Quickstep

Voor de look en feel van je badkamer zijn vloeren en wanden belangrijk. Hiermee kun je de sfeer echt vorm geven door bepaalde kleuren of materialen te gebruiken. Maar omdat badkamers nat worden, is niet ieder materiaal zomaar geschikt om te gebruiken. Een kleine wandeling door de mogelijkheden.

Kurk
Kurk is de nieuwe badkamer van 2011. Het is bij uitstek een vochtbestendig materiaal, het drijft per slot van rekening op water. Bovendien is het veerkrachtig en isolerend en neemt het geluiden op. Vanwege de warme uitstraling en het grote aanbod in kleuren en structuren is het een populaire vloer voor iedere stijl badkamer. Het is makkelijk te leggen en te verplaatsen en daarmee een makkelijke manier om je badkamer een hele andere look te geven.

Rubber
Bijzonder, authentiek en handig: een rubberen vloer voor de badkamer. Bijzonder omdat het niet vaak wordt toegepast, terwijl het eigenlijk een hele fijne ondergrond is. Het is geluidsdempend, warmte-isolerend en waterdicht. Daarnaast is het zachter dan steen, dus ideaal voor kinderen. Rubber is verkrijgbaar in verschillende soorten: natuurrubber, gewonnen uit melksap van de rubberboom, en het kunstmatige elastomeer. Rubber komt in verschillende kleuren of met een speciale look zoals marmer of leisteen.

Keramische tegels
Keramische tegels staan nog altijd met stip op nummer één. De voordelen zijn dan ook helder: duurzaam, doorgaans goedkoper dan alternatieve materialen en toepasbaar op zowel een houten als een betonnen ondergrond. XL-formaten zijn momenteel en vogue. In het algemeen geldt dat deze de badkamer een ruimtelijk aanzien geven. Afwisselende formaten en patronen kunnen natuurlijk bijzondere effecten opleveren. Maar kijk wel uit met een kleine badkamer, daar is afwisseling vaak teveel van het goede en lijkt de ruimte er alleen maar kleiner door. Plafondhoog tegelwerk is momenteel de trend. Dat oogt niet alleen rustig en ruimtelijk, maar heeft ook als voordeel dat stucwerk met schimmels en vochtplekken tot het verleden behoort. Noemenswaard op tegelgebied zijn de zogenaamde look-a-likes: keramische tegels die niet van hout of natuursteen zijn te onderscheiden. Mooi zijn ook de tegels van andere materialen, zoals glas en metaal. Eigenlijk is er op het gebied van tegels maar één probleem: er zijn zoveel (combinatie)mogelijkheden dat kiezen lastig is.

Gietvloeren
Strakke gietvloeren zijn hot. Goed gelegd zijn ze onverwoestbaar. De opties qua kleur en uitstraling zijn bovendien legio. Een gietvloer hoeft natuurlijk niet per se de minimalistische uitstraling te hebben van beton. Denk aan ouderwets terrazzo. Dat past perfect in een nostalgische of klassieke badkamer.

Beton is wel gevoelig voor vocht en vlekken. Het materiaal kan behandeld worden met een impregneerlaag, maar dan nog blijft een aantal nadelen bestaan: beton voelt koud aan en kan scheuren gaan vertonen. Een alternatief is nagemaakt beton. Dit woonbeton is een materiaal op cement- of kunststofbasis met de uitstraling van beton.

Hout
Een houten vloer ligt niet voor de hand, maar het kan wel degelijk. Parket is al lang geen taboe meer in de badkamer. Vandaag de dag kan hout of laminaat zo worden behandeld dat het ook op een vochtige plaats als de badkamer kan worden toegepast.

Lamellen
Kunststof lamellen zijn de ideale afwerking voor plafonds in vochtige ruimtes. Er is keuze uit heel veel kleuren en afwerkingen, je kunt er architectonische effecten mee bereiken door de lamellen bijvoorbeeld schuin in plaats van recht toe te passen en verlichting kan er superstrak in worden weggewerkt. Onderhoudsvriendelijker kan bijna niet, want af en toe reinigen met een doekje volstaat.

Natuursteen
Wie een natuurstenen vloer in zijn badkamer wil, moet met een paar elementen rekening houden. De vloer moet vochtbestendig zijn en bovendien een stroeve bovenlaag hebben om uitglijden te voorkomen. Veel soorten natuursteen zijn kalkgevoelig, waardoor impregneermiddelen nodig zijn. Het idee bestaat dat natuursteen per definitie kostbaar is. Enige nuancering is hier wel op zijn plaats, want buiten onverwoestbaar (en dus waardevast) zijn de meeste soorten natuursteen heel betaalbaar. Een vierkante meter kwalitatief goede keramische tegels is niet zelden duurder dan een vierkante meter natuursteen.

Spiegels
Het ligt nogal voor de hand, maar spiegels lenen zich perfect voor toepassing in de badkamer. Al is het alleen al vanwege het ruimtelijke effect. Pas ze bijvoorbeeld plafondhoog toe op één enkele wand. Kies als het even kan voor verwarmde spiegels, zodat condens geen kans heeft.

Stucwerk
Natuurlijk kan in natte ruimtes als de badkamer ook stucwerk worden toegepast. Voorwaarde is wel dat de ventilatie up-to-date is zodat schimmel geen kans krijgt. Een speciale behandeling met voorstrijk en schimmelwerende verf is eveneens aan te bevelen.

Tadelakt
Overgewaaid uit Marokko is tadelakt: een ambachtelijke waterdichte sierpleister op basis van kalk in prachtige natuurkleuren. Deze sierpleister wordt tijdens het drogen gepolijst, waardoor een steeds gladder en waterdichter oppervlak ontstaat. Een klusje dat veel vakmanschap en tijd verreist. Er is tegenwoordig trouwens ook imitatie tadelakt dat gewoon door de stukadoor kan worden aangebracht.

Bron: Uw badkamer.

Ook leuk om te lezen