Van alle producten om de badkamer in te richten, zijn de wand- en vloertegels het meest sfeerbepalend. Niet voor niets is er een enorme keuze aan stijlen, varianten, formaten en kleuren. Op basis van de jongste introducties door toonaangevende tegelfabrikanten zijn de trends voor 2005 te bepalen. We laten u graag meegenieten.

Minimalisme blijft
Minimalisme blijft ook in 2005 een belangrijke badkamerstijl. De sobere stijl, waarin natuurlijke tinten en materialen centraal staan, blijft ook komend jaar favoriet. In tegels wordt de minimalistische badkamerstijl vertaald in sobere basistegels waarin de kleuren wit, grijs en beige de hoofdrol spelen. Hoewel de aankleding sober blijft, is er wel ruimte voor decoratie. Dat gebeurt vooral door het aanbrengen horizontale of verticale borders. Smalle bordertegels worden in enkele of dubbele rij aangebracht voor een bijzonder accent. Door het werken met borders kan een ruimte groter, of hoger lijken. Ook worden de bordertegels gebruikt als accent, bijvoorbeeld rondom een spiegel of als omkadering van een wastafel.

De bordertegels zijn geïnspireerd op rijke materialen en bijzondere structuren. We zien bijvoorbeeld tegels met de rijke glans van natuursteen, het uiterlijk van hout, mozaïek, metaal, glas of textiel verschijnen. Ook wordt gebruikt gemaakt van een ouderwets craquelé effect en van verlopende tinten. Kortom, de border geeft de minimalistische badkamer anno 2005 een rijk cachet.

Country komt terug
De country- of landhuisstijl was een aantal jaren geleden favoriet en is sindsdien nooit helemaal weggeweest. De opzetwaskom, rieten manden, houten meubelen in nostalgische of landelijke sfeer deden het goed. In 2005 breken opnieuw hoogtijdagen aan voor de country- of landhuissfeer. De nieuwe tegelcollecties spelen hierop in met bijzondere series die de landelijke woonsfeer een actueel, eigentijds karakter geven. Expressieve, heldere tinten en pastels spelen de hoofdrol, in combinatie met decors met natuurlijke afbeeldingen. Zo zijn er diverse strooitegels met motieven uit de natuur. Ook grote, decoratieve tegelpanelen, opgebouwd uit losse decortegels, zijn weer in trek. Maar de gebruikte motieven moeten wel iets nieuws toevoegen aan wat er al was. Speciale effecten of het creëren van langgerekte panoramalandschappen zijn de nieuwe aandachtstrekkers in de moderne landhuisstijl.

Wit met een plus
Helder wit is en blijft een favoriete tint in de badkamer. Ook in 2005! Maar er komt ruimte voor het toevoegen van kleurrijke accenten binnen de witte omgeving. De witte tegelcollecties van vele fabrikanten worden uitgebreid met bijzondere decortegels en borders. Bloemenranken, ornamenten met craquelé-effect, borders met hightech metaalglans, mozaïekborders... wit bekent kleur

Steeds vaker zien we interieurs waarbij slaap- en badkamer één geheel vormen. Een wellness wereld, bedoeld om optimaal tot rust te komen. Niet alleen interieurarchitecten hebben deze nieuwe trend ontdekt. Ook het aanbod van bad- en bedmeubelen groeit qua vormgeving steeds meer naar elkaar toe. Op de sanitairbeurzen tekent deze trend zich al duidelijk af. Steeds vaker zien we ontwerpen waarbij slaap- en badkamer naadloos geïntegreerd zijn. Denk aan een douchecabine achter het hemelbed, of een verzonken ligbad in een verhoogde slaapkamervloer. Klassieke bad- en slaapfuncties worden tegenwoordig op zn minst gemixt, soms zelfs omgedraaid. Waarbij vaak ook de garderobekast verhuisd. Naar een apart kamertje in de vorm van een walk-in kast of als kleednis tussen slaap- en badgedeelte in. Veel van dit soort ontwerpen worden gerealiseerd in nieuwbouw onder architectuur. Maar ook in doorsnee rijtjeshuizen zijn er wel degelijk mogelijkheden. Kijk eens met andere ogen naar die standaardruimtes; een wandje doorbreken is immers zo gebeurd.

Welzijn
Het dagelijks leven is hectisch. De beslotenheid van bad- en/of slaapkamer is vaak de enige plek om je terug te trekken. Fabrikanten hebben die behoefte onderkent. Wellness is het toverwoord geworden. In het natte gedeelte is een echte Spa aan het ontstaan. Compleet met stoom- en saunacabines (soms gecombineerd), infraroodcabines, douchezuilen met massagekoppen en whirlpools die zelfs droge massagepunten hebben. Ook meerpersoons (4!) baden zijn duidelijk trend, voor het saamhorigheidsgevoel als in een Hamman. Naast het actieve fittness gevoel is contemplatie belangrijk. Vertaald in een vormgeving die inspiratie put uit de natuur. Voorbeelden zijn de grote regendouches die verkwikken als een tropische moesson, verzonken vijverbaden met overlopende rand en platte cascadekranen waaruit het water klatert als een bergbeek. Voor het ultieme relaxgevoel bieden badprogrammas soms bijpassende chaiselongues, kleedbanken of hocker. Het nieuwste item voor de aankleding van badkamer en sauna is het designerkarpet, speciaal gemaakt van waterbestendige kunststof garens.

Slaapsystemen
De slaapkamer krijgt steeds meer het beeld van een loungeruimte waar je evengoed lekker kunt lezen, tv kijken of ontbijten. Ondersteund door fraai design, zoals bedbanken en allerhande accessoires in en rond het bed. Ook de onzichtbare slaaptechniek is enorm verbeterd. Recente noviteiten zijn de matrassen met drukverlagend traagschuim, gelmatrassen en een slaapsysteem dat opgebouwd is uit een driedimensionaal vlechtwerk van ademde kunststofvezels. Daarnaast blijft het klassieke laag-op-laag comfort van de boxspring zeer gewild, het liefst nog afgedekt met een extra matrasdek. In het topsegment vinden we inmiddels ingebouwde massagefuncties, klimaatbeheersing (warmte én airco) en zelfs een gerichte hotspot voor de zere rugknik.

Multimedia
Je eigen ontspanningswereld betekent ook je eigen infowereld. De tv/dvd is allang onze slaapkamers binnengeslopen. Sommige bedden hebben standaard een console en/of tv-steun in de bedrand. Het bed zelf is uiteraard traploos elektrisch verstelbaar voor de juiste lees- of kijkpositie. Handig: sommige afstandsbedieningen sturen niet alleen het bed aan, maar zelfs de verlichting of tv. Ook tijdens het baden hoef je niets te missen. Stoomcabines met een ingebouwd audiosysteem waren er al een tijdje. Nieuw zijn de spatwaterdichte LCD schermen die vlak geintegreerd worden in een tegelwand, bijvoorbeeld de douche. Met tuner voor tv, computer én dvd.

Kleur en geur
De opkomst van het LED-lampje heeft nieuwe mogelijkheden gebracht. Niet alleen zijn de minuscule lampjes mooi in een interieurontwerp te verwerken, bijvoorbeeld in tegelwanden, je kunt er ook alle kleuren van de regenboog mee maken. Van zwoel rood tot rustgevend groen of verfrissend blauw. Chromotherapie noemen de fabrikanten dat en verwerken LED lichtmodules nu in douche- en stoomcabines, regendouches, baden en hemelbedden. Hetzelfde idee biedt de aromatherapie met etherische oliën die natuurlijk vooral tot haar recht komt in stoomcabines. Maar ook al in beddengoed kan worden ingebouwd, in de vorm van capsules met ontspannende kamille- of lavendelgeur. En nog zijn we er niet. Sinds kort is er zelfs een bad op de markt dat hydromassage biedt met ontspannende ozonshots.

Totaalconcept
Twee aanvullende functies, één totaalconcept. Neergezet in een vormgeving die ook in de woonkamer niet zou misstaan. Zowel bed- als badmeubelen volgen het fusion design van nu: kubistische blokvormen die verzacht worden met afgeronde hoeken, ovalen en vloeiende lijnen. Het statische wastafelmeubel is veranderd in een luchtig componentensysteem van losse bergunits. Denk aan eenvoudige dressoirs en/of hoge kolomkasten aan de muur. Waarbij de wasbak een simpele opzetkom is of als een ware sculptuur vrij in de ruimte staat. Een nieuwe toevoeging aan het meubelarsenaal is de halfhoge kast als ruimtescheider tussen baden en slapen. Met aan de ene kant aansluitingen voor sanitair, aan de andere kant voor audiovisuele apparatuur. Het kleurbeeld speelt volop in op dit streven naar rust en harmonie. Alles draait om de materialen. Mooie houtsoorten als eiken, teak en donker wenge zijn definitief doorgedrongen tot de natte ruimte. Prachtig in contrast met ijzig porselein, sneeuwwit Corian en glanzend chromen accessoires. Waarbij het gecoödineerde bed- en badtextiel de kroon op het werk zet. In subtiele aardetinten als off-white, greige, beige, camel, lever en taupe - dé kleuren voor komend seizoen.

Bron: Perscentrum Wonen

Nieuw onder de design tegels is de Triple Tile van ontwerper Agnes Laan. Met deze eenvoudige tegel in driehoekvorm zijn wonderlijk veel verschillende patronen mogelijk.

Agnes Laan: De Triple Tile is voortgekomen uit mijn fascinatie voor de caleidoscoop, een kijker met een bolle lens en spiegeltjes die een beeld vermenigvuldigen. Eén kleine beweging en het beeld verandert. Zo is het ook met de Triple Tile, al kijkend ontdek je steeds andere patronen. Een dynamisch beeld. En toch heerst er rust in je wc, keuken of badkamer.

De Triple Tile is een vrolijke, speelse tegel met ontzettend veel mogelijkheden. Naast een unikleurig patroon kunnen er met meer kleuren veel uitgebreidere tegelpatronen ontstaan. Bovendien is er een Triple Tile met cirkelsegment in de hoek, dat een cirkelvorm toevoegt aan het patroon. Geïnteresseerden help ik graag bij het uitzoeken van patroon en kleur.

Mat, halfmat, hoogglans, extra geglazuurd, ongeglazuurd of met structuur. U mag het zeggen. Uw smaak is doorslaggevend voor de keuze van de toplaag van uw tegel. Ongeglazuurde tegels, zoals terracottategels, hebben een wat doffere uitstraling en passen uitstekend in een meer nostalgische leefomgeving. Glanzende tegels daarentegen verhogen het effect van een hightech- interieur. U hoeft alleen in bepaalde mate rekening te houden met de ruimte waar u de tegels toepast. Kiest u voor geglazuurde vloertegels in uw badkamer, dan moeten deze bijvoorbeeld wel enigszins stroef, oftewel antislip zijn. Té stroeve tegels zijn echter - zeker voor ouderen - een bijna letterlijke valkuil. Wanneer u aan uw tegelspecialist hiervoor echter een waarde van R10 vraagt, begrijpt deze onmiddellijk wat u bedoelt. Geglazuurde tegels zijn niet poreus en daarom van alle tegels het meest vuilafstotend en makkelijkst in onderhoud.

Ongeglazuurde tegels zijn van nature ruwer. U doet er daarentegen verstandig aan deze - zéker in intensief gebruikte ruimten - van een vuilafstotende beschermlaag te voorzien.

Zelfs voor buiten
Technologische ontwikkelingen hebben voor aanzienlijke verbeteringen in het fabricageproces gezorgd waardoor de toepassingsmogelijkheden enorm zijn vergroot. Wat dacht u bijvoorbeeld van een masterbedroom naar Amerikaans model waarbij u uw slaapkamer, badkamer en zelfs het balkon met dezelfde tegels bekleedt? U zult verbaasd staan van het ruimtelijke effect. Nog een mogelijkheid om uw huis te vergroten is het verlengen van uw woonkamer door ook uw terras te betegelen. U creëert een luxueuze sfeer die aansluit bij de huidige trend om de tuin bij het huis te betrekken. Vorst- en weerbestendig, slijtvast en antislip zijn de kernwoorden voor de tegels die u hiervoor kiest.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen

De badkamer is de laatste jaren geëvolueerd van een functioneel klein kamertje naar een volwaardige ontspanningsruimte. Deze ruimte wint niet alleen aan oppervlakte, maar wordt ook met meer zorg en oog voor detail ingericht. De cocoontrend is hier zeker niet vreemd aan. Warme gezelligheid en wegdromen zijn hierbij twee sleutelwoorden.

QUICK-STEP LAGUNE: PRIMEUR LAMINAAT VOOR BADKAMERS
De bijna klinische uitstraling van blinkende vloeren moet plaats ruimen voor het warm houtgevoel aan de voeten. Met uitzondering van enkele extreem dure tropische houtsoorten, is hout geen duurzame vloer voor badkamers. De oplossing hiervoor is het nieuwe Quick-Step Lagune-gamma, een laminaatvloer geschikt voor gebruik in vochtige ruimtes. De twee scheepsdekdesigns uit dit gamma zijn geschikt voor alle ruimtes, van woon- tot badkamer.

Quick-Step brengt binnen dit gamma een grijze teak en een roodbruine merbau in smalle lange plankjes van 138 cm lang op 10 cm breed. Het rubberen verbindingsstuk aan de langse zijde en de manueel aangebrachte dichting (sealing) aan de korte kant maken de vloer geschikt voor vochtige ruimtes.

VOCHTBESTENDIG KARAKTER
De combinatie van de rubberen band aan de langse zijde en de sealing aan de kopse kanten, biedt een blijvende bescherming tegen vocht. Hierdoor kan het vocht niet in de vloer dringen en voorkomt zo zwelling van de Quick Step® Lagune vloer bij toepassing in badkamers en andere vochtige ruimtes.

Rubberen band
De zwarte rubberen band, die het typische uitzicht van een scheepsdekvloer helpt meebepalen, is ingesloten in de verpakking. De zeventien lopende meter is afknipbaar en zonder lijm te plaatsen op de tandzijde van elke gelegde rij. Bij het ineenklikken met de volgende rij, wordt deze rubber zo vast geduwd dat er door deze spanning geen water meer langs de naden kan doorsijpelen.

Seal en Click
De Quick Step® Seal & Click wordt aangebracht op de tand van de kopse kant, niet aan de langse zijde, waar de rubber al de vloer al optimaal tegen vocht beschermt. Onmiddellijk daarna zijn de panelen in elkaar te klikken. De bus die goed is voor de behandeling van 26 m² is apart verkrijgbaar. De Quick Step® Seal & Click is geen lijm, waardoor de Quick Step® Lagune vloer weer perfect verwijder- en herplaatsbaar is. Bovendien is het kleurloos, waardoor het de vloer niet beschadigt of zichtbare voegen creëert.

De Quick Step® Seal & Click is enkel bedoeld voor het dichten van de kopse kanten van de Quick Step® Lagune vloer voor toepassingen in badkamers of in andere vochtige omgevingen. De lagune vloer is hiervoor speciaal op voorhand behandeld. Het garandeert geen optimale werking bij toepassing op andere Quick Step - of laminaatvloeren.

Tegelfabrikant Royal Mosa introduceert met de collectie More than white een nieuw concept voor de inrichting van eigentijdse en individuele interieurs. Uitgangspunt is de liggende toepassing van witte wandtegels met het nieuwe brede formaat van 60 cm. Deze zijn te combineren met wandtegels met subtiele bloemmotieven of bijzondere mozaïeken, beide in zwart en wit. De consument krijgt daardoor vele keuzemogelijkheden om zijn betegelde ruimte een eigen uitstraling en stijl te geven.

Strak en regelmatig
Behalve voor strak en regelmatig kan hij met More than white ook kiezen voor levendig en gevarieerd, met of zonder bijzondere accenten. Wonen wordt een steeds belangrijkere manier om uitdrukking te geven aan je eigen identiteit en life style. Daarom is More than white meer dan alleen een nieuwe serie met grote witte wandtegels. Het is een collectie met een breed palet aan keuze- en combinatiemogelijkheden, waarmee elke consument de stijl en aankleding kan kiezen die het best bij hem past. Mat, glanzend, stroken, bloemenmotieven.

Basis van de More than white collectie is de nieuwe witte liggend te plaatsen wandtegel in het formaat 30 x 60 cm, die verkrijgbaar is in zowel een glanzende als matte variant. Door combinaties met andere tegels uit de collectie kan een badkamer in minimaal vier stijlrichtingen worden gemaakt:

Architectonisch lijnenspel. Waarbij de basistegel wordt gecombineerd met een strokenpatroon van glanzend witte tegels in de formaten 10 x 60, 15 x 60 en 20 x60 cm. De patronen worden per set geleverd, zodat de verschillende tegels altijd dezelfde tint hebben.

Natuurlijk RG reliëf. Hier wordt de basistegel gecombineerd met strokentegels in een natuursteenlook in de formaten 10 x 60,15 x 60 en 20 x 60 cm.

Mozaïek. De basistegel wordt hier gecombineerd met een bijzonder mozaïek. In zowel een witte als een zwarte uitvoering.

Modern floraal. De basistegel wordt gecombineerd met tegel met een stylish modern floraal motief in het formaat 30 x 60 cm. Deze tegels zijn leverbaar in wit en in zwart.. De collectie is uitstekend modulair te combineren met grootformaat vloertegels in dubbelhardgebakken kwaliteit in de kleuren wit, mosgrijs, antraciet. (Terra Maestricht, Black & White en Greys)

More than white biedt dus veel mogelijkheden en is daarmee een collectie waarmee de consument zijn creatieve wensen optimaal kan vervullen.

Wanneer een tegel niet goed gehecht is op de ondergrond, kan de tegel los gaan zitten. U merkt dat in eerste instantie omdat zon tegel anders klinkt wanneer u er tegenaan tikt. Na verloop van tijd zullen de voegen rondom de losse tegel gaan scheuren.

Groot formaat
Het risico dat een tegel niet goed gehecht is in de lijmlaag is groter bij groot formaat tegels. Grote tegels zijn vaak minder vlak, waardoor er extra aandacht nodig is bij het leggen. Het is daarom aan te bevelen om de tegels door een vakman te laten leggen. Een tegel die niet goed gehecht is, breekt namelijk gemakkelijk kapot wanneer er iets op valt.

Extra tegels
Wanneer u nog extra tegels heeft, kunt u de losse tegel eenvoudig (laten) vervangen. Het is altijd aan te raden om extra tegels te kopen wanneer u vloer- of wandtegels koopt. Daarmee kunt u beschadigde tegels of losse tegels vervangen. Wanneer u later tegels bijkoopt (als dat al mogelijk is) bestaat het risico op kleurverschillen.

De voegen tussen de tegels van uw badkamer kunnen na verloop van tijd verkleuren en vies worden. Vooral de voegen tussen de vloertegels zijn gevoelig voor vervuiling. Het is daarom raadzaam om de voegen tussen vloertegels niet in helderwit te kiezen. Op een wat grijze tint, vallen vervuiling en verkleuring minder snel op.

Kalk of schimmel
Gele of bruine vervuiling van de voegen, is meestal het gevolg van kalkaanslag. Door het regelmatig reinigen van de tegels blijft reinigingswater achter op de voegen, wat na verloop van tijd voor aanslag kan zorgen. Er zijn speciale voegenreinigers op de markt, waarmee u de voegen weer een opfrisbeurt geeft. Zwart uitgeslagen voegen duiden op schimmel. Kies in dat geval voor een speciale reiniger tegen schimmel en weerplekken.

Voorzichtigheid geboden
Let bij de aanschaf van een voegenreiniger goed op de gebruiksaanwijzing. En let op dat geverfde oppervlakken, marmer en travertin niet in aanraking komen met de voegenreiniger. Dit kan doffe plekken veroorzaken. Wanneer u twijfelt of het product het gewenste resultaat geeft, probeer dan eerst een klein stukje op een onopvallende plaats.

Na de behandeling (volgens de gebruiksaanwijzing) is het belangrijk de voegen goed na te spoelen met water.

Voor de look en feel van je badkamer zijn vloeren en wanden belangrijk. Hiermee kun je de sfeer echt vorm geven door bepaalde kleuren of materialen te gebruiken. Maar omdat badkamers nat worden, is niet ieder materiaal zomaar geschikt om te gebruiken. Een kleine wandeling door de mogelijkheden.

Kurk
Kurk is de nieuwe badkamer van 2011. Het is bij uitstek een vochtbestendig materiaal, het drijft per slot van rekening op water. Bovendien is het veerkrachtig en isolerend en neemt het geluiden op. Vanwege de warme uitstraling en het grote aanbod in kleuren en structuren is het een populaire vloer voor iedere stijl badkamer. Het is makkelijk te leggen en te verplaatsen en daarmee een makkelijke manier om je badkamer een hele andere look te geven.

Rubber
Bijzonder, authentiek en handig: een rubberen vloer voor de badkamer. Bijzonder omdat het niet vaak wordt toegepast, terwijl het eigenlijk een hele fijne ondergrond is. Het is geluidsdempend, warmte-isolerend en waterdicht. Daarnaast is het zachter dan steen, dus ideaal voor kinderen. Rubber is verkrijgbaar in verschillende soorten: natuurrubber, gewonnen uit melksap van de rubberboom, en het kunstmatige elastomeer. Rubber komt in verschillende kleuren of met een speciale look zoals marmer of leisteen.

Keramische tegels
Keramische tegels staan nog altijd met stip op nummer één. De voordelen zijn dan ook helder: duurzaam, doorgaans goedkoper dan alternatieve materialen en toepasbaar op zowel een houten als een betonnen ondergrond. XL-formaten zijn momenteel en vogue. In het algemeen geldt dat deze de badkamer een ruimtelijk aanzien geven. Afwisselende formaten en patronen kunnen natuurlijk bijzondere effecten opleveren. Maar kijk wel uit met een kleine badkamer, daar is afwisseling vaak teveel van het goede en lijkt de ruimte er alleen maar kleiner door. Plafondhoog tegelwerk is momenteel de trend. Dat oogt niet alleen rustig en ruimtelijk, maar heeft ook als voordeel dat stucwerk met schimmels en vochtplekken tot het verleden behoort. Noemenswaard op tegelgebied zijn de zogenaamde look-a-likes: keramische tegels die niet van hout of natuursteen zijn te onderscheiden. Mooi zijn ook de tegels van andere materialen, zoals glas en metaal. Eigenlijk is er op het gebied van tegels maar één probleem: er zijn zoveel (combinatie)mogelijkheden dat kiezen lastig is.

Gietvloeren
Strakke gietvloeren zijn hot. Goed gelegd zijn ze onverwoestbaar. De opties qua kleur en uitstraling zijn bovendien legio. Een gietvloer hoeft natuurlijk niet per se de minimalistische uitstraling te hebben van beton. Denk aan ouderwets terrazzo. Dat past perfect in een nostalgische of klassieke badkamer.

Beton is wel gevoelig voor vocht en vlekken. Het materiaal kan behandeld worden met een impregneerlaag, maar dan nog blijft een aantal nadelen bestaan: beton voelt koud aan en kan scheuren gaan vertonen. Een alternatief is nagemaakt beton. Dit woonbeton is een materiaal op cement- of kunststofbasis met de uitstraling van beton.

Hout
Een houten vloer ligt niet voor de hand, maar het kan wel degelijk. Parket is al lang geen taboe meer in de badkamer. Vandaag de dag kan hout of laminaat zo worden behandeld dat het ook op een vochtige plaats als de badkamer kan worden toegepast.

Lamellen
Kunststof lamellen zijn de ideale afwerking voor plafonds in vochtige ruimtes. Er is keuze uit heel veel kleuren en afwerkingen, je kunt er architectonische effecten mee bereiken door de lamellen bijvoorbeeld schuin in plaats van recht toe te passen en verlichting kan er superstrak in worden weggewerkt. Onderhoudsvriendelijker kan bijna niet, want af en toe reinigen met een doekje volstaat.

Natuursteen
Wie een natuurstenen vloer in zijn badkamer wil, moet met een paar elementen rekening houden. De vloer moet vochtbestendig zijn en bovendien een stroeve bovenlaag hebben om uitglijden te voorkomen. Veel soorten natuursteen zijn kalkgevoelig, waardoor impregneermiddelen nodig zijn. Het idee bestaat dat natuursteen per definitie kostbaar is. Enige nuancering is hier wel op zijn plaats, want buiten onverwoestbaar (en dus waardevast) zijn de meeste soorten natuursteen heel betaalbaar. Een vierkante meter kwalitatief goede keramische tegels is niet zelden duurder dan een vierkante meter natuursteen.

Spiegels
Het ligt nogal voor de hand, maar spiegels lenen zich perfect voor toepassing in de badkamer. Al is het alleen al vanwege het ruimtelijke effect. Pas ze bijvoorbeeld plafondhoog toe op één enkele wand. Kies als het even kan voor verwarmde spiegels, zodat condens geen kans heeft.

Stucwerk
Natuurlijk kan in natte ruimtes als de badkamer ook stucwerk worden toegepast. Voorwaarde is wel dat de ventilatie up-to-date is zodat schimmel geen kans krijgt. Een speciale behandeling met voorstrijk en schimmelwerende verf is eveneens aan te bevelen.

Tadelakt
Overgewaaid uit Marokko is tadelakt: een ambachtelijke waterdichte sierpleister op basis van kalk in prachtige natuurkleuren. Deze sierpleister wordt tijdens het drogen gepolijst, waardoor een steeds gladder en waterdichter oppervlak ontstaat. Een klusje dat veel vakmanschap en tijd verreist. Er is tegenwoordig trouwens ook imitatie tadelakt dat gewoon door de stukadoor kan worden aangebracht.

Bron: Uw badkamer.