Naast de tegels, is natuursteen populair als bekleding van de badkamervloer. Natuursteen geeft een natuurlijke, rijke uitstraling en past in nagenoeg elke badkamerstijl. Het mooie van natuursteen is dat elke tegel anders is. Daarom is elke natuursteenvloer uniek en uitstraling en karakter.

Badkamer in natuursteen
Alle gesteenten die in de natuur voorkomen, vallen onder de verzamelnaam Natuursteen. Er zijn vele tienduizenden soorten. Maar een klein gedeelte hiervan, zon 5.000 (!) soorten, zijn geschikt voor de bouw. Bekende natuurstenen zijn bijvoorbeeld marmer, graniet, leisteen en kwartsiet.

Polijsten of zoeten
Natuursteen wordt na het winnen uit de groeves behandeld, door het te schuren, te polijsten of te zoeten. Zoeten wordt veel toegepast bij marmer en graniet. Het verschil tussen gezoet en gepolijst natuursteen is de glans. Gepolijst natuursteen heeft een hoogglans gezoet natuursteen heeft een zijdeglans. In de badkamer is gepolijst natuursteen de meest praktische keuze, omdat dit beter bestand is tegen kalkvorming. Ook bij marmer is een waarschuwing op zn plaats. Dit materiaal is namelijk gevoelig voor zuren (b.v. in cosmetica). Voor gebruik in de badkamer is het verstandig het marmer te voorzien van een beschermlaag.

Solide
Een natuursteen tegel is - in tegenstelling tot een keramische tegel - volledig solide. Dit wil zetten dat het materiaal door-en-door gelijk is. Daardoor vallen eventuele beschadigingen minder op. Wanneer een keramische tegel een beschadiging in het glazuur oploopt, dan wordt de onderliggende klei zichtbaar.

Warm
Anders dan de naam doet vermoeden is natuursteen geen koud materiaal. Het houdt de warmte juist goed vast. Bovendien geleid natuursteen goed, waardoor toepassing van vloerverwarming zeer goed mogelijk is.

Uitglijden?
Zijn er dan helemaal geen nadelen aan natuursteen? Helaas wel. Afgezien van de prijs van sommige natuursteensoorten is er ook de kans op gladheid. Daarom zijn voor de badkamer geruwde en gezandstraalde soorten een veiliger optie. Maar, die wat ruwere tegels vergen wel meer aandacht in onderhoud omdat kalk en vuil zich gemakkelijker kunnen hechten. Het is overigens ook mogelijk om een natuursteenvloer een antislip behandeling te geven.

Terrazzo en granito
Natuursteen wordt graag geïmiteerd. Er zijn keramische tegels met het uiterlijk van natuursteen, maar er zijn ook vloeren die gemaakt worden van verlijmde natuursteenkorrels. Dit laatste wordt granito of terrazzo genoemd.

Met de opkomst van de minimalistische badkamerstijl, is ook de kijk op debadkamervloer veranderd. Velen zoeken naar naadloze vloeren met een no-nonsense, bijna industriële uitstraling. Beton lijkt - gezien de uitstraling - een lijkt een voor de hand liggende keuze. Maar gewoon, onbewerkt beton kent nogal wat nadelen.

Het is gevoelig voor vocht en vlekken. Natuurlijk kan het materiaal behandeld worden met een impregneerlaag, maar dan nog blijft een aantal nadelen bestaan: beton voelt koud aan en kan scheuren gaan vertonen.

Woonbeton
Een alternatief is nagemaakt beton. Dit wordt onder verschillende namen op de markt gebracht: woonbeton, designbeton, betonlook, etc. Dit woonbeton is een materiaal op cement- of kunststofbasis met de uitstraling van beton. Woonbeton is enorm populair en wordt ook toegepast in de badkamer. Laat u echter heel goed informeren en kies voor een betrouwbare leverancier die u goed voorlicht over de voor- en nadelen van de vloer en prima garanties biedt.

Krasbestendig?
Een vloer van woonbeton is namelijk niet altijd krasbestendig en helemaal egaal glad. Zowel de vloer op kunststofbasis als de vloer op cementbasis kan krassen gaan vertonen bij gebruik. Krassen in de betonvloer op cementbasis zijn vaak gemakkelijker te herstellen.

De meest krasvrije vloer is de oersterke woonbetonvloer op basis van zand, mineralen, pigmenten, epoxy, een conservering en met tweecomponenten transparante afwerklaag.

Elk soort woonbeton heeft verschillende eigenschappen m.b.t. warmtegeleiding en isolatie. Laat u hierover goed informeren, ook over de mogelijkheid van een combinatie met vloerverwarming.

Een woonbetonvloer biedt in de minimalistische badkamer zeker voordelen in de zin van uitstraling, schoonmaakgemak, warmte en duurzaamheid. Alles staat of valt echter met de keuze voor de leverancier en de kwaliteit van de vloer. Ga dus niet over één nacht ijs en laat u deskundig adviseren.

Schuimend bad, ontspannend deuntje én een kurken vloer in het vizier - dat moet de perfecte badkamer zijn! Kurk is een even sfeervolle als praktische oplossing: helemaal in lijn met de huidige badkamertrends én behandeld tegen vuil en vocht. Wij zetten kurk vijfmaal in de kijker.

Trend: comeback van cottage
Strakke interieurs zijn vandaag nog altijd in, maar daarnaast is de klassieke stijl aan een sterke opmars bezig. Ook de landelijke cottagestijl kent een duidelijke comeback met materialen als vergrijsd hout, onbehandeld beton en geborsteld metaal. In de badkamer vertaalt zich dat algemeen naar een meer sobere en poëtische stijl. Minder massief, meer elegant. In deze comeback van cottage voelt kurk zich prima thuis als natuurlijk materiaal. De kurken vloeren en wanden geven de badkamer warmte en gezelligheid en vullen de cottagestijl eigentijds in.

Trend: van bed naar bad
De bad- en slaapkamer lopen steeds meer in elkaar over. Een vrijstaand bad in de slaapkamer is geen uitzondering meer, terwijl omgekeerd het badtextiel wordt afgestemd op het bedlinnen. De vervagende scheiding tussen slaapkamer en badkamer wordt doorgetrokken naar meubels, maar ook naar vloeren en wanden. Met kurk kan je de twee ruimtes naadloos op elkaar laten aansluiten - in alle luxe. Voor de vloer wordt steeds vaker gekozen voor de grotere maten van kurktegels (60 x 60 cm), voor een ruimtelijk gevoel.

Trend: accentueer je badkamer
Kleurklassiekers voor de badkamer zijn wit, grijs en zwart. De basis blijft sober en ingetogen, aangevuld met frisse accentkleuren zoals geel en groen maar ook turkoois of paars. Daarnaast blijven warme kleuren als oranje trendy, gekoppeld dan aan een sobere, egale basis. In de badkamer van morgen toont kurk zich als kleurspecialist heel flexibel. De vloeren en wanden zijn stijlvol af te stemmen op je badkamerconcept. De donkere kurkvloer wint aan populariteit omdat je hiermee je badkamermeubilair mooi kan laten uitkomen. De donkere vloertint wordt meestal gecombineerd met een wand in een wat lichtere kleur, maar met hetzelfde sobere dessin.

Trend: puur natuur
Het is niet nieuw, de natuur als inspiratiebron voor het interieur. Dat vertaalt zich enerzijds in de keuze voor duurzame en energiezuinige oplossingen zoals douches met warmteterugwinning of waterbesparende baden met een smaller voeteneind. Anderzijds doen natuurlijke materialen het goed zoals hout of kurk. De bast van de kurkeik is dan ook puur natuur. De schors wordt elke 9 jaar gewonnen, zonder dat dit de groei van de boom belemmert. De kurkeik - 30 miljoen jaar oud - absorbeert ook CO2, is volledig biologisch afbreekbaar en kan gemakkelijk worden gerecycleerd. De uitgestrekte kurkeikwouden - montados - vormen verder een werelduniek ecosysteem. Een leuke gedachte als je vanuit het bad de kurken vloer en wand in het vizier hebt!

Trend: kostenefficiënt & compact
De klemtoon in de badkamer ligt vandaag nog altijd op ontspanning, maar wellness neemt meer bescheiden vormen aan. Bovendien zijn de meeste badkamers eerder beperkt in ruimte. Compacte combinaties bepalen dan ook mee de look van de badkamer van morgen en passen in het kostenefficiënte en duurzame plaatje. Met kurk teken je voor vloeren en wanden voor het leven, zonder aan stijl, gebruiksgemak of comfort te moeten inboeten. Kurk is soepel maar sterk dankzij zijn unieke structuur en slijtvaste toplaag. Ook is kurk van nature waterafstotend en antislip, geen overbodige luxe in de badkamer. De vuilafstotende toplaag geeft stof, bacteriën, schimmel en huismijt geen kans, waardoor kurkvloeren hygiënisch zijn en bijdragen tot een gezonder leefklimaat. Kortom, kurk is in vele opzichten voordelig en loont ook voor de kleinste badkamer de moeite.

Kurk praktisch
Kurk leent zich even goed voor nieuwbouw als renovatie. Zo kan je, zonder ingrijpende werken, kurk plaatsten op bestaande koude ondervloeren. Je hebt de keuze uit verschillende systemen: van kleef- tot kliksystemen. Voor de badkamer is enkel het kleefsysteem geschikt. Je kan kurk in de badkamer afwerken met een vernis naar keuze. Aangeraden wordt om een tweecomponentenvernis te gebruiken, voor een optimale bescherming in vochtige ruimtes.

Sealskin heeft een moderne lijn solid surface douchevloeren en dorpels ontwikkeld in vijf prachtige kleuren. Zo kan er een stijlvolle combinatie gecreëerd worden tussen een hygiënische douchevloer of praktische dorpel en de vloertegel.

De badkamer van vandaag dient vooral bij te dragen aan de ontspanning. Op de voorgrond staat ondubbelzinnig de wellnes-beleving. Daarom verheugen royale douchezones, die gelijkvloers begaanbaar zijn, in een zeer grote populariteit. Bette beantwoordt deze trend met de gelijkvloerse geëmailleerde stalen douchebak BETTEFLOOR in een nieuwe, royale afmeting van 180 x 90 mm. Doucheplezier zonder de kleinste rand en met veel ruimte om te bewegen. Esthetica en comfort in een perfecte combinatie.

Met 40 verschillende afmetingen in lengten van 80 tot 180 mm biedt de douchebak BETTEFLOOR zeer veel planningsmogelijkheden voor gelijkvloers douchen. Van de kleine badkamer tot aan de royale wellness-oase toe, in vierkante, rechthoekige, vijfhoekige en kwartcirkel-vorm - de talrijke varianten passen zich aan iedere individuele badkamersituatie aan. Aangevuld worden alle varianten van BETTEFLOOR door de passende BETTE DOUCHESCHERMEN met magneetafdichtingen en voorgemonteerde, nagenoeg raamloze beslagen. Met het afgestemde BETTE INBOUWSYSTEEM GELIJKVLOERS is de BETTEFLOOR snel en gemakkelijk te installeren en blijvend waterdicht. Zelfs minimale inbouwhoogten van 65 mm zijn met het BETTE INBOUWSYSTEEM GELIJKVLOERS te realiseren. Het traploze verstelbereik van het systeem van 65 - 180 mm biedt een zeer grote flexibiliteit. Bovendien maakt de speciale afvoergarnituur BETTEFLOOR een montagehoogte van 110 mm mogelijk bij ontwatering naar de zijkant. Zelfs in oude gebouwen of bij renovaties kan deze zo optimaal worden geïntegreerd - zowel in de privé-badkamer, in hotels als in andere openbare voorzieningen. bettefloor 2 en 3 plaatje

Bij de vormgeving van de badkamervloer worden kleuren uit de natuur zoals lei-, zand- en houttinten bij voorkeur toegepast. De douchebak BETTEFLOOR in actuele tegelkleuren en matte optiek wordt honderd procent gelijkvloers en optisch harmonisch in het tegeloppervlak geïntegreerd. Door de spits toelopende hoeken wordt de BETTEFLOOR perfect opgenomen in het gehele voegpatroon. Met de vijf kleurenwerelden antraciet, grijs, beige, bruin en antraciet-bruin in verschillende nuances - passend bij de tegeltrends - ontstaat er een uniform algeheel beeld. Homogeen, rustgevend en zodoende bijdragend aan de ontspanning. Niet voor niets is de BETTEFLOOR meteen met maar liefst twee design-prijzen onderscheiden, de red dot en de Design Plus Award.

Het aspect hygiëne speelt een bijzondere rol bij de badkamervormgeving. Van de briljante BETTEGLASUR® kunnen vuil, kalk, shampoo- of zeepresten heel gemakkelijk met water en milde badreinigingsmiddelen worden afgespoeld. Daardoor is de douchebak BETTEFLOOR een zeer hygiënisch alternatief voor doorlopend betegelde en gevoegde douchezones.

De nieuwe serie Tres Jolie van Lea Ceramiche combineert frisse kleuren met charmante en klassieke decoraties en haalt herinneringen uit het verleden boven.

Vier stijlen
Tres Jolie bevat vier verschillende stijlen waar elke stijl uit te breiden is met unieke decor tegels.

Fraaie vormen
Fraaie klassiek ornamenten en moderne grafische tekeningen komen in de Tres Jolie serie bij elkaar.

Een eigen touch
Het grote aanbod aan kleuren en maten zorgt voor een zeer complete tegel serie. Tenslotte is er met de range strippen en passe-partouts een eigen stempel op het tegelwerk in uw badkamer te drukken.

Een persoonlijk mozaïekontwerp maakt het interieur uniek. Een dessin bedenken zonder vast te zitten aan standaard mogelijkheden en collecties geeft vrijheid. Milovito, Nederlands grootste mozaïekspeciaalzaak, biedt deze vrijheid en realiseert elk gewenst ontwerp in elke denkbare kleurencombinatie. Mozaïek is geschikt voor vele toepassingen als de vloer, wand, badkamer, toilet, keuken als voor zwembaden, meubelen en zelfs schilderijen.

In een vakkundige en inspirerende omgeving biedt Milovito de vrijheid eigen dessins te creëren met een keuze uit meer dan 130 verschillende kleuren tegeltjes die in iedere variatie kunnen worden samengesteld. Zowel in zelf ontworpen kleurmixen, verloopmixen als in patronen. Zelfs parelmoertegeltjes, Swarovski® kristallen en tegeltjes voorzien van 24 karaats wit of geel bladgoud behoren tot de mogelijkheden en geven het mozaïek een nog rijkere uitstraling. Milovito brengt hiermee persoonlijk design en hoogwaardig mozaïek op een unieke wijze samen.

Voegkleur voegt toe
Mozaïek wordt afgewerkt met een voeg in een bijpassende kleur. De kleur van de voeg heeft grote invloed op de uiteindelijke beleving van het ontworpen mozaïek. Milovito biedt de keuze uit 26 epoxy voegkleuren. Wanneer nodig kunnen de kleuren zelfs weer gemengd worden tot nieuwe kleuren. De epoxy voeg is uniek. Deze is bestand tegen agressieve reinigingsmiddelen, hete dampen en heet water. Daarnaast nemen de voegen bijna geen vuil op, zijn ze gemakkelijk te reinigen en daardoor erg hygiënisch. Milovito levert deze oerdegelijke en onderhoudsvriendelijke voeg standaard bij alle mixen, verloopmixen en patronen.

Milovito
Milovito is een Nederlands bedrijf en als enige binnen Nederland geheel gespecialiseerd in mozaïek. Milovito is fabrikant en leverancier tegelijk en kan daardoor snel werken en uit voorraad leveren. In de showroom is het mozaïek te zien, te voelen en te combineren. De showroom van Milovito is gevestigd in Wijchen en enkel op afspraak te bezichtigen. Consumenten en interieurarchitecten kunnen bellen met +31 (0)24- 6421818 voor een afspraak. Voorbeelden van mogelijkheden en toepassingen van mozaïek zijn te bezichtigen op www.milovito.com.

Mensen die hun interieur willen verrijken met een design van mozaïektegeltjes zijn vanaf vandaag niet langer gebonden aan het standaard aanbod van fabrikant of importeur. Met de introductie van het nieuwe merk en concept Milovito - een initiatief van Vincent van Aal van Mozaiek-online.nl - kunnen consumenten voortaan zelf rechtstreeks aan de ontwerptafel plaatsnemen en naar eigen smaak en inzicht hun meest geliefde mix en patroon samenstellen. Bij Milovito kan worden gekozen uit meer dan honderd verschillende tegeltjes die in iedere mix en variatie kunnen worden samengesteld.

De introductie past helemaal bij het nieuw-consumentisme van tegenwoordig waarbij de consument steeds meer co-creator van producten wil worden en geheel zelf het aanbod wil bepalen. Vincent van Aal verwacht met de komst van Milovito dan ook een verdubbeling van zijn omzet.

Consument als co-creator
Vincent van Aal, directeur en stuwende kracht achter Milovito: "De moderne, trendbewuste consument wil zelf mede-ontwerper zijn van zijn of haar interieur. Hij of zij wil zijn eigen, persoonlijke stijl in huis creëren en niet afhankelijk zijn van fabrikant en importeur maar juist zelf aan de ontwerptafel aanschuiven. Bij Milovito geven we hen die mogelijkheid. Het motto van ons nieuwe merk is Mosaic your style!. In die drie woorden ligt de hele filosofie besloten. Wij verwachten bovendien dat dit uitgangspunt de interieurdesignmarkt en de mozaïekmarkt in het bijzonder behoorlijk op zijn kop zet. De klant is écht koning en is niet meer afhankelijk van de reeds samengestelde collectie van de fabrikant die deze in prachtige brochures en op demostalen aanbiedt. We leven in een tijd dat mensen zich willen onderscheiden. Mozaïek staat voor originaliteit en creativiteit, die wij samen met onze klanten in geheel persoonlijke stijl samenstellen."

Van Aal: "Wij merken dat nu al het merendeel van onze klanten zich op unieke, persoonlijke wijze wil onderscheiden. Door ons verder te specialiseren en de klant vanaf het eerste moment als uitgangspunt te nemen, verwachten we een sterke omzetstijging. Ons eigen motto is net zo eenvoudig als doeltreffend: wat jij mooi vindt maken wij! Duidelijker kan ik het niet stellen."

Over Milovito
Milovito is een initiatief van Vincent van Aal, in 2003 ook oprichter van Mozaiek-online.nl en inmiddels de grootste mozaïekspeciaalzaak van Nederland. Het bedrijf is de enige in Nederland dat geheel gespecialiseerd is in mozaïek. De showroom van Milovito is gevestigd in Wijchen. www.milovito.nl is het belangrijkste online verkooppunt.

De vloer en de wand zijn de basis van de badkamer. Gaat u voor een strakke gietvloer met betonlook of is een robuuste houten vloer het helemaal? Het kan tegenwoordig allemaal. Tegels zijn overigens weer helemaal in. En terecht, want met hun kleurenpracht vormen ze vaak een contrastrijk geheel met de ingetogen badkamers van dit moment.

De hoogte in
De trend van dit moment zijn hoge tegelwanden. Liefst tot aan het plafond en... soms zelfs tot op het plafond. Weg dus, met schimmels en vochtplekken want buiten vrijwel onaantastbaar, zijn tegels hygienisch en makkelijk in onderhoud. Het assortiment is enorm. Alle kleuren van de regenboog al dan niet met dessins en structuren zijn verkrijgbaar. Het nieuwste op tegelgebied zijn de zogenaamde look a-likes. Keramieke tegels die niet van echt hout of natuursteen te onderscheiden zijn. Mahoniehouten parket in de badkamer? Geen probleem, want van vochtwerking en chemicaliën hebben tegels deze geen last!

Trend
Terug van weggeweest zijn de tegels met ingebakken accessoires als haakjes of closethouders.

Groter
Tegelmaten worden alsmaar groter. Waar we vroeger vooral te maken hadden met een kleine, vaste tegelmaat, zijn nu de grote vlakken populair. Tegelgiganten met een lengte van een meter zijn allang geen uitzondering meer. In het algemeen geldt dat grote tegels de badkamer een rustig en ruimtelijk aanzien geven. Afwisselende formaten en patronen kunnen natuurlijk bijzondere effecten opleveren. Maar, kijk wel uit met een kleine badkamer, daar is afwisseling vaak teveel van het goede en lijkt de ruimte er alleen maar kleiner door.

Muurbloem
Bij wijze van contrasterende onderbreking in de hoofdzakelijk strakke vormgeving kan een mozaïek van kleine glastegeltjes in heldere, transparante kleuren zorgen voor een speels accent. Voor creatievellingen is het ontwerpen van een eigen mozaïek signatuur misschien wel het summum. Raadpleeg hiervoor altijd wel een specialist, want er komt meer bij kijken dan alleen het opnemen van de maten van het te betegelen oppervlak!

Parket
Parket en is geen taboe meer voor de badkamer. Vandaag de dag wordt het hout zo behandeld dat het ook op een vochtige plaats als de badkamer kan worden toegepast. Rustiek en zeer exclusief! Raadpleeg hiervoor wel altijd een parketspecialist.

Natuursteen
Wie een natuurstenen vloer in zijn badkamer wil, dient rekening te houden met een aantal zaken. De vloer moet vochtbestendig zijn en bovendien een stroeve bovenlaag hebben om uitglijden te voorkomen. Veel soorten natuursteen zijn kalkgevoelig en daardoor zal bijna elke onbehandelde vloer of wand na elke bad- of douchebeurt droog gemaakt moeten worden. Er zijn middelen op de markt die vochtwerking tegen gaan. Zo kan graniet en marmer worden behandeld met een impregneermiddel die het vocht buiten houdt.

Vooroordeel
Het idee bestaat dat natuursteen per definitie kostbaar is. Enige nuancering is hier wel op zijn plaats, want buiten onverwoestbaar (en dus waardevast) zijn de meeste soorten natuursteen heel betaalbaar. Een vierkante meter kwalitatief goede keramische tegels is niet zelden duurder dan een vierkante meter natuursteen!

Tip van de tegelvakman:
Kiest u voor een modieuze smalle voeg tussen de tegels dan is een goede kwaliteit tegels beslist noodzakelijk. Goedkope tegels zijn vaak niet maatvast en dat kan funest zijn voor het eindresultaat!

Bron: Uw badkamer