1780
Badkamertrends
Gepubliceerd: 12-05-2012 Laatste update: 05-05-2017

De minimalistische badkamerstijl was verreweg favoriet in . Een inrichting die edele soberheid uitstraalt. Overbodige details blijven achterwege. Bewegingsruimte staat centraal. Enkele mooie stukken trekken de aandacht. Strakke, veelal rechthoekige wastafels, transparante douchewanden, grote tegels met een natuurlijke uitstraling, natuursteen, hout... Alles ademt een sfeer van natuurlijke rust. De minimalistische badkamer mag dan sober ogen qua inrichting, het genieten staat centraal. Hoogwaardige details, wellnessdouches en ?baden en oogstrelend design maken de minimalistische stijl tot een blijver die niet onderhevig is aan kortstondige trends.

Vernieuwend materiaalgebruik
Opvallend is de het vernieuwende materiaalgebruik. Het lijkt erop dat het traditionele keramiek geduchte concurrentie krijgt. Beton, hout, kurk, glas, plastic, maar ook natuursteen, terazzo en rvs zijn de materialen die steeds meer terrein winnen in de badkamer. Strak betonnen wastafels en zelfs douchebakken, een bad van kurk, waskommen van glas of natuursteen, rvs baden? De trend is gezet: andere materiaal mag in de badkamer!

Designkranen
Was de kraan vroeger gewoon een gegeven in de badkamer, tegenwoordig is het een designitem. De meest oogstrelende kranen zien het levenslicht, ware kunstwerkjes van techniek in een haute couture jasje.

Kranen zijn watervallen, waterkruiken, minimalistisch platte hoogstandjes. De creativiteit in kranenland is volledig los. En daarmee is de kraan niet langer het sluitstuk bij de aanschaf van de badkamer, maar een eyecatcher waarmee terdege rekening gehouden wordt.

Nederlands Design
De badkamer was jarenlang vooral het terrein van Duitse en Italiaanse aanbieders. Maar inmiddels kent Nederland ook een aantal badkamermerken van eigen bodem. Merken als Marike® en B-Dutch timmeren aan de weg en presenteren bijzondere collecties die goed in de smaak vallen, niet in alleen in Nederland maar ook daarbuiten.

Creatieve tegels
De keuze in tegels is overweldigend groot. De meest creatieve collecties zagen het levenslicht. Opvallend is de enorme opmars van mozaïek, niet alleen in de mediterrane of nostalgische badkamer, maar ook in de jonge designbadkamer. Daar tegenover staat de trend van de groot formaat tegels. Extra grote tegels geven een rustig beeld (omdat er minder voegwerk te zien is), wat vooral in de minimalistische stijl perfect past. Afgezien van formaten, zien we enorme opmars van bijzondere designs en afwerkingen. Metallook tegels met glamourachtige glans, popartdesigns, strepen, bollen, designertegels... voor elke smaak is er volop keuze uit prachtige vloer- en wandbekleding. Is de standaard witte badkamer daarmee passé? Niet helemaal! Wit blijft een belangrijke kleur in de badkamer, maar het wit wordt wel gecombineerd met kleurrijke accenten, borders en zelfs decoratieve tegelpanelen. Standaard wit, zonder persoonlijke accenten... dat kan eigenlijk niet meer

Groot, groter, grootst
Als het om douchen gaat, dan willen we groot, groter, grootst. Schotelgrote regendouches, die als een soort UFO boven het hoofd hangen, zijn hot. Wellicht is deze ontwikkeling zelfs de meest opvallende trend . Diverse fabrikanten introduceerden een XL hoofddouche, gevolgd door de XXL douche. Afgezien van de douchesensatie die zon grote hoofddouche geeft, is de regendouche ook een echt designitem. Een gewone douchecabine krijgt een complete facelift met zon opvallende kanjer aan het'plafond of aan de muur.

Royale inloopdouches
De voorliefde voor groot zien we ook terug in de douchewanden. We willen royaal douchen. Bekrompen, kleine douhewanden verliezen terrein. De royale transparante douchewanden zijn in opmars. Profielen zijn bij voorkeur helemaal afwezig, om in ieder geval hyperslank. Het glas van de douchewand is helder. Structuren of decors in het glas van de douchewand zijn uit. Opvallend is ook de trend van de inloopdouche. De douchebak werd in de afgelopen jaren steeds platter. Nu zien we steeds vaker dat er gekozen wordt voor een douche zonder douchebak. De wand wordt rechtstreeks op (tegel)vloer geplaatst. Met de komst van fraaie douchegoten is het afvoeren van douchewater evenmin een probleem. Kortom, douchen wordt in alle opzichten royaler.

Romantiek
Ondanks de populariteit van de minimalistische badkamerstijl, blijft ook romantiek onverminderd populair. De nostalgische stijl of moderne landhuisstijl biedt ruimte aan decoratieve details en weelderige overdaad. De verwachting is dat de landhuisstijl in 2005 weer terrein gaat winnen als tegenhanger op het strakke minimalisme.

In deze trend past ook de comeback van het douchegordijn. Het douchegordijn wordt niet langer gezien als een wat duf, goedkoop alternatief op de douchewand. Het gordijn is een creatieve sfeermaker, die wacht schwung brengt in de badkamer. Bekende badkamerdesigners kiezen steeds vaker voor het douchegordijn, in plaats van de douchewand. Bijzondere haken en ophangrails maken het plaatje compleet.

Lichteffecten
Opvallend veel aandacht was er voor licht. In de loop zagen veel verlichtende producten het levenslicht. Wastafels en baden met ingebouwde verlichting, douchewanden met lichtjes in de profielen, wand- en vloertegels met kleine lichtpuntjes, kranen die niet alleen water maar ook licht laten stromen... Ook in spiegelkasten zagen we vernieuwende concepten. De spiegelkast geeft sfeerlicht wanneer het mag en functioneel licht wanneer het moet. Licht is ontdekt als creatieve sfeermaker. Niet alleen in de wandlampen en spots, maar in elk badkamerproduct!

Toilet Plus!
Toiletten worden steeds vaker uitgevoerd met een bidetfunctie. Nederland ontdekt de hygiënische voordelen van het bidet! Omdat de gemiddelde Nederlandse badkamer veelal niet voldoende ruimte biedt voor een toilet en een bidet, wordt de bidetfunctie geïntegreerd in het toilet. Met sproei- en fohnfuncties wordt de toiletgang een ware belevenis van hygiëne en comfort.

Wellness
Onverminderd zet de wellnesstrend zich door in de badkamer. We willen genieten in de badkamer! Douchepanelen, ingebouwde jets, luxe whirlpools, stoomcabines, infraroodsaunas, chromotherapie, geluidstherapie... de mogelijkheden voor het inrichtingen van een echte wellnessbadkamer zijn legio. De wellnesstrend zet zich voort met de komst van technologie in de badkamer. TV in de badkamer, de telefoon in de douchecabine, internet via de badkamerspiegel? het lijkt nog toekomstmuziek, maar de trend is gezet.

Badkamer als woonruimte
Voorzichtig zien we de trend ontstaan van het integreren van slaap- en badkamer. En dat betekent dat de badkamer een echte woonsfeer krijgt. Badkamermeubelen zien eruit als meubelen voor de woonkamer, wastafels lijken op decoratieve kommen of op super platte wasstenen. Wonen en baden lopen naadloos in elkaar over. Daardoor komt er ook meer ruimte voor creatieve indelingen en vernieuwend materiaalgebruik.

Er was veel te genieten. Natuurlijk is het zo dat de trends in badkamers niet elk jaar rigoureus wisselen, zoals in de mode-industrie. De ingezette trends zullen verder uitgebouwd worden. Maar ongetwijfeld zal de sanitairindustrie u en ons ook verassen met nieuw, innovatief design en nieuwe dimensies toevoegen aan de ruimte die steeds belangrijk wordt in het leven. De badkamer; de ruimte om te genieten, te ontspannen en te ontstressen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide