2769
Cv-ketel kopen? Vijf tips!
Gepubliceerd: 31-03-2016 Laatste update: 20-03-2022

Een cv-ketel dient tijdig vervangen te worden. Wie er te lang mee wacht loopt immers wel behoorlijk wat risico. Denk maar even aan het ontstaan van koolmonoxide of rookgaslekkages. Om net dezelfde redenen is een cv-ketel dan ook geen aankoop om zonder nadenken over te beslissen. Er komt dan ook heel wat meer bij kijken dan je misschien op het eerste zicht zou denken. Waarop moet je dan letten bij de zoektocht naar een nieuwe cv-ketel? Vijf tips!

De prijs
Laten we eerlijk zijn: als je dan toch een nieuwe cv-ketel gaat aankopen wil je natuurlijk een goedkope cv-ketel. Hier zit echter meteen al de eerste tip in verscholen: staar je niet blind op een cv-ketel die toevallig goedkoop in de aankoop is. Deze prijs zegt immers weinig over de uiteindelijke kosten die je zult moeten maken. Zo is ook installatie een fiks deel van de totale kostprijs en kan ook een verschillend rendement op de lange termijn wel wat verschil uitmaken. De goedkoopste cv-ketel is dus niet altijd het model met de laagste aankoopwaarde!

Ken je huis
Wat voor cv-ketel je het beste in huis haalt hangt af van het huis dat je hebt: klinkt logisch toch? De benodigde capaciteit wordt naast de grootte van je huis ook bepaald door je behoefte aan warm water en de aanwezige isolatie. Of je woont in een rijwoning of een vrijstaand huis speelt zelfs een rol. De gouden tip is dan ook: ken je huis en je behoefte. Het lijkt misschien zo dat een cv-ketel met een groter vermogen geen kwaad kan maar vergis je niet: het rendement zal aangetast worden!

Welk type?
De ene cv-ketel is de andere niet: op de markt zijn er natuurlijk verschillende modellen cv-ketels beschikbaar. Dat gaat van goedkope cv-ketels tot dure, van solomodellen tot modellen met ingebouwde boilers. Dan heb je ook nog zonneboilers en combiketels met ingebouwde doorstromers. Het type zal in grote mate bepalen hoe het warme water exact geleverd wordt. Het is dan ook belangrijk je op voorhand te informeren en een duidelijke keuze te maken over het model dat je in huis wenst te halen.

Toevoer of afvoer?
Voor een optimale werking van je cv-ketel moet er genoeg verse lucht aanwezig zijn om de brandstof te verbranden. Afhankelijk van waar je de ketel hebben wilt kan je dan kiezen voor een open of een gesloten model. Bij een open model moet er voldoende luchtaanvoer zijn. Bij een gesloten model wordt een dubbelwandige buis gebruikt om lucht uit de omgeving te halen en de rookgassen af te voeren. Ken dus de ruimte waar je de cv-ketel plaatsen wilt goed!

Moduleren!
Als je een cv-ketel gaat kopen is het geen verloren moeite erop te letten dat hij kan moduleren. Wat is moduleren? Dat betekent zoveel als dat je de grootte van de gasvlam kan aanpassen. Zo kan je door op een lager pitje te branden de cv-ketel efficiënter laten werken.

Nu je weet waarop te letten bij de aankoop van een cv-ketel is het hoog tijd om ze in huis te halen! Ter inspiratie: één van de meest verkochte cv-ketels in het land is de Remeha Avanta. Alvast een goed startpunt voor je zoektocht!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide