2967
Badkamertrends 2013 - 2014
Gepubliceerd: 06-09-2013 Laatste update: 16-05-2017

Wat is er nieuw op badkamergebied? Geïntegreerde technologie lijkt het sleutelwoord. We lezen het nieuws in de spiegel en bedienen de thuisspa of kraan met een app. Een analoge handeling was nog nooit zo digitaal! Ook lijkt er een spel gaande tussen zichtbaar en onzichtbaar en ingebouwd of juist in het oog springend. Door onderdelen te customizen in persoonlijk gekozen kleuren, zorg je ervoor dat alles in de badkamer precies naar jouw smaak is. De badkamer anno 2013 is een prikkeling voor de zintuigen!

ZIEN

Badkamertrends 2013 - 2014

De b in touch-app van Burgbad verzamelt info als weer, verkeer en nieuws en streamt deze naar de badkamerspiegel.

Opgemaakt en up-to-date
Scheren of opmaken terwijl je het laatste nieuws leest, het verkeer en weer checkt of je mail en agenda doorneemt. Toekomstmuziek? Zeker niet! Wanneer je een blik werpt in de spiegel die op de ‘b in touch’ app van Burgbad is aangesloten, begin je goed geïnformeerd aan de dag. De iOS app (voor iPad2/3/4 en iPhone 4S en 5) wordt naar een LCD-flatscreen gestreamd die naadloos in de spiegel is verwerkt. Ook informatie over lichaamsgewicht, bloeddruk en BMI is oproepbaar, net als andere apps en programma’s zoals video’s, foto’s, muziek en spelletjes. Vanuit het bad een slideshow van vakantiefoto’s bekijken? Het kan allemaal. De app is verkrijgbaar via iTunes en maakt gebruik van netwerkprotocol Airplay waar een Apple TV Box voor nodig is.

Badkamertrends 2013 - 2014

Het LED-licht in de spiegels van Emco is traploos dimbaar met een touch sensor.

Alles geïntegreerd: LED-licht
LED-licht wordt in de spiegel geïntegreerd en wel rondom, zodat er geen schaduw in het gezicht valt. Geïnspireerd op de ouderwetse kapspiegel met peertjes eromheen, dus. Gloednieuw zijn de STORJORM van IKEA; een rond en rechthoekig exemplaar van Hewi en een heel assortiment aan LED-spiegels van Emco. Laatstgenoemde voegde zelfs een touch sensor toe waarmee het licht traploos dimbaar is. Ook Keramag voegde de LED-spiegel toe aan het assortiment. Voor de fan van uitgesproken badkamerdesign zijn er ook wasbakken met ingebouwd LED-licht (Antonio Lupi, WET) en een douchekop uitgerust met LEDs (Antonio Lupi). Het kan niet gek genoeg. Bij de douchekop komt zelfs geen elektriciteit kijken: daar zorgt de waterstroom voor energie!

Badkamertrends 2013 - 2014

Systeem Sesamo van Antonio Lupi

Onzichtbaar design
In een minimalistische badkamer worden dingen door goed design juist onzichtbaar. Antonio Lupi laat met de lijn Sesamo alles wat de aandacht afleidt in de muur verdwijnen. Met een ‘Sesam, open u!’ verschijnen er wc-borstels en -rolhouders, handdoekhaakjes en tandenborstelhouders uit de muur om daarna weer te verdwijnen.

Badkamertrends 2013 - 2014

De Modul-lijn van Systempool kan ingebouwd of op een metalen of chromen onderstel geplaatst worden.

Ombouw of on show!
De badkuip en wastafel zijn twee hoofdrolspelers in de badkamer. Met zachte vloeiende vormen verdwijnen ze bijna in de ombouw óf ze staan juist vrij in de ruimte als echte blikvangers. Soms op een zwartmetalen of chromen onderstel. Open of dicht? Ook de kraan is vrijstaand en komt uit de vloer naast de badkuip of wasbak.

Badkamertrends 2013 - 2014

De afvoer van de Kaldewei Xetis douchebak verdwijnt in de muur. In de zwarte uitvoering is de douche onzichtbaar!

De douchebak onttrekt zich ondertussen steeds meer aan het oog: inloopdouches zijn gelijkvloers met zo min mogelijk voegen voor meer hygiëne, terwijl de afvoer zo goed als onzichtbaar voorin (Kaldewei Xetis) of aan de zijkant (BetteFloor Side) wordt geplaatst. Zie ook: Duravit DuraPlan voor vlak en veilig douchen en Keramag Opale 2 die naast een douchezone ook een droge zone voor het afdrogen heeft.

HOREN

Badkamertrends 2013 - 2014

Docking station voor de iPod Touch in de Grohe F-digital Deluxe thuisspa.

De iPod als schakelaar
Licht, geluid en stoom zijn de drie elementen die een positief effect hebben op ons fysieke, emotionele en spirituele welzijn en de hoofdrol spelen in de thuisspa van Grohe. Daarin is ook een essentiële rol weggelegd voor de iPod Touch. Voor het F-digital Deluxe concept werd een app ontwikkeld die de iPod tot afstandsbediening maakt. Je gebruikt ‘m om de LEDs aan en uit te draaien en de kleur en intensiteit van het licht aan te passen aan je stemming. Ook de afspeellijst en het volume van de luidsprekers regel je via de iPod evenals de stoommodules, die de spieren ontspannen en de huid reinigen. Met een speciaal ontworpen docking station verdwijnt het apparaat als een lichtschakelaar in de muur. Grohe viel in de prijzen met dit digitaal douchen-concept en nam een 2013 Red Dot Design Award en een iF 2013 Product Design Award in ontvangst.

RUIKEN

Badkamertrends 2013 - 2014

Dornbracht Sensory SkyDe Sensory Sky douche-ervaring van Dornbracht wordt bediend met Smart Tools.

Douchen onder de blote hemel
Dat de thuisspa nóg uitgebreider kan, bewijst Dornbracht met de toevoeging van geur. Voor de Sensory Sky douche ontwikkelde het parfums gemaakt van etherische oliën, aroma’s en balsems gebaseerd op het weer en de natuur. Geïnspireerd op een nevelig bos, warme zomerregen of een regenboog lijkt het alsof je een douche onder de blote hemel neemt. De geuren zijn samen met licht en waterstroom gecomponeerd tot drie ‘choreografieën’. Deze complexe technologie gaat schuil in een minimalistisch ontworpen regenpaneel dat over aparte douchevelden voor hoofd- en lichaam, een regengordijn en een nevelsproeier beschikt.

VOELEN

Badkamertrends 2013 - 2014

De puck van Grohe

Van mengkranen naar touch pad
Klassieke kranen met hendels of draaiknoppen lijken uit de badkamer te verdwijnen, want het regelen van de waterstroom kan veel slimmer. Zoals met de vrij te plaatsen – want op batterijen werkende – puck van Grohe waarmee temperatuur en waterstroom via drie knoppen en een draaischijf geregeld en opgeslagen worden. Dornbracht komt dit najaar met het digitale besturingssysteem Smart Tools voor de badkamer en keuken: touchpads waarvoor het zelf de hardware en software ontwikkelt.

Badkamertrends 2013 - 2014

Geberit Sigma 80

Handsfree doorspoelen
Wat een touchpad lijkt, werkt juist niet wanneer je ‘m aanraakt: de Geberit Sigma 80 is een zwarte glazen plaat die boven de toiletpot hangt. Wanneer hij beweging detecteert schiet hij aan en laat een lichtpatroon zien. Door met je hand voor het lichtpatroon te bewegen, spoelt de wc door. Hij werd beloond met een iF 2012 Product Design Award.

Badkamertrends 2013 - 2014

Artweger Twinline 2 Artweger Twinline 2

Alles geïntegreerd: 2-in-1
2-in-1 is een bekende kreet op de shampoofles maar wordt ook in het ontwerp van de badkamer toegepast. Zo is er ‘de douche om in te baden’ zoals de Bette Twist II en de Artweger Twinline 2. In de badkuip is een douchewand verwerkt die opent als deur, zodat kleinbehuisden die een bad en douche willen, niet meer over een hoge badrand hoeven te stappen. Nog zo’n 2-in-1 uitvinding is de Hansgrohe Shower Tablet Select 300: een mengkraan die in een planchet versmelt en ruimte biedt voor douchebenodigdheden.

Badkamertrends 2013 - 2014

Met Personal Needs Individual Spaces speelt Dornbracht in op persoonlijke wensen.

De kraan die op alle wenken bedient
Niets is zo persoonlijk als onze badkamerrituelen. Waarom conformeren we onze handelingen dan aan een ruimte? Dornbracht geeft gebruikers meer invloed door ze zelf te laten bepalen op welke plek welke kraan moet komen. You’re in control! Dornbracht noemt dat ‘Personal Needs Individual Spaces’ en bedacht gespecialiseerde uitlaatpunten voor de zones ‘Cleansing’, ‘Showering’, ‘Bathing’ en ‘Foot Bathing’ die precies afgestemd zijn op de actie. Zo maakt de draaibare uitloop op de wastafel het comfortabel om de mond te spoelen, de handdouche maakt het haren wassen eenvoudiger en de uittrekbare uitloop maakt een arm- of gezichtsbad extra comfortabel. De unit Foot Bath maakt de wasbak geschikt voor een snel voetenbad. Alle kranen worden digitaal bediend met Smart Tools, waarmee temperatuur en waterhoeveelheid met één handeling kunnen worden ingesteld en opgeslagen.

PROEVEN

Badkamertrends 2013 - 2014

Met verschillende ‘apps’ is wasbak Joyce van Villeroy & Boch telkens aan te passen.

Kleur bekennen
Sfeer proeven doe je tegenwoordig ook in de badkamer, die je aan al je wensen kunt aanpassen. Ook op kleinschaliger niveau, zo bewijst Villeroy & Boch met de lijn Joyce, die er bovendien rekening mee houdt dat die wensen nog wel eens veranderen. Met gekleurde, porseleinen accessoires als opbergschalen, zeepbakjes en een vaas – die de misleidende naam ‘apps’ kregen – pas je het oppervlak van de wasbak telkens weer aan. Alle accessoires zijn voorzien van een zachte magnetische onderkant waarmee ze veilig aan de wasbak te bevestigen zijn zonder de keramiek te krassen.

Badkamertrends 2013 - 2014

De Bourroulec broers ontwierpen de elementen waarmee je naar hartenlust je eigen wasbak ontwerpt.

Ook Hansgrohe komt met een wasbak die naar eigen inzicht is in te delen en schakelde de bekende ontwerpbroers Bourroulec in om deze vorm te geven. De Axor Bourroulec-collectie ‘Feel Free to Compose’ bestaat uit designelementen die als accessoire, wastafelelement of opbouw voor de mengkraan dienen.

Badkamertrends 2013 - 2014

De Bette Bicolour-collectie biedt naast klassieke tinten ook opties voor de onverschrokken huiseigenaar.

Wie durft pakt het grootser aan en besteld zijn sanitair in een felle of klassieke kleur. Dat kan bij Systempool en met de Bicolour-collectie van Bette. Een veiliger begin maak je met een gekleurde Colour Blend toiletzitting waarvoor Pressalit één van de hotste designduo’s van het moment inhuurde. Scholten & Baijings bedachten een subtiel stippelpatroon waarmee je op simpele wijze wat kleur in de badkamer brengt.

Hoe je de sfeer van het huis en het interieur door laat lopen in de badkamer, lees je volgende week in een tweede badkamerspecial.

Bron: Perscentrum Wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide