7361
Sphinx badkamertegels

Veel verschillende materialen zijn geschikt voor de badkamervloer: kurk, natuursteen en zelfs laminaat en Rubber en beton badkamervloer tapijt worden toegepast. Toch is de kans groot dat u, net als de meeste Nederlanders, kiest voor tegels. Er zijn dan ook diverse voordelen: tegels zijn duurzaam, anti-statisch, toepasbaar op zowel een betonnen als houten ondergrond, onbrandbaar en goedkoper dan exotische vloeren van aparte materialen. Bovendien is het steeds makkelijker de natuur in tegelvorm na te bootsen, bijvoorbeeld met houtnerven of marmerlook, door de toepassing van moderne technieken in de keramiekindustrie.

Keuzes
Wie tegels gaat uitzoeken, moet er rekening mee houden dat er twee soorten zijn: wandtegels en vloertegels. Wandtegels zijn dunner en ongeschikt om over heen te lopen. Het is wel mogelijk vloertegels over de muur te laten doorlopen.

Verder is het belangrijk dat u een goede keuze maakt tussen geglazuurde of niet geglazuurde tegels. Geglazuurde tegels glanzen. De exemplaren zonder glazuur hebben een doffere uitstraling, die goed past in nostalgische badkamers.

Geglazuurde tegels zijn niet poreus en daarom meer vuilafstotend en makkelijker in onderhoud. Wel zijn ze gladder. Om uitglijden te voorkomen is eenAntislip, antisliptegels anti-slipbehandeling hier gewenst. Ongeglazuurde tegels zijn van nature ruwer. Dit betekent wel dat stof zich makkelijker hecht aan het oppervlak. Een vuilafstotende beschermlaag is geen overbodige luxe bij intensief gebruik.

Uitglijder
Niemand wil een uitglijder in de badkamer meemaken. Om dit te voorkomen, moet u acht nemen van de anti-slipwaarde van een tegel. Volgens tegelfabrikant Koninklijke Mosa is de minimale waarde R11. Hoe hoger het getal, des te ruwer het oppervlak. Als u de sanitairspecialist vraagt naar de anti-slipwaarde, weet hij precies wat u bedoelt.

Sommige tegels worden vanaf de fabriek geleverd met een speciale antislipbewerking zoals Ceramic Plus van Villeroy & Boch of KeraTect van Keramag. Tevens zijn er anti-slip coatings voor tegels op de markt, die de consument eenvoudig zelf kan aanbrengen met een roller of inwrijven met een spons. Anti-sliptegels zijn goed te onderhouden, maar vragen soms meer aandacht bij het onderhoud dan andere vloertegels. Pas echter op met té stroeve tegels. Deze zijn, zeker voor mensen die slecht ter been zijn, een bijna letterlijke valkuil.

Onderhoud
Wie kiest voor een tegelvloer wil schimmelvorming op de voegen en kalkaanslag op de tegels voorkomen. Dat is een kwestie van goed schoonmaken.

Het is raadzaam om altijd de muren en vloeren na een douchebeurt schoon te maken en te drogen, bijvoorbeeld met een ruitentrekker. Tevens is een goede ventilatie van groot belang om dit probleem te voorkomen. Een waarschuwing is op zijn plaats: zuurhoudende schoonmaakmiddelen kunnen het cement in de voegen aantasten. Beter zijn schimmelwerende reinigingsmiddelen op basis van chloor/bleek, die tasten het voegmortel niet aan. Is er reeds kalkaanslag of andere vuil zichtbaar op het tegelwerk, dan is een schoonmaakmiddel met een pH7 (neutraal) of hoger het meest geschikt.

Bij het schoonmaken maakt u eerst het geheel vochtig met water, vervolgens boent u het tegelwerk met schoonmaakmiddel en spoelt het tenslotte intensief af met schoon leidingwater.

Ruimtelijk
Natuurlijk zijn tegels niet alleen functioneel. Ze bepalen ook de sfeer van de badkamer en ze kunnen bijdragen aan het ruimtelijke effect waardoor een kleine ruimte groter lijkt. Grote tegels werken ruimtelijk, evenals lichte en rustige kleuren. Doen de witte tegels u teveel aan een operatiekamer in het ziekenhuis denken, dan kunt u er bijvoorbeeld een sierstrip tussen voegen. Een andere manier om de ruimte optisch groter te laten lijken, is diagonaal betegelen. Dat tegels een grote invloed kunnen hebben op de uitstraling van de ruimte, blijkt uit de vele varianten in kleur en uitvoering. Er is meer keuze is dan alleen een wit tegeltje, zo blijkt wel uit de onderstaande voorbeelden van heel bijzondere tegels.

Apart
Wie wil dat alle gasten hun ogen op de grond richten, hoeft de badkamervloer niet te beleggen met aparte materialen als kurk of laminaat. Door moderne technieken zijn fabrikanten in staat tegels met een zeer bijzondere uitstraling te produceren. Neem bijvoorbeeld de keramische tegel met een houtmotief, verkrijgbaar bij onder andere Scholten Tegels en Sanitair. Deze is leverbaar in diverse houtsoorten, zoals eiken en kersen. Net als bij echt hout, zijn de nerven voelbaar. Een andere opvallende mogelijkheid zijn de producten van het merk Colli. De collectie bestaat uit tegels met onder andere textielstructuur of tegels met stukken glas of metaal erin verwerkt.

Dat een tegel niet per se van keramiek hoeft te zijn, bewijzen de glazen vloertegels. Bijvoorbeeld de Live Tile van fabrikant Kernel. Deze serie heeft een ietwat geribbeld oppervlak en is dus niet helemaal vlak en glad. Door de lichtspeling op het glas ontstaat een levendig schouwspel.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw badkamerfavorieten bij onze partners