Een doucheafvoer zit gauw vol met haren en opgehoopt vuil. Om afvoerproble-men te voorkomen is het nodig de doucheafvoer minstens elke twee weken schoon te maken. Dit is een vervelend klusje en te wijten aan de constructie van de afvoer. Omdat Bette naast een innovatief baddesign, ook geavanceerde afvoertechnieken voor douches wil bieden, heeft het bedrijf een volledig nieuwe afvoer ontwikkeld. Zonder randen waar vuil en haren aan blijven hangen. Met een open constructie en een directe doorstroming, dat zorgt voor een zelfreinigend effect. Zodat u de afvoer minder vaak hoeft te reinigen. Ideaal, nietwaar.

Een inloopdouche geeft zelfs in de kleinste badkamers een ruimtelijk en luxe effect. Geen wonder dat we er tegenwoordig massaal voor kiezen. Maar wat leggen we op de vloer? Doortegelen lijkt een logische keuze. Maar natte tegels worden spekglad en de voegen zijn niet goed schoon te maken en dus onhygiënisch. Kies daarom altijd voor een losse douchevloer. Villeroy & Boch heeft douchevloeren van verschillende materialen die voldoen aan de hoogste antislipklasse, ultravlak zijn en helemaal te matchen met de kleuren en materialen in de badkamer.

Vloeren in badkamers, douche- en toiletruimtes vragen om een specialistische aanpak, zeker als het om vloeren gaat.In zowel particuliere als professionele sanitaire voorzieningen bieden troffelvloeren veel voordelen. Deze vloeren zijn waterbestendig en daardoor zeer veilig en hygiënisch in gebruik. De korrelige ondergrond werkt als natuurlijke antisliplaag. Valpartijen zijn daarmee vanaf nu verleden tijd. Gegarandeerd meer woongenot.

Bij badkamervloeren is het van essentieel belang dat ze bestand zijn tegen water. Een praktisch en tegelijk origineel alternatief voor de meer traditionele tegelvoer is een vloeroplossing in pvc-stroken. Badkamers kunnen met deze pvc vloeren heel sfeervol worden ingericht.

Met de ViPrint douchevloeren biedt Villeroy & Boch fraaie decors voor de keramische Subway Infinity douchevloeren. Prints van opnieuw geïnterpreteerde klassiekers, natuur-decors, tegelpatronen en grafische structuren, waarvan er 6 werden ontworpen door Dutch designer Edward van Vliet. Hiermee creëert het lifestylemerk geheel nieuwe mogelijkheden om uw individuele stijl tot uitdrukking te brengen. 

Badkamers anno nu vragen om vloeren die enerzijds praktisch zijn maar ze moeten vooral comfortabel aanvoelen en esthetisch perfect passen bij wastafels, wandbekleding, bad, douche en accessoires.

Een hoogwaardige PVC-vloer van Moduleo in hout of natuursteenlook biedt hier oplossing. De  slijtvaste toplaag, van 0,55 mm dik en de speciale coating Protectonite®, beschermt de vloer tegen vocht en vlekken en maakt hem ideaal voor in de badkamer. Moduleo® vloeren uit de Impress en Transform kenmerken zich door een prachtig uitstraling van hout en steen met alle voordelen van PVC.

Ideaal bij renovatie. De vloer is dun en soepel en kan daarom gebruikt worden op bestaande vloeren, mits deze egaal en drukvast is. Eventueel zelfs in combinatie met vloerverwarming toepasbaar.

Er bestaat niet zoiets als een specifieke badkamertegel. In principe is iedere tegel geschikt voor gebruik in de badkamer. Een keukentegel kun je net zo goed in de badkamer plaatsen als andersom. Het is meer het design en de gewenste stijl dat de keuze bepaalt. Laat vooral je fantasie de vrije loop gaan, want de mogelijkheden zijn legio.

Tijd voor nieuwe interpretaties: het natuurproduct beton beleeft een revival en ontwikkelt zich zowel in de architectuur als ook bij interieur design tot een cult-materiaal. Bij de vormgeving van interieurs maar ook bij meubelontwerpen is het materiaal nauwelijks weg te denken: kasten, werkbladen, accessoires uit beton worden veelvuldig toegepast in combinatie met klassieke materialen zoals bijvoorbeeld hout. Ongepleisterde betonnen wanden gelden intussen als een uitdrukking van een nieuwe woonstijl, waarbij wordt geconcentreerd op het wezenlijke, binnen en buiten. In de badkamer heeft beton in combinatie met wit keramiek en het design van Duravit een bijzondere werking.

Kleur maakt het verschil. Het creëert sfeer en beleving. Daarom levert de Duitse fabrikant BETTE haar douchebakken in meerdere witte tinten en bijzondere glanskleuren. Met de nieuwe matte kleuren komt BETTE tegemoet aan de huidige tegel- en vloertrends. Het zijn 22 exclusieve kleurnuances in wit, antraciet en diverse grijs-, beige-, taupe- en bruintonen. De nieuwe matkleuren zijn leverbaar bij meerdere douchebakseries en sinds september dit jaar ook bij alle BETTE wastafels. Het grote voordeel van de douchebakken is dat u ze overal kunt toepassen voor vloergelijk douchen en voor inloopdouches. Bovendien zijn de nieuwe matkleuren ook te combineren met het onzichtbare antislip, dus sowieso veiliger en ideaal voor senioren douches. Daarbij zijn de BETTE douchebakken vervaardigd van het duurzame materiaal geëmailleerd titaniumstaal, dus extra robuust. Kies daarom voor BETTE! Kleur speelt beduidende rol

Interieurs met strakke lijnen, rijke materialen en toch een warme en behaaglijke sfeer, dat is waar Studio Piet Boon in uitblinkt. De studio werkt vaak aan prestigieuze bespoke projecten voor de zakelijke markt en individuen die horen bij de happy few, maar door een nieuwe samenwerking met Douglas & Jones kunnen we allemaal de Piet Boon-stijl in huis halen.

Het resultaat van die samenwerking is een collectie van wand- en vloertegels: keramiek in bijzondere maten en afwerkingen voor op de muur en grote natuurstenen tegels voor een chique en high end uitstraling op de vloer.

Zo zijn er keramieken tegels die de natuurlijke eigenschappen van beton exact weerspiegelen, bovendien zonder herhaling in patroon en daardoor niet van echt te onderscheiden. Rechthoekige tegeltjes met metallic afwerking maken van de keuken een glanzende eyecatcher; Wax tiles hebben een zowel matte als olieachtige finish en een imprint die achter werd gelaten door gesmolten was, en kleine mozaiektegeltjes zorgen voor een speels effect.

Op de vloer draait het om rust. Op grote natuurstenen tegels, van marmer tot kalksteen, worden al je meubels direct naar een chiquer niveau getild. We kunnen allemaal wel een beetje Piet Boon in ons interieur gebruiken. Het is nog wel even wachten want de collectie is pas over een jaar beschikbaar, genoeg tijd om de moeilijke beslissing te maken voor welke tegel te kiezen dus.

Bron: Perscentrum Wonen

Het Lavanto Nuance programma is uitgebreid met maar liefst vier nieuwe kleuren: een betonlookalike, een houttint en twee grijze kleuren met een natuurlijke structuur. De luxe wandpanelen volgen daarmee feilloos de trends. De complete Nuance collectie van Dekker Zevenhuizen telt inmiddels tien kleuren. Decoratief plaatmateriaal
Nuance is een decoratief plaatmateriaal waarmee u binnen een dag een badkamer kunt renoveren. De wandpanelen (240 x 120 x 1 cm) zijn namelijk uiterst eenvoudig profielloos  te monteren over de bestaande vlakke (tegel) ondergrond. De panelen sluiten naadloos op elkaar aan, waardoor er geen voegen zijn. Dat is niet alleen hygiënisch maar ook gemakkelijk in het onderhoud. Het 100% waterdichte materiaal is krasvast en uv-bestendig. Ideaal dus als wandbekleding achter de wastafel, in de douche of achter het toilet.

Met Mosa Murals heeft tegelspecialist Mosa een speeltuin van formaat gecreëerd. Subtiele kleurtonen, verrassende formaten en elegante glansgradaties wisselen elkaar af volgens jouw inspiratie. Ontdek de vele combinaties en laat je, door de nieuwe online tool Mosa Pattern Generator, gidsen naar een unieke keramische wand.

Mosa Murals is een vernieuwend concept voor keramische wanden. De collectie is opgebouwd uit drie series – Blend, Lines en Change – met elk een eigen karakter op basis van hetzelfde kleurenpalet. Zo creëer je een authentieke ‘mural’ die verdergaat dan tegels in een wand. De keramische wand heeft een individuele signatuur, gevormd door een afgewogen combinatie van formaten, kleuren, kleurtonen en oppervlakken in een gekozen of zelf ontworpen grid.

De combinatiemogelijkheden zijn eindeloos, maar de Mosa Pattern Generator helpt je handig op weg. Deze online designtool bevat een grote selectie grids en patronen ter inspiratie, ontworpen door het Mosa Design Team. De patronen zijn meteen toepasbaar of kan je als leidraad gebruiken voor een eigen ontwerp. Je kan gemakkelijk foto’s importeren in ontwerpprogramma’s of grids downloaden voor gebruik in 2D- of 3D-software. Tevreden met het resultaat? Print het uit voor je moodboard of maak een technische tekening voor de tegelzetter.

• Blend, harmonieus & levendig
Blend is ontworpen voor een harmonieuze mix van kleurtonen, formaten en glansgradaties. De tegels kan je onderling mengen tot een levendig vlak – ingetogen of net meer expressief. Het palet aan subtiele kleurtonen, formaten en glansgradaties is samengebracht in kleurfamilies die op elkaar zijn afgestemd. Voor oneindig veel designmogelijkheden en een individuele signatuur. • Lines, verdieping & verfijning
Lines gaat over de subtiele variatie van asymmetrische reliefs. De tegels verleiden door een spel van licht, schaduw en beweging. En intrigeren door strak hellende lijnen en bijzondere geometrische structuren. Voor liefhebbers van verdieping en verfijning.

• Change, mat & glans
Change staat voor keramische expressie in een pure vorm. Een dikke glazuurlaag benadrukt het keramisch karakter van de tegelwand en creëert een beklijvend beeld – met eenvoudige patronen in éeen formaat zelfs. Change in steenmat-glans maakt de wand sprekender, Change in steenmat-steenmat versterkt het kleureffect. Voor een dynamische wand die speelt met licht en beweging.

Vlakke ingebouwde douchevloeren zijn dé trend op badkamergebied. Villeroy & Boch biedt verschillende ultravlakke douchevloeren aan van drie verschillende materialen zoals acryl, keramiek of Quaryl® met elk hun unieke eigenschappen en prijsklassen. Begin de dag goed met deze mooie kwalitatieve doucheoplossingen.

Open inloopdouches zijn mateloos populair. Reden voor Geberit om nieuwe douchegoten te ontwikkelen, die zich door hun strakke design en eenvoudige reiniging onderscheiden en net zo eenvoudig te installeren zijn als een gewone vloerafvoer. De Geberit CleanLine douchegoot is in alle opzichten innovatief. De platte sifon heeft een hoge water afvoercapaciteit, is eenvoudig aan te passen aan de afmetingen van de douchevloer, is in een handomdraai schoon te maken en heeft een unieke afdekkingsfolie om het risico op lekkage tot een minimum te beperken – in ieder detail schuilt toonaangevende sanitairtechniek.

Hoeveel keukenvloeren werden al ontsierd door rondspattend vet of olie? Of dat mooie badkamerparket, onherroepelijk door vocht aangetast? Moduleo® laat zien dat het ook anders kan. Het modulaire vinyl is bestand tegen elk badkamer- en keukengeweld, terwijl je toch jarenlang die gewenste uitstraling behoudt: van warm traditioneel hout tot koele betonlook, en zowat alles daartussenin.

In de zogenoemde ‘vochtige ruimtes’ in huis is het vaak moeilijk vloeren kiezen. Je wil iets dat makkelijk te onderhouden is, maar daarom niet saai of onpersoonlijk. Het innovatieve luxevinyl Moduleo® vult die wens probleemloos in. Dankzij continu vernieuwende dessins en hoogtechnologische ontwikkeling heeft het Belgische Moduleo® komaf gemaakt met het oubollige imago van vinyl.

Laat maar vallen…
Knoeiende kinderen, kokkerellend keukengeweld? Moduleo® geeft er niet om. Door de unieke beschermingslaag ‘Protectonite’ zijn de planken en tegels waterafstotend, olie- en vetwerend, dus erg makkelijk schoon te maken met een natte doek. Dankzij de gepatenteerde structuur met dubbel glasvezelmembraan ben je trouwens gerust dat de vloer niet krimpt of uitzet.

Kies je stijl
Zoals gezegd, gebruiksvriendelijk betekent niet onpersoonlijk. Moduleo® ontwerpt de meest eigentijdse dessins in alle kleuren en structuren. Nieuwste van het nieuwste is de Impress® collectie, het houtdessin met de voelbare nerven en groeven, precies op de juiste plaats. Dit absoluut unieke procedé maakt Impress® bijna niet van echt hout te onderscheiden: ‘indrukwekkend’, inderdaad. Renovatie? Check! Grote of kleine ruimte, de Moduleo® tegels of planken zijn heel eenvoudig te plaatsen, ‘geklikt’ of verlijmd, ook op een bestaande vloer bij renovatie. Kies je voor vloerverwarming? Ook daarmee is Moduleo® perfect te combineren. En wie kleiner gaat wonen, kan het interieur ook optisch vergroten door de vloer door te trekken in alle leefruimtes, want Moduleo® past nu eenmaal overal. 

De badkamer is een plek waar je heerlijk tot rust komt. Je stapt onder een warme douche of zakt weg tussen behaaglijk schim in een lig- of zitbad. Een goede sfeer is hierbij heel bepalend. Want hoe meer de badkamer bij je past qua kleur en indeling, des te meer zal het een oase van rust zijn. Daarom kies je zorgvuldig je badmeubels uit, maar ook de accessoires en de badkamertegels. Je kunt namelijk heel goed variëren met badkamertegels en zo een eigen sfeer creëren in de badkamer.

Wit of kleur
Dat badkamertegels alleen maar wit mogen zijn, is al heel lang verleden tijd. Gelukkig maar, want een beetje kleur kan de badkamer een heel andere uitstraling geven. Dat wil overigens niet zeggen dat wit niet mag. Je kunt wit namelijk ook heel mooi combineren met een sierrandje in een vrolijke kleur. Of juist andersom: een gekleurde wand combineren met een randje wit.

Iedere stijl zijn eigen palet
Veel kleuren worden gecombineerd met de verschillende badkamerstijlen. Zo zijn natuurlijke tinten, zoals terracotta, beige, maïsgeel, oker en groen gekoppeld aan de landelijke stijl. Ook oudroze, gebroken wit en poederig blauw kunnen perfect samen gaan met deze stijl. Een basic badkamer wordt vaak met simpele tegels in basic kleuren (wit, zwart, grijs of lichtblauw) gecombineerd. Een moderne badkamer wordt vaak versierd met strakke, donkere kleuren, zoals zwart, antraciet en donkerblauw, gecombineerd met een felle kleur. Denk hierbij aan geel, oranje of rood. Dit laatste zie je vooral in de urban badkamerstijl naar voren komen.

Verschillende soorten tegels
Niet alleen qua kleuren kun je eindeloos combineren, je kunt ook variëren door middel van texturen. Hoewel je voor een moderne badkamer voor een gladde tegels gaat op de muur, is het aan te raden om een tegel met een antisliplaagje op de vloer te leggen. Bij een landelijke badkamer mogen de tegels wat robuuster en onafgewerkt lijken. Op de muur dan, voor de vloer kun je weer een heel andere textuur kiezen. Als de kleuren maar op elkaar zijn afgestemd.

Schaakbord of mozaïek
Verder kun je nog variatie vinden in de manier waarop je de badkamertegels gaat leggen of aan de muur bevestigt. Je kan tegels van verschillende groottes gebruiken (maar wel in exact dezelfde kleur en stijl), of twee kleuren afwisselend in rijen (zowel horizontaal als verticaal of als een diagonaal) aanbrengen. Een ding is heel belangrijk: hou het harmonieus. Want een druk patroon werkt eerder averechts dan sfeervol.

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor jouw badkamer? Kijk dan eens op de website van Kroon Vloeren in Steen, zij bieden je heel veel inspiratie om te variëren met Kroon badkamertegels.

Met de vinylvloeren van Moduleo is het mogelijk om een vloer met houtlook in de badkamer te plaatsen. Door de voelbare nerven en groeven zijn de dessins van Moduleo bijna niet van echt hout te onderscheiden. Deze luxe vinylvloeren met houtlook geven de badkamer extra cachet. Praktische voordelen
De vloer is waterbestendig en daardoor ideaal voor in de badkamer en keuken. Door de beschermingslaag is de vloer zeer onderhoudsvriendelijk, bestand tegen vlekken en makkelijk schoon te maken. De vloeren zijn bovendien hygiënisch, geluiddempend en makkelijk te leggen.

Er is ruime keuze uit verschillende kleuren en afwerkingen en zijn allen geschikt voor toepassing in badkamer en keuken.

Op het gebied van de installatietechniek verrast TECE opnieuw met een designproduct van glas, namelijk met een wandthermostaat speciaal voor de vloerverwarmingssystemen TECEfloor. Het opvallende en trendy ontwerp is gemaakt door het succesvolle bureau: NOA Intelligent Design te Aken. Dankzij de diameter van 105 mm zijn deze wandthermostaten een echt design element, dat esthetisch in elke ruimte kan worden ingepast. Daarbij is het glazen design prachtig afgestemd op andere producten van TECE. Zoals de bedieningsplaten TECEloop, de spoeltechniek TECElux en de douchegoten TECEdrainline, die zijn voorzien van glazen afdekroosters in het wit of zwart.

De nieuwe design thermostaat TECEfloor heeft een diameter van 105 mm en een diepte van 27 mm. Hij kan direct op een wand of op een inbouwdoos aangesloten worden. Talrijke doordachte functies zijn geintegreerd, zoals o.a. de change-over functie voor omschakeling tussen verwarmen en koelen. Het regelgedrag is zeer nauwkeurig (afwijking van slechts 0,3 Kelvin).

Het basislichaam van de thermostaat is leverbaar in 3 uitvoeringen. Voor 1 x 230 V verwarmen, voor 1 x 230 V verwarmen/koelen en draadloos voor verwarmen/koelen. Het afdekpaneel kan gekozen worden met oranje, wit of zwart glas.

Vloer en wandtegels De vloer is de basis van je interieur. Kies je voor een tegelvloer dan kies je voor een moderne functionele vloer met heel veel voordelen. Tegels kunnen in iedere woonruimte toegepast worden en zijn verkrijgbaar in diverse soorten en maten.

Keramische tegels.
Keramische tegels zijn sterk, hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken. Keramische tegels kunnen zowel op de vloer als op de wand toegepast worden. Geglazuurde keramische tegels zijn voorzien van een toplaag van gekleurd glazuur. Hierdoor is de tegel gehard en waterbestendig. Het glazuur maakt alle kleuren en dessins mogelijk. Een ongeglazuurde tegel heeft een natuurlijkere uitstraling maar is poreuzer en dus kwetsbaarder.

Natuursteen
Natuurstenen vloeren zijn in harde en zachte soorten verkrijgbaar. Onder de harde soorten kennen we graniet, gneis en kwartsiet. De zachtere soorten zijn kalksteen en marmer. Ook natuursteen vloeren zijn goed te onderhouden en een bijkomend voordeel is dat krassen, vlekken en kleine beschadigingen vaak goed te herstellen zijn.

Vloer en wandtegels – het verschil
Tussen vloer en wandtegels zit een groot verschil. Wandtegels zijn dunner en minder sterk dan vloertegels. Vloertegels worden veel meer belast en moeten daarom sterker zijn. Je kunt geen wandtegels op de vloer toepassen maar wel vloertegels op de wand. Wandtegels worden vaak toegepast in de badkamer, keuken en in het toilet.

Tegeltrends
Tegels lenen zich uitstekend voor een minimalistisch interieur. Denk maar eens aan de XXL tegels in zwart en grijstinten die tegenwoordig helemaal in zijn. Voor een klassiek of landelijk interieur kies je voor de warmere en zachte aardetinten. Tegenwoordig is het ook helemaal hip om de tegels in huis door te laten lopen op je terras. Hierdoor lijkt je woning groter en wordt de tuin bij de woonkamer betrokken.

Op Hornbach.nl vind je nog veel meer praktische informatie over vloer en wandtegels en van 4 tot en met 26 juli laat Hornbach live zien hoe het leggen van een tegelvloer werkt.

Voor een badkamervloer wordt al snel gedacht aan tegels, omdat dat materiaal niet werkt in vochtige ruimtes. Het nadeel van tegels echter zijn de voegen, die ondanks soppen en dweilen vuil zullen worden. Het gebruik van grote tegels beperkt het aantal voegen, maar tegelen zonder voegen is geen optie.

Alternatief voor tegels

Een goed alternatief is de badkamer te betegelen met vinyl tegels. Deze tegels beschikken over een gemakkelijk reinigbare en vochtwerende slijtlaag en zijn eenvoudig aan te brengen, eventueel over bestaand tegelwerk heen. Dankzij de warmte-isolerende eigenschappen van het materiaal voelt de vloer warm aan. Vinyl tegels kunnen ook perfect worden gecombineerd met vloerverwarming. Door de unieke printtechniek is het bijna onmogelijk om vinyl tegels van echte stenen tegels te onderscheiden.

Alternatief voor hout

Hout op de badkamervloer is geen aanrader. Onder invloed van vocht en warmte zal het hout uitzetten en krimpen. Ondanks het verlijmen van de vloer kan er toch vocht tussen de vloerdelen lopen, wat het hout uiteraard niet ten goede komt. Maar gelukkig zijn er vinyl vloeren met houtprint, niet van echt te onderscheiden en toch bestand tegen vocht en warmte. Zo heeft u de prachtige warme uitstraling van hout in uw badkamer, met de voordelen van een vinyl vloer.

Tijdloos en chic, de sfeer van vroeger maar dan wel met het gemak nu. Klassiek meets design in de Nebula collectie van Silestone. De Nebula collectie bestaat uit de zes kleuren Merope, Lyra, Lagoon, Doradus, Cygnus en Altair. Dit zijn wit, grijs en bruintinten met unieke patronen waarin iedere ader anders is. Juist dit is het bijzondere aspect van deze kleuren en maakt ze uniek in de markt. De kleuren matchen perfect met zowel klassieke elementen als moderne materialen waardoor een spannende, eigentijdse look verkregen wordt die de tand des tijds doorstaat.

Met de introductie van de aantrekkelijk ARTWALL wandpanelen heeft Artweger de (gedeeltelijke) badkamerrenovatie duidelijk vereenvoudigd. Steeds vaker wordt dit practische systeem ook bij andere sanitaire voorzieningen gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat eigenaren van huizen en appartementen bang zijn om hun badkamer op te knappen, omdat dat veel tijd in beslag neemt en er veel vuil en stof vrijkomt. Met TWINLINE 2 heeft Artweger al bewezen dat het ook makkelijker kan: het oude bad eruit, een nieuw douchebad erin. Dubbel comfort op dezelfde oppervlakte.

In de badkamer wil iedereen het tijdens de kille herfst- en winterdagen behaaglijk warm hebben. Zolang onder de warme douche wordt gestaan of in het warme bad wordt gelegen, is er geen probleem. Het onaangename rillen van de kou komt pas daarna. De reden hiervoor: het ontbreekt aan aangename stralingswarmte die we bijvoorbeeld ook voor de open haard ervaren. Viega Nederland komt voor de badkamer met een oplossing: wandverwarming. Deze heeft een voelbare behaaglijkheid en verdeelt de warmte gelijkmatig over de ruimte.

De wandverwarming functioneert als een straalkachel. Dit stralingsprincipe werd al omarmd door de oude Romeinen, die warme lucht door holle wanden voerden en zo een ruimte verwarmden. Tegenwoordig heeft de warme lucht plaats gemaakt voor watervoerende systemen die flexibel en vooral snel en netjes te monteren zijn.

Bijkomend voordeel: schimmelvrije badkamer

De stralingswarmte heeft daarbij een belangrijk bijkomend voordeel: droge, warme wanden blijven schimmelvrij. Wandverwarming helpt zo mee om schimmelvorming in koude hoeken of vochtige plekken in de badkamer te voorkomen.

Altijd een passend systeem
Wandverwarmingen zijn er in een groot aantal varianten. Het Fonterra Side systeem van Viega bijvoorbeeld, is leverbaar in verschillende uitvoeringen voor renovatie en nieuwbouw. Beide uitvoeringen zijn snel te verwerken en kunnen direct worden gebruikt, respectievelijk worden afgewerkt met een stuclaag.