141
AXOR & Starck: Een 30-jarige reis in design
Gepubliceerd: 03-07-2024

Design speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven, van de inrichting van onze huizen tot de organisatie van onze routines. Maar wat maakt design zo belangrijk? En hoe heeft het de afgelopen decennia de sanitair sector veranderd? De samenwerking tussen AXOR en Philippe Starck, die dit jaar hun 30-jarig jubileum vieren, biedt een fascinerend inzicht in de evolutie van design in de badkamer.

De visie van Philippe Starck

Philippe Starck, een van de meest visionaire designers van onze tijd, gebruikt design als een creatieve tool om functies te dienen en esthetiek te verkennen. Zijn werk laat zien wat creativiteit kan bereiken door traditionele patronen te doorbreken en te vernieuwen. In de moderne badkamer zien we tegenwoordig wat lange tijd verborgen bleef achter gestandaardiseerde tegels en keramiek: een functionele ruimte waarin hoogwaardige materialen, kleuren en een sensueel gevoel samenkomen met moderne, elegante vormen.

In 1994 brachten AXOR en Starck de revolutionaire Salon d'Eau op de markt. Dit concept veranderde het imago van de badkamer volledig. "Er zijn veel baanbrekende ideeën die Philippe Starck naar AXOR en de hele sector heeft gebracht," zegt Olivier Sogno, VP AXOR. "De twee belangrijkste waren het heroverwegen van het product en het herdefiniëren van de interactie tussen mens en product."

Het ontstaan van AXOR

Tot het einde van de 20ste eeuw werden badkamers gezien als puur functionele 'natte' ruimtes. Het idee om langer dan nodig in de badkamer te blijven en er een persoonlijke ruimte van te maken, was voor velen vreemd. Hansgrohe zag het potentieel van de badkamer als leefruimte en richtte in 1993 het designmerk AXOR op.

AXOR bouwde voort op de designervaring van Hansgrohe en breidde dit consequent uit. Het merk ontwikkelde een eigen aanpak waarbij samenwerking met designers, binnenhuisarchitecten en architecten centraal stond. Deze verscheidenheid aan ontwerppartners heeft AXOR geholpen om visies op de badkamer als leefruimte te creëren en duurzame oplossingen aan te bieden.

AXOR x Starck: Een succesvol partnerschap

Het begon allemaal met de Starck Salon d'Eau collectie. Deze introduceerde een badkamer met een vrijstaand bad, wastafel en toilet, zonder tegels en vol daglicht en natuurlijke materialen. De collectie was een enorm succes en is nog steeds een van de meest iconische badkamercollecties van AXOR.

"Een designicoon moet tijdloos zijn," zegt Philippe Starck. "Het moet bijdragen aan de levenskwaliteit in elk opzicht." AXOR en Starck ontwikkelen samen producten die zowel mooi als nuttig zijn, met een focus op respectvol en bewust gebruik van water. Dit leidde in 2012 tot de introductie van de AXOR Starck Organic collectie, die nieuwe normen stelde op het gebied van design en waterbesparing.

axor-starck-design-02.png

In 2015 volgde de creatie van AXOR Starck V, een eerbetoon aan de schoonheid van water. Deze kraan, met een afneembare uitloop van kristalglas of porselein, biedt een unieke waterervaring. "Voor het eerst kunnen we water echt ervaren: alleen water, lucht, draaikolk en materie," aldus Starck.

Innovaties in de douche

AXOR blijft innoveren met nieuwe collecties zoals de AXOR ShowerComposition (2023). Deze collectie introduceert een moderne en tijdloze designtaal in de doucheruimte. De collectie biedt uitzonderlijke prestaties met functies zoals de PowderRain douchestraal en een schouderdouche met instelbare hellingshoek. De minimalistische benadering zorgt voor maximale functionaliteit met minimale middelen.

Daarnaast introduceerde AXOR vorig jaar de AXOR Suite wastafels en badkuip, gemaakt van slijtvast SolidSurface materiaal. Deze collectie combineert duurzaamheid met elegantie en biedt gebruikers de mogelijkheid om hun individualiteit uit te drukken met op maat gemaakte elementen en AXOR FinishPlus kleuren. "De sleutelwoorden voor de toekomst zijn duurzaamheid, overdracht en erfgoed," zegt Starck. "AXOR Suite is ontworpen voor de eeuwigheid."

Toekomstige innovaties

AXOR en Philippe Starck blijven samen nieuwe manieren vinden om de badkamer opnieuw uit te vinden. Hun gezamenlijke passie voor design en water zal ook in de komende jaren leiden tot innovatieve en duurzame oplossingen.

De samenwerking tussen AXOR en Starck is een voorbeeld van hoe visie, creativiteit en moed kunnen leiden tot baanbrekende veranderingen in de manier waarop we onze leefruimtes ervaren. Hun werk laat zien dat goed design niet alleen mooi is, maar ook een diepere betekenis en functie heeft, waardoor ons dagelijks leven op een betekenisvolle manier wordt verrijkt.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide