Een stoer interieur lijkt de droom van menig man: een stevige en geometrische vormgeving, sterke materialen en veel metalen. Ook menig vrouw zal deze winter overstag gaan voor de voordelen en schoonheden van een onverwoestbare inrichting. Duurzaamheid, functionaliteit en metaal als favoriet materiaal zijn namelijk belangrijke eigenschappen van woontrend Metal Worker, het Nieuwe Wonen.

Duurzaam, met een rauw en blauw randje
De perfectie van imperfectie is bij woonmodetrend Metal Worker een belangrijk uitgangspunt: gerecyclede, vintage, beschadigde, geschuurde, gescheurde en verkleurde objecten en accessoires zorgen voor een rauw randje en tonen aan dat dit onverwoestbare interieur kan incasseren. Deze woonstijl draagt duurzaam design hoog in het vaandel maar laat ruimte voor eigen creativiteit en vindingrijkheid. Eigen creaties geven het stoere interieur een persoonlijk en uniek karakter, zoals die oude industriële lamp en de open kast van drie op elkaar gestapelde hondenkooien. Letterlijk ijzersterke buitenmeubelen doen het binnen ook goed in combinatie met een warme vacht of plaid. Zorg wel voor een juiste balans en investeer in bijvoorbeeld een duurzaam kunstwerk of designobject, zoals de Transformer van studio Re-Creation: een metalen sculptuur gemaakt van een auto waar de ontwerpers geen afscheid van konden nemen. Naast een stevige vormgeving en metaal als belangrijkste materiaal, is er op een bescheiden manier aandacht voor kleur. Blauw is de belangrijkste trendkleur deze winter, in combinatie met zwart, wit, antraciet en metallics als koper, aluminium, staal, brons en roest in mat of glans. Door metaal te combineren met zachte maar stoere en duurzame materialen zoals een kleed van bamboe, is het aangenaam vertoeven voor zowel man als vrouw.

Foto 1) Kleed Do-Lo-Rez van www.nanimarquina.com. Fauteuil en pouf Ivy van Emu via www.veldzicht.nl. Fauteuil Paulistano van www.objecto.fr. Honden speakers van www.normann-copenhagen.com. Behangcollectie Wall Power Wanted van www.eijffinger.com. Kapstok Loop stand Hall van Hay via www.0900-design.nl. Zelfgemaakte kast van honden benches, I-pad en kussen van Pharrell Williams zijn privé bezit.

Transform your life!
Een nieuw onverwoestbaar interieur dat tegen de elementen opgewassen lijkt. Duurzaam in alle opzichten: verantwoord geproduceerd én gemaakt om een leven lang mee te gaan. De internationale design-boodschap luidt "We moeten onze levensstijl transformeren om onze planeet en toekomst te behouden!" Woonmodetrend Metal Worker presenteert een nieuwe kijk op interieur met een focus op oerdegelijke maar hedendaagse meubelen. Pionier op dit vlak is Piet Hein Eek, die met zijn roestvrijstalen afvaltafel laat zien hoe mooi hergebruik kan zijn. Metalen eetkamerstoelen zijn er in nieuwe vormen en zien er ondanks de koele kleuren en materialen vaak verrassend gezellig en huiselijk uit, zoals de stoelen Straw van Blå Station, Ivy van Emu en de Navy chair, een designklassieker uit 1944 van Emeco. Een tweedehands industriële lamp verrijkt de sfeer en een kamerbreed tapijt in jeansblauw zorgt voor het nodige comfort.

woontrends winter 2010/2011 Metal Worker

Tapijt Parade Palazzo kleur 231 van www.paradetapijt.nl. Afvaltafel in staal en aluminium stoel van www.pietheineek.nl. Stoel Straw van Blå Station via www.0900-design.nl. Pattern stoel van Emu via www.gardeco.eu. Navy Chair van Emeco via www.0900-design.nl. Kandelaar U-Tube van www.sandermulder.com. Lamp van www.spoor38.nl. Behangcollectie Wall Power Wanted van www.eijffinger.com.

Geometrie
Geometrische vormen, metalen (buiten)meubelen, een fotografisch behang met een stadse dynamiek: de architectonische uitstraling van de woonmodetrend Metal Worker is een feit. Stevige kleuren als zwart, grijs en blauw worden in allerlei combinaties doorgevoerd. De metalen schommelstoel Kaluza is ontworpen door Erik Griffioen en in een gelimiteerde oplage van 25 exemplaren gemaakt. De Sputnik salontafel van Sander Mulder is geïnspireerd op Origami technieken en wordt uit een plaat aluminium gefreesd en vervolgens handgevouwen tot zijn uiteindelijke hoekige vorm. Tapijt Tivoli, gemaakt van 100% bamboe, zorgt voor de nodige verzachting in dit ogenschijnlijk harde interieur.

woontrends winter 2010/2011 Metal Worker

Potjes Schalken Dot 54 van Paul Smith voor Stelton via www.brandenbrands.com. Tafel X-Raydio van Diesel via www.covanderhorst.nl.

woontrends winter 2010/2011 Metal Worker

Behangcollectie Wall Power Wanted van www.eijffinger.com. Tafel Sputnik van www.sandermulder.com. Kaluza Rocking Chair van www.erikgriffioen.nl. Lamp AJ 50 van Arne Jaobsen voor www.targettipoulsen.com. Kandelaar Bold van Roderick Vos via www.0900-design.nl. Pantone kopje is privé bezit

Maliënkolder
Maliënkolder was de redder in nood voor menig ridder. De van honderden metalen ringetjes gemaakte body protector heeft eeuwenlang bescherming geboden tegen speren en pijlen. Vertaal dit sterke ontwerp naar een stoel en je hebt de Paulistano van Objekto, met een zitting van maliënkolder. De metalen buitenfauteuil van Emu is binnen net zo mooi en praktisch en sluit naadloos aan bij woonmodetrend Metal Worker. Met een vachtje erin staat hij vorstelijk in de ruimte, comfortabel en ijzersterk. Het vloerkleed van ontwerper Ron Arad is een vertaalslag van een digitaal tweedimensionaal beeld naar een driedimensionaal oppervlak. Met verschillende hoogtes en scheve randen doet het denken aan een onafgemaakte puzzel.

woontrends winter 2010/2011 Metal Worker

Kleed Do-Lo-Rez van www.nanimarquina.com. Pattern Stoel van Emu via www.gardeco.eu. Hang-on kapstok van www.normann-copenhagen.com. Behangcollectie Wall Power Wanted van www.eijffinger.com.

Het Nieuwe Wonen
Fake Fur is de naam van het ontwerp van Bart Hess. Het object lijkt op een grote lap bont maar eenmaal van dichtbij gezien valt je mond open van verbazing, als blijkt dat het van tienduizenden metalen naaldjes is gemaakt! Een prachtig kunstobject en bovendien een mooie contradictie tussen de harde metalen naalden die een ogenschijnlijk zachte, bontachtige structuur creëeren. Metaal speelde de afgelopen jaren een ondergeschikte, onopvallende rol in ons interieur en werd vaak weggewerkt onder hout, kunststof of glas. Bij Metal Worker krijgt metaal een grote rol toebedeeld en deze woonmodetrend grijpt daarmee deels terug op de eerste helft van de twintigste eeuw toen staal, beton en glas dé uitgesproken materialen waren voor het Nieuwe Bouwen. Nu dienen ze, metaal in het bijzonder, het Nieuwe Wonen. Een goed voorbeeld is de salontafel Growth van Jos Kranen en Johannes Gille, een ontwerpersduo dat bij voorkeur met metaal werkt. De twee metalen lampen doen denken aan lasmaskers en benadrukken wederom de stoere, rauwe sfeer.

woontrends winter 2010/2011 Metal Worker

Kleed Fake-Fur van www.barthess.nl. Tafel Growth en lampen Tesla van www.kranengille.com.

woontrends winter 2010/2011 Metal Worker

Kleed Tivoli van www.danskina.nl. Pouf bij fauteuil Ivy van Emu via www.veldzicht.nl. Stof Clip van Kinnasand via www.beskafabrics.nl. Lamp van www.lokalheroz.nl.

Bron: Perscentrum Wonen

Fotografie: Paul Bakker

Styling & productie: Monique van der Reijden

Met dank aan: Dutch Style Company en Nedstaal BV.

Verkoopinformatie: www.woonmodetrends.nl


Het grootste en belangrijkste design event ter wereld, Salone Internationale del Mobile, vond dit jaar voor de vijftigste keer plaats in designhoofdstad Milaan. Een jubileumfeest dus, en dat was te merken! De gehele stad stond in het teken van design met in bijna elke winkeletalage, op elk plein en in elk museum een presentatie van nieuwe designstukken, spectaculaire lichtobjecten en kleurrijke accessoires. Het was vooral de nieuwste generatie ontwerpers die ervoor zorgde dat Milaan letterlijk en figuurlijk op zn kop stond met veel kleurrijk, speels en creatief design.

Kleurrijk in Milaan
Het interieur krijgt meer kleur. Maar welke kleuren en hoe worden ze gecombineerd? In Milaan zagen we opvallend veel felle tinten met op nummer één de trendkleur geel, van oker tot neon! Daarnaast was er veel kleurverloop te zien, van fel naar pastel. De toepassing van verschillende felle kleuren (multi-colour) in één interieur of in één ontwerp is ook populair, met combinaties van knallend geel, groen, blauw en rood. Het nieuwe woonmodebeeld is kleurrijk!

Woontrends spotten in Milaan

1. Expressieve lamp
Bau is een sculpturale hanglamp, ontworpen door Vibeke Fonnesberg Schmidt voor Normann Copenhagen. Ze combineerde kleur en geometrische vormen in een uniek en creatief ontwerp. De naam van de lamp, Bau, is Duits en verwijst naar constructies en bouwwerken. De constructie, compositie en kleuren maken lamp Bau tot een uitgesproken en expressieve lamp. www.normann-copenhagen.com

Woontrends spotten in Milaan

2. Hocus Pocus
Alsof hij oplost in de ruimte: de Blur Sofa van Marc Thorpe voor Moroso stelt onze ratio op de proef. De relatie tussen ruimte, volume en schaal wordt aan de kaak gesteld. De stoffering, met een kleurverloop van fluor oranje naar wit, versterkt dit gevoel van onzekerheid. Waar is ie nou? www.moroso.it

Woontrends spotten in Milaan

3. Opgeruimd kastje
Bij het kastje Tool Boxes - ontworpen door Line Depping voor Mindcraft - staat de functie van een lade centraal: opslag van spullen. Strak vormgegeven houten lades zijn het uitgangspunt, geplaatst in een metalen frame en met een subtiel kleurverloop van fel geel naar de originele houtskleur: mooi! Helaas is het kastje minder geschikt voor het wegmoffelen van rommel; de lades zijn open en de inhoud is daardoor zichtbaar. Netjes opruimen dus! www.danishcrafts.org

Woontrends spotten in Milaan

4. Hangen op hooi
Normale poefjes zijn passé! Een zithoek van hooibalen siert voortaan ruimte, met de Hay Bale van Richard Woods & Sebastian Wrong voor Established & Sons. Door de hooibalen te groeperen ontstaat er een ruimte waar mensen kunnen zitten, relaxen en contact kunnen leggen. Stoffering en afneembare hoezen maken het een fijn en functioneel meubel, en mooi bovendien, met een karakteristieke grafische (pop-art achtige) print in zwart en neon geel. www.establishedandsons.com

Woontrends spotten in Milaan

5. Gotiek Plastiek
De Gothic Chair van Moooi is geínspireerd op een oude zestiende eeuwse neo-gotische stoel die ontwerper Job Smeets (Studio Job) kocht in een antiekwinkel. Vanuit dit handgemaakte model ontstond het ontwerp voor een industrieel geproduceerde kunststof stoel die zowel buiten als binnen gebruikt kan worden. Hij is verkrijgbaar in tien hippe kleuren! Het Groninger Museum is al om: daar zijn de stoelen te zien in de Job Lounge. www.moooi.com

Speels in Milaan

Bewegen, schommelen, spelen. Voor ons gevoel van welzijn is beweging in huis net zo belangrijk als rust. In het volwassen interieur signaleren we steeds meer speelse objecten waar beweging in zit! Van reusachtige schommels, hobbelpaarden, schommelstoelen en hangmatten tot verstelbare en draaibare fauteuils, tafels en stoelen. Live & play!

Woontrends spotten in Milaan

6. Geen schommelstoel
Nee, dit is geen schommelstoel. De Tip Ton chair is een stoel die de gezondheid ten goede komt, doordat je erin kunt schommelen. De stoel werd gemaakt van recyclebaar plastic door Edward Barber en Jay Osgerby voor Vitra. De stoel kan zowel gebruikt worden als eetkamer-, bureau- of woonkamerstoel. Door te bewegen terwijl je zit neemt de zuurstofstroom in je lichaam toe en dat is, ook volgens het Swiss Federal Institute of Technology in Zurich, erg gezond! www.vitra.com

Woontrends spotten in Milaan

Woontrends spotten in Milaan

7. Speelse zithoek, of bank, of bed of....
Twee leunstoelen, een afgeschermd bed, een bakje of een mini-kamertje: Sosia is het allemaal, en meer! Het object muteert, is dynamisch en aan te passen aan ongeveer alle dagelijkse levens situaties en geschikt voor elke ruimte! www.campeggisrl.it

Woontrends spotten in Milaan

8. Hop paardje zit
Als kind was ontwerptalent Fabian von Spreckelsen teleurgesteld toen hij erachter kwam dat een hobbelpaard heel anders galoppeert dan een echt paard. Vandaar het idee voor de Galoper Grand; een levensgroot hobbelpaard waarbij de vorm vereenvoudigd en gestileerd is, maar verrassend genoeg wel de sensatie nabootst van het berijden van een echt paard. Draai het paard om et voilà: een schommel loungechair. www.fabianvonspreckelsen.com

Woontrends spotten in Milaan

9. Slaapbank
Op het eerste gezicht lijkt het een buitenbankje maar niets is minder waar. Je kunt niet zitten maar liggen op deze bank, die eigenlijk een hangmat is! Dit grappige en speelse ontwerp van Campeggi biedt een comfortabele plek voor een middagdutje, vandaar de naam: Siësta. www.campeggisrl.it

Woontrends spotten in Milaan

10. Schommelschaap?
Het ontwerp Hi Ho van Jarrod Lim is een herinterpretatie van een traditioneel schommelpaard. Hij probeerde de essentie ervan te vangen in een gestileerde variant die niet kinderachtig maar modern is en als designstuk past in het stijlvolle interieur. Door de zachte witte vacht lijkt het schommelpaard meer op een schommelschaap maar de Hi Ho is desalniettemin een leuk en decoratief speeltje. www.jarrodlim.com

Design Must Have 2011

Woontrends spotten in Milaan

11. Slimme Speaker
Jawbone en Yves Béhar ontwierpen de jambox: s werelds eerste intelligente draadloze luidspreker en speakerphone. De Jambox legt snel en gemakkelijk verbinding met mobiele telefoons, computers, iPads of andere Bluetooth apparaten. Het naadloos streamen en delen van muziek, films en games kan daarmee overal, draadloos en in de palm van je hand! De Jambox wordt bovendien slimmer met de tijd: hij kan worden bijgewerkt met apps en software. Daarnaast ziet ie er gewoon ook mooi en strak uit! www.jawbone.com


De kleuren groen, geel en oranje overheersen binnen de nieuwe collecties. We hebben het dan niet over een enkel kleuraccent of kleine details; de kleuren worden groots ingezet! Een servies in geel, een gehele bank in groen en een lamp die door de oranje kleur nog meer licht lijkt te geven. Kijk uit want kleur komt jouw kant op!

Het groen in de nieuwe collecties is fris en vrolijk in grasgroen, of warm en zacht in mos-, leger- of olijfgroen. Ook een combinatie van mosgroen en mosterd geel is populair dit voorjaar.

Het Finse merk Muuto wil de Scandinavische design traditie uitbreiden door middel van nieuwe en originele perspectieven (het woord muutos betekent in Fins zoiets als nieuw perspectief). De rauwe look van de RAW stoel is te danken aan de grove vormen die het resultaat zijn van heus handsnijwerk. Elke stoel is dus uniek. www.muuto.com

trendkleur Groen, woontrends

Mosgroene en grijze kussens van Maison de Vacances
Liefde, rock en punk: woorden die van toepassing zijn op de nieuwe collectie van Maison de Vacances. Kleurige kussens met metallic letters, hartjes, schedels, smileys en panterprint zorgen voor een opvallende collectie waar voor iedere moderne woonstijl - van romantisch tot artistiek - iets passends is te vinden. De collectie is met liefde ontworpen door Emmanuelle Fouks en Nicolas Mauriac. www.maisondevacances.com

trendkleur Groen, woontrends

Café Chair van Arco
Deze nieuwe stoel van Jonathan Prestwich voor Arco is stapelbaar, luchtig en licht, zowel qua uitstraling als qua gewicht. Een moderne vertaling van de klassieke caféstoel met als eyecather een groene kleur én een gebreide (!) rugleuning. www.arco.nl

trendkleur Groen, woontrends

Krukjes van Bleu Nature
Bleu Nature staat voor eco design en maakt meubilair van onder andere drijfhout. De schoonheid van de natuur dient als uitgangspunt. De designers geven daar, met hun expertise en creativiteit, een moderne draai aan. Zoals bij deze krukjes, gemaakt van hout en bekleed met (groen) textiel dat associaties met mos en het bos oproept. www.bleunature.com

trendkleur Groen, woontrends

Kast Stack van Established & Sons
De zeer opvallende kast Stack van Established & Sons is er in verschillende kleuren, waaronder de trendkleuren-combinatie van verschillende tinten groen met geel. Erg 2011! www.establishedandsons.com

trendkleur Groen, woontrends

Collectie Bohemian van Patricia Urguiola voor Moroso
Patricia Urguiola ontwierp de Bohemian collectie voor Moroso. De klassiek gecapitonneerde meubelen zijn nét wat anders vormgegeven, met een modern capiton en vloeiende vormen die over het frame lijken te smelten. Mosgroen en mosterd geel spelen de hoofdrol. www.moroso.com

trendkleur Groen, woontrends

Bank en lampen van Baxter
Het Italiaanse merk Baxter staat bekend om haar luxueuze lederen meubilair, zoals deze groene gecapitonneerde bank. De felgroene lampen met een voet van gedraaid touw zijn opvallend binnen de verder ingetogen collectie. www.baxter.it

Door: Monique van der Reijden & Priscilla de Putter

Bron: Perscentrum Wonen

De kleur oranje wordt vooral ingezet als pittig kleuraccent in meubilair en accessoires. De grapefruit is een goede graadmeter: we zien zowel het lichte oranje van de schil als de diep oranje kleur van het vruchtvlees in de nieuwe collecties terug.

De lamp MHY heeft een uitgesproken en speelse maar elegante vorm. Volgens de ontwerper Norway Says is de lamp, door de vorm en afmetingen, geschikt voor elke ruimte in huis. www.muuto.com

Serpentine chair van Lonore Nalet
lonore Nalet presenteerde haar Serpentine stoel tijdens de [d3] Design Talent Show in Keulen. Ze won niet maar haar stoel is desalniettemin origineel en opvallend. Dit buitenmeubel wordt gevormd door een metalen frame met spijlen, waar (waterdichte) langwerpige kussens doorheen worden gevlochten. www.eleonorenalet.com

Nieuwe fauteuil Jackson van Maries Corner
Maries Corner richt zich volledig op het rustmoment, met een uitgebreide collectie stoelen, fauteuils, pouffs en tafeltjes. De fauteuil Jackson is naast unis ook uitgevoerd in kleurvlakken met verschillende tinten oranje en geel of grijs- en groentinten. www.mariescorner.com

Lamp E27 van Muuto
De simplistische lamp E27 van Mattias Stahlbom voor Muuto bestaat slechts uit een rubberen draad en huls met daarin een glazen peertje. De schoonheid van eenvoud wordt daarmee benadrukt want "the simplicity of the naked bulb is hard to compete with" aldus Stihlbom. De eenvoudige lamp heeft - indien gewenst - een opvallend kleurtje. www.muuto.com

Collectie Signatures van Lelivre
Het zwierige lijnenspel, de frisse kleuren oranje, geel en fuchsia, de stilering, het relief en de rijke stof van Rosso uit de collectie Signatures van Lelivre doen Oosters aan. www.lelievre.eu via www.bartbrugman.com.

Accessoires van Marcel Wolterinck
De nieuwe collectie keramiek (vazen e.d.) van Marcel Wolterinck is uitgevoerd in zwart met oranje. www.wolterinck.com

Bron: Perscentrum Wonen

Door: Monique van der Reijden & Priscilla de Putter

De kleur geel laat de zon schijnen in de nieuwe voorjaarscollecties. Mosterd en oker zorgen voor warmte, verzachting en romantiek. Het felle geel van smileys en accenten in neon zorgen voor een vrolijke en speelse noot.

Jonas Wagell ontwierp de BULKY tea set voor Muuto, gemaakt van porselein en uitgevoerd in geel, grijs en wit. BULKY is kleurrijk en expressief, met oversized details en een speels design. Sprookjes en kinderverhalen vormden onder andere een inspiratiebron, waarin vormen ook vaak overdreven en uitvergroot worden. Een theeservies waar we de mad hatter uit Alice in Wonderland zeker een plezier mee zouden doen. www.muuto.com

trendkleur geel, woontrends

Stoel Fly van Ineke Hans voor Arco
De stoel Fly die Ineke Hans voor Arco ontwierp (2008) is er nu ook in kanariegeel. Achter de stoel aan de muur de rubber Bearskin Rug van Eelko Moorer. www.arco.nl

trendkleur geel, woontrends

Bijzettafel RAW van Muuto
Naast de RAW stoel ontwierp Jens Fager ook de RAW bijzettafel (ook verkrijgbaar in groen). Ook voor het tafeltje geldt dat het met de hand gesneden en dus uniek is. www.muuto.com

trendkleur geel, woontrends

Blije kussens van Maison de Vacances
De smiley is op zijn plek binnen de collectie van Maison de Vancances: vrolijk wonen met liefde en een lach. www.maisondevacances.com

trendkleur geel, woontrends

Stof Lamant van Elitis
Met een transparant geel gordijn lijken die eerste zonnestralen des te feller. De nieuwe stof Lamant doet denken aan Ikat patronen. Het effect van de geborduurde patronen is groots en modern. Dit wordt versterkt door het kleurgebruik. www.elitis.fr

trendkleur geel, woontrends

Nieuwe collectie van Pols Potten
De groene en gele letters op de catalogus 2011 van Pols Potten verraden het al: geel en groen zijn, naast zwart, wit en oranje/rood, belangrijke kleuren in de nieuwe collectie. Op deze foto zijn verschillende krukjes/bijzettafels uit de nieuwe collectie te zien, in geel, groen, grijs en zwart. www.polspotten.com

Bron: Perscentrum Wonen

Door: Monique van der Reijden & Priscilla de Putter

Woonmodetrend Stad & Land representeert het moderne landleven, waarbij grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Groen speelt de hoofdrol, met milieu- en mensvriendelijke producten en kleuren als mos- en grasgroen. Natuurlijke materialen en boerse must haves worden gecombineerd met modern design, maar hoe? Het Perscentrum Wonen beschrijft hoe je Stad & Land in vijf stappen doorvoert in het interieur en welke producten je daarbij shopt! Woonmodetrend Stad & Land in 5 stappen
1. Kleuren

Wit en off-white (champagne, zand, kiezel) in de basis. Accenten in groen, geel en oranje

2. Materialen

Natuurlijke materialen als blond hout, verweerd leer, katoen, linnen, breisels, borduursels en broderie

3. Must haves

Landelijke bankjes en krukjes, spijlenbankje of -stoel, ladder, gevlochten matten en manden, het daybed

4. Gevoel

Binnen-buiten, natuurlijk en ruimtelijk

5. Stijl

modern landelijk met retro ondertoon

woontrends 2011

1. Transparantie
Een zonnig en licht interieur is kenmerkend voor woonmodetrend Stad & Land. De nieuwe collectie Whisper van Luxaflex bestaat uit shades van transparante stoffen, die een optimale doorkijk geven naar buiten. De raamdecoratie verzacht en verspreidt het daglicht. www.luxaflex.nl

woontrends 2011

2. Fris & licht
Bij de collectie Juliets Garden van ADO ligt de focus op een landelijke en familiaire sfeer, met frisse lichte kleuren zoals mint- en mosgroen, beige, wit en mosterdgeel. www.ado.nl

Woontrend Stad & Land shopping

3. Vakken & verstellen
Tafel Phill is in 2010 ontworpen door Studio Parade in opdracht van de Design Academy in Eindhoven. Spectrum besloot de tafel in de collectie op te nemen. Wat deze tafel bijzonder maakt zijn de open vakken aan weerszijden in het blad en de mogelijkheid tot variïren in breedte en hoogte. Phill is demontabel en eenvoudig in hoogte instelbaar. www.spectrumdesign.nl

Woontrend Stad & Land shopping

4. Baja van bamboe
De lampenkap van lamp Baja van Ikea bestaat uit met de hand gevlochten bamboe. Elke lampenkap is uniek en geeft een prachtig lichtspel op de muur. 

woontrends 2011

5. Kus op de muur
Met de nieuwste collectie "Un Bisou" presenteert Eijffinger een vrolijke behangcollectie met veel bloemen en vogels: voor dat ultieme landelijke lentegevoel. Romantiek ten top, met dessins van rozen, bloeiende magnolias en vogeltjes. www.eijffinger.nl

Woontrend Stad & Land shopping

6. Vervormbaar geel
De lamp Unfold is qua vorm geïnspireerd op de klassieke metalen industriïle lamp. Door deze van felgekleurd en vervormbaar rubber te maken krijgt dezelfde vorm een geheel andere uitstraling: modern en warm. De lampen zijn vorm- en vouwbaar en daardoor eenvoudig te transporteren, je hoeft hem daarna alleen maar open te vouwen. www.muuto.com

Woontrend Stad & Land shopping

7. Scandinavische kast
De verfijnde blank houten kast Reflect van Muuto is qua vormgeving geïnspireerd op het natuurlijke licht van Scandinaë. De vier hoeken op de voorkant van de kast hebben een unieke dikte en vorm die bijdragen aan de lichtreflectie op de lades. www.muuto.com

Woontrend Stad & Land shopping

8. Geld door gras
Deze mand van Return to Sender is gemaakt door vrouwen in Bangladesh, van stroken Kaisa-gras dat groeit aan de rand van rivieren. Dankzij de manden verdienen de vrouwen hun eigen inkomen en kunnen hun kinderen naar school, want de winst die Return to Sender op producten maakt vloeit terug naar de regios van herkomst. www.returntosender.nl via www.hema.nl

woontrends 2011

9. Oranje accenten
Oranje is naast groen en geel toonaangevend deze zomer. Wat Farrow & Ball betreft mogen we knallen met kleur! Het befaamde merk introduceerde een nieuwe oranje: Charlottes Locks (No. 268) naar de haarkleur van Charlotte, een medewerkster. Charlottes Locks wordt vooral toegepast als accentkleur en grijpt terug op de minimalistische interieurs van de jaren vijftig. Ze straalt een klassieke sfeer uit gecombineerd met groene tinten (zoals Calke, Ball of Breakfast Green) en is gedurft met roze (Cinder Rose) of geeltinten (Babouche). www.farrow-ball.com via www.interfurn.nl

woontrends 2011

10. Stijlvol douchen
Het nieuwe Euphoria douchesysteem van Grohe is stijlvol en functioneel. De cosmopolitan hoofddouche is volledig verchroomd en is, met een diameter van 180 mm, een echte eyecatcher. Het systeem heeft een verchroomde glijstang met draaibare douchearm en is met een range van Grohe kranenseries goed te combineren en geschikt voor elke badkamer. www.grohe.nl

Woontrend Stad & Land shopping

11. Boretti voor buiten
Haal binnen naar buiten en buiten naar binnen! Dat idee had Boretti ook en daarom ontwikkelde het merk een nieuw en nog groter outdoor kitchen programma. Kookcomfort ten top, in de buitenlucht! De verrijdbare Da Vinci buitenkeuken is een alleskunner en heeft, door de houten omlijsting, een landelijke look. www.boretti.nl

woontrends 2011

12. Mos- en grasgroen
Nieuw van Casalis is de Bonnet Bicolor, bestaande uit twee kleuren. Verkrijgbaar voor binnen ïn buiten en in diverse kleuren waaronder mos- en grasgroen. www.casalis.be via www.karmijn.com

Woontrend Stad & Land shopping

13. Verandwoord Snurken
Het sympathieke merk SNURK vraagt aandacht en zamelt geld in voor zwerfjongeren in Nederland en doet dat met de verkoop van beddengoed Le Clochard & Le Trottroir. Ervaar met dit beddengoed hoe het (ongeveer) is om in een doos op straat te slapen! Met de sponsoring van een goed doel in je achterhoofd, slaap je zelf nog lekkerder. www.snurkbeddengoed.nl

Woontrend Stad & Land shopping

14. Zwerver
De TOR bijzettafel van Montis is een jong en vernieuwend ontwerp van Ralf Lambie en Johan van Hengel. Een bijzettafel staat vaak niet op een vaste plek, maar zwerft door het huis en staat daar waar hij op dat moment nodig is. TOR is daarom ontworpen vanuit de gedachte dat een bijzettafel makkelijk verplaatsbaar moet zijn. De opstaande rand van het blad voorkomt dat kaarsen of koekjes er vanaf schuiven. Het handvat geeft het tafeltje een eigen uitstraling ïn is functioneel. Niet voor niets was deze tafel de winnaar van de Elle Design Award 2010! www.montis.nl

Woontrend Stad & Land shopping

15. Grasgroen & gebreid
Deze nieuwe grasgroene Arco stoel is stapelbaar, licht en luchtig (zowel qua uitstraling als gewicht). Het is een moderne vertaling van de klassieke cafïstoel met als eyecather een gebreide (!) rugleuning. www.arco.nl

woontrends 2011

16. Knusse Kust
Loveseat Kust van het merk Gelukkig is vriendelijk en robuust. Het lijnenspel doet denken aan de glooiende lijnen van de duinen en daardoor zit de bank als gegoten! Hij sluit aan op de vormen van het lichaam en mag daarom met recht een relaxfauteuil genoemd worden! Kust is er ook in een grotere uitvoering, als bank. www.gelukkig.nl

woontrends 2011

17. Transformer
De schragentafel 7680 van Scholten & Baijings voor Gelderland is geïnspireerd op een veldbed en is in hoogte verstelbaar: van (lage) salontafel transformeert hij tot (hogere) coffeetable. www.gelderlandgroep.com

woontrends 2011

18. Creatief met planten
De Stad & Land woonsfeer is niet compleet zonder bloemen en planten! Wees creatief bij het kiezen van een vaas: flessen, potten, pannen, bakjes en zelfs bollen wol/touw kunnen dienen als vaas. www.flowercounsil.nl

Woontrend Stad & Land shopping

19. Zacht zitten
De succesvolle 6900-serie van ontwerpduo Scholten & Baijings voor Gelderland is er nu ook in een zachte uitvoering: 6905. De modulaire zitelementen hebben hierbij een zacht dekje en zijn volledig, tot aan de grond, gestoffeerd waardoor pootjes niet zichtbaar zijn. www.gelderlandgroep.com

woontrends 2011

20. Wol & sisal
Cunera staat naar eigen zeggen voor "een betere wereld met respect voor mens, maatschappij, natuur en milieu" en het merk gebruikt daarom vooral natuurlijke materialen in haar tapijten. Het karpet Treviso is gemaakt uit wol en sisal en heeft een grove structuur, korte pool en een eigentijds tweed-effect. Het tapijt is verkrijgbaar in 6 kleuren. www.cunera.nl

Woontrend Stad & Land shopping

21. Praattafel
De inspiratiebron voor de eettafel Pake Sytse wasïeen stoel! Een klokkenstoel welteverstaan: de historische houten stellage voor kerkklokken. De vorm van de klokkenstoel vormde het uitgangspunt voor het onderstel van Pake Sytse. De grote praattafel is er zowel met ovaal als rechthoekig blad en in walnoot of eikenhout. www.pilat.nlDoor: Priscilla de Putter, Perscentrum Wonen


Interieurs zijn deze zomer kunstzinnig en kleurrijk. Vormen van meubelen en woonaccessoires zijn kunstzinnig en opvallend is het gebruik van grove structuren en vrolijke kleuraccenten. De zomerse trendkleuren rood, terra, oranje en grasgroen zijn hot en beeldbepalend bij woonmodetrend Vorm & Structuur. De

Woonmodetrend Vorm & Structuur in 5 stappen

1. Kleuren

Rood, oranje, geel, groen, wit en zwart

2. Materialen

RVS, kunststof, steen, beton, wol

3. Must haves

Kunst en opvallende accessoires, design met spijlen en slierten, tapijt met grove of opvallende structuur, bijzettafeltjes en krukjes

4. Gevoel

Ruimtelijk, groots, modern

5. Stijl

Industrieel design met kunstzinnige twist

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Patchworkmuur
Het nieuwe behang Patchworking uit de collectie Life van Wall & Deco bestaat uit een patchwork van gekleurde vlakken, met rood in de hoofdrol! www.wallanddeco.com

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Pixelvloer
Het kleed Dots Shadow van Limited Edition heeft een opvallende structuur van kleine bolletjes. Door het (felle) kleurenverloop doet het patroon denken aan pixels. www.limitededition.be.

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Show it all!
Borden, glazen, bestek en mokken vormen samen een driedimensionaal design op de muur in de Showall van Else Schenkeveld: een gebreid muurkleed met grove structuur en opbergfunctie. Pronk met je mooiste servies! www.elses.nl

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Potig kastje
Protestborden vormden de inspiratie tot kastensysteem Sticks van Castelijn. Deze kasten op pootjes zijn er in verschillende breedte- en hoogte maten. Functioneel als dressoir of als losse nacht- of halkastjes. Sticks is er ook in geel, zwart, wit en blauw. www.castelijn.nl

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Slapen onder spaghetti
Kronkels en slierten sieren het geborduurde bedtextiel Flavoured Embroidery uit de collectie Flavours van Opague Sheer. Voor de fashionista, in fuchsia en rood. www.opaquesheer.com

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Spaghettistoel
De lussenstoel is een kruising tussen een stoel en tapijt: Sophie de Vocht ving het comfort van beide in een meubel. Ze maakte handgetufte bekleding waarbij ze een eigen fufttechniek ontwikkelde, wat resulteerde in XXL lussen. www.sophiedevocht.com

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Duurzaam rood voor het raam
De houten jaloezieen van Luxaflex zijn gemaakt van FSC Basswood: duurzaam hout dat afkomstig is van verantwoord beheerde bossen. De nieuwe kleuren en structuren verrassen, met hoogglans rood en zwart. Nieuw is ook de lamelbreedte van 68 mm, voor een exclusieve look met perfecte overlap. www.luxaflex.nl

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Gladde gietvloer
DRT introduceert een noviteit op het gebied van gietvloeren: de Urban Velvet Plus, een duurzame gietvloer waarvan alle grondstoffen - van olie tot eindproduct - volledig worden hergebruikt. Urban Velvet Plus is een flexibele, UV resistente polyurethaan vloer. De vloer dempt geluid, is minder krasgevoelig en verkleurd niet door UV straling. Daarnaast past de industriele look goed binnen woonmodetrend Vorm & Structuur. www.drt.nl

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Kleurig kastenprogramma
Het populaire meubelprogramma Satellite van Ed Barber en Jay Osgerby voor Quodes is er nu in nieuwe kleurcombinaties, met rood, groen, geel en oranje als opvallende nieuwkomers. www.quodes.com

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Verrassende vormen in de badkamer
De Deense fabrikant Dansani heeft haar badmeubelserie Luna uitgebreid. Door gewaagde materialen en vormen te combineren ontstaan spannende contrasten. De meubels kenmerken zich door een sober, functioneel design. Door een combinatie met de nieuwe Cadenza wastafel van gegoten marmer krijgt het strakke meubel een zachte, organische uitstraling. Cadenza is een opvallend asymmetrisch ontwerp, waarbij de waskom aan een zijde speels buiten het wastafelblad steekt. www.dansani.nl

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Wolkendek
Een kruk als een wolk: zacht, donzig en luchtig. Op de Cloud Stool, gemaakt van lange slierten textiel, kun je in een wolk wegzinken. Elk krukje is uniek want vorm en tint verschillen van elkaar, zoals bij echte wolken. Bind ze samen en er ontstaat een wolkengroep. www.joonjung.com via SWAH, www.storewithoutahome.blogspot.com.

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Een stuk van een stoel
Een technisch hoogstandje, deze stapelbare stoel Reply van Roderick Vos. Hij is gemaakt uit een stuk en opgebouwd uit verschillende lagen verlijmd beukenfineer en is daarmee een hedendaagse interpretatie van de bekende plywood keukenstoeltjes uit de jaren zestig. www.bertplantagie.nl

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Nieuwe generatie gasbranders
De i-Cooking van ABK Innovent won niet alleen de 2011 Interior Innovation Award maar ook de Best of Best award! De nieuwste generatie i-Cooking gasbranders is rechtstreeks inbouwbaar in vrijwel elk type werkblad, zoals natuursteen, composiet, glas en beton. De positie en het aantal branders is volledig zelf te kiezen! www.abk-innovent.com

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

IKEA gaat voor exclusief!
Dit voorjaar presenteert IKEA een heuse Limited Edition, met de collectie ANNORLUNDA. Met knalkleuren in oranje, rood, blauw en geel is het een echte eye catcher. Hebben? De collectie is vanaf mei verkrijgbaar, alleen bij de vestigingen Amsterdam en Haarlem. www.ikea.nl

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Fabriekslamp
De industriele metalen hanglamp Falcon van het Kabinet past prima binnen woonmodetrend Vorm & Structuur. www.hetkabinet.nl

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Lasagne Chair?
LC03 is een ontwerp dat opvalt door haar eenvoud, met een frame dat is gereduceerd tot ïïn heldere lijn die het zitvlak - dat doet denken aan een gebogen lasagneblad - bijna onopvallend ondersteund. De polyester zitting zelf oogt sierlijk door de lichte welvingen. De stoel biedt comfort door de licht achterover hellende zitting en het polyester dat op cruciale plekken plooit mee buigt met de lichaamsvormen. www.pastoe.nl

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Paddenstoelenbank
De KLIPPAN bank is een IKEA klassieker, met zijn strakke vormgeving en fijne afneembare hoezen waardoor je snel en goedkoop van stijl kunt veranderen. Nieuw is de opvallende hoes Dottevik rood. Waan je kabouter Spillebeen op deze paddenstoelenbank; rood met witte stippen! www.ikea.nl

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Blije kunst
Opvallende kunstobjecten zijn beeldbepalend bij Vorm & Structuur. De serie "Happy Happy" van Stephen Johnson bestaat uit XXL strikken van spiegelend aluminium en zijn gemaakt met als doel mensen blij te maken ".. and its as simple as that!" aldus Johnson. www.stephenjohnson.biz

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Van muts tot poef
De Beanie is een nieuwe poef van Montis en geïnspireerd op een gebreide muts (beanie). Met zijn ronde vorm, opvallende structuur en groene kleur past hij goed in het Vorm & Structuur interieur. www.montis.nl (de Beanie is momenteel nog niet in de winkel verkrijgbaar).

Woontrend Vorm & Structuur Shopping

Pizzalamp
De VARMLUFT lamp is de nieuwe variant op de normale ronde rijstpapieren lamp en doet denken aan luchtig pizzadeeg. www.ikea.nlBron: Perscentrum Wonen


Mode- en interieurtrends lopen parallel als het gaat om kleuren, dessins en stoffen. De nieuwe collecties stoffen en behang zien we letterlijk terug op de catwalk van grote modemerken. Wil je een nieuw kleurenpalet of andere stijl in huis? Kijk dan naar mooie combinaties in kleuren, materialen en dessins in de mode, dan zit je zeker goed! Zoals in de mode signaleren we voor het interieur van deze zomer zachte nudes, ge��nspireerd op de mode en flapper girls uit de jaren twintig. Ook de Bretonse streep en de klassieke visgraat zijn op allerlei vrije manieren vertaald naar textielcollecties. Zeer avant-garde (�n even wennen) zijn de prachtige stoffen en behangcollecties met grootse schilderachtige bloempatronen. Ze lijken werkelijk te zijn geschilderd, geaquarelleerd of gebatikt. De nieuwe woonsfeer roept een gevoel van romantiek en nostalgie op zoals we die kennen uit de roaring twenties. Stijl daarom af met kralen, franjes en veren: het interieur anno 2011 krijgt letterlijk en figuurlijk een pluim!

Spring collection 2011 - Jill Sander | Gordijn van Metaphores
Een innovatieve weeftechniek werd toegepast voor paneel Bouquet van Metaphores, met daarop een meesterwerk "La Tub�reuse Cass�e" (1807) van de Vlaamse schilder Fran�ois Van Dael. Het paneel is alleen als geheel verkrijgbaar (dus niet per meter) zodat het stilleven van Van Dael in volle glorie te zien is. www.creations-metaphores.com

Interieurtrends Maison & Objet - Mode & interieur

Bloembehang Mariedal van Designers Guild
Veel kleur, bijna levensecht en een horror vacui aan bloemen: de behangcollectie Sofienberg van Designers Guild is met recht een lentecollectie te noemen en is ook verkrijgbaar als stof. www.designersguild.com

Stof Malvasia van Rubelli Venezia
Alsof het bloempatroon zojuist met aquarelverf op het textiel is aangebracht, zo echt zien de schilderachtige floralen op de stof Malvasia van het merk Rubelli Venezia eruit. Gelukkig kan je met een gerust hart gaan zitten. www.rubelli.com

Interieurtrends Maison & Objet - Mode & interieur

Paneel van Pols Potten
Het decoratieve stofpaneel van Pols Potten toont een prachtig stilleven dat als ��n geheel wordt opgehangen (zodat de gehele schildering is te zien). Een prachtig schilderij aan de muur, maar dan net even anders. www.polspotten.nl Strepen

Interieurtrends Maison & Objet - Mode & interieur

Spring collection 2011 - Prada

Interieurtrends Maison & Objet - Mode & interieur

Christian Lacroix voor Designers Guild
(Mode) ontwerper Christian Lacroix ontwierp voor Designers Guild een textielcollectie. Het bankje is bekleed met stof uit de collectie Tempera. Het zwart met wit gestreepte satijnen kussen met geborduurde bloemen komt uit de collectie Sol Y Sombra. www.designersguild.com

Christian Lacroix voor Designers Guild
Deze schilderachtig gestreepte kussens van Lacroix voor Designers Guild zijn onderdeel van de collectie Tempera. Een naam die verwijst naar de oude schilderkunst, waar tempera (verfsoort) werd gebruikt voor de komst van olieverf. Dramatische, felgekleurde penseelstreken zijn kenmerkend voor deze collectie.

Interieurtrends Maison & Objet - Mode & interieur

Tr�sor collectie van Elitis
De nieuwe colletie Tr�sors bevat een schat aan strepen in verschillende kleuren. Hier in de nog steeds actuele kleur: blauw. www.elitis.fr

Interieurtrends Maison & Objet - Mode & interieur

Collectie Sofienberg van Designers Guild
Veel blauw (China blue), een klassieke stijl en vooral veel strepen op zowel behang, textiel als tapijt! Te zien zijn stoffen en behang uit zowel de collectie Sofienberg als Borgholm. www.designersguild.com

Nomade

 

Interieurtrends Maison & Objet - Mode & interieur

Spring collection 2011 - Desigual & Christian Lacroix

Interieurtrends Maison & Objet - Mode & interieur

Collectie Nomade van Pierre Frey
Aziatische en Afrikaanse culturen en nomadische volkeren zoals die in Mongoli� vormen de inspiratiebron en basis voor patronen van de collectie Nomade van Pierre Frey. Etnische motieven, geborduurde patronen maar ook prachtige unis komen samen in deze kleurrijke en folkloristische collectie. De explosie aan kleuren en motieven vormen samen een harmonisch geheel. www.pierrefrey.com

Stoeltje van Bokja
Bokja - een kleurrijk merk uit Beiroet - gebruikt antieke en vintage meubelen als uitgangspunt voor de collectie. Deze worden bekleed met (vintage) textiel afkomstig uit landen langs de Zijderoute (Centraal-Azi�). Dit zijn ambachtelijk vervaardigde stoffen want Bokja draagt mens- en materiaalvriendelijkheid hoog in het vaandel. Dit resulteert in vrolijke, kleurrijke en vriendelijke meubelen. www.bokjadesign.com

Zwart-wit en een (klein) kleuraccent

 

Interieurtrends Maison & Objet - Mode & interieur

Spring collection 2011 - Viktor & Rolf
Stoffencollectie van Leli�vre
Veel zwart, nog meer wit en accenten in kobalt blauw in de nieuwe collectie van Leli��vre. www.lelievre.eu

Interieurtrends Maison & Objet - Mode & interieur

Stoel Eu/phoria van Eumenes
Stoel Eu/phoria werd ontworpen door Paola Navone voor het Italiaanse merk Eumenes. De zitting ondersteund het lichaam als een soort schelp. Deze industrieel aandoende stoeltjes zijn er in verschillende uitvoeringen, van felle kleuren tot zwart tot, zoals hier te zien, met een klassiek zwart-wit geruit patroon. www.eumenes.it.

Stoffencollectie van Boussac
Zwart, wit, een beetje beige en rode kleuraccenten bij Boussac, allemaal uit de nieuwe lentecollectie. De gordijnen van zijde met boom-borduursel zijn gemaakt van de stof Twist en ook in zwart-wit verkrijgbaar. De kussens zijn gemaakt van stof Vichy (geruit), Bishop (zwart-beige geruit, fluweel) en Ladybird (beige, met zwart-witte stippen). Boussac via www.pierrefrey.com

Interieurtrends Maison & Objet - Mode & interieur

Presentatie Maison et Objet
De presentatie tijdens de beurs Maison et Objet was opvallend zwart-wit met hier en daar een kleuraccent.

Het redactieteam van Perscentrum Wonen struinde de beurs IMM Cologne af, om trends op het gebied van interieur en design te spotten. Keulen 2011 liet een aantal opvallende ontwikkelingen zien, die we hier kort benoemen en illustreren aan de hand van een aantal nieuwe producten. Zo is de revival van de kleine bank opvallend, net als de vele daybeds die we hebben gezien voor in het interieur. Daarnaast zagen we opvallende eetkamerstoelen, is de koffietafel terug van weggeweest en worden er slimme en slanke werkplekjes gecreeerd voor thuis. We leren tevens dat buitendesign niet meer onderdoet voor binnen (en zelfs uitwisselbaar is) en, tot slot, wat de drie winnende ontwerpen zijn - de zogenaamde D3 Design Talents - uit Keulen.

1. Klein maar fijn - kleine banken & daybeds
Al jarenlang domineert de XXL lounge- of hoekbank het interieur en de woonwinkels. Natuurlijk weten we een goede plofbank nog steeds op waarde te schatten. Toch blijkt er ook behoefte aan de kleine maar fijne exemplaren. In Keulen leek er een ware revival van de kleine bank - en niet te vergeten, het daybed - op handen. Aan het hoofddoel - luieren en relaxen - verandert niets. Het wordt alleen wat intiemer.

Woontrends IMM Cologne

Olav van Montis
Bank Olav van Montis is een modern klassieke sofa die in luxe leer het beste tot zijn recht komt. De stoffering is doorgestikt in strakke rechte banen. Het onderstel is van geborsteld roestvrij staal. www.montis.nl

Woontrends IMM Cologne

Daybed Mellow van Zeitraum
Daybed Mellow van Zeitraum ontleent zijn naam aan het relaxte, lichte en ongedwongen karakter van het meubelstuk. Het is heerlijk liggen op dit bed, met een groot rugkussen. De lederen bekleding in prachtig grijsgroene kleur geeft het bed een stoere uitstraling. www.zeitraum-moebel.de

Woontrends IMM Cologne

Daja van Leolux
Bank Daja heeft met haar afgeronde vormen een elegant voorkomen. De hoge leuningen zijn kenmerkend en geven het nodige zitcomfort. De bank is te verkrijgen met verschillende zitdieptes en breedtes en in verschillende bekledingen. www.leolux.nl

Woontrends IMM Cologne

Daybed Verden van Linteloo
Het daybed van Linteloo is ontworpen door Marcel Wolterinck en behoort tot de eigentijdse Verden collectie van Linteloo. Dat Wolterinck de balans zoekt tussen klassiek en modern, tussen zwart en wit, is te zien in zijn daybed. www.linteloo.nl

2. Een stoel met gevoel - eetkamerstoelen

Een aantal opvallende eetkamerstoelen zijn ons uit Keulen bijgebleven en verdienen wat extra toelichting. Het verwerken van breisels is de rugleuning van een stoel is op zijn minst opmerkelijk te noemen en illustreert de blije brei-trend die al een tijdje sluimert in de interieurwereld. Een eetkamerstoel gemaakt uit ��n geheel is naast praktisch ook prachtig.

Woontrends IMM Cologne

Cafe Chair van Arco
Deze nieuwe Arco stoel is stapelbaar, luchtig en licht, zowel qua uitstraling als ook qua gewicht. Een moderne vertaling van de klassieke caf�stoel met als eyecather een gebreide (!) rugleuning. www.arco.nl

Woontrends IMM Cologne

Stoel Reply door Roderick Vos
Een technisch hoogstandje: deze stapelbare stoel uit een stuk, opgebouwd uit verschillende lagen verlijmd beukenfineer. Een hedendaagse interpretatie van de bekende plywood keukenstoeltjes uit de zestiger jaren. www.bertplantagie.nl

3. Koffietijd - nieuwe coffee tables

Dat de koffietafel aan een comeback bezig was, was al bekend (zie: Van een mooie tafel eet je nooit alleen). Opvallend is een verschuiving in de vormgeving van koffietafels. Zo zagen we in Keulen dat de nieuwe hoogte voor coffee tables is vastgesteld op 60 centimeter: het is daarmee geen salontafel (want de koffietafel is hoger) en geen sidetable (want de koffietafel is lager).

Woontrends IMM Cologne

Schragentafel 7680 van Gelderland
De schragentafel 7680 van Scholten & Baijings voor Gelderland is geinspireerd op een veldbed en is in hoogte verstelbaar: van (lage) salontafel transformeert hij tot (hogere) coffeetable. www.gelderlandgroep.com

Woontrends IMM Cologne

Koffietafel Clyfford van Minotti
Koffietafel Clyfford van Minotti is verkrijgbaar in verschillende groottes en hoogtes. De elegante koffietafel is gemaakt van grijs glas. Het eenvoudige maar moderne design past in vrijwel elke ruimte. www.minotti.com

Woontrends IMM Cologne

Koffietafel van Flexform
Ook de stijlvolle koffietafel van Flexform toont de nieuwe hoogte van 60 centimeter. www.flexform.it

4. Slim & slank - kleine werkplekjes

Thuis - in het prive domein - wil je niet teveel ruimte maken voor een werkkamer of bureau. Toch is thuiswerken, studeren en/of het bijhouden van de administratie steeds vaker aan de orde van de dag. Reden te meer voor slimme en slanke werkplekjes: je doet er wat je moet doen maar houdt alle troep ervan uit het zicht. Duurzaamheid staat vaak centraal bij de ontwikkeling van dergelijke werkplekken, mede door de doorontwikkeling van reeds bestaande concepten, zoals bij Arco en Pastoe.

Woontrends IMM Cologne

De Pivot Desk van Arco
Het kastje Pivot van Arco heeft twee nieuwe varianten. De Pivot desk is een praktisch en onderscheidend werkplekje. De Pivot Vanity is een make-up versie waarbij een spiegel in de uitsparing geplaatst kan worden. Handig! www.arco.nl

Woontrends IMM Cologne

Vision Elements van Pastoe
Vision Elements van Pastoe is uitgebreid met een nieuwe maat van 13.5 cm hoog en 144 of 108 cm breed. De romp kan aan de wand worden bevestigd en ingevuld met lade. Door deze combinatie ontstaat er een nieuwe functie, waarbij de kast kan fungeren als bureau! www.pastoe.nl

Woontrends IMM Cologne

Comptoir van Lambert
Comptoir, van het Duitse merk Lambert, is geinspireerd op het praktische meubilair van deze eeuw en ontworpen naar de standaarden van vandaag. Deze mini-werkplek bevat kleine slimme elementen die ervoor zorgen dat deze desk praktisch gebruikt kan worden, zonder daarbij af te doen aan de elegante stijl. Zowel vanaf de linker- als rechterkant kan de high desk worden vergroot door middel van een uitschuifbaar element. www.lambert-home.de

5. Lets go outside! - buitenmeubilair

De grenzen tussen binnen- en buitenmeubilair vervagen. Nieuw buitenmeubilair leent zich - zowel qua vorm en kleur als materiaal - ook uitstekend voor binnen. Dat niet alleen het huis maar ook de tuin is om in te leven, wordt duidelijk met de nieuwe collecties voor buiten (maar dus ook voor binnen).

Woontrends IMM Cologne

Buiten kroonluchter van Fatboy
Fatboy presenteert de eerste kroonluchter voor buiten! De RockCoco eerder stoer dan chic en gelukkig minder breekbaar. De rode bedrading geeft - naast elektriciteit - een kittig kleuraccent aan dit Nederlands ontwerp: de buitenlamp werd ontworpen door DeMakersVan. www.fatboy.com

Woontrends IMM Cologne

Tivoli Chair van Montana
Verner Panton ontwierp deze Tivoli Chair met spaghetti structuur voor Montana. De stoeltjes zijn bedoeld voor buiten maar net zo leuk binnen! www.montana.dk

Woontrends IMM Cologne

Tafel Hopper van Extremis
Tafel Hopper is het nieuwe ontwerp van het Belgische merk Extremis. De tafel combineert innovatief en functioneel design (gemaakt als een geheel) met de juiste look en het gevoel van samenzijn. De ontwerper Dirk Wynants vond de inspiratie voor zijn ontwerp in de hop cultuur van zijn eigen land, waar boeren het einde van het hop seizoen vieren met lange rijen (picknick)tafels en bier. Hoewel jong, viel deze gezellige tafel al in de prijzen: de Interior Innovation Award 2011 ging naar de Hopper. www.extremis.be

6. Talent Gespot! - 3D Design Talents

Zoals elke internationale beurs presenteert ook IMM Cologne zich graag als kweekvijver voor talent. Onder de noemer [D3] Design Talents organiseert de beurs wedstrijden en exposities voor zowel professionele ontwerpers als ontwerpers in opleiding. De D3 Talents Contest bracht drie winnaars voort.

Woontrends IMM Cologne

Sofa Moody 3e plaats
Geef toe aan jouw mood en aan de Sofa Moody! Jouw lig- en zitvorm laat je achter waardoor de bank steeds weer de persoonlijkheid toont van de gebruiker. www.hannaernsting.com

Woontrends IMM Cologne

Pressed Chair van Harry Thaler 2e plaats
De Pressed Chair is een stoel in zijn puurste vorm, uit een stuk vervaardigd met een vierkante meter aluminium. Het resultaat is stoere eenvoud - een stoel tussen 2- en 3-dimensionaal in. De stoel is extreem stabiel en stapelbaar, dus makkelijk op te bergen en te transporteren. www.harrythaler.it

Woontrends IMM Cologne

Tafel OLA van AKKA 1e plaats
OLA is een vouwbare tafel die ergonomie combineert met een prachtig voorkomen. De tafel staat stevig met beide benen op de grond, ook wanneer hij opgevouwen is. Dit beschermt het tafelblad. De tafel is geschikt voor kleine en dynamische werkruimtes als scholen en kantoren. OLA is stapelbaar en makkelijk te transporteren. www.akka.se

Bron: Perscentrum Wonen

Door: Saskia ten Cate & Priscilla de Putter

De belangrijkste feestdagen van het jaar staan voor de deur. Laat ze binnen, letterlijk en figuurlijk! De kerstdagen zijn dé gelegenheid bij uitstek om eens flink uit te pakken in het interieur. Want de kerstsfeer gaat verder dan de boom alleen! De traditionele kleuren rood, groen, zilver en goud doen het altijd goed, maar laten we eerlijk zijn: weer eens wat anders is ook leuk. In de kerststyling kan je inspelen op de laatste woontrends want ook de kerstboom is aan mode onderhevig. Nieuwe kleuren " van fel tot pastel " en alternatieve kerstversieringen " van breisels tot bloemen " zorgen voor een frisse en spannende kerstsfeer in huis. Kijk daarbij verder dan de kerstboom lang is, en style ook de sidetable, eettafel en bank! Met een dosis creativiteit, touch of glamour, snufje stoer en tikkeltje puur wordt het een Kerst om nooit te vergeten, al was het maar om de prachtige fotos van het interieur... Geniet van de laatste kersttrends.

KERSTTREND 1: CREATIEF!
Doorbreek de kerstsleur! Heb je bijvoorbeeld geen plek voor, of zin in, een echte kerstboom? Geen probleem. Dan maak je zelf een tweedimensionale boom op de muur! Verzamel typische kerstdecoratie zoals kerstballen, sterren, hartjes en sneeuwpoppen in verschillende kleuren en materialen: van hout en breisels in wit en grijs tot glimmende ballen in zilver en rood. Hang deze feestelijke verzameling aan spijkertjes, zodat zich een kerstboom vormt. Naarmate kerstavond dichterbij komt krijgt de muurdecoratie steeds meer vorm en is uiteindelijk de zelfgemaakte kerstboom volgroeid en feestelijk versierd. Laat de kleuren rood, wit en grijs op een folkloristische manier terugkomen in het interieur.

KERSTTREND 2: GLAMOUR!
Ben je dol op glitter en glamour? Laat je dan inspireren door de kersttrend Glamour. Combineer de trendkleuren paars en smaragd groen, die prachtig tot hun recht komen op een feestelijk gedekte tafel. Van een stuk satijn maak je snel en gemakkelijk zèlf het tafelkleed, met daar overheen een paarse loper van organza. Gebruik (paarse) restjes stof om het bestek bij elkaar te binden met een vrolijke strik. De kleur paars komt ook terug in het glas van de wijnglazen, de windlichtjes, de kunstbloemen en natuurlijk kerstballen die stuk voor stuk prachtig zijn gedecoreerd met glitters, oosterse motieven, parelmoer en goudaccenten. Glamorous Christmas!

Stylingtip:
We geven de tafel een theatrale uitstraling door er glanzende kerstballen, parelsnoeren, glittertakken en kristallen over uit te strooien . De tafel lijkt uit een sprookje van Duizend-en-één-nacht te komen! Verleidelijke kleuren zoals cacao, mauve en aubergine in combinatie met goud, koper en brons maken de exotische kerstsfeer compleet.

KERSTTREND 3: STOER!
De stoere kersttrend is afgestemd op het modern landelijke interieur. Naturellen en grijstinten in combinatie met inkt- en jeansblauw en subtiele zilveraccenten maken de sfeer. Op een ingetogen en natuurlijke wijze wordt gedecoreerd met kussens, breisels, jute en denim: een stoere maar stijlvolle combinatie! Het sprankelende middelpunt van dit comfortabele interieur is de kerstboom die de show steelt, met zijn houten en blauwe decoraties. Takken met blauwe bessen in de boom versterken de natuurlijke sfeer van deze kersttrend.

KERSTTREND 4: PUUR!
Wil je eens iets totaal anders in huis met de kerstdagen? Poederige pasteltinten zijn het devies voor deze winter! Een witte, serene basis met licht hout en poederige pastelkleuren zet de toon. Van zachtroze tot sneeuwwit en van vergrijsd taupe tot inktblauw. Een combinatie van verschillende materialen en texturen €" van textiel tot glas, mat én glans €" is hierbij prachtig en zorgt voor dynamiek in de boom.

De sidetable wordt gedecoreerd met glazen potten en stolpen met pastelkleurige bloemen, zoals orchideeёn. Vazen vul je met kerstballen in verschillende pasteltinten. Versier verder met gekleurde glanzende linten en parelkettingen, voor wat extra glamour. Van een koffieboom (of andere boom) maak je een alternatieve kerstboom, versierd met een paar mooie kerstballen en een houten kerstster. De gekleurde linten waar de kerstballen mee aan de boom hangen dragen bij aan het zachte totaalplaatje. Creёer met kerstdecoratie, kaarsen, textiel en bloemen een sprookjesachtig stilleven dat puur pastel is en prachtig!

Kerst = Kaarsen
Zeg je kerst, dan zeg je kaarsen! In de donkere wintermaanden geven kaarsen een instant knusse en romantische sfeer. Dat is precies wat we willen, wanneer we gezellig met onze geliefden rond een prachtig gedekte eettafel zitten. Kaarsen geven nét dat beetje extra. Je kan waxinelichtjes natuurlijk lukraak op tafel zetten of lange kaarsen in een glazen fles. Veel leuker en mooier wordt het als je ook aandacht besteed aan de kaarsenhouders. Er zijn namelijk zoveel mooie exemplaren verkrijgbaar! Kies voor de aankomende kerstdagen een exemplaar dat past in jouw interieur, en maak deze het pronkstuk en middelpunt van de eettafel!

Kom in de kerstsfeer, bezoek een kerstmarkt!
Niet alleen voor sfeerbeleving maar ook voor feestelijke woonaccessoires zijn kerstmarkten de plek bij uitstek. Alles voor de kerstdagen én meer, bij elkaar op één markt! Struin kraampjes af voor de mooiste kerstballen, ga opzoek naar een prachtige kandelaar en bijpassende kaarsen en vind het feestelijke tafelkleed waar je naar opzoek was. Heb je alle kerstaccessoires compleet? Kom dan tot rust op een bankje naast de ijsbaan, met een warme chocomel met slagroom! In december worden er door heel Nederland verschillende sfeervolle kerstmarkten georganiseerd. Zoek een markt bij jou in de buurt via www.hollandsemarkten.nl en ga kerstshoppen!

Bron: Perscentrum Wonen

Fotografie: Alexander van Berge

Productie: Monique van der Reijden

Tekst: Perscentrum Wonen

Met dank aan: Intratuin, Dutch Style Company


Kersttrends komen voort uit de woonmodetrends. Wil je de Kerstdagen met trendy kerstdecoratie voor de dag komen? Heb je het interieur een metamorfose gegeven, en wil je weten wat de bijpassende Kersttrend is? Kijk en lees over de Kersttrends van 2011/2012.

kersttrends en woontrends

Kiezel- en zandtinten met accenten in bloedrood, grapefruitoranje en mosgroen maken Tender Textiles tot een woonsfeer met een warme, natuurlijke en tikje landelijke uitstraling. Belangrijke materialen zijn onbewerkt of afvalhout en veel verschillende stoffen: wol, vilt, linnen en meer. Het liefst met een opvallende textuur en mix van structuren; van fijn harig imitatiebont tot grove wollen breisels.

kersttrends en woontrends

kersttrends en woontrends

Glamour, luxe en elegantie worden benadrukt in de materiaalkeuze van deze woonsfeer. Leef je uit met accessoires en haal luxe objecten tevoorschijn! Een kristallen bol, servies met een (retro) print, glanzende vazen en schalen van glas, zilver of parelmoer, tafellampen met gestoffeerde (linnen) kap of bronzen voet en ingelijste klassieke prenten. Verfijnd en Retro zijn de kernwoorden!

kersttrends en woontrends

kersttrends en woontrends

Bijzondere silhouetten zorgen voor een licht Oosters element. Scherpe vouwen en hoeken combineren het beste met ronde en ovale vormen als tegenhanger; samen zijn ze in balans. Subtiele verwijzingen (indigo blauw, symmetrie) en specifieke decoraties (bloesems, theeservies) geven het interieur een Oosters karakter.

Accessoires als porseleinen vazen, Delfts Blauw en Japanse objecten als lampionnen, oosterse theepotten, stoffering met Aziatische patronen (batik, ikat en bloesem) en laquerware objecten maken deze woonsfeer compleet.

kersttrends en woontrends

kersttrends en woontrends

Het kleurenpalet van woonmodetrend Rust & Romantiek bestaat uit fris wit, zand- en cremekleuren met accenten in marine- en kobaltblauw. Koraalrood geeft  met mate een pittig kleuraccent. Deze kustkleuren worden bijgestaan door brons, koper en zilver; voor romantiek en luxe. Kies voor antieke accessoires en pronkstukken voor luxe en romantiek.

kersttrends en woontrends

kersttrends en woontrends

De basis is bleek en blond, met licht hout. Pastelkleuren zoals mintgroen, babyblauw en zachtroze zorgen voor zoete accenten. Van hout tot kunststof tot wol en katoen: voor alle materialen geldt dat ze kwalitatief hoogwaardig en licht zijn. Textiel werkt bij Pretty Pastel "verzachtend" voor het interieur. Hier zijn ludieke en zelfgemaakte accessoires essentieel voor een luchtige sfeer.

kersttrends en woontrends

Succes met het decoreren van jouw interieur!

Wilma Korrel