5493
Mosa natuursteen

Naast de tegels, is natuursteen populair als bekleding van de badkamervloer. Natuursteen geeft een natuurlijke, rijke uitstraling en past in nagenoeg elke badkamerstijl. Het mooie van natuursteen is dat elke tegel anders is. Daarom is elke natuursteenvloer uniek en uitstraling en karakter.

Badkamer in natuursteen
Alle gesteenten die in de natuur voorkomen, vallen onder de verzamelnaam Natuursteen. Er zijn vele tienduizenden soorten. Maar een klein gedeelte hiervan, zon 5.000 (!) soorten, zijn geschikt voor de bouw. Bekende natuurstenen zijn bijvoorbeeld marmer, graniet, leisteen en kwartsiet.

Polijsten of zoeten
Natuursteen wordt na het winnen uit de groeves behandeld, door het te schuren, te polijsten of te zoeten. Zoeten wordt veel toegepast bij marmer en graniet. Het verschil tussen gezoet en gepolijst natuursteen is de glans. Gepolijst natuursteen heeft een hoogglans gezoet natuursteen heeft een zijdeglans. In de badkamer is gepolijst natuursteen de meest praktische keuze, omdat dit beter bestand is tegen kalkvorming. Ook bij marmer is een waarschuwing op zn plaats. Dit materiaal is namelijk gevoelig voor zuren (b.v. in cosmetica). Voor gebruik in de badkamer is het verstandig het marmer te voorzien van een beschermlaag.

Solide
Een natuursteen tegel is - in tegenstelling tot een keramische tegel - volledig solide. Dit wil zetten dat het materiaal door-en-door gelijk is. Daardoor vallen eventuele beschadigingen minder op. Wanneer een keramische tegel een beschadiging in het glazuur oploopt, dan wordt de onderliggende klei zichtbaar.

Warm
Anders dan de naam doet vermoeden is natuursteen geen koud materiaal. Het houdt de warmte juist goed vast. Bovendien geleid natuursteen goed, waardoor toepassing van vloerverwarming zeer goed mogelijk is.

Uitglijden?
Zijn er dan helemaal geen nadelen aan natuursteen? Helaas wel. Afgezien van de prijs van sommige natuursteensoorten is er ook de kans op gladheid. Daarom zijn voor de badkamer geruwde en gezandstraalde soorten een veiliger optie. Maar, die wat ruwere tegels vergen wel meer aandacht in onderhoud omdat kalk en vuil zich gemakkelijker kunnen hechten. Het is overigens ook mogelijk om een natuursteenvloer een antislip behandeling te geven.

Terrazzo en granito
Natuursteen wordt graag geïmiteerd. Er zijn keramische tegels met het uiterlijk van natuursteen, maar er zijn ook vloeren die gemaakt worden van verlijmde natuursteenkorrels. Dit laatste wordt granito of terrazzo genoemd.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw badkamerfavorieten bij onze partners