7056
Laguzzo
Gepubliceerd: 15-01-2013 Laatste update: 06-06-2023

De badkamer is een belangrijke leefruimte in onze woning en aan de inrichting wordt tegenwoordig veel aandacht besteed. En dat is maar goed ook, want in de badkamer kom je tot rust en start je een drukke dag. Voor de wanden van de badkamer zijn vele mooie oplossingen, van strakke muren tot prachtig plafondhoog tegelwerk.

Keramische tegels staan nog altijd met stip op nummer één. De voordelen zijn dan ook helder: duurzaam, doorgaans goedkoper dan alternatieve materialen en toepasbaar op zowel een houten als een betonnen ondergrond. Plafondhoog tegelwerk is momenteel de trend. Dat oogt niet alleen rustig en ruimtelijk, maar heeft ook als voordeel dat stucwerk met schimmels en vochtplekken tot het verleden behoort. Extra grote tegels worden momenteel veel gezien. In het algemeen geldt dat deze de badkamer een ruimtelijk aanzien geven. Afwisselende formaten en patronen kunnen natuurlijk bijzondere effecten opleveren. Maar kijk wel uit met een kleine badkamer, daar is afwisseling vaak teveel van het goede en lijkt de ruimte er alleen maar kleiner door. Noemenswaardig op tegelgebied zijn de zogenaamde look-a-likes: keramische tegels die niet van hout of natuursteen zijn te onderscheiden. Mooi zijn ook de tegels van andere materialen, zoals glas en metaal. Eigenlijk is er op het gebied van tegels maar één probleem: er zijn zoveel (combinatie)mogelijkheden dat kiezen lastig is.

Lamellen

Kunststof lamellen zijn de ideale afwerking voor plafonds in vochtige ruimtes. Er is keuze uit heel veel kleuren en afwerkingen, je kunt er architectonische effecten mee bereiken door de lamellen bijvoorbeeld schuin in plaats van recht toe te passen en verlichting kan er superstrak in worden weggewerkt. Onderhoudsvriendelijker kan bijna niet, want af en toe reinigen met een doekje volstaat.

Spiegels

Het ligt nogal voor de hand, maar spiegels lenen zich perfect voor toepassing in de badkamer. Al is het alleen al vanwege het ruimtelijke effect. Pas ze bijvoorbeeld plafondhoog toe op één enkele wand. Kies als het even kan voor verwarmde spiegels, zodat condens geen kans heeft.

Stucwerk

Natuurlijk kan in natte ruimtes als de badkamer ook stucwerk worden toegepast. Voorwaarde is wel dat de ventilatie up-to-date is zodat schimmel geen kans krijgt. Een speciale behandeling met voorstrijk en schimmelwerende verf is eveneens aan te bevelen.

Tadelakt

Overgewaaid uit Marokko is tadelakt een ambachtelijke waterdichte sierpleister op basis van kalk in prachtige natuurkleuren. Deze sierpleister wordt tijdens het drogen gepolijst, waardoor een steeds gladder en waterdichter oppervlak ontstaat. Een klusje dat veel vakmanschap en tijd verreist. Wie het zelf wil aanbrengen, kan een workshop volgen. Er is tegenwoordig trouwens ook imitatie tadelakt dat door de stukadoor kan worden aangebracht.

Bron: Uw badkamer.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide