Niet alleen op het gebied van productie- en producttechnologieën slaat Hansgrohe AG innovatieve wegen in. Ook de technische mogelijkheden van de nieuwe media dagen de wereldonderneming uit het Zwarte Woud uit om haar partners in de sanitaire vakhandel attractieve middelen voor hun klanten ter beschikking te stellen.

Keramag introduceert een uitbreiding op het succesvolle badkamerconcept Flow by Hadi Teherani. Het Flow-concept - ontwikkeld in samenwerking met de bekende Hamburgse architect en productdesigner Hadi Teherani - werd twee jaar geleden op de markt gebracht. Vorig jaar werd het concept uitgebreid met een Flow-bad. Met Flow300 wordt nu een verdere uitbreiding toegevoegd met drie keramische producten. Daarmee speelt Flow in op de vraag naar hoogwaardig design en individualiteit. Nieuw in het keramiekassortiment zijn een wastafel (70 cm), een fontein (50 cm) en een wandcloset met een opvallend geringe voorsprong.

Aan het design van de serie ligt de basisgedachte ten grondslag dat alle sanitairproducten een organische eenheid met de ruimte dienen te vormen. Met de nieuwe producten wordt deze basisgedachte verder uitgewerkt. Door de golvende lijnvoering van de keramische producten lijken deze als vanzelfsprekend te vervloeien met de wand. Zowel bij de wastafel als bij de fontein is de sifon achter het 30 cm hoge keramiek onzichtbaar verstopt. Deze producten zijn naar wens ook te combineren met een sifonkap die de vloeiende lijnvoering van het concept accentueert. Het minimalistisch vormgegeven closet heeft volledig gladde - en daardoor onderhoudsvriendelijke - oppervlakten. De vloeiende overgang van wastafel naar sifonkap draagt eveneens bij aan eenvoudige en hygi�«nische reiniging. Het closet is te combineren met de comfortabele Flow-zitting uit het assortiment. De zitting is ook beschikbaar met een fluisterstille soft close dempingtechniek. Alle keramische producten zijn uitgevoerd in helder alpine wit, optioneel voorzien van het vuilwerende keramiekglazuur KeraTect. Fontein en closet zijn vanwege de compacte afmetingen en geringe voorsprong ook prima geschikt voor de inrichting van de toiletruimte in de priv�© of zakelijke sfeer.

Het Flow300 programma is direct leverbaar. De keramische producten en meubels van de beide Flow-assortimenten zijn - met uitzondering van de Flow meubelwastafel - perfect met elkaar te combineren dankzij het consequente design. Met deze uitbreiding biedt het badkamerconcept voor verschillende badkamerwensen een individuele oplossing.

Nieuw badkamerconcept met een uitstraling van luxe en welbevinden. Van de Italiaanse designer Antonio Citterio. Tijdloze elegantie en overtuigende soberheid. Twee designs voor twee sferen. Passend in de minimalistische en natuurlijk, puristische woonstijlen

Emani by Antonio Citterio heet het nieuwe badkamerconcept van Keramag. Emani is het Italiaanse woord voor uitstraling. En dat is precies wat de beroemde Italiaanse architect en designer Antonio Citterio voor ogen stond bij het ontwerpen van deze badkamer. Citterio creëerde een omgeving met een uitstraling van luxe en welbevinden. ?Want?, zo vindt hij, ?de badkamer is niet alleen een functionele ruimte. In de badkamer willen mensen zich goed voelen en energie opladen.? Daarom creëerde hij een badkamer met een warme, harmonische sfeer die aansluit op verschillende stijlrichtingen. Emani by Citterio heeft een natuurlijke, tijdloze elegantie met overtuigende soberheid.

Twee designs, twee gezichten
De wastafels van de serie Emani by Citterio zijn er in twee verschillende stijlen. De wastafels met een ovale, ronde vorm geven de badkamer een natuurlijke, puristische uitstraling. De rechthoekige, strakke wastafels zorgen voor een minimalistische sfeer. In beide stijlrichtingen is de voorkeur van de designer voor sober, helder design zonder overbodige details duidelijk te herkennen.

Wastafels
Het badkamerconcept biedt een grote keuze in verschillende designs, maatvoeringen en uitvoeringen. In totaal zijn er drie opbouwwastafels en drie wandhangende wastafels. De wandhangende wastafels zijn beschikbaar in 70, 84 en 120 cm. De wastafel met 120 cm breedte heeft royale aflegvlakken aan weerszijden van de kom. Voor de opbouwwastafel in 70 cm breedte is er een keuze uit een rechthoekige en een ovalen wastafel (zonder kraangat). De derde opbouwwastafel heeft een ovalen vormgeving en is voorzien van kraanbank en kraangat.

Closets en bidets
De closets en bidets (wand en staand) kenmerken zich door een strakke vormgeving met vloeiend afgeronde hoeken, brede randen en enigszins schuin aflopende lijnen. Deze vormgeving sluit perfect aan op de verschillende wastafelstijlen; ovaal/rond of strak rechthoekig. De serie biedt een staand closet, een wanddiepspoelcloset (6 liter), een staand bidet en een wandbidet. Closets en bidets hebben een verdekte bevestiging en afdekkappen.

Meubels
De Emani by Citterio wastafelonderkasten (180 en 120 cm) zijn een toonbeeld van pure soberheid. Een strak, rechthoekig, open design, uitgevoerd in afgelakt mahonie. In het open schap kunnen naar wens losse ladenblokken met twee of drie lades worden geplaatst. De wastafelonderkast van 120 cm heeft een ladenblok met twee lades en de onderkast van 180 cm heeft drie lades. De combi?natie van puur wit keramiek en warm mahoniehout en het open, deurloze design van de meubels geven de badkamer een pure, natuurlijke uitstraling met een open, ruimtelijk effect.

Bad
Een rechthoekig inbouwbad (180 x 90 cm) completeert de Emani badkamer. Het bad is gemaakt van gethermoformeerd, met glasvezel versterkt acryl en wordt omkleed met waterresistente houten panelen in mahonie fineer.

Het is voor kleuterleidsters of personeel van crèches ondoenlijk om alle kinderen op elk tijdstip tegelijk te helpen. Het scheelt daarom veel werk als peuters zelf naar het toilet gaan en zelf hun handen kunnen wassen. Maar het is natuurlijk ook in het belang van de ontwikkeling van het kind zelf. De Sphinx 300 Kids-serie ondersteunt daarom kinderen bij het spelenderwijs ontwikkelen van hun lichaamsverzorging. Sphinx, specialist op het gebied van sanitair, brengt in deze serie vrolijke kinderwastafels en -closets waardoor zelfs de kleinsten zich zelfstandig kunnen verzorgen. Vanzelfsprekend staat de veiligheid voorop.

Baden, douchen, stomen, in de badkamer komt veel vocht vrij. Om te voorkomen dat vocht blijft hangen, is een goede ventilatie belangrijk. In een onvoldoende geventileerde badkamer blijft vocht hangen en ontstaat overmatige condens. Waterdamp slaat altijd neer op oppervlakken die kouder zijn dan de omgeving.

Ergonomisch doordachte badkamerserie afgestemd op mindervalide mensen Sphinx 300 Comfort bevordert zelfstandig badkamergebruik van mindervalide mensen. Sphinx heeft sinds kort de bekende Sphinx 300-serie opgedeeld in zeven segmenten om met één serie onder één merk invulling te geven aan alle projecten in renovatie, woningbouw, utiliteit, zorg en scholen. De badkamerserie die vooral van toepassing is in ziekenhuizen, verpleegtehuizen en overige plaatsen waar zelfstandig badkamergebruik door mindervaliden gewenst is, is de Sphinx 300 Comfort-serie.

LED licht en een exclusief design zorgen voor bijzondere sferen in uw badkamer. Daarom introduceert emco een briljant en minimalistische vormgegeven serie spiegelkasten. Deze beschikken als eerste op de markt over een verlichte kaderrand en een unieke verlichting van de binnenzijde. Dit zorgt vanzelfsprekend voor een perfecte verlichting van het gezicht, maar ook voor charmante en sfeervolle effecten, omdat de lichtsterkte met een touchsensor is in te stellen. De tweede primeur is de nieuwe functiekolom waarin allerlei noviteiten zijn geïntegreerd, die voor veel comfort, gemak en indien gewenst muziek zorgen. De derde noviteit zijn de zijwaarts verschuifbare kristalglazen leggers, zodat er altijd ruimte is voor hogere verzorgingsproducten. Qua design zijn deze lichtspiegelkasten met vele stijlen te combineren, maar wat emco betreft, kunnen deze lichtspiegelkasten prima worden gecombineerd met het exclusieve modulaire systeem emcoasis. De prijzen zijn vanaf Ãïâïï 2.145,- excl. BTW.

De LED-verlichting is aangebracht aan de kopse kant van het aluminium kastframe, zodat bij geopende deuren de volledige binnenruimte optimaal wordt verlicht. De verdekte LED-techniek en het speciale PMMA-kunststof afdekprofiel, zorgen voor een homogene lichtspreiding en elimineren het puntlichteffect. Als de spiegelkast gesloten is, zorgen de precies passende gesatineerde vlakken in de deuren voor een verblindingsvrije en gelijkmatige verlichting van het spiegelbeeld. De lichtintensiteit kan traploos worden geregeld via een touch-sensor. Zo kan in de badkamer altijd de ideale lichtsfeer worden bereikt. Het lichtvermogen varieert afhankelijk van de grootte van de spiegelkast van slechts 4 W tot 60 W. Voor extra veiligheid beschikt de verlichting over een automatische uitschakelfunctie na 24 uur inschakeltijd.

Een ander innovatief kenmerk is de centraal aangebrachte functiekolom. Deze bevat semitransparante kunststofboxen, die opbergruimte bieden voor kleinere benodigdheden en cosmetica. De bodemvlakken in de boxen lopen met een hellingsgraad van 2 ° schuin naar achteren, waardoor het uitvallen van de inhoud wordt voorkomen. Daarnaast zorgt een extra geïntegreerd LED-licht voor een bijzonder stijlvolle verlichting van de opbergboxen en van de inhoud ervan. De functiekolom is verder voorzien van een magneetstrip voor een schaar en pincet, verzonken stopcontacten, een RDS-radio met stereoluidsprekers en een AUX-aansluiting voor alle gangbare MP3-spelers. Daarnaast dient deze als ondersteuning van de vier kristalglazen leggers. Deze kunnen zijwaarts worden verschoven, waardoor er voldoende opbergruimte ontstaat voor hogere producten. De kunststofelementen in de voegen zorgen voor zacht glijden, het positioneren en voor het goed vastzetten van de leggers.

De nieuwe lichtspiegelkasten hebben een hoogte van 650 mm en zijn verkrijgbaar in drie breedtes: 600, 800, 900, 1.000, 1.200 en 1.300 mm, als opbouwversie of voor inbouw in de wand.

Kleine ruimtes of grote ruimtes, een badkamer is bijna nooit groot genoeg als we al onze wensen willen toepassen. Maar met een beetje een slimme indeling, kun je ruimte ook creëren en ontstaat er op een paar vierkante meter een heuse home spa.

Het is op dit moment bijna niet voor te stellen, maar een badkamer is nog niet zo heel lang vanzelfsprekend. In de jaren vijftig van de vorige eeuw moest menigeen zich nog behelpen met een lavet: zon extra grote gootsteen waarin je kinderen kon baden en de was kon doen of zittend op het aanrecht zelf kon douchen. En dat was al een luxe, want voor die tijd werden huizen standaard zonder natte cel opgeleverd.

Tegenwoordig vervult de badkamer een compleet nieuwe functie. Hoe meer vierkante meters, hoe beter. De trend van dit moment is daarom het combineren van de bad- en slaapkamer, waardoor één grote ruimte ontstaat. Daarvoor dient uiteraard de tussenmuur te worden gesloopt. Een rigoureuze stap, maar wel een met een hoog ruimterendement. Geen zin in zon ingrijpende verbouwing? Ruimte winnen kan gelukkig ook eenvoudiger, namelijk door te zoeken naar creatieve oplossingen. Kies bijvoorbeeld voor sanitair, meubels en tegels in lichte kleuren. Groot formaat tegels hebben een vergrotend effect omdat je minder voegen ziet. Ook diagonaal geplaatste tegels laten de ruimte langer en dus groter lijken. Zwevende meubels hebben als voordeel dat je het totale vloeroppervlak blijft zien. Ook dat geeft een gevoel van ruimte. En het is bovendien handiger met schoonmaken.

Hoe kleiner het vloeroppervlak, hoe zorgvuldiger de selectieprocedure zal moeten zijn. Misschien is het visueel en praktisch beter het ligbad achterwege te laten. Of het toilet uit de badkamer te verbannen. De meeste fabrikanten hebben overigens een uitgebreide collectie ruimtebesparende producten, zoals combibaden, handige hoekoplossingen voor bad en douche en multifunctionele douchecabines. Met voorzetwanden kun je de ruimte naar believen in de gewenste vorm kneden. De perfecte oplossing om een tussenmuurtje met of zonder bergruimte te creëren en leidingen of aansluitingen te camoufleren.

Net als de rest van het interieur moet ook de badkamer op de gezinssituatie zijn afgestemd om filevorming tijdens de spits te voorkomen. Een dubbele wastafel is voor een huishouden met kinderen zeker geen overbodige luxe. Ook een tweepersoons inloopdouche is wellicht een beter idee dan een tot lang badderen uitnodigend en bovendien ruimtevretend vrijstaand bad. Buiten ruimtelijk en praktisch dient de gezinsbadkamer natuurlijk ook voldoende veilig en kindvriendelijk te zijn. Er is een ruim aanbod kindvriendelijke producten op de markt, zoals wegklapbare badpanelen (ook handig tegen spatten en spetteren). Zorg verder voor voldoende kastruimte en kies voor ontwerpen met ronde hoeken en kranen met voldoende grip voor kinderhandjes. Een veilige thermostaatkraan is een must voor de kindvriendelijke badkamer.

Niet alleen kinderen, ook ouderen hebben behoefte aan comfort en veiligheid. Een luxe douche of een gezondheidsbevorderende infraroodcabine met een ingebouwd zitje is wellicht een beter idee dan een verzonken bad waarbij het in en uit bad stappen lastig kan zijn. Er zijn zelfs combibaden waarbij de zijwand helemaal kan worden weggeklapt, waardoor instappen een eitje is. Een gelijkvloerse badkamer, waarbij hoogteverschillen zijn vermeden, is een goede keuze om risicos als struikelen of vallen te verminderen. Vloertegels zijn standaard uitgerust met een antislip. Wie helemaal op safe wil spelen kiest kleine tegels: hoe meer voegen, hoe stroever de vloer zal zijn. Houdt ook rekening met de actieradius, zodat er voldoende bewegingsvrijheid is en de stootkansen tot een minimum worden beperkt.

Bron: Uw badkamer. Vraag hier gratis badkamerbrochures aan.

Een nieuwe badkamer betekent ideeën verzamelen, een flinke verbouwing en hopelijk een resultaat waar je jarenlang mee tevreden bent. Met de handige checklist breng je de wensen en eisen in beeld zodat je goed voorbereid op pad kunt gaan op zoek naar de ideale badkamer.

1 Maak een moodboard
Hoe ziet de droombadkamer er uit? Scheur plaatjes uit tijdschriften, verzamel kleurstaaltjes. Maak van alle knipsels een moodboard en zet zo alle wensen op een rij. Schrappen kan altijd nog. Praat met zoveel mogelijk mensen die een badkamerervaring hebben. Wanneer de plannen na de eerste oriëntatiefase vaste vormen beginnen aan te nemen, is het goed om de praktische zaken eens op een rij te zetten. De checklist verderop in dit nummer is daarbij een handige hulp.

2 Teken een plattegrond
Als de bouwstenen zijn gekozen die per se een plek moeten krijgen, wordt het tijd een indeling te maken. De beste manier om alle mogelijkheden te verkennen is een plattegrond tekenen. Gebruik eventueel een kopie van de bouwtekening. Teken het sanitair en dergelijke na op schaal en knip deze uit. Schuif vervolgens net zo lang tot de ideale indeling is gevonden. Er is vaak meer mogelijk dan op het eerste gezicht lijkt. Varieer met meerdere opstellingen en de elementen die een plek moeten krijgen. Waar komen de nieuwe douchecabine, de wastafel en het eventuele toilet? Gespecialiseerde sanitairwinkels zijn steeds vaker in staat een driedimensionaal ontwerp van de toekomstige badkamer te maken. Kijk ook eens op internet. Sommige websites bieden de mogelijkheid op eenvoudige wijze zelf een 3D-ontwerp te maken.

3 Vraag offertes aan
Of je nu zelf aan de slag gaat of het hele project uitbesteedt: vraag altijd meerdere offertes aan. Op die manier krijg je een objectief beeld van wat de verbouwing gaat kosten. Als het nieuwe huis casco wordt opgeleverd heb je zelf alle touwtjes in handen en kun je zelf de indeling bepalen. Let er wel op dat al in een vroeg stadium met de installateur wordt bepaald waar de aansluitingen voor de elektra, de waterleiding en het eventuele riool moeten komen. Een goede offerte bevat in elk geval de volgende informatie: een beschrijving van de badkamer, een planning, een specificatie van het sanitair, de benodigde materialen, het aantal manuren en natuurlijk de kosten. Informeer ook hoe hard de afspraken zijn die in de offerte staan. Zijn de kosten slechts een inschatting of zijn ze bindend?

4 Zoek alternatieven
Stem uw wensen af op het beschikbare budget. Bedenk dat er soms goedkopere alternatieven mogelijk zijn. Kies bijvoorbeeld voor andere materialen waardoor de totale kosten aanzienlijk kunnen dalen en de kwaliteit toch is gewaarborgd. Badkamerspecialisten kunnen hierover adviseren. Bedenk ook dat verbouwingskosten gemiddeld zon tien procent hoger uitvallen dan vooraf was begroot.

< 5 Houd een vinger aan de pols
Het is belangrijk om tijdens de verbouwing de vinger aan de pols te houden. Een regelmatig werkoverleg is geen overbodige luxe. Bespreek hierin de voortgang en eventuele knelpunten. Controleer tijdens de verbouwing regelmatig of de gemaakte afspraken zijn nagekomen en check of de juiste materialen (zoals de juiste wastafel, de juiste kraan) zijn geplaatst. Controleer ook altijd even of de afvoer niet lekt en/of het bad wel snel genoeg leegloopt. Hoe eerder problemen worden gesignaleerd, des te eenvoudiger is het om er nog iets aan te (laten) veranderen.

6 Ken het bouwtraject
De verbouwing van de badkamer verloopt doorgaans volgens eenzelfde schema.

* Na de (eventuele) sloop van uw oude badkamer, waarbij het bestaande interieur uiteraard goed is afgedekt, worden leidingwerk en afvoeren gelegd.

* Vervolgens worden het bad en de douchebak ingebouwd. Indien in het ontwerp van toepassing, worden extra wanden geplaatst voor bijvoorbeeld een inbouwreservoir.

* Hierna zijn de muren en vloeren aan de beurt. Zij worden betegeld, gepleisterd of op een andere manier bedekt of gevuld (bijvoorbeeld in geval van een gietvloer).

* Het plafond, de verlichting en het nieuwe sanitair worden vervolgens gemonteerd en afgekit.

7 De oplevering
En dan is het moment van oplevering aangebroken. Tijdens de oplevering bekijkt de opdrachtgever samen met de betreffende badkamerbouwer of de verbouwing goed is uitgevoerd. Dit is hét moment om vragen te stellen en afspraken te maken over de termijn waarop eventuele gebreken moeten zijn hersteld. Bekijk en controleer het eindresultaat zorgvuldig. Zitten alle tegels wel vast, zitten er geen scheurtjes in het sanitair, is het stucwerk netjes afgewerkt; ook in de hoeken en boven de randjes?

8 Check op verborgen gebreken
Laat de bevindingen met betrekking tot verborgen gebreken vastleggen in een opleveringsrapport dat door de betrokken partijen wordt ondertekend. Het is niet ongebruikelijk om een deel van de betaling tot drie maanden na de oplevering achter te houden tot geconstateerde gebreken volledig zijn verholpen. Gebreken die niet zijn opgenomen in het opleveringsrapport zijn moeilijk te verhalen op de installateur. Voor verborgen gebreken, bijvoorbeeld scheuren in gestucte muren, blijft hij echter wel vijf jaar aansprakelijk. Constructieve gebreken kennen een aansprakelijkheidstermijn van tien jaar.

9 Regel de verzekering
Pas de inboedel- en woonhuisverzekering aan aan de nieuwe situatie.

10 Geniet
Last but not least: laat het bad vollopen of zet de stoomcabine aan en geniet van de weldaad van een gloednieuwe badkamer!

Bron: Uw badkamer. Vraag hier gratis badkamerbrochures aan.