12
wo, aug

Is je badkamer aan vervanging toe? Leuk om een nieuwe te kunnen gaan uitkiezen, maar let er alleen op dat je je niet verliest in het enorme aanbod. Een nieuwe badkamer is vaak een grote investering, en iets waar je jarenlang gebruik van zult willen gaan maken. Zaak dus om tijd en aandacht te besteden aan het voorbereidende aanschaftraject, om te voorkomen dat je teleurgesteld wordt. Om je hierbij te helpen vind je hieronder vijf praktische tips voor de aanschaf van een nieuwe badkamer. 

Als eerste ontdekten levenskunstenaars en designers in Londen en New York de fabriekshallen en garages die leegstonden in hun stad. Ze besloten om hier open, vrij en ook onconventioneel te gaan wonen en daarmee was een nieuwe inrichtings- en levensstijl geboren. Vanuit daar is een nonchalante loft-look ontstaan. Deze royale ruimtes vormen de perfecte spot voor royale badkamers.

Wat doe je als je niet beschikt over een grote, handige waskamer? Precies - dan moet je je behelpen met de ruimte die je wél ter beschikking hebt. Als je deze echter een beetje handig weet in te delen, kun je er haast net zoveel in kwijt als in een grote waskamer. Hier vind je 8 praktische tips waarmee je alles wat nodig is kwijt kunt in jouw kleine waskamer.

Heb je plannen je bestaande badkamer te gaan verbouwen? Of ga je een huis bouwen waarvan je de badkamer naar eigen idee mag inrichten? Waar begin je dan? Wat is er allemaal mogelijk op het gebied van badkamers? We geven je graag wat ideeën.

Sanitairfabrikant Grohe heeft samen met keramiekfabrikant Villeroy & Boch onderzoek gedaan naar de badkamer van de toekomst. De twee innovatieve bedrijven waren benieuwd naar hoe mensen over twintig jaar in hun huis willen leven en wat elke ruimte dan te bieden moet hebben. Dit resulteerde in vier modellen met elk de focus op één essentieel aspect; de Multi-ID badkamer (persoonlijk met ultiem gemak), de Healthness badkamer (een eigen gezondheidscentrum), de Zero Emissions badkamer (100% genieten, zonder schuldgevoel) en de Selfness badkamer (hypermoderne eigen spa). Het onderzoek is gedaan in samenwerking met het gerenommeerde Zukunftsinstitut in Frankfurt onder leiding van trendwatcher Matthias Horx.

Een betaalbare badkamer voor starters? Doe-het-zelfspecialist Allibert heeft begrepen dat die ook kwaliteit en looks mag hebben. Met de nieuwe badbekleding Fix-Alu en het vernieuwde kitmeubel Smart Pack breng je ook met beperkte plaats of middelen hedendaags comfort en uitstraling in de badkamer.

Allibert, bekend van zijn complete badkamers voor doe-het-zelvers, zet op Batibouw de jongste collecties in de kijker. Gefocust wordt op betaalbaarheid en kwaliteit, zonder te moeten inboeten op comfort en design. Door het innovatieve concept is Allibert ideaal voor renovatie, maar ook voor de nieuwbouw van starters.

In een goed ontworpen badkamer staat u centraal. Iedereen die gebruik maakt van de badkamer -jong én oud- moet het daar naar z’n zin hebben. Badkamerproducten moeten dan ook voor iedere generatie bruikbaar zijn. Stijlvol én functioneel. Maar waar moet je op letten en hoe kan zo´n comfortbadkamer er uit zien?

Vooropgesteld: wie een badkamer voor alle leeftijden gaat ontwerpen, moet beginnen met een goede planning. Heldere, fraaie interieurarchitectuur kan daarbij niet los worden gezien van voldoende bewegingsruimte. Met die basis-ingrediënten is iedere comfortbadkamer -nieuwbouw of renovatie- eenvoudig te realiseren. De techniek is hiervoor beschikbaar en de variëteit in het design van sanitairproducten nagenoeg onbegrensd.

Centrale vraag: bad of douche?
De eerste vraag die bij de inrichting van de badkamer aan de orde komt, is vaak ‘Wordt het een bad of douche?’ Voor comfortbadkamers kan deze vraag snel worden beantwoord: beide. De combinatie van bad en douche biedt ruimte voor iedere generatie en leefsituatie. Voor kinderen is het bad traditioneel niet alleen de plek om je te wassen, maar ook om te spelen. Volwassenen gebruiken het bad veel meer als plek voor ontspanning of als ‘oplaadpunt’. Voor andere gezinsleden geldt de douche juist als opkikker om ’s ochtends fris en wakker te worden. Naarmate de leeftijd vordert, neemt ook het belang van een inloopdouche toe. Zo’n douche is niet alleen optisch ruimtelijker, maar is ook een investering in de toekomst. Zeker wanneer vanaf het begin rekening worden gehouden met bijvoorbeeld een klapzitje aan de wand. Klapzitjes en handgrepen zijn tegenwoordig stijlvol te verwerken in ieder badkamerinterieur. Helemaal handig is het, wanneer een handgreep in de douche -dichtbij de bevestiging van de handdouche- alsook op de badrand wordt aangebracht. Jong en oud weten zich daarmee verzekerd van een veilige in- en uitstap. U heeft immers toch ook leuning bij de trap?

Ontwerpuitdaging: wc
Een volgende uitdaging bij het ontwerp is de plaatsing van de wc. Veel experts adviseren om -als de ruimte het toelaat- de wc in een aparte ruimte onder te brengen. De zithoogte waarop de wc wordt gemonteerd, heeft een duidelijk effect op het gebruikscomfort. Voor kinderen is het plezierig als de wc wat lager hangt. Volwassenen en met name ouderen geven de voorkeur aan een wat hogere zit, omdat je dan makkelijker op kunt staan. Met dergelijke aspecten houden de producten van tegenwoordig al rekening. Viega bijvoorbeeld biedt een wc-element dat individueel in hoogte kan worden versteld. Met één druk op de knop is de wc maximaal 8 cm naar boven of beneden te bewegen.

Techniek: intelligente producten
In het algemeen en zeker bij comfortbadkamers, is het belangrijk om producten te kiezen die het leven in de badkamer vereenvoudigen en veraangenamen. Dat betekent: producten die zich technisch hebben bewezen en tegelijkertijd eenvoudig te bedienen zijn. Zo kan een elektronisch badarmatuur de juiste watertemperatuur bewaken en de toevoer van water automatisch laten stoppen bij de gewenste vulhoogte van het bad. Ook kan worden gedacht aan producten die voor het oog niet zichtbaar zijn, zoals het creëren van een planchet langs de gehele wand van de badkamer. Al het leidingwerk wordt daarmee aan het oog onttrokken en er wordt veel meer ruimte gecreëerd. Tegelijkertijd ontstaat er ruimte om verzorgingsproducten op te zetten en om armgrepen naast de wc te bevestigen.

Fraai resultaat
Een comfortbadkamer is vrij van obstakels en is uitgevoerd met ergonomische producten die zich aan alle leefomstandigheden aanpassen. Door een keuze te maken voor functionele, stijlvolle designproducten, wordt de badkamer een wellness-oase. Een doordacht ontwerp en intelligente producten maken dat mogelijk.

Emco Bad presenteert zich op de SHK in Essen met talrijke nieuwe producten en aanvullingen voor exclusief badkamercomfort bij object- en privétoepassingen. Het zwaartepunt vormt zowel de functionele als de architectonische uitbreiding en optimalisering van het veelzijdige aanbod. Tot de highlights van het beursoptreden behoren variantrijke wasmeubeloplossingen, stijlvolle wastafelmodellen, zowel praktische als aantrekkelijke functiemodules en bergruimteconcepten, een nieuwe badkameraccessoires-serie alsook een nieuwe LED-lichtspiegel. Met de nieuwe producten maakt de fabrikant uit Lingen een grote speelruimte mogelijk bij de vormgeving van individuele designwerelden die specifieke eisenprofielen, gebruikersgerichte comforteisen en de huidige eisen van de markt in gelijke mate bedienen.

Voor haar innovatieve inrichtingssyteem 'Asis' stelde de onderneming voor de eerste keer een breed aanbod voor aan wastafels alsook van wastafelbladen en planchets. Met de nieuwe producten vindt er een consequente verdere ontwikkeling plaats van de wasmeubeloplossingen binnen het programma, die aanvullende mogelijkheden levert bij de individuele, zowel esthetisch als functioneel optimaal op elkaar afgestemde vormgeving van badkamers bij hoogstaande privé- en objecttoepassingen. Op die manier vormen de nieuwe, vrij hangende wasmeubelconsoles zowel in hun toepassingsbereik als kleur- en materiaalkeuze een ideale aanvulling op de veelzijdige module-eenheden en lichtspiegelkasten van het exclusieve ruimtesysteem. Tot het aanbod behoort een volledige wastafeloplossing met geïntegreerde wasbak, een met veel moderne opzetwastafels van toonaangevende fabrikanten combineerbaar wastafelblad alsook een zowel afzonderlijk alsook in combinatie met de wastafelvarianten aan te brengen planchet. De drie uitvoeringen zijn bovendien leverbaar in telkens drie verschillende kleuren en breedten alsook naar keuze met schuiflade of frontpaneel. Daarmee komt de fabrikant met een brede keuze aan wasmeubeloplossingen, die een grote speelruimte bij de vormgeving biedt aan nagenoeg alle eisenprofielen.

Bovendien bepaalt de fabrikant uit Lingen met evenzo praktisch als aantrekkelijk vormgegeven functionele modules een nieuwe trend voor haar innovatieve ruimtesysteem 'Asis'. De onderneming presenteerde acht nieuwe producten die het basisidee van het programma volgend klassieke badkameraccessoires in ruimtebesparende, stijlvolle functie-eenheden integreren. Kenmerkend voor de nieuwe modules is het verminderde functionele design, die een behoeftegeoriënteerde, speciaal op de desbetreffende comforteisen afgestemde badkamerinrichting mogelijk maakt. Op de voorgrond staat hier het op het desbetreffende gebruiksbereik afgestemde, eenvoudig bereikbare en op wens bijzonder gedetailleerd aanbrengen van de functionele elementen wat overeenkomt met de designwereld van het ruimtesysteem en daarmee eveneens tegemoet komt aan hoogstaande eisen wat de vormgeving betreft. De hoogwaardige, met stijlvolle glasfronten uitgevoerde modules weerspiegelen met betrekking tot hun conceptionele design, de materiaalkeuze alsook de verwerking zowel de jarenlange kennis van de onderneming als de actuele eisen van de markt. Op die manier vindt er een consequente functionele en architectonische uitbreiding van het programma plaats, die extra speelruimte biedt bij de vormgeving van een individuele welbevinden-ambiance in object- in privébadkamers in gelijke mate.

De fabrikant presenteerde eveneens nieuwe producten en aanvullingen op haar consequent verder ontwikkelde programma 'Emco monolith'. De reeds afgelopen jaar succesvol op de markt gelanceerde, hoogwaardige lichtspiegelkast uit de serie werd op nuttige wijze uitgebreid met een optioneel opbergsysteem met bijpassende accessoires, zich door een licht, sierlijk aandoend design onderscheidende wastafelmodellen alsook vier stijlvolle opbergmodules. Alle nieuwe producten zijn daarbij analoog aan de lichtspiegelkast wat betreft het uiterlijk, de materiaalkeuze alsook de afmetingen optimaal afgestemd op de sanitairemodule van de Monolith-serie van de onderneming Geberit. Vanwege hun sierlijke, tijdloze design, de innovatieve uitvoeringskenmerken en de hoogwaardige afwerking maken de productseries zowel afzonderlijk alsook in combinatie met elkaar een zich functioneel aanvullend alsook optisch een eenheid vormende badkamerambiance mogelijk die voldoet aan hoogstaande klantwensen.

Met de nieuwe serie 'Classic' presenteerde de fabrikant uit Lingen bovendien nog hoogwaardige badkameraccessoires voor hoogstaande esthetische eisen. Zoals al uit de naam duidelijk wordt, maakt de onderneming door een nieuwe interpretatie van klassieke accessoires de stijlechte integratie van het productassortiment in badkamers mogelijk, die zijn vormgegeven in een overeenkomstige sfeer. Het programma kenmerkt zich door een sprekend, helder design, de beperking tot de belangrijkste kernelementen alsook door een bijzondere esthetiek van het materiaal en vormt op deze manier een verbinding tussen historische charme, kwaliteit, comfort en functionaliteit. Karakteristiek kenmerk van de nieuwe serie badkameraccessoires zijn luxueus gevormde ronde of hoekige wandconsoles alsook glaselementen met hoogwaardige pantografische decors. Daarmee bedient het nieuwe programma volgens informatie van de fabrikant in eerste instantie de hoge verwachtingen van de gebruiker bij klassiek-elegante, luxueuze alsook met veel glamour vormgegeven badkamers voor hoogstaande object- en privétoepassingen.

Bovendien presenteerde de onderneming een nieuwe, met energie-efficiënte LED-lichttechniek uitgevoerde spiegel als uitbreiding van het innovatieve programma 'Prestige'. Karakteristiek voor het nieuwe product evenals voor de gehele serie is een compleet omlopende, traploze via een touch-sensor dimbare LED-verlichting. Daardoor biedt de passpiegel zowel losstaand als in combinatie met de reeds in het programma opgenomen lichtspiegels en lichtspiegelkasten een optisch highlight. In combinatie met zijn sierlijke, rechtlijnige design alsook het lage energieverbruik draagt het nieuwe product in het bijzonder in hoogwaardig ingerichte badkamers bij tot een exclusieve en originele ambiance. Met de programma-uitbreiding reageert de fabrikant op de sterke vraag van de markt en rondt het zijn veelzijdige, met moderne LED-techniek voorziene aanbod klantgericht af.