1852
Badkamertrends
Gepubliceerd: 05-09-2012 Laatste update: 13-08-2021

De stijl van de badkamer gaat veranderen. Strakke vormen maken langzaam plaats voor een meer elegant, vloeiend design. Rechte lijnen buigen om in golvende contouren. De badkamer als wellnessruimte krijgt een zachtaardige, poëtische sfeer. Mét oog voor ergonomie.

Meer emotie. Meer zinnelijkheid. De mannelijke, kubistische vormtaal van de afgelopen jaren tendeert naar een meer plastische, vrouwelijke stijl. Door sommigen al feminien minimalisme gedoopt. Een sensitieve sfeer met zachte welvingen en rondere contouren. Baden kragen uit, wastafels worden meer ovaal, bergmeubelen krijgen afgeronde hoeken, kranen gaan swingen. Zonder overigens té extreem te worden. Badkamers moeten immers een lange levensduur hebben, ook visueel. Waar het nu om gaat is net dat beetje levendigheid en elegantie.

De badkamer van ontwerpster Patricia Urquiola voor Axor is poëtisch en vrouwelijk. Zachte rondingen en vloeiende overgangen lopen als een rode draad door het ontwerp

lookbook2025.png

Het is de opmaat naar subtiele luxe die zich letterlijk weerspiegelt in de materialen. Smetteloze hoogglans lak, (spiegel)glas, aluminium en rijke houtsoorten - eiken, ebben, wengé - zijn favoriet. De kleuren blijven rustgevend. Puristisch wit voor sanitair en meubelen staat absoluut op één. Afgewisseld met bescheiden accentjes in zwart, bordeaux of nachtblauw. Sfeerverlichting is onmisbaar: ingebouwd in tegels, achter make-up spiegels of als LED-kleurenorgel in meubels of baden. En, nieuw bij de accessoires: de theelichthouder, voor dat extra vleugje romantiek.

WELLNESS CONCEPT

Comfort en ontspanning zijn de trefwoorden voor de hedendaagse badkamer. Het aanbod steekt in op een wellness beleving - fysiek ontspannen met warmte en water. Regendouches, duo whirlpools, stoom- en/of saunacabines moeten dat welverdiende rustmoment brengen. Het liefst in één doorlopende relaxruimte, gecombineerd met slaap- en/of kleedkamer. Ook het spelen met schuif- en kastwanden is een geliefd thema in de interieurarchitectuur.

Inipi is de eerste sauna van Duravit, vernoemd naar de zweethut van de Lakota-Indianen. De afstandsbediening is verwerkt in een steen.

De badkamer is op dit moment misschien wel het meest prestigieuze ontwerpobject. Alle designers van naam hebben zich, in navolging van Philippe Starck, al eens over de natte cel gebogen. Urban design van Antonio Citterio, een tijdloos ontwerp van Jasper Morrison of zon poëtische badkamer van Patricia Urquiola? Geen probleem. Ook de lifestyle (fashion)merken laten van zich horen. Zo heeft Esprit recent haar eerste Home Bath Concept uitgebracht. Al dergelijke totaalconcepten - keramisch sanitair, kastmodules, douches, kranen, accessoires en verlichting - zijn vaak een coproductie van verschillende fabrikanten.

MODULAIRE COMPONENTEN

Brochures munten uit in het tonen van balzalen van badkamers. Gelukkig bestaan badkamerprogrammas uit een scala aan modulaire (maat)componenten zodat er voor elke ruimte, hoe beperkt ook, een passend ontwerp gemaakt kan worden. Of het nu gaat om een familiebadkamer, een gastenverblijf of een compact toilet. Kern is meestal de wastafelconsole. Daaromheen worden dan bergunits gerangschikt in de vorm van kolomkasten of verrijdbare containers.

Baden en slapen lopen steeds meer in elkaar over. Het uitgekiende Concept RC 40 van Burgbad biedt een breed scala aan inrichtingselementen voor badkamers, slaap- en kleedkamers: sanitair, diverse (spiegel)kasten, schuif- en vouwwanden.

Een vrij nieuw element is de halfhoge functiewand die gebruikt wordt als ruimtescheider. Ideaal in situaties waarin slaap- en badkamer geïntegreerd kunnen worden. Wastafels aan de badkamerkant; verlichte bergvakken voor boeken of tv aan de slaapkamerkant. Dergelijke kastblokken worden vaak kant-en-klaar geleverd, dus inclusief leidingen en bekabeling. Ook voor baden, douchecabines en zelfs saunas zien we een tendens naar schakelbare modules. Een voorbeeld zijn de podia waarin het leidingwerk al is voorbereid. Daarmee is het mogelijk een bad als een L-vormig object de ruimte in te laten steken, zonder al te kostbaar hak- en breekwerk.

WASTAFELS EN KRANEN

In de meeste badkamerconcepten vormt de wastafel het uitgangspunt. Het idee van de opzetkom blijft actueel. Nieuw zijn de meer platte vangschalen en de hoge waston op een lage console (45 cm) die tevens als zitbank dient. Vaak is er keuze uit een hele familie aan waskommen, werkbladen en vrijhangende ladeblokken die à la carte gecombineerd kunnen worden. Bij de meer strakke ontwerpen worden wasbak en opbergelementen gerangschikt tot grafische, vaak asymmetrische composities. Ook de muur speelt mee in het neerzetten van de wastafel als eyecatcher. De nieuwste trend is een omkadering van ruwe breuksteen - puur natuur met een knipoog naar de sixties.

Met Supernova brengt Dornbracht een uitgesproken sculpturale kranenserie. Facetten schitteren als een kristal.

Bij de kranen draait alles om de symboliek van de natuurlijke waterloop. Dat kunnen strakke modellen zijn met een cascade (waterval) uitloop. Maar ook het kraanhuis zelf gaat mee in het nieuwe soft-edge design. Naast deze organische belijningen spotten we tevens geometrische ontwerpen op basis van facetten - kristalachtige sculpturen die prachtig reflecteren in chroom en zachte goudtinten. Hoogglans krijgt overigens wel concurrentie van de nieuwe parelwitte kraanarmaturen, waaronder materiaalmixen met Corian.

BADEN EN DOUCHES

Wie voldoende ruimte heeft, zal het bad centraal stellen. Baden worden royaler van snit, dieper en groeien uit tot family-size bubbelbaden. Heel fraai te verwerken in brede omrandingen met bergvakken of verzonken in een podium. Voor het ultieme loungegevoel natuurlijk voorzien van een waterdicht tv-scherm, MP3 speler en koelboxje. Voor wat betreft de vrijstaande baden gaan werkelijk alle remmen los. Baden in eivormen, bladgoudoptiek of gefacetteerd en bezet met Swarovski kristallen, je kunt het zo gek niet bedenken.

Het programma PuraVida van Duravit maakt de switch naar een meer luchtige, softe stijl. De elementen lijken te zweven.

Douches blijven sober en transparant dankzij profielloze (vleugel)deuren. (Duo) inloopdouches hebben vaak een mooi doorlopende tegelvloer. Een praktische nieuwkomer zijn de iets uitgeholde, antispat douchebakken die gelijk vallen met de vloer. Maar waterbeleving blijft voorop staan. Douchehemels en cascadewatervallen geven het gevoel onder een tropische regenbui te staan. Uiteraard voorzien van een batterij aan zijdouches voor gerichte massages. Nog een stapje verder gaan de stoomcabines met licht- en aromatherapie en de infrarood zonnedouches. Saunas kennen voorgeprogrammeerde belevingscenarios met op elkaar afgestemde temperatuur, luchtvochtigheid, muziek en LED-kleurverlichting.

TECHNIEK EN ERGONOMIE

Esthetiek is één, gebruiksgemak twee. Waterbesparing staat hoog op de agenda. Een voorbeeld is het waterbesparende bad met zacht hellende binnenkant en smaller wordend voeteneinde. Zon slimme vorm vergt minder waterverbruik, maar levert toch voldoende comfort op. En dan de hamvraag: wordt het een douche, bad of allebei? Een alternatief zijn de ruimtebesparende combimodellen. Soms voorzien van een instapdeurtje; wel zo veilig voor kinderen en senioren.

Ergonomisch en esthetisch: badkamerprogramma Lifetime van Villeroy&Boch. Speciaal ontwikkeld voor minder mobielen.

Qua vormgeving wordt steeds meer rekening gehouden met minder mobielen, ook in de designprogrammas. Denk aan verrijdbare trolleys en geïntegreerde, ergonomische grijpranden en -beugels. Wie minder sterk in de handen is, zal ook blij zijn met de voortschrijdende digitalisering. Naast de sensorkraan doen tiptoets LED-paneeltjes hun intrede als vervanger van kraangrepen; met als extra pluspunt persoonlijke instellingen voor de watertemperatuur.

En dan: toilethygiëne. Een apart closet en bidet is een wens van velen, maar qua ruimte vaak niet haalbaar. Goed nieuws, er komen steeds meer closetblokken met waterreiniging. Al dan niet gecombineerd met een drogende föhn. Ook dat is handig voor senioren. Maar niet alleen voor hen, want driekwart van de ondervraagde consumenten leek dit een prima idee. Een frisse start voor een verfrissende badkamer.

Bron: Perscentrum Wonen


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide