Tegelen is één van de klussen bij de badkamerrenovatie die handige doe-het-zelvers graag zelf ter hand nemen. Berekenen
Bereken goed hoeveel tegels u nodig heeft. Dit is natuurlijk afhankelijk van de tegelgrootte die u kiest. Houdt in uw berekening rekening met een voegbreedte (voor wandtegels) van 3mm.

Tegels in diverse kleuren en maten
Koop altijd wat extra tegels, zodat u zich kunt permitteren een tegel verkeerd te snijden. Extra tegels zijn ook handig om later een beschadigde tegel te kunnen vervangen.

Gereedschap en ondergrond
Zorg voor het juiste gereedschap. Voor het tegelen van een wand heeft u een lijmkam, tegelsnijder, kleine troffel, voegbord, voegkruisjes, haakse slijper, waterpas, potlood en duimstok nodig. En natuurlijk een goede ondergrond! Zorg ervoor dat de ondergrond vlak en schoon (vetvrij) is. Gipsplaten en gasbeton moeten eerst voorzien worden van een goede grondlaag.

Symmetrie
Zorg ervoor dat het tegelwerk symmetrisch wordt. Kien het tegelwerk zo uit dat eventuele pastegels (tegels die op maat gesneden moeten worden) links en recht, boven en beneden even groot zijn. Het is belangrijk dat de onderste rij tegels exact horizontaal loopt. Controleer daarom van tevoren of de vloer waterpas is. Plaats een hele tegel op het laagste punt van de vloer tegen de wand en teken de hoogte af (rekening houden met 2x voegbreedte). Trek nu een exact horizontale lijn en spijker eventueel een (exact rechte) lat horizontaal tegen de wand, ter hoogte van de hulplijn. U kunt nu vanaf de lat omhoog tegelen, Met voegkruisjes bent u er zeker van de dat de voegbreedten overal gelijk zijn. Voegkruisjes voor een goed resultaat Nadat de eerste rij horizontale tegels verlijmd zijn, trekt u ook een verticale loodlijn vanuit de linker- of rechtertegel in de rij. Lijm vervolgens langs deze loodlijn een verticale rij tegels. Vanuit de horizontale rij tegels kunt u nu de rest van de tegels plaatsen, van onder naar boven.

Voegen
Maak de voegen na het lijmen van de tegels direct schoon. U kunt hiervoor een oude schroevendraaier gebruiken en een borstel. Is het tegelwerk gedaan, dan maakt u de tegels goed schoon. De voegkruisjes laat u zitten tot de lijm goed gedroogd is. Dit duur ongeveer 24 uur. Daarna kunt u de voegkruisjes verwijderen en de voegen dichten met voegmiddel. De aansluiting tussen vloer en wand dicht u niet met voegmiddel, maar met kit. Overtollig voegmiddel kunt u verwijderen met een spons en schoon water.

Ook leuk om te lezen