Royal Mosa introduceert naast het uitgesproken zwart/wit en het uitgebreide pallet grijstonen die Mosa in haar architectuurcollectie aanbiedt, nu een andere kleurrichting: de warmere tinten. De nieuwe collectie Mosa Beige & Brown staat voor een evenwichtige tegelcollectie in warme en neutrale sferen.

De naam Mosa Beige & Brown geeft precies de samenstelling van deze nieuwe collectie aan. Het kleurenpallet is ingedeeld in drie kleursferen: neutrale, grijsachtige en roodachtige tinten in afgewogen stappen van beige naar bruin, van heel licht tot intens donker. Na de keuze voor een bepaalde kleurrichting kunnen binnen deze groep door de logische opbouw de lichte en donkere tinten op een natuurlijke wijze gecombineerd worden.

Mosa Beige & Brown is de gewenste warme en neutrale basis voor interieurs en exterieurs, waarin andere materialen en objecten moeiteloos geplaatst kunnen worden. Modern en actueel blijft de vormgeving van het luxe formaat 60 x 60 cm met een strakke afwerking. Door de geslepen zijkanten is een minimale voeg vanaf 2 mm mogelijk.

Mosa introduceert nieuwe kleur Porselein Wit in succesvolle Terra Maestricht stroken collectie. Wit wordt veelal geassocieerd met strak en koud. Echter binnen de huidige trend worden interieurs ingevuld met wit in allerlei schakeringen en materialen. Mosa is er recent in geslaagd het ‘witste’ wit in hoogwaardige ongeglazuurde Ultragres kwaliteit te ontwikkelen.

Dit nieuwe ongeglazuurde ‘witste’ wit is nu ook verkrijgbaar in de actuele strokenformaten van 5x60, 10x60 en 15x60 cm. De stroken zijn beschikbaar in de Terra Maestricht stroken collectie in de kleuren Koel en Warm Porselein Wit en in de vlakke uitvoering. Met de strokencollectie ontstaan dankzij speciale patronen en verbanden extra mogelijkheden om met de tegels verrassende en hoogwaardige vloeren en wanden te maken. De stroken hebben natuurlijke schakeringen en vormen door hun strakke belijning en formaatcombinaties een stijlvolle en tijdloze optiek. Bovendien zijn deze witte stroken gemakkelijk te combineren met andere tegels uit de Mosa collectie en werken ruimtelijk. Contrast met andere tegelkleuren kunnen bovendien voor een verrassende werking zorgen. De tegels met de nieuwe kleur Porselein Wit zijn geseald en daardoor net zo goed te onderhouden als de overige tegels in de Terra Maestricht stroken collectie. Royal Mosa

De hardglazen douchewand heeft de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen. Het transparante glas schept ruimte in de badkamer. Maar het glas moet wel helder blijven. Hoe zorgt ervoor dat aanslag van kalk en vuil geen kans krijgt?

Tovermiddel?
Helaas is er geen tovermiddel dat ervoor zorgt dat helder glas moeiteloos helder blijft. Regelmatig schoonmaken blijft het devies. Het beste is om de douchewand na elke douchewand te drogen met een raamwisser of een katoenen doek. Ook de profielen moeten drooggemaakt worden.

De praktijk is dat maar weinig mensen de tijd en energie opbrengen om de douchewand dagelijks droog te maken. Maar spoel in ieder geval de douchewand na gebruik nog even na met schoon water, zodat zeepresten in ieder geval verwijderd worden. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het ontstaan van enige kalkaanslag niet te voorkomen is. Maar er zijn goede middelen om deze weer te verwijderen.

Zachte aanpak
Kies altijd voor een zachte aanpak. Schurende, bijtende middelen zullen het glas (en de profielen) aantasten. En op een enigszins ruw oppervlak kunnen kalk en vuil zich nog gemakkelijk hechten. Dan bent u nog verder van huis... Schoonmaakazijn is wel geschikt voor het verwijderen van kalk van glas, maar kan de aluminium profielen aantasten. Spoel daarom altijd goed na met schoon water. Maak bij voorkeur gebruik van de reinigingsmiddelen die de fabrikant van uw douchewand voorschrijft. Deze zijn helemaal afgestemd op het materiaal.

Doekjes en sponzen
Vele fabrikanten geven ook tips voor de keuze van de spons of doekjes die veilig gebruikt kunnen worden. Microvezeldoekjes (wonderdoekjes) worden afgeraden. Ook sponzen met een groene, bruine of zwarte deklaag werken te agressief. Over het algemeen zijn sponzen met ene witte of blauwe deklaag geschikt voor de reiniging van de glazen douchewand, in combinatie met een zacht, niet schurend reinigingsmiddel

Natte voeten, natte tegels... een ongeluk zit in een klein hoekje. Glanzende, geglazuurde vloertegels zijn dan wel mooi om te zien, maar ze zijn ook glad. Zeker wanneer ze nat zijn. Een keuze voor antislip vloertegels is een keuze voor veiligheid. Alle gerenommeerde tegelmerken hebben antislip vloertegels in het assortiment.

Wilt u een tegelvloer in de douche? Dan is een antisliptegel zeker aan te bevelen. Laat de antislipvloer doorlopen in de aansluitende badkamervloer, zodat u ook tijdens het afdrogen buiten de doucheruimte het uitglijden voorkomt.

Onderhoud
Er zijn diverse ongeglazuurde, niet poreuze vloertegels met een antislip oppervlak. Ze vragen in het onderhoud wel iets meer aandacht dan gewone tegels. Over het algemeen geldt, hoe beter de antislipwerking, hoe meer aandacht de tegel vergt met betrekking tot het schoonmaken. Gelukkig staan de ontwikkelingen niet stil. Tegenwoordig zijn er ook antislipvloertegels die ook rekening houden met schoonmaakgemak.

Antislipwaarde
Antisliptegels hebben een bepaalde antislipwaarde. Doormiddel van een zogeheten R-klasse wordt de stroefheid van de tegel aangeduid. Hoe hoger de R-waarde des te stroever de tegel.

Matten en stickers
Andere hulpmiddelen voor een stevige grip in de badkamer zijn antislipmatten of stickers. Deze zijn in het bad of in de douchebak te gebruiken. Door het gebruik van stickers is een bad of douchebak echter wel moeilijker schoon te maken. Speciale antislipmatten voor onder de badkamermatten zorgen ervoor dat het kleedjes niet wegglijden. De betere badmatten zijn standaard voorzien van een antisliplaag aan de rugzijde.

Bestaande vloer
Wilt u een bestaande, te gladde badkamervloer antislip maken. Ook daarvoor zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden. Met speciale coatings en behandelingen krijgt de tegelvloer een stroef laagje. Meestal laat deze een nagenoeg onzichtbare toplaag achter, die gemakkelijk schoon te maken is. Laat u wel goed adviseren door uw tegelspecialist. Want u wilt natuurlijk voorkomen dat u uw tegelvloer beschadigt, door het gebruik van een agressief product of een verkeerde werkwijze.

Jaarlijks gebeuren er nogal wat ongelukken in de badkamer door uitglijden op natte tegels. Vooral kinderen en ouderen vormen een risicogroep. Het is dan ook geen overbodige luxe om de nodige antislip maatregelen te nemen in de badkamer.

Speciale vloertegels
De vloertegels in badkamercollecties zijn over het algemeen al berekend op hun taak en zijn wat grover van structuur dan wandtegels. Wie nog meer zekerheid wil, kan kiezen voor de speciale antislip vloertegel. Bijna elk tegelmerk heeft ook een collectie antislip vloertegels in het assortiment. Antisliptegels hebben een bepaalde antislipwaarde. Deze wordt aangeluid met een zogenoemde R-klasse. Hoe hoger de R-waarde des te stroever de tegel.

Feit is dat de vloertegels met een antislip oppervlak over het algemeen wat meer schoonmaakinspanning vragen dan de gewone vloertegel. De tegel heeft tenslotte een wat grover, gestructureerder oppervlak, waardoor kalk en vuil zich gemakkelijker af te zetten. Over het algemeen geldt, hoe beter de antislipwerking, hoe meer aandacht de tegel vergt met betrekking tot het schoonmaken. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook antislipvloertegels die rekening houden met schoonmaakgemak.

In de inloopdouche!
Tegenwoordig zijn de inloopdouches, die rechtstreeks op de tegelvloer worden geplaatst, populair. Juist in de douche, waar royaal met water wordt gespetterd, is een antisliptegel aan te bevelen. Laat de antislipvloer doorlopen in de aansluitende badkamervloer, zodat u ook tijdens het afdrogen stevige grond onder de voeten hebt. U kunt eventueel ook kiezen voor een houten douchevlonder over de tegelvloer in de douche.

Coating
Wilt u de bestaande badkamervloer niet vervangen? Dan kunt u kiezen voor het aanbrengen van een speciale antislipcoating over de bestaande tegels. Daardoor krijgt de vloer een stroef, nagenoeg onzichtbaar laagje.

Andere hulpmiddelen
Naast de antisliptegel zijn er ook andere hulpmiddelen om de badkamer slipveilig te maken. Te denken valt aan antislipmatten of antislipsticker in bad en douche. Denk ook aan de losse badmatten in de badkamer. Zorg dat deze zijn voorzien van een speciale antisliprug, zodat ze niet wegglijden wanneer iemand erop stapt.

Het opvallende antwoord van een Nederlandse tegelproducent op de hedendaagse architectuur. De koninklijke Mosa, opgericht in 1888, is een Nederlandse producent van keramische tegels. Een producent met een roemrijk verleden en een veelbelovende toekomst. Vanuit de fabrieken in Maastricht vinden jaarlijks 5 miljoen vierkante meters wand- en vloertegels hun bestemming in Europa, Noord-Amerika, het Midden-Oosten en Azië.

Koninklijke Mosa heeft een omvangrijk assortiment tegels in vele maten, kleuren en dessins. Voor binnen en buiten. De tegels van Mosa zijn in Nederland eerste keus als er hoge eisen worden gesteld aan uitstraling, functionaliteit en duurzaamheid. Natuurlijk liggen ook aspecten als leveringssnelheid, leveringsbetrouwbaarheid, continuïteit, flexibiliteit, advisering, service en kwaliteit ten grondslag aan de keuze voor Mosa tegels.

De tegels van Mosa voldoen aan de strengste eisen en zijn van zeer hoge kwaliteit. Dankzij de moderne productietechnieken en doorlopende controles van toegewijde vakmensen kan Mosa eigen kwaliteitsnormen hanteren die aanzienlijk strenger zijn dan de internationale normen. Het ISO-9001 certificaat onderstreept dit kwaliteitsproces.

Mosa denkt graag mee met de bepalers in de wereld van functionele en representatieve bouwprojecten. Door een voortdurende dialoog tracht Mosa een gereedschapkist samen te stellen waarmee architecten en opdrachtgevers hun creativiteit gestalte kunnen geven. Mosa werkt met trendwatchers en houdt nauwlettend in de gaten wat er in de architectuur gebeurt en past haar collectie daarop aan.

MOSA LINEA LED
Mosa Linea Led is een concept met als uitgangspunt een strakke vormgeving in vele combinatiemogelijkheden. Basis zijn de witte glanzende en matte wandtegels in het formaat 30x45 en het heel bijzondere formaat 15x45, beide met strak geslepen kanten. Ook is er een warmrode wandtegel. Een kleur die veel gebruikt wordt als vlak in de eigentijdse interieurs. In de Linea wandtegels zit een geïntegreerde LED-verlichting. Deze verlichtingstechniek staat vooral voor een extreem lange levensduur (50.000 tot 100.000 branduren), de geringe afgifte van warmte en de lage stroomkosten door het gebruik van zwakstroom. Een ander groot voordeel is de geringe inbouwruimte van het gepatenteerde ontwerp van de Mosa LED-armatuur. De wandtegels met ingebouwde LED verlichting* kunnen zo qua formaat en dikte met standaardlijmen naadloos tussen de overige tegels verwerkt worden. Voor de verwerking en installatie wordt verwezen naar de voorschriften. Een volgende optie is een combinatie met mozaïek van een ongeglazuurde kwaliteit, geschikt voor wand- en vloertoepassing in drie uni-kleuren. Zeer apart door zijn strakke vormgeving en rechthoekig formaat. Ook kunnen de wandtegels afgewisseld worden met stroken in de zeer gangbare kleuren Terra Maestricht 216 en 211. Zo ontstaat een logische link naar de gerectificeerde vloertegels Terra Maestricht, die overigens weer stroken met de horizontaal toegepaste wandtegels. Tot slot is er ook nog een smalle glazen strip, die probleemloos tussen de wandtegels verwerkt kan worden, en daarmee tegemoet komt aan de populariteit van de materiaalmix. Mosa Linea Led is een innovatief concept met vele mogelijkheden en beantwoordt tevens aan de huidige kijk op vlakverdeling in de moderne interieurarchitectuur.

MOSA TERRA LED
Licht in vloeren en wanden is vanaf nu ook mogelijk met tegels uit de succesvolle collectie Terra Maestricht. LED-verlichting aangebracht in twee kleuren en twee formaten van deze tegels. LED-tegels, waarmee verrassende markeringen in betegelde vlakken opvallend en vernieuwend aangebracht worden. Deze moderne verlichtingstechniek maakt het mogelijk licht in tegels aan te brengen, zodat deze tegelijkertijd met de andere tegels verwerkt kunnen worden. Het zijn dezelfde tegels in dezelfde afmeting, dezelfde dikte, dezelfde kwaliteit . Geschikt voor vloeren en wanden in interieurs van openbare ruimten. Verwerkings- en installatievoorschriften onderstrepen het gemak van de toepassing. Mosa Terra LED: dé logische combinatie van functie en design!

MOSA TERRA STROKEN
Lijnenspel aan wanden en in vloeren zijn momenteel een hot item in de architectuur. De drie afmetingen in een luxe lengte van 60 cm van stroken Terra Maestricht maken het mogelijk deze nieuwe kijk op wanden en vloeren te realiseren. In grijze en warme tinten en in vlakke en reliëfuitvoeringen. Mosa stelt diverse legpatronen in de verschillende formaatcombinaties voor. Maar ook het horizontaal gestapelde patroon mag niet vergeten worden. Of afwisselend de toepassing van vlakke en reliëfstroken. De smalle stroken lenen zich uitstekend voor de creatie van betegelde vlakken in ronde vormen en gebogen elementen. Voor de basis wordt gebruik gemaakt van gewapend polystyreen hardschuim en is als maatwerk te leveren (info: www.luxelements.de) De kwaliteit van de stroken Terra Maestricht garandeert een jarenlang probleemloos gebruik in interieurs en exterieurs.

MOSA COLORS
Mosa Colors is het antwoord op de groeiende vraag naar bijzondere kleuren. Bedacht vanuit de gewenste kleurbeleving van interieurarchitecten zijn veertig uni kleuren glanzende wandtegels ontwikkeld. Hieruit is een kleurenpallet ontstaan met heldere, duidelijke kleuren. Mosa Colors is per kleurgroep systematisch gerangschikt. Tevens te combineren met neutrale bijpassende witjes en een aantal grijstonen. Plus aandacht voor een mat witte tegel. Alle kleuren in het modulaire formaat 15x15 cm. Tevens leverbaar in het modulaire formaat 10x10 cm. Verkrijgbaar in de meest toegepaste accentkleuren in combinatie met neutraal wit glanzend en mat en glanzende grijstonen. Zit die ene speciale nuance er toch niet bij, dan maken we op aanvraag de gewenste kleur aan. Mosa Colors is een inspirerende collectie om kleurrijke interieurideeën te realiseren.

Tegels zijn méér dan een praktische oplossing voor de bekleding van uw wanden en vloeren. Met tegels kunt u namelijk de persoonlijke stijl van uw interieur tot in iedere ruimte doortrekken. En zélfs tot het terras. Op de vloer én op de wand. De keuze in soorten, maten, vormen, structuren, kleuren, patronen en accessoires is, dankzij geavanceerde technieken, enorm. Van sereen Oosters tot zondoortrokken Mediterraan. Van luxueuze chic tot pure eenvoud. De producten zijn er. U maakt de keus.

Natuurlijk en individueel
Tegels hebben de laatste jaren een andere plaats in het interieur gekregen. Tot voor kort werden tegels vooral vanuit functioneel oogpunt gekozen. De badkamer, het toilet en de keuken hadden daardoor het alleenrecht. Praktisch, hygiënisch en duurzaam waren de belangrijkste argumenten. Niet verwonderlijk, want tegels zijn en blijven uiterst hygiënisch en vooral ook makkelijk in onderhoud. Maar er zijn tegenwoordig meer redenen om voor tegels te kiezen. In het interieur worden natuurlijke materialen steeds meer toegepast. Tegels passen daar uitstekend bij. Afgezien van het feit dat keramische tegels uit modderpap worden gefabriceerd en aan het oerelement steen herinneren, kunnen de moderne keramische tegels de natuur ook steeds meer nabootsen. Tot aan houtnerven, marmer, graniet of leisteen toe. Niet meer van "echt" te onderscheiden, maar u geniet wél van alle voordelen van keramische tegels. Zoals kleur- en lichtecht, antistatisch, duurzaam, gezondheidsvriendelijk en onbrandbaar.

Bovendien biedt het uitgebreide assortiment aan kleuren en dessins u ongekende mogelijkheden. Zo kunt u ook de woon- en slaapkamer, de gang en de keuken geheel naar eigen smaak van tegels voorzien die u jarenlang plezier verschaffen. Natuurlijk kunt u uw keuze ook baseren op de complete wand- en vloertegelconcepten die de vakspecialist u biedt. Al dan niet aangevuld met een persoonlijke finishing touch. Laat u eens voorlichten over de mogelijkheden van tegels. U gaat vast en zeker een wereld voor u open.

Bron: vereniging comfortabel wonen

De badkamer wordt steeds meer een belevingsruimte en mensen willen hier hun eigen stempel op zetten. Gelukkig kan er dankzij de moderne techniek steeds meer met tegels. Mosa als marktleider in tegels heeft natuurlijk een uitstekende voeling met wat in tegelland leeft en heeft de afgelopen jaren een aantal nieuwe trends gezet.

Aparte+formaten
Het eerste wat opvalt, is dat mensen bij tegels kiezen voor ingetogen luxe zowel in de woonkamer als in de badkamer. Veel mensen willen graag een minimalistisch strak interieur en kiezen een tegel die hier bij past. Er is daarnaast een groep die kiest voor een warme natuurlijke uitstraling. Dan is er nog de groep die kiest voor een meer barokke decoratieve badkamer. Of vrolijk en kleurig. Maar steeds met een eigen stempel en uitstraling die bij de persoonlijke voorkeur past. Dé trend van tegenwoordig is de toepassing van aparte formaten. Vooral grote en langwerpige wandtegels worden in badkamers gebruikt. Die worden dan horizontaal geplaatst. Hier speelt Mosa op in met tegels in langwerpige formaten als bijv. de series 10thirty (10 x 30 cm), More than White (30 x 60 cm), Linea LED (15 x 45 cm) en Terra Stroken. Met een bijpassende vloertegel, liefst van een duurzame dubbelhardgebakken kwaliteit, omdat deze tegels niet alleen een mooie matte uitstraling hebben, maar ook lange tijd goed blijven.

Tegeltrends in de badkamer
De extra touch in de badkamer werd vroeger voornamelijk verkregen door gebruik van een tegelstrip in de wand. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden. Zo kan de vloer van Mosa Terra Stroken door worden getrokken op een van de wanden. Door dit contrasterende wandvlak krijgt een wastafel of douche extra cachet. Of de badrand wordt bekleed met mozaïek.

Tegels worden ook gecombineerd met andere bijpassende materialen zoals glas of RVS. (Mosa Xtreme of Mosa White Collection). Zelfs LED licht kan in tegels zijn geïntegreerd, zoals bij Mosa Linea LED.

Tegels zijn duurzaam en daarom dat tijdloze kleuren als wit, crème en grijs veel gebruikt worden. Toch zijn er ook trends op kleurgebied. Dit jaar zijn met name de kleuren wit en zwart in. Dit geldt zowel voor effen tegels als voor tegels die bijvoorbeeld zijn voorzien van een floraal motief. (Mosa Black and White). Opdrachtgevers, particulieren en interieurarchitecten durven ook steeds meer. Hierdoor hoeft een tegelwand lang niet altijd een vierkant rasterwerk van tegels hoeft te zijn. Het lijnenspel dat ontstaat bij hedendaagse voegpatronen kan heel verrassend en mooi zijn en levert een prachtige tegelwand op die heel anders is dan het traditionele rasterwerk.

Bijzonder vooruitstrevend en apart is de ultramatte wandtegel. Een voorbeeld hiervan is de Mosa Matt Collection®, die dit jaar op de meubelbeurs in Milaan goed scoorde en die twee prestigieuze internationale designprijzen kreeg (Red Dot Design Award en IF Material Design Award). Door de poedermatte tegelhuid krijgt de badkamer een warme uitstraling, die met traditioneel geglazuurde tegels niet kan worden bereikt.

Tegelvloeren in woonkamers
Ook in de woonkamer worden meer en meer tegels toegepast. Een tegelvloer gaat prima samen met vloerverwarming, waardoor de ramen kunnen doorlopen tot op de grond wat zorgt voor een licht en ruimtelijk effect in de woonkamer. De tegelformaten worden namelijk groter en groter, waardoor het eerder vloerplaten dan tegels zijn.

De Mosa Terra XXL tegels in het formaat 90 x 90 cm of 60x120 cm kunnen gelegd worden met een zeer smalle voeg. De natuurlijke matte uitstraling van de Terra tegel zorgt voor de ideale basis in een strak en tijdloos interieur. Net als op de wand worden op de vloer ook meer en meer langwerpige tegels gebruikt. Door de combinatie van verschillende formaten in een random patroon, in banen of een wild verband kunnen verrassend mooie vloeren worden gerealiseerd. Met de duurzaamheid en het onderhoudsgemak dat men gewend is bij tegels.

Verrassend tegelgebruik
Mensen durven steeds meer met tegels. Er worden meer en meer grenzen overschreden. Zo worden vloertegels tegenwoordig ook toegepast op de wand. Of wordt de vloertegel uit de woonkamer doorgetrokken naar buiten op het terras. Binnen wordt dan een vlakke tegel toegepast en buiten dezelfde tegel met een reliëfoppervlak, omdat deze tegel iets stroever is. Of gebruikt men tegels als bekleding van een element in een ruimte die verder is opgebouwd uit stuc, beton of andere afwerkingmaterialen. Tegels communiceren heel goed met deze materialen, waardoor een verrassend, modern en fris interieur wordt verkregen. Door de vele onderscheidende interieurs, die met tegels kunnen worden verkregen, en de duurzaamheid van keramiek, is het dan ook logisch, dat tegels steeds meer worden toegepast.

Zin in wat anders-dan-anders op de badkamervloer Wellicht is siergrind voor u een goede optie. Siergrind wordt als een naadloos korreltapijt op de vloer gestreken. Het grindtapijt bestaat uit miljoenen kleine, gekleurde grindkorrels, vermengd met een epoxyhars.

Kleuren en patronen
Een siergrindvloer is te maken in vele kleuren en kleurcombinaties. Ook het aanbrengen van creatieve patronen en afbeeldingen behoort tot de mogelijkheden. Met siergrind kan dus een heel individuele vloer gemaakt worden die qua kleur en uitstraling exact aan uw wensen voldoet. Sommige leveranciers bieden zelfs grindcombinaties met kleine deeltjes in goud- of zilverkleur, parelmoer of bont gekleurd glas. Daarmee krijgt de vloer een rijk glamoureffect.

Opvullaag!
Siergrind kan in elke ruimte worden toegepast. Voor toepassing in de badkamer is het wel van belang dat de vloer een speciale opvullaag krijgt, zodat elke kleine holtes tussen de grintsteentjes opgevuld wordt en vloer volledig glad en waterdicht is.

Voordelen
Een vloer van siergrind biedt een aantal voordelen. Omdat de vloer naadloos gelegd wordt, is deze gemakkelijk te onderhouden. Het materiaal is bovendien slijtvast, geluiddempend en warm. Desgewenst kan de vloer worden gecombineerd met vloerverwarming.

Elke ondergrond
Een siergrindvloer kan in principe op elke ondergrond gelegd worden, op voorwaarde dat de ondervloer voldoende stabiel is. Belangrijk is dat een goede hechtprimer wordt gebruikt, die is afgestemd op de aanwezige ondervloer.

Werk voor de vakman/vrouw
Het aanbrengen van een siergrindvloer is precies karwei, dat vakkennis vraagt. Schakel daarvoor altijd een professional in.