1800
Baden
Gepubliceerd: 05-09-2012 Laatste update: 28-04-2022

Waar de douche staat voor de snelle, dagelijkse routine, daar staat het bad voor luxe en relaxen. Een lekker warm bad na een lange dag ontspant en brengt lichaam en geest weer in balans.

De wereld van ligbaden is groot en biedt veel mogelijkheden voor bijna iedere badkamer. Voor een grote ruimte kunt u kiezen uit royale meerpersoonsbaden al dan niet met massagesysteem. Heeft u meer een Hollands maatje badkamer, dan zult u het waarschijnlijk zoeken in een ruimtebesparende oplossing als een gecombineerde bad/douchecombinatie.

Sfeermakers
Voor het vrijstaande bad is vaak ook een rol als sfeerbepalend element weggelegd. De nostalgische uitstraling van een bad op gietijzeren pootjes bijvoorbeeld, staat garant voor een romantische, klassiek ogende badkamer. Ook zijn er fabrikanten die de klassieke elementen, zoals de doorgezakte pootjes combineren met heel eigentijdse, ja zelfs futuristische ontwerpen. Een cross-over van stijlen is het resultaat. Echte blikvangers zijn de bijna monumentaal aandoende, vrijstaande baden van natuursteen. Ondanks het koude natuursteen weten de baden door hun ronde vorm toch een gevoel van geborgenheid en warmte op te roepen. De conische (ronde) vormen uit de natuur vormen als het ware een omhulsel voor het lichaam. Een gevoel van thuiskomen is hierbij gegarandeerd!

Ook de ombouw van het bad is sfeerbepalend. Waar het bad is gemaakt van emailplaatstaal of het warm aanvoelende acryl, kunt u met de ombouw alle kanten op. U kunt het bad zelf bekleden met heldere mozaïektegeltjes of kiezen voor een ombouw van hout of een mooie kwaliteit fineer.

Luie stoel
Ook het bad gaat met zijn tijd mee en innovaties op het gebied van techniek en vormgeving zijn dan ook niet uitgebleven. De behoefte aan luxe en comfort neemt alsmaar toe. Baden moeten vooral diep genoeg zijn, want we willen zover mogelijk onder water zitten. Door hun diepte en bodemmaat bieden hedendaagse baden van 160 cm in veel gevallen meer inhoud dan traditionele ligbaden van 180 cm. Sommige ergonomische typen zijn net als een luie stoel, maar dan onder water. U kunt er uw gehele lichaam - zittend met de benen lichtjes omhoog - in onder dompelen. Voor kinderen is zon diep bad minder ideaal. Voor hen is een bad-douchecombinatie misschien juist handig omdat de douchedeuren tevens dienst doen als spatscherm en zo een waterballet kan voorkomen. Een klasse apart is het zogenaamde softbad. De naam zegt het al. Het bad is gemaakt van zacht materiaal, dat zich naar het lichaam voegt. Ideaal voor mensen met stress- of pijnklachten.

Bubbels
Met een glaasje bubbels in de hand, lekker schuimen in een whirlpool. Het toppunt van genot (en decadentie?). Dat is de associatie die veel mensen hebben bij een whirlpool. Gedeeltelijk zeker waar, want het nemen van een bubbelbad is natuurlijk pure verwennerij. De keuze voor een whirlpoolsysteem wordt echter ook om andere redenen gemaakt. Een whirlpool is als een masseur aan huis. Het systeem kent drie varianten: het spa-systeem, het hydro-systeem of een combinatie van die twee. Een spa-systeem werkt met (warme) lucht, die via vele bodemjets in het badwater wordt gedreven waardoor er bubbels ontstaan. Liever een stevige massage? Dan is een hydro-systeem wat voor u. Het werkt op basis van rondcirculerend water wat met kracht in het bad wordt gestuwd via de jets die zich aan de zijkanten van het bad bevinden.

In de hoek
Hoe denkt u het bad te gaan positioneren? Tegenwoordig zijn er allerlei vormen verkrijgbaar: van rechthoekig tot ovaal of zeshoekig. In het bijzonder de hoekvormen lenen zich uitstekend voor de wat kleinere badkamers. De manier waarop het bad is gepositioneerd bepaalt niet alleen de ruimte die het inneemt, maar veelal ook het gebruikersgemak. Een geheel of gedeeltelijk verzonken bad levert ruimtewinst op. Daarnaast wordt ook de instaphoogte verkleind. Een andere mogelijkheid is een brede ombouw of een deels verhoogde vloer, die reikt tot halverwege de hoogte van het bad. Hierdoor ontstaat een handige opstap, die u kunt gebruiken om er bijvoorbeeld een mooie plant op neer te zetten.

Drijvende afstandsbediening
Gadgets genoeg bij de ligbaden van tegenwoordig. Naast het traditionele gele badeendje, is er nu ook de drijvende afstandsbediening. Daarmee wordt - heel vanzelfsprekend - de whirlpoolinstallatie bediend. Superfijn, zijn de wat grotere accessoires zoals een ingebouwde geluidsinstallatie of een televisie in de badkamer. In bad kijken naar uw favoriete televisieprogramma, dat is met recht televisie kijken vanuit uw luie stoel!

Steuntje
Heel praktisch zijn de lichaamsondersteunende voorzieningen zoals kussens, leesplateaus en handgrepen die heel gemakkelijk op de rand van het bad gemonteerd kunnen worden. Dit maakt het in- en uitstappen een stuk eenvoudiger.

Tip: Wanneer u onverhoopt een kras heeft in een acrylbad, kunt u deze heel makkelijk weer wegpolijsten met fijn schuurpapier en daarna wat autopolish!

Bron: Uw badkamer. 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide