2266
Wastafel
Gepubliceerd: 15-01-2013 Laatste update: 06-06-2023

Een wastafel voor elke ruimte dat is wat het aanbod van wastafels zo aantrekkelijk maakt. Modern, strak, wandgebonden en los, er is voor elke ruimte een mogelijkheid. Ook de materialen spreken tot de verbeelding. De wastafel is misschien wel het meest veelzijdige element van de badkamer.

Geen item is beter geschikt om het geheel een eigen signatuur te geven. Geen wonder dat trends zich in hoog tempo afwisselen. Dat geldt niet alleen voor de vorm, maar ook voor kleur, materiaal en formaat. Er is daarom heel veel keuze: van klassiek tot minimalistisch en van opzetwaskom tot inbouwwastafel. De waskom - losstaand, opzet- of inzetmodel - is bijna niet meer weg te denken uit de moderne badkamer. Maar ook de conventionele wastafel toont zich verrassend flexibel. Hoekmodellen besparen ruimte, ovale en organisch gevormde exemplaren spreken een duidelijke stijltaal.

Wastafels zijn dankbaar materiaal in de handen van designers. Die goochelen er op los met aparte combinaties van - in eerste instantie - niet bepaald voor de hand liggende materialen. Eigenzinnige combinaties van aardewerk en blinkend roestvrij staal of een porseleinen waskom op een houten tafelblad zijn allang geen uitzondering meer. De wastafel staat overigens niet meer per definitie op een wastafelzuil, maar hangt steeds vaker aan de muur of is op een handige manier geïntegreerd in een badmeubel.

De traditionele wastafelzuil met de klassieke rechthoekige wastafel is nog altijd in trek. Betrekkelijk nieuw zijn de zwevende opstellingen waarbij de ophangconstructie in de muur of in een voorzetwand is weggewerkt. Het resultaat is puur, eenvoudig en ruimtebesparend. Eén van de opvallendste wastafelopstellingen is misschien wel deze: een enkele houten plank, met daarop een geheel of gedeeltelijk vrijstaande waskom van porselein of natuursteen. De kraanuitloop staat los van de waskom of komt direct uit de muur.

De vorm van de wasbak is iets om over na te denken. Ronde vormen zijn ergonomisch gezien een aanrader: je kunt je immers niet stoten aan scherpe hoeken. Maar voor een rechthoekig, meerpersoonsexemplaar is ook wat te zeggen: deze is ideaal voor 'spitsuursituaties' in een gezin met kinderen. En er is meer: wat te denken van een wastafel in een handige en ruimtebesparende driehoeksvorm die prima past in de hoek van een kleine badkamer?

Wastafels worden van oudsher gemaakt van keramiek. Meestal is het keramiek dat vandaag de dag wordt geproduceerd, behandeld met een kalkwerende laag. Hierdoor heb je extra lang plezier van de wastafel. Innovatieve kunststoffen zijn momenteel hot. Hout is overigens geen taboe meer voor de wastafel. Terug van weggeweest is terrazzo, dat bestaat uit marmerkorrels of scherven die in cement of klei zijn gedrukt. En dan zijn er nieuwe materialen als composietsteen, glas en beton.

Ook de afvoer heeft een metamorfose ondergaan. De traditionele afvoer wordt in design wastafels steeds vaker vervangen door een simpele afvoergoot op het laagste punt. Maar ook dit gegeven is alweer voorbijgestreefd door een inventieve oplossing. De afvoer in de modernste modellen is onzichtbaar gemaakt door een plateau dat dienst doet als een soort dubbele bodem. Inventief en stijlvol.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide