Bisazza

Op zoek naar iets anders dan de doorsnee badkamertegels? Dan kan mozaïek uitkomst bieden: het loont zich perfect om ronde vormen mee te betegelen, inclusief het sanitair zelf. Bovendien kunt u er de meest creatieve afbeeldingen mee maken. Kortom: tijd om alle mozaïek op een rijtje te zetten.

Al voor onze jaartelling werd mozaïek toegepast om vloeren en wanden te decoreren. Tegenwoordig zijn er gespecialiseerde bedrijven die mozaïek verkopen of aanbrengen.

Mozaïekonline.nl is een van die bedrijven en levert diverse soorten via internet. Directeur Vincent van Aal verwacht dat het aantal badkamers met mozaïek in Nederland toe zal nemen: "Mensen zien het bij iemand anders en dat brengt hen op ideeën." Een sneeuwbal effect dus. "Ik merk dat er bedrijven opkomen die gespecialiseerd zijn in wanddecoraties met mozaïek, bijvoorbeeld familiewapens", weet Van Aal.

Soorten
Mozaïek is verkrijgbaar in diverse soorten: de traditionele soort die net als gewone tegels is gebakken, glasmozaïek en zelfs een marmer versie. "Glasmozaïek is nu in opkomst omdat het te verkrijgen is in een heel grote verscheidenheid van kleuren", licht Van Aal toe.

De eigenschappen van beide soorten zijn gelijk: waterdichtheid, vloerverwarming is mogelijk en ze zijn zowel binnen als buiten toepasbaar.

"De laatste trend is 4 millimeter dik doorzichtig glasmozaïek met daarachter een gekleurde coating. Dat geeft een diepte effect", vertelt Van Aal. Andere mogelijkheden zijn gemixt glasmozaïek of een uitvoering met goudverwerking.

Vloer of muur
De directeur van Mozaïekonline.nl wijst erop dat er een verschil zit tussen de tegeltjes voor op de vloer en die voor op wanden. Gebakken keramisch mozaïek met een bovenlaag is geschikt voor muren en een door-en-door gebakken uitvoering voor de vloer. "Keramiek is niet geschikt voor vloeren tenzij in een badkamer verwerkt. Dus niet in toiletten vanwege de krasgevoeligheid, zie je de binnenkant van de tegel."

Ook bij marmer mozaïek bestaat een dergelijk onderscheid. Gepolijst voor de wanden en getrommeld marmer voor de vloer.

In verband met gladheid adviseert Van Aal altijd stroeve vloertegels voor gebakken mozaïek. Ook glasmozaiek op de vloer is mogelijk. "De voegen zorgen dan voor een minder gladde vloer." Bij mozaiek zijn er altijd veel voegen bijvoorbeeld om de 2 centimeter.

Vergelijking
In vergelijking met gewone tegels heeft mozaïek diverse voordelen. Ten eerste loont het zich, vanwege de kleine stukjes materiaal, voor het betegelen van ronde vormen. Zelfs badkuipen douchebakken en wasbakken kunnen aan binnen- en buitenkant worden versierd met mozaïek.

De Belgische radiatorenfabrikant Laurens produceert bijvoorbeeld kunstzinnige verwarmingen waarop figuren zijn aangebracht met dit materiaal.

Een ander voordeel zijn de kleuren. "Een keramische tegel bestaat uit één kleur, bij mozaïek zijn meerdere kleuren per tegel mogelijk. Dat geeft een levendiger karakter", vertelt Van Aal.

Mozaiek heeft ook het voordeel dat er heel simpel randjes (biezen) mee gemaakt kunnen worden in afwijkende kleuren.

Consumenten kunnen bij Mozaïekonline.nl gratis monsters bestellen om thuis op hun gemak een keuze te maken.

Tot slot wil hij nog een tip meegeven: "Bij mozaïek is nauwkeurig werken heel belangrijk. Dus laat het niet aanbrengen door een beunhaas."

Ook leuk om te lezen