Als doe-het-zelver ga je het liefst zelf aan de slag. Misschien vind je het heerlijk om te klussen in huis of wil je kosten besparen. Maar sommige klusjes kun je beter overlaten aan de échte specialist. Een vloerverwarming leggen is daar een perfect voorbeeld van. In dit artikel lees je waarom je voor vloerverwarming liever een specialist inschakelt.

Tijdrovende klus
Vloerverwarming aanleggen doe je niet zomaar in één vrije avond. Het kost flink wat tijd, zeker als je er geen ervaring mee hebt. In de meeste gevallen moet je de vloer eerst bewerken voordat je daadwerkelijk vloerverwarming kunt gaan leggen. Al die tijd kun je de vloer niet gebruiken en dat is natuurlijk erg onhandig. Laat je een vloerverwarming leggen door een specialist? Met zijn kennis, kunde en ervaring is dit klusje zo geklaard! 

Veel kennis nodig
Als je geen ervaring hebt met vloerverwarmingen leggen ontbreekt het aan de juiste kennis. Er komt veel bij kijken en je komt voor vele keuzes te staan. Er zijn bijvoorbeeld verschillende technieken, zoals infrezen, noppenplaten, draadmatten of tackerplaten. Wat is geschikt voor jouw woning? In welk patroon ga je de verwarming leggen? Op welke afstand plaats je de buizen van elkaar? Een specialist kan deze vragen vanuit zijn ervaring beantwoorden en komt altijd met een goed advies.

Intensief lichamelijk werk
Naast de juiste kennis en een beetje handigheid heb je ook nog een goede conditie nodig. Een vloerverwarming leggen is lichamelijk zwaar werk en kost dus niet alleen veel tijd, maar ook veel energie. Heb je dit er wel voor over?

Goedkoop is duurkoop
Twijfel je of je handig genoeg bent om je eigen vloerverwarming te leggen? Ons advies: begin er dan niet aan! Zodra je een verkeerde inschatting maakt of het verkeerd aanpakt heb je alsnog een specialist nodig om de problemen op te lossen. Dit kost soms zelfs meer tijd en geld dan direct vanaf het begin een specialist inschakelen. En dat na al die moeite, enorm zonde!

Toch zelf aan de slag?
Wil je het toch zelf proberen? Begin er alleen aan als je de volste vertrouwen hebt dat je dit kunt. Tip: maak vooraf een schets van je plannen. Laat deze beoordelen door een expert, zodat je zeker weet dat je het goed aanpakt. Mocht je een inschattingsfoutje hebben gemaakt dan zijn de gevolgen beperkt omdat een vloerverwarming specialist kan bijsturen voordat je daadwerkelijk begint.

Je bent vast en zeker niet de eerste die overweegt om vloerverwarming aan te leggen in huis. Het zorgt voor een betere verdeling van de warmte in huis. Hier kun je natuurlijk optimaal van profiteren. Wellicht doe je het ook om te besparen op je energienota. Een slimme keuze!

Bijverwarming of hoofdverwarming
Een betere verdeling van de warmte en besparen op de energierekening zijn voor veel mensen belangrijke redenen om te kiezen voor vloerverwarming. Toch zul je nog veel meer over- en afwegingen moeten maken bij de aanschaf van vloerverwarming. Ga je de vloerverwarming gebruiken als bijverwarming of hoofdverwarming? Ga je buizen verwerken in de nieuwe dekvloer of kies je ervoor om het systeem in te frezen. En niet geheel onbelangrijk: wat zijn de kosten om vloerverwarming aan te leggen?

Om antwoord op al deze vragen te krijgen, is het slim om gewoon eens om de tafel te gaan zitten. Samen met je partner of een eventuele andere partij die de werkzaamheden voor je gaat uitvoeren.

Doe-het-zelf klus of uitbesteden?
Vloerverwarming is een uitstekende manier om aan de slag te gaan met een doe-het-zelf project. Vind je dat lastig? Dan kun je natuurlijk altijd nog de werkzaamheden uitbesteden aan een expert. Dit is een stukje duurder, maar wanneer je de kennis niet hebt, kun je werkzaamheden beter uitbesteden. Zeker bij het aanleggen van vloerverwarming.

Zoek online een stappenplan
Bij vloerverwarming aanleggen komt dus veel meer kijken dan je denkt. Gelukkig zijn er online diverse stappenplannen te vinden die je kunnen helpen bij het aanleggen van vloerverwarming. Wellicht dat dit je kan helpen om alsnog de werkzaamheden zelf uit te voeren, zodat je straks kunt gaan genieten van de nieuwe verwarming in huis. En anders kun je altijd nog een specialist inschakelen voor het aanleggen van de vloerverwarming, zodat je er zelf geen werk aan hebt!

Ook al is vloer- en wandverwarming de kinderschoenen al lang ontgroeid, installateurs moeten nog elke dag de indianenverhalen de wereld uit helpen. En dat terwijl het een erg toekomstgericht systeem is, gezien de energiezuinigheid en plaatsbesparende comfortwarmte. Sanitair- en verwarmingspecialist Viega lijstte de 10 meest voorkomende vragen voor u op.

1. Is het waar dat men van vloerverwarming dikke voeten krijgt?
Die kwamen in de beginjaren wel eens voor, meestal bij elektrische vloerverwarming, die moeilijk te regelen was, maar ook bij de eerste hydraulische vloerverwarmingsinstallaties, waarbij de watertemperatuur te hoog werd ingesteld. Hierdoor konden contacttemperaturen oplopen tot meer dan 35°C. Viega berekent de Fonterra vloerverwarming met maximale contacttemperaturen van 29°C bij tegels en 27°C bij parket. Enkel in randzones (loopzones) waar men meestal niet lang stilstaat, kan een contacttemperatuur tot 33°C voorkomen. Vloerverwarming is bovendien gezonder omdat er geen stofverplaatsing is, zoals bij circulatiewarmte van radiatoren. Een grote troef voor allergielijders.

2. Is vloerverwarming geschikt bij parket?
Vandaag kan vloerverwarming geplaatst worden onder zowat alle vloerbedekkingen, van tegels, kurk, gietvloeren, tot tapijt en dus ook parket. Wel berekent Viega bij parket de temperatuur op maximaal 27°C, om uitdroging van het hout te voorkomen. Belangrijk hierbij is de juiste luchtvochtigheid (te bespreken met de installateur van het parket). Wilt u extra grote tapijten? Kies dan voor tapijten die speciaal geschikt zijn voor vloerverwarming. Zij worden steeds aangeduid met een symbool van vloerverwarming. Kleine tapijten of ‘lopers’ zijn sowieso geen probleem.

3. Krijg ik het wel warm genoeg met vloerverwarming?
Omdat vloerverwarming een ‘lagetemperatuuroplossing’ is, denkt men vaak dat het niet echt warm wordt in de ruimte. Maar het vermogen dat nodig is voor de warmteverliesberekening (= Watt nodig om de ruimte te verwarmen) is bij vloerverwarming en traditionele radiatoren precies hetzelfde. Het verschil zit in de warmteafgifte, en die is wél afhankelijk van het verwarmingselement. Vloerverwarming is stralingswarmte (= comfortwarmte), die over de hele ruimteoppervlakte aangenaam verwarmt tot op ‘menshoogte’, en dat kan bij lagere temperaturen. Een radiator heeft hogere temperaturen nodig omdat hij de hele ruimte met beduidend minder verwarmingsoppervlakte moet verwarmen via luchtcirculatie (convectiewarmte).

4. Hoeveel plaats verlies ik in de hoogte met de vloeropbouw?
Bij traditionele vloerverwarming spreken we van een vloerafwerking (tegels, parket, …) met daaronder een chape van minimaal 6 cm. De overige beschikbare hoogte kan best opgevuld worden met isolatie. Lagere vloeropbouw is ook mogelijk, bijvoorbeeld bij renovatie met Fonterra Reno of Fonterra Base Flat 12. Met Fonterra Reno is het zelfs mogelijk om de vloerverwarming boven op de bestaande vloerbedekking te plaatsen. De voorgefreesde gipslaten (18mm dikte) en PB-leidingen worden afgewerkt met een vloeibare gietmassa. Deze gietmassa is slechts 3 tot 4 mm dik.

5. Hoe kan ik de temperatuur in verschillende ruimtes regelen?
Met verschillende kringen, die door Viega in een verlegplan worden uitgetekend, kunnen individuele ruimtes afzonderlijk verwarmd worden. Maar hét grote voordeel is dat je amper iets hoeft te regelen. Gezien de traagheid van opwarming (inertie), is het af te raden de installatie volledig af te zetten. Met een voorgeprogrammeerde instelling kan een minimale nachtverlaging ingesteld worden, en ook tijdens je vakantie moet je hooguit enkele graden lager schakelen. Dit is energiezuiniger dan de installatie uit te schakelen en achteraf opnieuw volledig te laten opwarmen. 6. Kan vloerverwarming (lage temperaturen) op een bestaande radiatorinstallatie (hoge temperaturen) aangesloten worden?
Ja. Mits toepassing van een verdeelregelstation waarbij we een verlaagde temperatuur (regime 45°C-35°C) toepassen. Vloerverwarming kan dus ook perfect in een individueel appartement geïnstalleerd worden, zonder dat de buren meedoen. Een loskoppeling van hogetemperatuursystemen en oppervlakteverwarming is mogelijk via een verdeelstation (geleverd met passende inbouwkast), die de installateur in een aanpalende ruimte of bergruimte kan plaatsen.

7. Kan ik best radiatoren behouden op de bovenverdieping of om extra bij te verwarmen?
Toch niet. Vroeger werd het huis verwarmd op maximale keteltemperatuur en was het nuttig om de verwarming in ongebruikte ruimtes uit te schakelen. Met vloerverwarming is het best het geheel te laten draaien, zo krijg je overal dezelfde ‘comfortwarmte’. In badkamers, of naast de sofa kunnen sommige mensen er de voorkeur aan geven om nog extra verwarming te voorzien. Hiervoor is wandverwarming op onbenutte plaatsen zoals douche- en badwanden ideaal, zo verlies je ook geen plaats met een radiator.

8. Wat met onderhoud of in geval van een lek?
Dankzij de lage temperaturen en lage watersnelheid, is bij normaal gebruik van de installatie een lek hoogst onwaarschijnlijk, zonder duidelijke en extern toegebrachte schade aan de buis. Indien er toch een doorboring of beschadiging aan een buis zou voorkomen, dan kan met Viega perskoppelingen als tussenstuk de buis hersteld worden. Onderhoud is niet nodig, tenzij bij een periode van langdurige stilstand waarbij de vloerverwarming uitgeschakeld werd (maanden/jaren). Dan is het aan te raden om de installatie te laten doorspoelen door een professionele installateur om algenvorming tegen te gaan.

9. Mag je vloerverwarming onder keukenkasten plaatsen?
Op plaatsen waar er zeker altijd kasten zullen staan, is het onnodig om vloerverwarming te leggen. Onder een kookeiland echter raden wij aan om ook vloerverwarming te plaatsen, zodat bij een latere herinrichting van de keuken (waarbij de kasten op een andere plaats kunnen komen te staan) er reeds overal vloerverwarming aanwezig is. Bovendien is de kans dat voedsel in de keukenkasten door de warmte aangetast wordt miniem, doordat de vloerverwarming op lage temperaturen werkt, en de oppervlakte onder de kasten erg klein is. Het is enkel aan te raden om onder de koelkast een isolatieplaat te leggen.

10. Kan ik bij wandverwarming nog kasten of schilderijen tegen de wand plaatsen?
Zeker en vast. Vandaag genieten open kasten en kleinere rekken de voorkeur, waardoor de warmte makkelijk kan circuleren. Wat schilderijen betreft: met een thermofolie kun je eenvoudig vaststellen waar de leidingen zich in de wand bevinden zodat er geen buizen kunnen geraakt worden bij het boren.

Het merendeel van de badkamers wordt momenteel voorzien van vloerverwarming. Een logische ontwikkeling aangezien vloerverwarming het comfort in uw badkamer verveelvoudigt. Warme voeten zonder badmatten of pantoffels, gewoon omdat de vloer behaaglijk warm is.

Elektrische vloerverwarming is goedkoper en comfortabeler dan watervloerverwarming. Bovendien is het eenvoudiger te installeren, omdat de elektrische matten of kabels slecht enkele millimeters dik zijn en eenvoudig in de tegellijm worden gelegd. Buiten de lagere aanschafprijs is elektrische vloerverwarming ook goedkoper in gebruik, omdat de verwarming alleen aan staat als u gebruik maakt van de ruimte. U hoeft ook niet uw hele huis te verwarmen.

Kiezen voor vloerverwarming in uw nieuwe badkamer is een verstandige keuze waar u en uw gezin veel plezier aan zullen beleven.

Bron Vereniging Comfortabel Wonen

Vloerverwarming zorgt voor een aangename warmte en kent geen luchtcirculatie, dit heeft enkele grote voordelen die vooral bestaan uit een gelijkmatige verdeling in de te verwarmen ruimte. Bij radiatorverwarming kan het verschil in warmte tussen vloer en plafond namelijk wel eens oplopen tot bijna 10 graden Celsius. Doordat er geen sprake is van luchtcirculatie ontbreekt de koude trek langs de vloer en wordt de grote hoeveelheid warmte tegen het plafond ondervangen. De verwarming is bij vloerverwarming vaak beter over de ruimte verdeeld dan bij radiatorverwarming waarbij sprake is van warmtehaarden op de plekken waar de radiatoren geplaatst zijn. Bovendien is vloerverwarming energiebesparend. Het energieverbruik ligt tussen 15-20% lager dan bij andere verwarmingssystemen. Doordat vloer- en wandverwarming een stralingswarmte is, vindt er geen stofcirculatie plaats in de woning, iets dat bij convectiewarmte wel het geval is.

SOORTEN VLOERVERWARMING
Er zijn twee soorten van vloerverwarming. Doormiddel van water, zoals bij een CV. of elektrisch. Elektrische verwarming is los van de cv- installatie te regelen. Elektrische vloerverwarming wordt vaak naast radiatorverwarming gebruikt en levert in de winter als bijverwarming een besparing van 10 tot 20 procent op de radiatorverwarming op. In de overige seizoenen is de vloerverwarming vaak voldoende om de ruimte zelfstandig te verwarmen.

Een belangrijk voordeel van elektrische verwarming is dat deze nauwelijks opbouwruimte in beslag neemt. In badkamers kan deze over de originele tegelvloer worden gelegd en bij de draaibaarheid van deuren zijn ook meestal geen problemen te verwachten. het nadeel van elektronische verwarming zijn de kosten, stroom is duurder dan gas. Een goed geprogrammeerde thermostaat is dus belangrijk. De aanleg en het inregelen van elektrische vloerverwarming dient door een erkend installateur te geschieden. Je energiebedrijf kan je hierbij adviseren

TOEPASSINGEN VAN VLOERVERWARMING
Vloerverwarming is ideaal in combinatie met een tegelvloer omdat de tegels de warmte niet tegenhouden en die warmte ook beter kunnen opslaan. Bepaalde bevloeringen kunnen moeilijk met vloerverwarming gecombineerd worden. Zo moet het vasttapijt permanent antistatisch zijn. Voor enkele natuursteensoorten is de combinatie ook niet aan te raden omdat de tegels dan beschadigd kunnen geraken. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt kan vloerverwarming wel degelijk gecombineerd worden met een parketvloer. Het is wel zo dat hout de warmte meer tegenhoudt dan andere bevloeringen en het daardoor langer duurt eer de vloer en dus ook de kamer opgewarmd zijn. Uiteraard heeft de dikte van het parket daar ook een invloed op. Toch kan je vloerverwarming zelfs met dikke massieve parketvloeren combineren. De isolerende waarde van het hout is immers altijd kleiner dan de isolatiewaarde van de vloerisolatielaag.

ISOLATIE EN ENERGIEBESPARING
Bij vloerverwarming is een degelijke vloer- en wandisolatie een absolute must. Door het lage temperatuurniveau van het circulerende verwarmingswater is er minder energie nodig. Het lage temperatuurniveau van het verwarmingswater zorgt ook voor minder warmteverlies aan de ketel en verdeelleidingen. Wanneer vloerverwarming als integraal verwarmingssysteem wordt toegepast, zijnde investeringskosten beperkt.

We zitten midden in de winter en dat betekent dat ook het stookseizoen volop aan de gang is. De gasketel of de CV wordt een tandje hoger gezet, maar geven deze wel de ideale warmte af? Met vloerverwarming hoef je je daarover geen zorgen te maken, deze vorm van verwarming bezorgt je het meest comfortabele gevoel dat je je maar kunt wensen.

Hoofd- of bijverwarming?
Vloerverwarming wordt veelal gebruikt als bijverwarming. De radiatoren of convectoren zorgen dan voor een snelle opwarming, waarna de vloerverwarming het over kan nemen. Maar ook als hoofdverwarming is vloerverwarming zeer geschikt, en lang niet alleen voor toepassing in kleine ruimtes als de badkamer. Ook in de huiskamer wordt steeds meer gekozen voor vloerverwarming als hoofdverwarming.

Buizensysteem of elektrisch?
Er zijn twee soorten vloerverwarming: een buizensysteem en een elektrisch systeem. Vloerverwarming met een buizensysteem zorgt ervoor dat het water in de buizen verwarmd wordt tot de gewenste temperatuur. Dit is de traditionele vloerverwarming. Deze wordt aangesloten op de bestaande CV-installatie met een speciale verdeelunit met een eigen thermostaat die ervoor zorgt ervoor dat de vloer niet te warm wordt. De verwarmingsbuis wordt over de hele oppervlakte van de vloer gelegd, zodat de ruimte gelijkmatig verwarmd wordt. Daar overheen komt de afwerkvloer. Bij de bouw van een nieuw huis kan voor deze vorm van vloerverwarming worden gekozen. Als je traditionele vloerverwarming naderhand wilt aanleggen heb je er nog een aardige klus aan. Je moet dan namelijk de leidingen in frezen of de vloer komt 5 centimeter hoger te liggen. Beter is het in zon geval te kiezen voor een elektrische vloerverwarming met een kabel of een mat. Dat is een echte doe-het-zelf klus.

Een elektrische vloerverwarming bestaat meestal uit een zelfdenkende klokthermostaat, vloerverwarmingskabel of vloerverwarmingsmat. Vanuit de klokthermostaat loopt een vloersensor die de temperatuur van de vloer meet (deze mag maximaal 30 graden zijn). Een elektrische vloerverwarming is onderhoudsvrij en volkomen geluidloos. Er is bovendien een speciale vloerverwarmingsfolie verkrijgbaar die je direct onder de laminaatvloer of vloerbedekking kunt plaatsen voor optimale isolatie.

Voordeel 1: stralingswarmte
Vloerverwarming maakt gebruik van stralingswarmte en dat voelt behaaglijker aan dan de warmte die van andere verwarmingsbronnen afkomt. Vergelijk het maar met het gevoel dat je krijgt als het voorjaarszonnetje schijnt. Bij radiatorenverwarming vindt bovendien warmteophoping plaats onder het plafond. Zo niet bij vloerverwarming, daarmee wordt de gehele ruimte gelijkmatig van onderaf verwarmd.

Voordeel 2: energiebesparing
Een voordeel dat in het verlengde van stralingswarmte ligt, is een gelijkmatigere verwarming van het vertrek. Het gevolg is dat de thermostaat een paar graden lager gezet kan worden om hetzelfde comfortabele gevoel te bereiken. Dit houdt ook in dat je kosten bespaart op de energierekening. Een graad minder stoken bespaart je al 6% in de energiekosten. De meeste mensen voelen zich met radiatorverwarming prettig bij een temperatuur van 21 a 22 graden Celsius. Bij vloerverwarming kan volstaan worden met een graad of 19 a 20. Je voordeel kan dus zomaar oplopen tot 18%.

Voordeel 3: minder droge lucht
Omdat je kunt volstaan met een lagere temperatuur voor hetzelfde effect, blijft de relatieve luchtvochtigheid op peil. De luchtvochtigheid kan 12% hoger zijn dan met radiatoren. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving, niet alleen voor jou, maar bijvoorbeeld ook voor het groen in huis. Je kamerplanten varen er wel bij, en het is bewezen dat groen in huis op zn beurt weer zorgt voor een gezondere leefomgeving.

Voordeel 4: gezonder leefklimaat
Vloerverwarming zorgt er voor dat het klimaat binnenshuis niet alleen aangenaam aanvoelt, het heeft ook daadwerkelijk een positieve invloed op je gezondheid. Doordat de temperatuur gelijkmatig verdeeld wordt, wordt luchtcirculatie voorkomen. Luchtcirculatie vindt plaats als in een vertrek een koude en een warme luchtstroom aanwezig zijn. Warme lucht stijgt op naar boven en hoopt zich op onder het plafond. De lucht wordt minder droog en de lucht bevat minder stofdeeltjes. Daarmee is de kans op allergieën of de beruchte huisstofmijt gelijk een stuk minder geworden.

Voordeel 5: ruimtebesparing
Als je vloerverwarming inzet als hoofdverwarming komt er ruimte vrij in huis die normaal wordt ingenomen door de radiator. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk geworden om gordijnen of lamellen tot op de grond aan te brengen. Je hoeft dan ook niet langer tegen ontsierende radiatoren aan te kijken. Deze zijn vaak geen aanvulling voor het interieur.

Voordeel 6: geschikt voor de meeste ondergronden
Vloerverwarming kan in combinatie met de meeste ondergronden gelegd worden. Houten vloeren, tegels en zelfs harde materialen zijn geschikt als ondergrond. De koude wordt van de vloer weggehaald, waardoor vloerverwarming goed gecombineerd kan worden met natuursteen, tegels of plavuizen. Bij gebruik onder een houten ondervloer moet wel een extra isolerende laag aangebracht worden tussen de warmtebron en het parket, om de werking van de vloer op te kunnen vangen. Deze vloerbedekkingen houden de warmte goed vast. Minder geschikt is gebruik in combinatie met tapijt, vanwege de isolerende werking daarvan.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?
Sommigen kijken op tegen het prijskaartje dat nu eenmaal aan het plaatsen van vloerverwarming hangt. Daar staat tegenover dat je met vloerverwarming op de energierekening bespaart. Het kan echter wel enige tijd duren voordat je deze kosten eruit hebt.

Mensen die gewend zijn aan verwarming met radiatoren moeten in het begin even wennen aan de lange(re) opwarmings- en afkoelingstijd. Dit is te ondervangen door vloerverwarming te nemen met een thermostaat met een ingebouwde klok, zodat je kunt instellen wanneer de verwarming aan- en uit gaat. Als je op onregelmatige tijdstippen thuis bent gedurende een lange tijd, is vloerverwarming als hoofdverwarming misschien niet zo praktisch.

Nog meer profijt?
De opbrengst van vloerverwarming is het hoogst in combinatie met een lage temperatuurketel. Een andere voorwaarde voor optimaal gebruik is isolatie van het huis. Ook regelmatig ventileren helpt de energierekening omlaag te drukken.

Tegenwoordig kan op een verantwoorde manier een parket-, planken-. kurk- of laminaatvloer gelegd worden op een vloer met vloerverwarming. Als de vloerverwarming de hoofdverwarming is, geldt dat een vloer die gelijmd is aan de ondervloer hiervoor het meest geschikt is. Als de vloerverwarming als bijverwarming wordt gebruikt, kunnen ook zogenoemde zwevende vloeren worden toegepast. Als tussenlaag wordt dan een foamlaag aanbevolen die is voorzien van perforaties, waardoor de warmte snel naar boven trekt en zich door de aluminiumfolie aan de bovenkant van de foamlaag gelijkmatig verdeeld. Om naadvorming in de vloer als gevolg van langdurig verwarmen zoveel mogelijk tegen te gaan, is het nodig om in de winter een luchtbevochtiger te gebruiken zodat de relatieve vochtigheid niet beneden de grens van 55 % komt.

Verschillende systemen Voor vloerverwarming als hoofdverwarming worden doorgaans warmwatersystemen gebruikt, waarbij de waterleidingen op de betonnen constructievloer liggen en zijn ingegoten in de afwerkvloer. Als daarop een parketvloer wordt aangebracht, mag de maximale temperatuur van de cementdekvloer niet hoger worden dan 32 graden (watertemperatuur van rond de 40 graden). Tegenwoordig wordt ook veel gewerkt met een systeem waarbij koperen leidingen worden aangebracht in een 3 cm dikke isolatielaag, welke wordt afgedekt met een warmteverdelende plaat van aluminium. Hier overheen komt een laag Fermacell dat weer wordt afgedekt met triplex. Op dit triplex wordt dan de parketvloer bevestigd. Verder kennen we natuurlijk nog de elektrische vloerverwarming. Hierop kan uitstekend een zwevende vloer worden toegepast, mits de temperatuur van de elementen niet hoger wordt dan 28 graden Celsius.

Welke houtsoorten?

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor toepassing op vloerverwarming. Zo zijn tapisvloeren van "nerveuze" houtsoorten als beuken, maple en jatoba minder geschikt vanwege het risico van vervorming. Verder geldt als advies voor de houtdelen een maximale breedte van 16 cm en een maximale lengte van 200 cm.

Vloerkoeling

In steeds meer woningen worden klimaatsystemen aangelegd voor zowel koelen als verwarmen. Wordt daarop een parketvloer aangebracht, dan is het van belang dat voor de koeling een geavanceerd regel- en beveiligingssysteem wordt toegepast om inwendige condensatie te voorkomen. De aanvoertemperatuur van het koelwater mag ook nooit onder de zogenoemde dauwpuntstemperatuur liggen omdat dit kan leiden tot condensatie en schade aan het parket.

Tip

Leg bij voorkeur geen karpetten op een parketvloer met vloerverwarming. Hierdoor kan namelijk opeenhoping van warmte ontstaan, waardoor de ruimte niet goed op temperatuur kan komen en er schade aan de parketvloer kan ontstaan.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Bijna alle typen vloerbedekking laten zich combineren met vloerverwarming. De vraag is wel of dat een normaal systeem of een laag-temperatuursysteem moet zijn. Ook koelen is tegenwoordig mogelijk als integraal onderdeel van de klimaatbeheersing.

Een betere warmteverdeling en een lagere energierekening. De gelijkmatige warmtestraling maakt vloerverwarming de meest economische en meest behaaglijke vorm van verwarming. Concreet betekent dit dat de thermostaat 2 tot graden lager gezet kan worden dan bij conventionele radiatorverwarming.

Hoofd- of bijverwarming?
Wanneer de kamertemperatuur wordt geregeld door warmteafgifte van de vloer, spreken we over hoofdverwarming. Wanneer vloerverwarming toch nog gecombineerd moet worden met radiatoren of convectoren spreken we van bijverwarming. Goed geleidende vloeren die direct verlijmd worden op de afwerkvloer, bijvoorbeeld natuursteen of tegels, combineren uitstekend met een hoofdverwarmingsysteem. Zwevend geïnstalleerde vloeren lenen zich beter voor vloerverwarming als bijverwarming.

Hoge of lage temperatuur?
Bij een traditioneel cv-systeem bedraagt de watertemperatuur 60-90 graden, afhankelijk van de buitenluchttemperatuur. Bij een laag-temperatuur verwarmingsysteem (LTV) wordt het water opgewarmd tot maximaal 40 graden. De meeste typen vloerbedekking kunnen gecombineerd worden met een LTV systeem. Vloeren op basis van textiele materialen, schuimen, hout of kurk (dus ook linoleum) hebben een hoog isolerend vermogen; het effect zal minder rendabel zijn. Dat geldt ook voor akoestisch laminaat met ingebouwd isolatiemateriaal. En pas op: alleen steenachtige materialen verdragen hogere temperaturen. Houten vloeren hebben zelfs een maximum van ca. 26 graden. Zon comfort vloerverwarming moet altijd aangevuld worden met radiatoren of convectoren.

Water of elektrisch?
Watergevulde vloerverwarming, een slangensysteem dus, wordt ingefreesd in de betonvloer of in prefab montageplaten geklikt. De opbouwhoogte telt vele centimeters; vaak te veel voor renovaties. Elektrische vloerverwarming bestaat uit verwarmingsmatjes die in het specie- of lijmbed worden gelegd. Ze werken op 220V of zwakstroom. De vliesdunne matjes (soms maar 0,3 mm) zijn ideaal voor vloeren die niet te dik mogen worden. Elektrische vloerverwarming is in gebruik iets duurder, maar doordat de vloerverwarming in gebruik beter te regelen is en de installatiekosten lager liggen, is het verschil in kosten niet zo groot. Dit systeem vloerverwarming is uitermate geschikt als aanvullend verwarmingsysteem. Bijvoorbeeld voor het aanrecht, in het toilet of de badkamer. In combinatie met een klokthermostaat vallen de kosten toch nog mee.

CV-ketels en vloerkoeling
Vloerverwarming wordt meestal toegepast op een specifieke plek: keuken, serre, woonkamer, eventueel gang of toilet. Een laag-temperatuursysteem wordt via een verdeler gekoppeld aan het bestaande cv-net. Nieuw is een type ketel dat twee gescheiden circuits heeft: een voor de conventionele cv (watertemperatuur 60-90graden) en een voor het laag-temperatuurtraject van 26-35 graden

Steeds vaker zien we in nieuwbouw de toepassing van warmtepompsystemen. Daarbij wordt grondwater gebruikt als buffer: om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Is dat koelen onvoldoende dan is het ook mogelijk om de vloerverwarming aan te sluiten op een koelinstallatie met grotere capaciteit. Parket en vloerkoeling gaan samen, mits er rekening gehouden wordt met zaken als condensvorming.

Isolatie
Een goede isolatielaag tussen vloer, eventuele vloerverwarming en de constructievloer is essentieel om de warmte binnen te houden. Daarnaast veroorzaakt een koude luchtlaag mogelijk vocht- en schimmelproblemen. Sommige isolatieproducten zoals thermoskussens in de kruipruimte leveren een energiebesparing op van zon 15-20%. Ook zijn er goede ondervloeren die zowel geluidsisolerend als warmte-isolerend zijn. Behalve een isolatielaag in de kruipruimte en een isolerende ondervloer, is ook een bodemfolie op de kruipruimtebodem meestal geen overbodige luxe.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

Nooit meer koude, blote voeten in de badkamer? Dat kan met vloerverwarming. De verdeling van warmte door de ruimte is tevens beter dan bij een standaard radiator.

Het is halfzeven op een maandagochtend in december, u loopt de badkamer binnen en een rilling trekt langs uw ruggenmerg. De tegels zijn ijskoud en u vervloekt de kille wintermaanden. Het scenario zou anders kunnen zijn met vloerverwarming.

Verdeling
In tegenstelling tot een gewone radiator, werkt vloerverwarming hoofdzakelijk volgens het principe van stralingswarmte. Dit levert een groot voordeel op; doordat het hele vloeroppervlak wordt verwarmd is er een betere spreiding van warmte. Vaak bespaart vloerverwarming zelfs energie.

Vervangt de vloerverwarming de complete radiator, dan is er nog een andere prettige bijkomstigheid: een betere luchtkwaliteit. Immers rond radiatoren blijft vaak stof en vuil hangen.

Nat systeem
Er zijn twee systemen vloerverwarming: het systeem dat werkt via de Cv-ketel en warm water en een elektrisch systeem. Eerstgenoemde staat ook wel bekend als het natte systeem. De vloer wordt opgewarmd door leidingen waarin water circuleert. Deze leidingen zijn weggewerkt onder de vloer en liggen aan een kant tegen isolatiemateriaal aan.

Het warm water komt direct uit de Cv-ketel. Omdat sommige consumenten die in de zomer willen uitzetten, zijn er speciale, moderne Cv-ketels op de markt, die over een extra, apart circuit beschikken dat juist voor onafhankelijke verwarming van de badkamervloer geschikt is. Volgens de website van het ministerie van VROM levert natte vloerverwarming enige besparing van aardgas op ten opzichte van een gewone radiator. Volgens de Dordrechtse fabrikant WTH loopt de energiebesparing zelfs op tot tussen de 10 en 20 procent.

Elektrisch systeem
Behalve het natte systeem is er elektrische vloerverwarming, waarbij geen Cv-ketel te pas komt. Onder de vloer liggen kabels of matten die warmte uitstralen. Hoe dichter de kabels bij elkaar staan, des te beter de warmtespreiding en des te sneller de vloer warm is. De prijs van elektrische vloerverwarming hangt dan ook af van de spreiding van de kabels en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Een elektrisch systeem is overigens niet gevaarlijk in de badkamer.

Voor opgehoogde vloeren hoeft u niet bang te zijn met het elektrische systeem, er zijn zelfs uitvoeringen van slechts 0,2 mm dik. In Cv-gevoede systemen op warm water bedraagt de kleinste opbouwhoogte zo?n 30 mm.

Klokthermostaat
Beide typen vloerverwarming kunnen volgens fabrikant WTH worden aangesloten op een klokthermostaat. Deze schakelt de verwarming op gezette tijden automatisch hoger en lager. De vloer is dus al aangenaam opgewarmd op het moment dat u de badkamer betreedt.

Omdat de badkamer voor het grootste deel van de dag niet in gebruik is, kan de temperatuur dan omlaag. Dit bespaart energie.

De opwarmtijd van vloerverwarming hangt af van onder andere de dikte van de tegels en de afstand tussen de draden of leidingen. Gemiddeld bedraagt deze tussen een half en een heel uur, weet directeur Jos Visser van Profort, leverancier van elektrische vloerverwarming. De opwarmtijd en afkoeltijd zijn ongeveer hetzelfde. De vloer blijft dus nog een hele tijd warm, nadat het systeem is uitgeschakeld.

Aanleggen
Het aanleggen van vloerverwarming kan al circa 24 uur nadat de cement of lijmlaag droog is. Helaas kan er nog niet direct gebruik van worden gemaakt. De vloer moet eerst ongeveer vier weken uitharden, zodat alle vocht eruit is, zo legt Jos Visser uit. Zou men de verwarming meteen aanzetten, dan ontstaat het risico van een schrikreactie met barsten in de deklaag als gevolg.

De aanleg van vloerverwarming is nagenoeg mogelijk onder alle type badkamervloeren: tegels, natuursteen, betonlook, badkamertapijt en grindvloeren.