. Dat tegels een grote invloed kunnen hebben op de uitstraling van de ruimte, blijkt uit de vele varianten in kleur en uitvoering. Er is meer keuze is dan alleen een wit tegeltje, zo blijkt wel uit de onderstaande voorbeelden van heel bijzondere tegels.

Apart
Wie wil dat alle gasten hun ogen op de grond richten, hoeft de badkamervloer niet te beleggen met aparte materialen als kurk of laminaat. Door moderne technieken zijn fabrikanten in staat tegels met een zeer bijzondere uitstraling te produceren. Neem bijvoorbeeld de keramische tegel met een houtmotief, verkrijgbaar bij onder andere Scholten Tegels en Sanitair. Deze is leverbaar in diverse houtsoorten, zoals eiken en kersen. Net als bij echt hout, zijn de nerven voelbaar. Een andere opvallende mogelijkheid zijn de producten van het merk Colli. De collectie bestaat uit tegels met onder andere textielstructuur of tegels met stukken glas of metaal erin verwerkt.

Dat een tegel niet per se van keramiek hoeft te zijn, bewijzen de glazen vloertegels. Bijvoorbeeld de Live Tile van fabrikant Kernel. Deze serie heeft een ietwat geribbeld oppervlak en is dus niet helemaal vlak en glad. Door de lichtspeling op het glas ontstaat een levendig schouwspel.

Een bijzondere vloersoort is rubber. Er zijn twee soorten: het natuurrubber, gewonnen uit het melksap van de rubberboom, of de kunstmatige variant Elastomeer.

Beide beschikken over een aantal eigenschappen die in de badkamer van pas komen. Rubber is geluidsdempend, warmte-isolerend en waterdicht.

Rubbervloeren worden vaak toegepast omwille van de veiligheid met betrekking tot valgevaar, zoals in speelruimtes voor kinderen. Dit vanwege het stroeve oppervlak en omdat het materiaal zachter is dan steen. Eigenschappen die ook extra veilig zijn in de badkamer.

Bovendien is rubber verkrijgbaar in vele kleuren, zoals groen of oranje, en zelfs met een speciale look: zoals leisteen, marmer, hamerslag of met minuscule noppen.

Het materiaal is leverbaar in twee uitvoeringen: als tegel of op rollen. Het is wel belangrijk dat de naden goed waterdicht worden afgewerkt. Een extra beschermlaag is overbodig.

Beton
Wie houdt van de strakke, minimalistische badkamermeubels, vindt een bijpassende bodem in de betonvloer. De sobere uitstraling van beton sluit goed aan bij de minimalistische stijl. Tegenwoordig worden zelfs wastafels en baden van dit materiaal, een mengsel van kalk of cement met zand, gemaakt.

Omdat onbewerkt beton gevoelig is voor vocht en vlekken, wordt het voorzien van een impregneerlaag. Helaas blijven een aantal nadelen bestaan: het materiaal voelt koud aan, het oppervlak kan scheuren en beton trekt vuil aan.

Een alternatief is een vloer van Betonlook van fabrikant Belga Quartz. Dit imitatiebeton is vervaardigd van kunsthars. Het heeft de uitraling van echt beton, maar deelt de nadelen niet.

Deze kunststof heeft diverse voordelen: het geleid warmte, waardoor de vloer minder koud aanvoelt, het materiaal is leverbaar in verschillende kleuren en verkrijgbaar met anti-sliplaag. In afwerking is er de keuze tussen hoogglans, zijdeglans of mat.

De naadloze vloer van Betonlook wordt gelegd in drie dagen. U kunt zelf aangeven welke structuur u wilt: hierdoor is iedere vierkante meter anders.

Tapijt
Bij het woord tapijt denk u wellicht eerder aan een woonkamer met gezellig knetterende open haard, dan aan de badkamer. Toch bestaat er speciaal vochtbestendig badkamertapijt.

Uitglijders op een natte vloer behoren tot het verleden met dit stroeve tapijt en over koude voeten hoeft u zich ook geen zorgen meer te maken. Bovendien is thet apijt makkelijker te leggen dan een tegel- of natuursteenvloer.

Het lustapijt bestaat geheel uit het synthetisch materiaal Propyleen met een rug van latex en kan dus niet rotten onder invloed van vocht.

Bijkomende voordelen zijn dat het tapijt geluid en warmte goed isoleert.

Er zijn tegelijkertijd ook nadelen, zoals de schoonmaak. Hoewel vlekken makkelijk te verwijderen zijn door de speciale behandeling die badkamertapijt is ondergaan, blijft tapijt moeilijker schoon te maken dan een gladde

tegelvloer. Het andere groot nadeel is de duurzaamheid; het materiaal gaat minder lang mee dan tegels of natuursteen.

Voor de badkamervloer worden over het algemeen tegels gebruikt. Maar er zijn ook alternatieven. Kurk is wellicht niet het eerste materiaal waar u aan denkt. Toch biedt een kurkvloer in de badkamer een aantal aantrekkelijke voordelen.

Kurk is natuurlijk een vochtbestendig product bij uitstek; het drijft tenslotte op water. Bovendien is het materiaal veerkrachtig en warmte-isolering. En dat zijn belangrijke pluspunten in een ruimte waarin over het algemeen met blote voeten wordt gelopen.

Stil en natuurlijk
Door het gebruik van harde materialen klinken geluiden in de badkamer vaak wat holler en killer dan in andere ruimten. Kurk neemt geluiden op, wat bijdraagt aan een aangename atmosfeer. Last-but-not-least is kurk een natuurlijk materiaal, wat zorgt voor een warme uitstraling in de badkamer. Het materiaal is bovendien verkrijgbaar in vele kleuren en structuren.

Beeld Parketmeester

Vernissen en kitten
Er zijn dus vele argumenten voor een kurkvloer in de badkamer. Het is echter wel van belang dat de kurkvloer na het verlijmen vernist wordt. Kurk is zelf dan wel vochtbestendig, maar de contactlijm waarmee de kurk op de vloer gelijmd wordt niet. Een watervaste vernislaag voorkomt dat vocht in de lijm onder de vloer trekt. Om dezelfde reden is het nodig dat de kurkvloer tegen het bad en bij de douche afgekit wordt.

Op zoek naar iets anders dan de doorsnee badkamertegels? Dan kan mozaïek uitkomst bieden: het loont zich perfect om ronde vormen mee te betegelen, inclusief het sanitair zelf. Bovendien kunt u er de meest creatieve afbeeldingen mee maken. Kortom: tijd om alle mozaïek op een rijtje te zetten.

Al voor onze jaartelling werd mozaïek toegepast om vloeren en wanden te decoreren. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde bedrijven die mozaïek verkopen of aanbrengen.

Mozaïekonline.nl is een van die bedrijven en levert diverse soorten via internet. Directeur Vincent van Aal verwacht dat het aantal badkamers met mozaïek in Nederland toe zal nemen: "Mensen zien het bij iemand anders en dat brengt hen op ideeën." Een sneeuwbal effect dus. "Ik merk dat er bedrijven opkomen die gespecialiseerd zijn in wanddecoraties met mozaïek, bijvoorbeeld familiewapens", weet Van Aal.

Soorten
Mozaïek is verkrijgbaar in diverse soorten: de traditionele soort die net als gewone tegels is gebakken, glasmozaïek en zelfs een marmer versie. "Glasmozaïek is nu in opkomst omdat het te verkrijgen is in een heel grote verscheidenheid van kleuren", licht Van Aal toe.

De eigenschappen van beide soorten zijn gelijk: waterdichtheid, vloerverwarming is mogelijk en ze zijn zowel binnen als buiten toepasbaar.

"De laatste trend is 4 millimeter dik doorzichtig glasmozaïek met daarachter een gekleurde coating. Dat geeft een diepte effect", vertelt Van Aal. Andere mogelijkheden zijn gemixt glasmozaïek of een uitvoering met goudverwerking.

Vloer of muur
De directeur van Mozaïekonline.nl wijst erop dat er een verschil zit tussen de tegeltjes voor op de vloer en die voor op wanden. Gebakken keramisch mozaïek met een bovenlaag is geschikt voor muren en een door-en-door gebakken uitvoering voor de vloer. "Keramiek is niet geschikt voor vloeren tenzij in een badkamer verwerkt. Dus niet in toiletten vanwege de krasgevoeligheid, zie je de binnenkant van de tegel."

Ook bij marmer mozaïek bestaat een dergelijk onderscheid. Gepolijst voor de wanden en getrommeld marmer voor de vloer.

In verband met gladheid adviseert Van Aal altijd stroeve vloertegels voor gebakken mozaïek. Ook glasmozaiek op de vloer is mogelijk. "De voegen zorgen dan voor een minder gladde vloer." Bij mozaiek zijn er altijd veel voegen bijvoorbeeld om de 2 centimeter.

Vergelijking
In vergelijking met gewone tegels heeft mozaïek diverse voordelen. Ten eerste loont het zich, vanwege de kleine stukjes materiaal, voor het betegelen van ronde vormen. Zelfs badkuipen douchebakken en wasbakken kunnen aan binnen- en buitenkant worden versierd met mozaïek.

De Belgische radiatorenfabrikant Laurens produceert bijvoorbeeld kunstzinnige verwarmingen waarop figuren zijn aangebracht met dit materiaal.

Een ander voordeel zijn de kleuren. "Een keramische tegel bestaat uit één kleur, bij mozaïek zijn meerdere kleuren per tegel mogelijk. Dat geeft een levendiger karakter", vertelt Van Aal.

Mozaiek heeft ook het voordeel dat er heel simpel randjes (biezen) mee gemaakt kunnen worden in afwijkende kleuren.

Consumenten kunnen bij Mozaïekonline.nl gratis monsters bestellen om thuis op hun gemak een keuze te maken.

Tot slot wil hij nog een tip meegeven: "Bij mozaïek is nauwkeurig werken heel belangrijk. Dus laat het niet aanbrengen door een beunhaas."

Een houten vloer in de badkamer. Kan dat wel... of is dat vragen om moeilijkheden? De badkamer is tenslotte een zogenaamde natte ruimte, waarin ongestoord gespetterd moet kunnen worden met water. Hout lijkt daarom niet de meest logische keuze voor de badkamervloer.

Toch hoeven liefhebbers van de warme, natuurlijke uitstraling van de houten vloer niet te wanhopen. In de badkamer kan wel degelijk een houten vloer toegepast worden, op voorwaarde dat deze ook werkelijke geschikt is voor de natte ruimten.

Geen kieren of naden
Vloerdelen die geschikt zijn voor de badkamer mogen geen naden gaan vertonen en het hout moet ondoordringbaar zijn voor vocht. Dergelijke vloeren zijn over het algemeen opgebouwd uit verschillende lagen die op een speciale manier op elkaar verlijmd zijn, zodat kiervorming wordt tegengegaan.

In de olie
Bovendien wordt het hout volledig doordrenkt met olie en onderhouden met een speciaal reinigingsmiddel waaraan olie is toegevoegd, zodat het hout verzadigt (en mooi) blijft. Water en ook vuil blijven op de oppervlakte van het hout liggen en dringen niet door in het hout zelf. Dergelijke houten vloeren zijn gemakkelijk te onderhouden en duurzaam... ook in een natte omgeving.

Houten tegel?
Een alternatief is de tegel met houtprint. Keramische tegels die zijn voorzien van een levensecht houtdecor bootsen de natuurlijke uitstraling van hout na. Alleen de voegen verraden dat het om een nabootsing gaat. Daar staat tegenover dat keramiek natuurlijk eenvoudig te reinigen is en optimaal waterbestendig is

Glas is een ideaal materiaal in de badkamer. Het neemt geen water op, is gemakkelijk schoon te maken en heeft een briljante glans. Bovendien geleid glas geen elektriciteit. Dus ook uit oogpunt van de veiligheid is glas een prima keuze.

Glazen mozaïektegels zijn er al vele jaren. Maar de productietechnieken worden steeds geavanceerder en de kwaliteit steeds hoger. Wellicht nog belangrijker, ook de keuze in kleuren, formaten en decors is inmiddels enorm. Overigens zijn er ook glastegels die geschikt zijn voor de vloer; ze ogen spiegelglad maar hebben toch een antislip werking.

Villiglas
De Oostenrijkse fabrikant Villiglas is specialist in glastegels en biedt een veelzijdig, actueel assortiment van vloertegels, wandtegels en borders. Het glasmozaïek is niet alleen verkrijgbaar in de bekende vierkante vormgeving, maar ook als smalle, rechthoekige tegel. /glas1.jpg" alt="badkamervloer" width="200" height="200" hspace="3" vspace="3" border="0" align="left" class="afbeelding"> Bijzonder zijn de zogeheten Bruch tegeltjes Grillig gevormde, glazen tegeltjes waarmee

bijzondere patronen te maken voor een spectaculair effect. Villiglas maakt gebruik van bijzondere, gepatenteerde techniek, om pigment aan te brengen op het glas. Daardoor ontstaat een regenboogpallet van 48 bijzondere kleuren, die nooit vervagen.

Tegelen is één van de klussen bij de badkamerrenovatie die handige doe-het-zelvers graag zelf ter hand nemen. Berekenen
Bereken goed hoeveel tegels u nodig heeft. Dit is natuurlijk afhankelijk van de tegelgrootte die u kiest. Houdt in uw berekening rekening met een voegbreedte (voor wandtegels) van 3mm.

Tegels in diverse kleuren en maten
Koop altijd wat extra tegels, zodat u zich kunt permitteren een tegel verkeerd te snijden. Extra tegels zijn ook handig om later een beschadigde tegel te kunnen vervangen.

Gereedschap en ondergrond
Zorg voor het juiste gereedschap. Voor het tegelen van een wand heeft u een lijmkam, tegelsnijder, kleine troffel, voegbord, voegkruisjes, haakse slijper, waterpas, potlood en duimstok nodig. En natuurlijk een goede ondergrond! Zorg ervoor dat de ondergrond vlak en schoon (vetvrij) is. Gipsplaten en gasbeton moeten eerst voorzien worden van een goede grondlaag.

Symmetrie
Zorg ervoor dat het tegelwerk symmetrisch wordt. Kien het tegelwerk zo uit dat eventuele pastegels (tegels die op maat gesneden moeten worden) links en recht, boven en beneden even groot zijn. Het is belangrijk dat de onderste rij tegels exact horizontaal loopt. Controleer daarom van tevoren of de vloer waterpas is. Plaats een hele tegel op het laagste punt van de vloer tegen de wand en teken de hoogte af (rekening houden met 2x voegbreedte). Trek nu een exact horizontale lijn en spijker eventueel een (exact rechte) lat horizontaal tegen de wand, ter hoogte van de hulplijn. U kunt nu vanaf de lat omhoog tegelen, Met voegkruisjes bent u er zeker van de dat de voegbreedten overal gelijk zijn. Voegkruisjes voor een goed resultaat Nadat de eerste rij horizontale tegels verlijmd zijn, trekt u ook een verticale loodlijn vanuit de linker- of rechtertegel in de rij. Lijm vervolgens langs deze loodlijn een verticale rij tegels. Vanuit de horizontale rij tegels kunt u nu de rest van de tegels plaatsen, van onder naar boven.

Voegen
Maak de voegen na het lijmen van de tegels direct schoon. U kunt hiervoor een oude schroevendraaier gebruiken en een borstel. Is het tegelwerk gedaan, dan maakt u de tegels goed schoon. De voegkruisjes laat u zitten tot de lijm goed gedroogd is. Dit duur ongeveer 24 uur. Daarna kunt u de voegkruisjes verwijderen en de voegen dichten met voegmiddel. De aansluiting tussen vloer en wand dicht u niet met voegmiddel, maar met kit. Overtollig voegmiddel kunt u verwijderen met een spons en schoon water.