1693
Keuco Elegance
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 05-05-2017

Design in de badkamer krijgt steeds meer aandacht. En dat is ook niet gek als je bedenkt dat iedere dag er begint en iedere dag er wordt afgesloten. Logisch dus, dat steeds meer mensen van deze ruimte een rustige, sfeervolle ruimte willen maken. Helemaal nu de techniek in de badkamer steeds meer oprukt. Een douche met een muziekinstallatie, of een bad met een lichttherapieprogramma is al niets nieuws meer. Als tegenhanger van deze moderniteiten willen we blijkbaar graag een authentieke rustgevende sfeer creeeren.

In deze jachtige tijd waarin techniek een grote rol speelt, lijken designers juist terug te grijpen naar oude culturen. De invloeden uit het verre oosten - bijvoorbeeld het Japanse minimalisme - is al langer in zwang in de badkamer. Deze trend kenmerkt zich door diepgekleurde leisteentegels, zwart hout en een minimum aan stilistische accessoires. Maar nu lijkt daar ook een Afrikaanse en Mediterraanse trend bij te komen. Dat zie je terug in de houten badkamermeubelen, maar ook in kleurgebruik en het gebruik van tegels. En natuurlijk komt die sfeer ook terug in de accessoires die in tegenstelling tot de Japanse trend hier wel zichtbaar aanwezig zijn. En tot slot nog een oude cultuur die terug komt in de moderne badkamer. En wel onze eigen! Een trend is het nog niet te noemen, maar wel gesignaleerd: Oudhollandse invloeden in de badkamer. Delftsblauwe tegels rondom het badkamermeubel, bijvoorbeeld.

Moderne materialen
Natuurlijk gaan we niet echt terug in de tijd. Oude ideeën worden geïntegreerd in een nieuw concept. Oftewel: oude en nieuwe elementen worden omgesmolten tot een nieuwe sfeer. Datzelfde geldt voor het gebruik van materialen. Houten badkamermeubels zijn erg in opkomst zijn. Hout wordt tegenwoordig zo goed geïmpregneerd en waterafstotend gemaakt dat het geschikt is voor een vochtige ruimte. En hout laat zich nu eenmaal erg goed combineren met moderne designmaterialen als glas, rvs en aluminium. Wat je veel ziet zijn houten badkamermeubelen met subtiele roestvrijstalen handgrepen die de lijnen van de meubelen volgen. En houten meubelen in combinatie met wit kramieken wastafels. De schoonheid zit m in het contrast. Ook veel gezien: de gekleurde, hoogglansgelakte kast. Kasten in zwart, wit of rood zijn steeds vaker te zien in de showrooms. Maar je ziet ook meer exotische kleuren als indigo, saffraan of lime. Ook hier duikt back to the roots Hollands blauw weer op. Gekleurd kunststof wordt net als hout gecombineerd met keramiek en roestvrij staal.

Blikvanger
Wastafels zijn toonaangevend in de badkamer geworden. De moderne wastafel is gedurfd en heeft een uitgesproken vormgeving. U kunt kiezen voor ronde, ovale of juist voor rechthoekige of vierkanten wastafels. Helemaal gewaagd is een combinatie van deze vormen. Bijvoorbeeld een rechthoekige wastafel met naar binnen krullende hoeken. En de wastafels zijn lang niet allemaal van keramiek of andere traditionele materialen. Ook roestvrij staal, natuursteen, aluminium en kunststof doen hun intrede in de moderne badkamer. Ook helemaal van deze tijd is de platte wastafel. De functie van de wastafel is in de loop der jaren erg veranderd. Een grote wasbeurt bij de wastafel is er eigenlijk niet meer bij. Vandaar dat vormgevers de wastafels steeds platter maken. Zij passen immers de vorm aan de functionaliteit aan. Hier geldt: hoe platter, hoe hipper. Supertrendy is de wastafel die eigenlijk niet meer is dan een plateau, waarbij het water op ingenieuze wijze wegloopt.

Nooit meer beslagen spiegels
Het is een van die ergernissen in de badkamer: na het gebruik van bad en douche beslaat de spiegel bij de wastafel. Dat is erg onhandig als u na het douchen meteen uw haar of make-up wilt doen. Gelukkig is er nu een oplossing voor dit probleem: spiegels met verwarming die voorkomen dat de spiegel beslaat. Een even zo eenvoudige als effectieve oplossing! Spiegels vormen overigens een belangrijk element in de badkamer. Door de reflecterende eigenschappen kunnen spiegels uw badkamer groter doen lijken. Maar spiegels zijn ook belangrijke sfeerbepalers. Met de keuze van een spiegel geeft u uw badkamer karakter. Of u nu kiest voor een klassiek, oosters of mediterraans exemplaar, met de juiste spiegel creëert u in één klap de juiste sfeer. Welke spiegel u ook kiest, bedenk wel dat verlichting boven de spiegel erg belangrijk is. Rondom het bad is sfeerverlichting misschien erg romantisch, bij uw wastafel is helder licht een stuk praktischer. Het beste licht krijgt u met een spiegel- of wandlamp. Wat ook erg handig is, is een spiegel met vergrotende vlakken. Ideaal voor precisiewerk. Met een goede spiegel ziet niet alleen uw badkamer, maar ook u zelf er beter uit!

Bron: Vereniging Confortabel Wonen

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide