In 2018 speelt de trend Urban Jungle nog steeds een belangrijke rol in het interieur. De botanische prints zijn nu ook leverbaar op de keramische tegels van Ornamenta.

Tropische sferen
Urban Jungle betekent groen, heel veel groen. Tropische planten en dieren op gordijnen, tapijten, meubels, behang zijn leuk in de lounge of lobby. In de badkamer, achter de bar en in de sauna zijn tegels de ideale ondergrond voor botanische prints.

Ornamenta_Jungle_002.jpg

Jungle Animaliér
Ornamenta combineert flora en fauna in de Jungle Animaliér tegelcollectie. Het dessin van de Flora Equatoriale is gemaakt met gemengde technieken van aquarel, potlood en inkt. Alle prints, ook de luipaard- en zebra designs zijn oneindig, ze lopen door op elke tegel. Ornamenta gebruikt een combinatie van zeefdruktechniek en Digital HD printing op de tegels met formaat 60x60 cm. De weelderige kleuren slingeren je de wildernis in.

Ornamenta
Ornamenta is een grote tegelfabrikant uit Italië die ambacht combineert met technologie. Het bedrijf creëert trendy keramische tegels met een twist. Met Ornamenta zijn tegels nooit meer saai.

Er bestaat niet zoiets als een specifieke badkamertegel. In principe is iedere tegel geschikt voor gebruik in de badkamer. Een keukentegel kun je net zo goed in de badkamer plaatsen als andersom. Het is meer het design en de gewenste stijl dat de keuze bepaalt. Laat vooral je fantasie de vrije loop gaan, want de mogelijkheden zijn legio.

Waar moet je op letten als je tegels uitkiest voor de badkamer?
Eigenlijk kun je alle wandtegels gebruiken in de badkamer. Voor de veiligheid in de badkamer is het wel belangrijk dat de vloertegel niet te glad is. De juiste vloertegel is ook afhankelijk van het gebruik; douche je op de tegelvloer of plaats je een douchebak. Natuursteen is poreuzer dan composieten. Wil je graag natuursteen gebruiken in de badkamer, dan zul je dit moeten impregneren.

Zijn er antislip vloertegels en waar kun je die aan herkennen?
Door het gebruik van shampoo en water kunnen tegels heel glad worden. Antislip vloertegels zijn meestal tegels met een structuur. Door een fabrikant wordt de tegel getest op antislip en krijgt hij een waarde mee. De stroefheid van een tegel wordt weergegeven in een R-waarde, waarbij de R staat voor rutschremmend oftewel antislip. Deze antislipwaarde moet ook weer niet te hoog zijn, want dat maakt het schoonmaken en onderhouden van de tegel weer lastig. Je hebt in een badkamer eigenlijk minimaal een R10 nodig en als je op de vloer staat te douchen een R11.

Wat is momenteel populair in de badkamer als het gaat om tegels?
Ook tegels zijn onderhevig aan trends. Momenteel zijn tegels in grote formaten in een betoonlook of houtstructuur de absolute trend. Als tegenhanger daarvan is nu ook de vintage of retro stijl heel populair. Dus de gezellige badkamer met kleinere formaten tegels in vrolijke kleuren of mooie pastellen. Tevens zijn de mozaïeksteentjes weer heel erg in trek in allerlei kleuren en kleurcombinaties, maar ook met hexagonale en ronde tegeltjes.

Tegels zijn de ideale basis voor je interieur. Tegels combineren uitstekend met vloerverwarming, zijn makkelijk te reinigen en zijn kras- en slijtvast. En wat tegels helemaal geweldig maakt, is dat je er eindeloos mee kunt variëren en combineren. Bijvoorbeeld met de nieuwe serie Patchwork Cementtegels van Terre dAzur.

Een mooie collectie van verschillende 20 x 20 cm decortegels in tijdloos zwart-wit. De klassieke en moderne decors vormen samen een bijzonder geheel. De decortegels worden verpakt per 26 stuks decormix. Wil je liever een iets rustiger beeld, dan is het ook mogelijk om de decors af te wisselen met zwarte en/of witte unis.

Bron: Vereniging Comfortabel wonen

Ben je op zoek naar een duurzame vloer voor in de keuken, woonkamer of badkamer? Wil je een vloer die gemakkelijk in gebruik is en ook nog kras en stoot bestendig is? Denk dan eens aan een tegelvloer.

Tegenwoordig zijn vloertegels verkrijgbaar in heel veel soorten en maten. We noemen vloertegels ook wel Keramische vloertegels of plavuizen. Plavuizen is de naam die vroeger werd gebruikt. In de huidige tijd wordt er vaker over keramische vloertegels gesproken maar de betekenis is precies hetzelfde. Wel zijn de vloertegels de laatste jaren steeds sterker geworden en verkrijgbaar als look-a-like van natuursteen of houtlook!

Trend 1: houtlook
Had jij er al eens van gehoord? Een houtlook tegel? Dat is een van de tegeltrends van 2016. Steeds meer mensen kiezen voor een tegelvloer met de uitstraling van echt hout. Niet alleen omdat deze tegels niet meer van echt hout te onderscheiden zijn maar veelal ook vanwege de voordelen die deze tegels bieden t.o.v. een houten vloer

Houtlook tegels zijn kras en stoot bestendig, gemakkelijk te reinigen en zijn onderhoudsvrij. Even stofzuigen en dweilen en je ‘stenen’ parketvloer is weer als nieuw. En wat dacht je van het jaarlijks schuren en oliën van een houten vloer … dat behoort ook tot de verleden tijd,..

Heb je een hekel aan koude voeten en houd je van de sfeer van een houten vloer dan biedt de houtlook tegel uitkomst!

Geef jij de voorkeur aan een wat meer speelsere uitstraling met behoud van stijl dan kan je je lol op met mozaïek

Trend 2: mozaïek
Mozaiek is al een paar jaar enorm populair en is verkrijgbaar in bijna alle kleuren van de regenboog en in allerlei vormen en materialen. Zo kennen we het ondoorzichtige glasmozaïek, gemaakt van silica (kwartszand) waarmee je eindeloos kunt combineren. Herkenbaar aan de heldere kleuren. Of het keramisch mozaïek, gemaakt van heldere porseleinaarde en zeer geschikt voor ruimtes die snel vuil worden.

Je kan ervoor kiezen om een gehele vloer of wand met mozaïek te betegelen maar mozaïek laat zich ook prima combineren met grote tegels bijvoorbeeld in de badkamer.

Ben jij benieuwd wat er allemaal te doen is op het gebied van vloertegels? Neem dan eens een kijkje op de website van Vloerenmantegels en laat je inspireren door de mooiste tegels voor het hele huis.


Veel mensen denken nog steeds dat natuursteen tegels duur zijn. Maar klopt dat wel? En waarom kost de ene tegel meer dan de andere? Wat kost het leggen van een natuursteen vloer? Hier vindt je alles op een rijtje:

VERSCHILLENDE KWALITEITSKLASSEN
De prijs van natuursteen tegels is sterk afhankelijk van de natuursteensoort en de kwaliteit van die steensoort. Neem bijvoorbeeld tegels van Belgisch hardsteen. Belgisch hardsteen is een blauwgrijze kalksteen en wordt ook wel blauwsteen of Arduin genoemd. Typisch voor Belgisch hardsteen is de aanwezigheid van fossielen van zeelelies, schelpen, koraal en sponsdieren. Daarnaast zie je mineralen in de vorm van aders of vlekken. Belgisch hardsteen wordt onderverdeeld in klassen, afhankelijk van de mate van aanwezigheid van aders, vlekken en fossielen in de tegels. Hoe minder aanwezig, hoe lager de prijs. De prijs van Belgisch hardsteen tegels varieert dan ook van € 40,- per vierkante meter tot wel € 140,-.

WINNING IN DE GROEVE
Ook de kosten van de winning, het transport en het aanbod zijn van belang in de prijs van natuursteen tegels. Zo zijn zwarte leisteen tegels uit Brazilië erg populair in Nederland. Deze Braziliaanse leisteen wordt ook wel Mustang leisteen, Black Slate, Montauk Black of Graphite slate genoemd. De winning in de groeve is relatief eenvoudig en het aanbod is groot. Je koopt Mustang leisteen tegels al vanaf € 15,- per m2.

Voor Leisteen tegels uit Noorwegen is dit een heel ander verhaal. De winning in de Noorse groeves is ingewikkeld en gaat vaak gepaard met erbarmelijke (weers)omstandigheden. Daarnaast is Noorse leisteen schaars. De prijzen van Noorse leisteen beginnen daarom ook pas bij € 150 en kunnen oplopen tot over de € 300 per m2.

VRAAG OOK NAAR DE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN
Ook is het belangrijk dat er tijdens de winning wordt gelet op de arbeidsomstandigheden waaronder natuursteen wordt gewonnen. Lage lonen, verkapte slavernij of kinderarbeid brengt de prijs van bepaalde soorten natuursteen tegels weliswaar omlaag, maar je moet je afvragen of je zo’n vloer in huis wilt hebben.

AFMETING
Ook de afmeting van de tegels speelt een rol mee in de prijsvorming. Natuursteen tegels zijn verkrijgbaar in allerlei afmetingen. Vierkante formaten zoals 30 x 30, 60 x 60 tot wel 100 x 100 cm, maar ook rechthoekige formaten zoals 60 x 30 cm worden veel toegepast. Wanneer je een vaste breedtemaat hebt en een wisselende lengtemaat, noem je dat ook wel banen of vrije lengtes. Over het algemeen geldt dat grotere tegels duurder zijn dan kleinere tegels. Banen liggen vaker iets lager in prijs dan de vierkante tegels. Kleine tegels of mozaïeken zijn weer wat duurder omdat hier meer arbeidskosten mee gemoeid zijn.

Ook de dikte van de tegels is mede bepalend voor de prijs. Meestal worden natuursteen tegels geleverd in diktes van 1,5 of 2 cm. Tegenwoordig worden de tegels ook dunner geleverd (bijvoorbeeld 1 cm) en zijn dan over het algemeen goedkoper. Je moet daarbij wel extra opletten. De dunnere tegels kunnen bij het leggen problemen leveren als dit niet door een vakman gebeurt. Beter is het een tegelzetter te zoeken die ook veel ervaring heeft met natuursteen. Lees hier meer over het leggen van natuursteen tegels.

HOUD REKENING MET DE LEVENSDUUR
Als je een nieuwe vloer koopt, kijk dan niet alleen naar het aankoopbedrag mar ook naar de levensduur. Laminaat is dan wel goedkoper dan natuursteen tegels, maar een natuursteen vloer gaat veel langer mee. De tegels hebben een zo goed als onbeperkte levensduur en de vloer wordt door de jaren heen eigenlijk alleen maar mooier. Zelfs na jaren intensief gebruik behouden de tegels hun natuurlijke schoonheid. Hou je daar rekening mee, dan zijn natuursteen tegels zelfs goedkoper dan de meeste vloerbedekkingen.

BOUWMATERIALEN
Natuursteen tegels kunnen op verschillende manieren gelegd worden. Dit hangt af van de ondergrond en van de tegels zelf. Het verlijmen van natuursteen tegels wordt het meeste toegepast, maar dan moeten de tegels wel op gelijke dikte gezaagd zijn. Is de ondergrond wat minder vlak of hebben de tegels dikteverschillen, dan kunnen de natuursteen tegels worden gelegd met een speciale mortellaag of in de specie (een ter plekke bereide laag van zand en cement) waarmee oneffenheden opgevangen kunnen worden. De gemiddelde prijs voor de lijm en voegmaterialen die gebruikt worden om de natuursteen tegels te leggen, bedraagt ca. € 12,50 per m2.

LEGLOON
Niet iedere tegelzetter kan natuursteen tegels leggen. De tegels zijn groot en zwaar. Natuursteen tegels worden met de hand gemaakt. Daarom kunnen ze verschillen in afmeting. Tijdens het leggen moet rekening worden gehouden met deze gebruikelijke toleranties in maatvoering en diktes. Een vakman kan deze toleranties verwerken zodat je er na het leggen niks meer van ziet. Het gemiddelde legloon voor het professioneel laten leggen van een natuursteen vloer bedraagt € 40,00 per m2.

VLOERVERWARMING
Natuursteen tegels zijn prima geschikt voor vloerverwarming. Natuursteen heeft de eigenschap warmte goed te kunnen geleiden en lang vast te houden en kan in combinatie met vloerverwarming tot wel 25% besparing opleveren in de energiekosten. Vloerverwarming heeft daarnaast nog meer voordelen ten opzichte van verwarming door radiatoren. Vloerverwarming is een stralingswarmte en geeft daarom een aangenamere warmte af. Er is bovendien minder sprake van tocht en er is een betere luchtvochtigheid. Er is minder stofcirculatie en dus minder kans op huisstofmijt. Door het ontbreken van (vaak ontsierende) verwarmingselementen zoals radiatoren blijft er meer ruimte over voor het plaatsen en indelen van meubelen.

Heb je al een cementdekvloer, dan kun je de vloerverwarming laten inslijpen. Met een speciale slijpmachine wordt in de bestaande vloer een strak sleuvenpatroon geslepen waarin de verwarmingsbuizen worden aangebracht. Deze methode kan op 99% van alle dekvloeren worden toegepast. Het voordeel is dat het niet nodig is om de vloer na het aanbrengen van de verwarmingsbuizen nog extra aan te smeren en de tegels kunnen er direct op verlijmd worden.

Ben je nieuw aan het bouwen of is je vloer niet geschikt voor inslijpen? Dan kun je ook kiezen voor traditionele vloerverwarming waarbij op de bestaande laag eerst isolatie wordt aangebracht en daarna montagematten. Op deze bevestigingsnetten worden vervolgens de.verwarmingsbuizen aangebracht. Hier overheen komt de afwerkvloer.

De prijs van vloerverwarming is vooral afhankelijk van of je de vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming wilt gebruiken. Ook is de te verwarmen oppervlakte van belang voor het aantal groepen dat je nodig hebt. De prijs van ingeslepen vloerverwarming ligt iets lager dan die van gebonden vloerverwarming. Voor een woonkamer van 50m2 moet je tellen op een prijs rond de € 1250 als bijverwarming en € 1500 als hoofdverwarming. Lees meer over vloerverwarming

SAMENVATTING
Samenvattend kun je concluderen dat er niet één prijs te noemen is voor natuursteen tegels. De prijs is van veel factoren afhankelijk en varieert daarom tussen de € 15,00 en ruim € 300 per m2. Een natuursteen tegelvloer ligt hiermee binnen vrijwel ieders handbereik. Zorg ervoor dat je de tegels aanschaft bij een goede vakhandel. Dan ben je verzekerd van een goede en duurzame kwaliteit tegels. Ook krijg je dan een objectief advies dat past bij jouw persoonlijke wensen en levensstijl. Laat de tegels bij voorkeur plaatsen door een gespecialiseerde natuursteenzetter. Zo kun je gegarandeerd jarenlang onbezorgd van je natuursteen tegels genieten.

Nibo Stone is zo’n vakhandel. Het bedrijf bestaat al sinds 1923 en heeft twee vestigingen in Venlo en Vianen. In de inspiratiecenters liggen de vloeren op grote beloopbare oppervlaktes zodat je een goed beeld krijgt van hoe de vloer er bij je uit komt te zien. De enthousiaste medewerkers kunnen je alles vertellen over de eigenschappen van de steen en de verwachtingen die je ervan mag hebben. Nibo Stone heeft ook een speciaal pakket: Het Nibo Totaal pakket. Je hoeft dan alleen nog maar de vloer van je dromen uit te kiezen en daarna neemt Nibo Stone al het werk uit handen. Voordat je het weet heb je een compleet nieuwe vloer in je keuken, woonkamer of op het terras. Je hoeft alleen nog maar de meubels erop te zetten. Na een jaar komt Nibo Stone nog een keer op de koffie en geeft je vloer meteen een complete reinigings- en onderhoudsbeurt.

BEZOEK DE WEBSITE VAN NIBO STONE NATUURSTEEN EN KERAMIEK

Leisteen vloertegels zijn in 2016 helemaal hip. Ze horen thuis in de huidige tijdgeest waarin steeds vaker wordt gekozen voor natuurlijke en duurzame materialen. Leisteen tegels gaan je levenlang mee en zijn heel geschikt voor in je woonkamer en keuken, maar ook voor de badkamer of buiten op het terras. Ze zijn weinig gevoelig voor krassen en vlekken en zijn heel gemakkelijk schoon te maken. Een ideale vloer voor een gezin met kinderen of een enthousiaste hond.

Leisteen ontstaat in de natuur doordat laagjes klei onder druk in de loop van miljoenen jaren worden omgevormd tot een harde steen. Meestal wordt de splijtlaag van de steen, ook wel het breukruwe oppervlak genoemd, niet meer bewerkt. Hierdoor heeft de leisteen vloertegel een natuurlijke en stoere uitstraling.

Die kenmerkende gelaagdheid levert een hoop voordelen op. Zo zorgt deze ervoor dat de leisteen tegels heel gemakkelijk de temperatuur van de kamer aan kunnen nemen. Daarom voelen leisteen vloertegels altijd aangenaam aan je blote voeten, zelfs zonder vloerverwarming. En je zult ook niet gemakkelijk uitglijden op deze vloertegels, want het breukruwe oppervlak zorgt ervoor dat de tegels, zelfs wanneer ze nat zijn, stroef blijven aanvoelen. De natuurlijke antislipwaarde van leisteen vloertegels is zelfs door geen enkele keramische tegel te evenaren.

Leisteen tegels zijn heel gemakkelijk in onderhoud. Leisteen is wat vettig en heeft weinig poriën. De vloertegels zijn daarom niet vlekgevoelig. Krasjes van stoelpoten dweil je over het algemeen zo weer weg.

Als je leisteen vloertegels in breukruwe uitvoering net zijn gelegd, kan het zijn dat er tijdens de wekelijkse dweilbeurt wat schilfers los komen. Dit is heel normaal en zal ook niet opvallen omdat de laag eronder dezelfde kleur heeft. Uiteindelijk, als de vloer wat langer ligt, zal dit proces stoppen. Hierna is de leisteen heel slijtvast.

Leisteen vloertegels worden ook wel in geslepen of gezoete variant geleverd. De oppervlakte van de vloertegel wordt dan met de hand met een steeds fijnere schuurschijf bewerkt tot een effen mat of licht glanzend oppervlak. De structuur en tekening van de leisteensoort komen dan nog meer tot hun recht.

In de inspiratiecenters van Nibo Stone in Venlo en Vianen worden diverse voorbeelden van leisteen vloertegels en andere natuursteen tegels op grote oppervlaktes getoond. Nibo Stone heeft ook diverse geslepen leisteensoorten in haar assortiment zoals de Cuivre Chaumont, Noir Orel en de Sell Fjordane.

In de showrooms vind je ook stoere tuintegels, hippe wandtegels of moderne mozaieken. Naast natuursteen vloertegels en terrastegels koop je er een groot assortiment bijzondere keramische tegels voor binnen en buiten. De adviseurs geven graag een persoonlijk advies en zoomen in op ieder detail.

Kijk voor nog meer voorbeelden van leisteen vloertegels op de website van Nibo Stone

Ga naar een vakbedrijf dat gespecialiseerd is in natuursteen. Natuursteen is een natuurproduct en een verzamelnaam voor soorten zoals leisteen, marmer en graniet. Iedere soort heeft zijn eigen kenmerken en het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt als je een natuurstenen vloer overweegt. Bij een natuursteenbedrijf hebben ze veel kennis van die eigenschappen en krijg je een persoonlijk advies. Dan weet je zeker dat je een vloer kiest die bij jou en bij je levensstijl past. Als je de bouwtekeningen van je huis meeneemt, kan de verkoper precies voor je uitrekenen hoeveel tegels je nodig hebt.

2. Kijk goed naar de ruimte waar de vloer komt te liggen
Het belangrijk te kijken naar de ruimte waar de vloer komt te liggen. Dat bepaalt gewoonlijk welke natuursteensoort daar het beste past. Als je kinderen met hun zanderige schoenen enthousiast de hal in komen rennen, heb je daar het liefst een harde en slijtvaste tegel waar vuil weinig kans maakt. In de badkamer of wellnessruimte wil je niet uitglijden op een vloer die spiegelglad wordt als hij nat is. Beter is het om hier voor een vloer met een stroever oppervlak te gaan. In de keuken wil je liever niet een natuursteensoort waar snel vlekken in trekken en de trap moet moeiteloos duizenden voetstappen aan kunnen. En ook buiten is het belangrijk om de juiste keuzes te maken. Een zwart terras wordt al snel te heet voor blote kindervoetjes als de zon hier op staat te branden. Kies dan voor lichtere soorten die het zonlicht weerkaatsen. Ligt je terras juist in de schaduw, neem dan een compacte steen zodat algengroei en groene aanslag veel minder kans krijgen.

3. Laat het formaat en het legpatroon van de tegels passen in de ruimte
Het formaat en het legpatroon van de tegels is van invloed hoe de ruimte optisch op je over komt. Grote tegels zorgen voor een ruimtelijk effect en brengen rust. Kleine tegels brengen juist vaak een gezellige, maar ook wat drukkere sfeer. Ook het legpatroon is van belang. Rechthoekige en vierkante tegels kun je recht naast elkaar leggen of in een halfsteens verband. Vierkante tegels kun je ook 45 graden draaien. De diagonale lijnen laten de ruimte dan optisch groter lijken. Of je neemt verschillende formaten tegels die volgens een bepaald patroon zoals Romaans verband worden gelegd. Je ziet dit vaker in een interieur in landelijke stijl.

4. Kies een kleurvaste natuursteensoort voor buiten
Grijze hardsteen is razend populair als terrastegel. Meestal worden de tegels in een matglanzende afwerking (gezoet of fijngeschuurd) geleverd en zijn dan antraciet van kleur. Door weersinvloeden kleurt de terrastegel op den duur weer terug naar de oorspronkelijke muisgrijze kleur van het natuursteen. Vindt je dit storend, dan kun je de hardsteen met een kleurverdiepend middel behandelen. Maar dit moet je wel best regelmatig herhalen. Beter nog is het te kiezen voor een steensoort die wel zijn kleur behoudt, zoals een basalt of de, meestal lichter gekleurde, kwartszandsteen.

DON’T

1. Je vloer kiezen op basis van een voorbeeldtegel
Typerend voor natuursteen is het unieke uiterlijk. Geen tegel is hetzelfde, zelfs niet uit dezelfde partij. Dat maakt juist waarom een natuursteen vloer zo’n karakteristieke en levendige uitstraling heeft. Maar ook om die reden is het niet verstandig om aan de hand van een voorbeeldtegel je vloer uit te kiezen. Zorg ervoor dat je de vloer altijd op een groot oppervlakte hebt gezien, liefst gevoegd en al. Nog beter is het om je eigen partij in de opslag uit te zoeken en te reserveren. De betere natuursteenbedrijven bieden deze mogelijkheid.

2. Zelf de natuursteen tegels leggen
Natuursteen tegels worden, nadat grote blokken in de groeve zijn gewonnen, handmatig geproduceerd. Daarom kan het zijn dat de tegels onderling in formaat en dikte verschillen. Dat maakt het leggen van natuursteen tegels moeilijker. Ook moet je rekening houden met de eigenschappen van de natuursteensoort. Zo kunnen bepaalde soorten leisteen gaan schotelen als ze niet goed worden gelegd. Je kunt het leggen van natuursteen vloertegels dus beter aan een gespecialiseerde natuursteenzetter over laten. Een ervaren vakman kent de eigenschappen van de steen en zal hier tijdens het leggen rekening mee houden. Zo wordt met zekerheid het mooiste resultaat behaald.

3. De natuursteen tegels schoonmaken met antikalkmiddelen
Sommige natuursteensoorten zoals marmer en hardsteen bestaan (gedeeltelijk) uit kalk. Bijtende en/of zure schoonmaakproducten zoals chloor en antikalkmiddelen tasten de kalk aan en etsen in op de toplaag van het natuursteen. Dit geeft lichtere of wit uitgeslagen doffe plekken, die moeilijk te verwijderen zijn. Zorg er dus voor dat je reinigingsproducten speciaal voor natuursteen gebruikt als je de badkamer of keukenvloer gaat schoonmaken.

4. Als jong gezin kiezen voor een hoogglans gepolijste vloer
Let bij de keuze van het materiaal op de samenstelling van je gezin. Een gezin met jonge kinderen in een eengezinswoning heeft immers heel andere eisen dan een echtpaar op leeftijd in een appartement. Kleine kinderen en een enthousiaste hond zullen moeite hebben met een spiegelgladde vloer. Brengt de hond bergen zand naar binnen, is het beter om te kiezen voor een keiharde vloer zoals tegels van basalt, graniet of kwartsiet. Vooral bij de wat zachtere natuursteensoorten kan zand na verloop van tijd krasjes veroorzaken. Een goede droogloopmat voor de deur houdt het meeste zand al van je vloer. Als je de vloer verder regelmatig stofzuigt of aanveegt, zul je zien dat de vloer door de jaren heen alleen maar mooier wordt. Zelfs na jaren intensief gebruik behoudt het materiaal zijn natuurlijke schoonheid.

Conclusie
Bij de aanschaf van een natuurstenen vloer is het dus belangrijk dat je niet alleen rekening houdt met je persoonlijk smaak, maar ook met de ruimte waar de vloer komt te liggen en de samenstelling van je gezin. Bij een gespecialiseerd natuursteenbedrijf kunnen ze je dan precies vertellen welke vloer en welke oppervlakteafwerking het beste bij je past. Dan weet je ook zeker dat je kiest voor niet alleen een mooie vloer, maar ook voor een vloer waar op geleefd mag worden. In het inspiratiecenter van Nibo Stone in Vianen vindt je een uniek en uitgebreid assortiment natuursteen tegels voor binnen en buiten. In de showroom van maar liefst 2.600 m2 zijn alle vloeren gelegd en gevoegd op grote beloopbare oppervlaktes. Ook vind je hier hippe wandtegels en eigentijds mozaïeken van natuursteen. Is natuursteen toch niet wat je zoekt, dan kun je hier ook terecht voor keramische tegels.

Hetzelfde assortiment vind je ook in Venlo, waar eveneens de productie en de opslag van het bedrijf is gevestigd. Hier kun je samen met de werfmeester je eigen tegels selecteren in het magazijn of een kijkje nemen in de steenhouwerij, waar nog op ambachtelijke wijze producten van natuursteen worden gemaakt. 

Lees meer informatie over de inspiratiecenters van Nibo Stone

 

Keramiekspecialist Mosa verrast met innovatieve collecties ‘Solids’ en ‘Scenes’ Met de nieuwe collecties Solids en Scenes laat tegelproducent Mosa zijn talent voor design zien. Bij Solids in het groot, met robuuste formaten die een verhaal vertellen over de voegen heen. Bij Scenes in het klein, met een elegante uitstraling en een nostalgische knipoog. Daarbij verliest de keramiekspecialist nooit zijn ambitie uit het oog: inspirerende collecties aanreiken voor authentieke keramische vloeren en wanden, tijdloos en met een eigentijdse twist.

Mosa Solids, verhaal over de voegen heen Met Mosa Solids teken je voor een intrigerend vloerbeeld. De afzonderlijke tegels hebben een unieke textuur, maar zijn in kleur en formaat zo goed op elkaar afgestemd dat ze de schijn wekken uit één stuk te bestaan. Het patroon negeert de voegen en vloeit als het ware over de tegels, waardoor Solids een vernieuwend vloerbeeld creëert. De natuurlijke overloop van kleur en textuur doet de tegels ook groter lijken – handig in kleine ruimtes. Solids geeft je interieur een zekere dynamiek, waarbij je kan spelen met verschillende formaten en je je eigen patroon kan creëren. Het oppervlak blijft mooi egaal, of je nu voor een zachte of robuuste look kiest.

In totaal telt Solids 12 kleuren, waarbij elke tegel bestaat uit een midden- en donkere kleurtoon of een midden- en lichte kleurtoon. De natuurlijke kleuren en subtiele gradaties geven instant warmte en diepte aan je vloer of wand. Achter deze nieuwe collectie schuilt dan ook een ingenieus productieproces, waarbij een combinatie van granulaat, fijne en grove vlokken wordt samengeperst en bij hoge temperaturen gesinterd (vormgegeven door verhitting).

Het resultaat is een unieke en authentieke tegel, 100% natuurlijk, sterk en slijtvast. Afhankelijk van de toepassing, kan je kiezen tussen een vlak oppervlak of een microreliëf. Het verschil kan je nauwelijks met het oog zien, maar dat neemt niet weg dat het microreliëf uitstekende eigenschappen kan uitspelen (antislip, gemakkelijk in onderhoud). Zo lenen de tegels zich ook perfect voor je badkamer.


Ceramistone niet alleen geschikt als keukenblad

Het keramische plaatmateriaal Ceramistone wordt vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen. Door de unieke eigenschappen is het materiaal uitermate geschikt als keukenblad. Door de gesloten samenstelling is het oppervlak 100% vlekbestendig tegen vetten, zuren en zelfs aan agressieve middelen als chloor! Ook de hittebestendigheid een pré! U schuift de hete pan zo van het fornuis op de aanrecht. Verder is het licht van gewicht, slijtvast en supersterk! Over krassen maakt u zich dus helemaal geen zorgen.

Ceramistone als vloer of terras

Met zoveel goede eigenschappen zijn er met dit materiaal natuurlijk veel meer toepassingen mogelijk. Wat dacht u van een Ceramistone vloer? Door de kasbestendigheid en slijtvastheid zal er geen ‘loop’ ontstaan. De vloer is bovendien eenvoudig te reinigen, want er trekt geen vuil in het gesloten oppervlak. Zelfs weersinvloeden en lage temperaturen hebben geen vat op Ceramistone, dus het is zelfs toepasbaar als terras.

Maten en kleuren

De kracht van Ceramistone® schuilt in het grote formaat. Strakke, egale wanden en vloeren of naadloze keukenbladen versterken een minimalistisch karakter. Het plaatmateriaal wordt geleverd in elke gewenste vorm en maat. Het maximale plaatformaat is 3 meter x 1 meter. In het 24 kleuren tellende pallet vindt u natuurdecoren en prachtige monotinten.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Meer informatie: Kemie

Tegels en ook plavuizen hebben alles in huis om van de vloer een eyecatcher te maken. De kleurenrijkdom en de verscheidenheid aan structuren en afmetingen kenmerken de veelzijdigheid van dit product. Mediterraan, Moors of juist uiterst modern en monumentaal dankzij look-alikes en grootformaten.

Tegels staan garant voor sfeer. De zwart-wit geblokte vloer is een klassieker bij uitstek. Net als de Moorse patroonvloeren en de Winckelmans hardgebakken vloertegels uit de vorige eeuw waarmee prachtige motieven zijn te leggen. Meer romantisch zijn de mediterrane mozaïekseries van opzettelijk verouderde tegels met sluittegeltjes. Het veelkleurige glasmozaïek doet het al jarenlang goed in badkamers. Een recente variant zijn de keitjesvloeren die voor een vleugje Zen-gevoel zorgen. Wie een bijzonder architectonische uitstraling zoekt, zal verrast worden door tegels van echt glas, rvs of zelfs leer. Plus natuurlijk de look-alikes en grootformaten. Tip: tegels kies je vooral uit praktisch oogpunt. In woonruimtes is vloerverwarming dan ook eigenlijk een must voor behaaglijk wooncomfort.

Look-alikes
Een nieuwe en populaire trend in tegelland: keramische tegels die als twee druppels water lijken op een heel ander materiaal. Denk daarbij aan tegels met het uiterlijk van natuursteen (marmers, hardsteen), compleet met de karakteristieke barstjes, putjes en aders. De randen strak of juist rustiek getrommeld. Hetzelfde geldt voor trendy splijtsteen (leisteen en kwartsiet), bekende soorten uit de fifties en sixties. Ook die zijn nu verkrijgbaar als replica in keiharde tegelvarianten. Maar helemaal spectaculair zijn de look-alikes in de optiek van heel andere materialen zoals hout, beton of cortenstaal.

De look-alikes mogen zich verheugen in een grote belangstelling. Geen wonder, want deze keramische tegels combineren de uitstraling van kwetsbare materialen met het onderhoudsgemak van geglazuurde tegels: vlekbestendig, door-en-door gekleurd en krasvast. Iets dat niet van iedere echte natuursteen kan worden gezegd.

Ongeglazuurd
De ongeglazuurde soorten zijn extreem slijt- en krasbestendig, wat ze geschikt maakt voor een intensief belopen vloer. Zonder glazuurlaag behoudt het keramische materiaal zijn natuurlijke kleur. Deze tegels kennen een puur, maar beperkt kleurenscala: grijs-, rood-, bruin-, wit- of geelachtig. Vlekgevoeligheid is inherent aan ongeglazuurde tegels. Door het vloeroppervlak eenmalig te behandelen met een transparante siliconenwas worden ongeglazuurde tegels beter bestand tegen vlekken en vocht. Ook zijn er coatings verkrijgbaar waarmee u de vloer kunt sealen. Speciaal voor de badkamer zijn er tegels met een antislip oppervlak in de handel. Deze vragen wel wat meer onderhoud dan geglazuurde tegels.

Slijtklasse
Een glazuurlaag maakt tegels bestand tegen chemicaliën en vloeistoffen, maar maakt helaas ook krasgevoeliger. De duurzaamheid van een geglazuurde tegel hangt af van de dikte, hardheid en de afwerking van het glazuur (glans, mat of halfmat). De kwaliteit van de glazuurlaag valt af te lezen aan de slijtklasse: klasse 1 t/m 5. Een klasse 3 tegel is geschikt voor de badkamer en een sterkere klasse 4 tegel is geschikt voor gebruik in woonkamer en keuken. Tegels uit klasse 5 zijn het sterkst. Het gaat daarbij vrijwel altijd om ongeglazuurde en dubbel gebakken tegels - ideaal voor drukke huishoudens met kinderen en huisdieren.

Groot formaat
In de huidige minimalistische trend komt een zogenaamde grootformaat tegel heel fraai tot zn recht. Denk aan 90x90 cm, 100x100cm of 60x120 cm. Grootformaat tegels worden meestal strak gekalibreerd zodat de platen met supersmalle voegen (1,5 mm) gelegd kunnen worden. Hetgeen een strak en architectonisch eindresultaat geeft. Nog een ruimtelijke troef is het doortrekken van tegels tot op de wand, meestal in een wat andere maatvariant, denk aan bijpassende stroken. Vooral mooi in moderne badkamers.

Onderhoud
Zeker in de badkamer kan het een probleem worden: vieze voegen. Vooral te wijten aan een gebrek aan goede ventilatie. Af en toe een borsteltje met schoonmaakazijn erover doet ook hier wonderen. Geglazuurde vloertegels kunt u dweilen met een sopje van allesreiniger en water. Ongeglazuurde vloertegels kunt u reinigen met water en een speciaal onderhoudsmiddel.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.


Het woord zegt het al natuursteen komt uit de natuur en heeft een lang proces achter de rug om zich te vormen. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen; marmer, graniet, travertin, leisteen, kwartsiet, granito, kalkzandsteen. Juist omdat het uit de natuur komt is geen enkele steen hetzelfde. Er zijn diverse kleuren en structuren verkrijgbaar. De meest voorkomende natuurstenen vloeren zijn van marmer of graniet.

EIGENSCHAPPEN VAN NATUURSTEEN
Natuursteen is duurzaam en heeft een lange levensduur. Een natuurstenen vloer kan wel 80 jaar mee en een tapijt gemiddeld maar tien jaar. Het is de meest slijtvaste vloerbedekking die er bestaat waar u uw hele leven plezier van kunt hebben. Natuursteen is onderhoudsvriendelijk en ook milieuvriendelijk. Natuursteen is een perfect geleidend materiaal en daardoor zeer geschikt voor vloerverwarming.

MARMER
Marmer wordt in blokken gewonnen. Marmer is vlekgevoeling door het hoge calciumgehalte hetgeen door impregnering grotendeels voorkomen kan worden. Er bestaan vele soorten marmer, zij verschillen van structuur, kleur en afkomst. Marmer is minder bestand tegen krassen en het is niet-isolerend. Hierdoor is meestal vloerverwarming gewenst.

GRANIET
Graniet wordt net als marmer in blokken gewonnen hiervan worden tegels gezaagd. Een goede eigenschap van graniet is de kras en vlekvastheid.

Graniet is niet-isolerend, dus ook hier is meestal vloerverwarming gewenst.

HET LEGGEN VAN NATUURSTEEN
U kunt de vloer in specie leggen of lijmen op de bestaande cementdekvloer. De meest voorkomende is het leggen in specie. Natuursteen kan ook op een houten ondervloer of een bestaande vloer worden gelegd zolang deze maar geëgaliseerd is. Meestal duurt het zon 2 a 3 dagen na het leggen voordat u de vloer kunt betreden en meubels kunt plaatsen. Wanneer er cementsluier op de natuursteen aanwezig is, dient u deze zo spoedig mogelijk te verwijderen. In de lange droogperiode die de vloer vaak heeft, dient u de vloer met weinig water en een dweil schoon te maken.

ONDERHOUD
Na het leggen dient de vloer geïmpregneerd te worden om zo de mooie kleuren en structuren te verduidelijken, maar ook om deze te beschermen tegen vlekken. Wanneer u de vloer schoon wilt maken zijn er speciale reinigingsprodukten voor te koop. Heeft u deze niet in huis dan mag u alleen zuurvrije reinigingsmiddelen gebruiken zoals groene zeep. Wanneer u een vlek op de vloer krijgt zoals bijvoorbeeld rode wijn dan is er niets aan de hand, zolang u de vloer heeft beschermd. U kunt de wijn gewoon opnemen met een vochtige doek en de vloer schoonmaken.

KERAMISCH OF NATUURSTEEN
Vaak twijfelt men nogal eens tussen een vloer van natuursteen of van keramische tegels. Het grote verschil is dat natuursteen uit een geheel bestaat. Keramische tegels zijn vaak gemaakt van gebakken klei met glazuur. Het nadeel van keramische tegels is dat wanneer je hier iets hards op laat vallen het glazuur eraf kan springen waardoor de klei zichtbaar wordt.

NATUURSTEEN IN UW FLAT
Wilt u een natuurstenen vloer in uw flat of appartement leggen dan dient deze zwevend gelegd te worden. Eerst dient u een geluidsdempende vloer aan te brengen waarna u de stenen vloer kunt plaatsen. Volgens de norm mag nu namelijk niet meer dan 15 decibel geluid naar de onderburen sturen.


De trends in natuursteen verschuiven naar een natuurlijke, meer robuuste look. Fluwelig gezoet hardsteen en breukmaterialen als leisteen zijn razend populair. Bij de marmers gaat de aandacht uit naar bijzondere structuren. De kleuren gaan mee met dit ingetogen trendbeeld. Zwart is nog steeds een topper, net als zachte beiges. Daarnaast zien we veel middentinten als leverbruin en grijs, soms met een zweempje groen.

Natuursteen is ongeëvenaard veelzijdig. Alleen al de soorten: marmer, graniet, leisteen en kwartsiet, om er een paar te noemen. Maar ook wat betreft kleur, structuur en natuurlijk de afwerking: ruw, mat of glanzend.

Chique marmer
Marmer komt vooral voor in de tinten wit, grijs en roze. Veel anders gekleurde marmers zijn eigenlijk kalksteen, dat in een veel grotere bandbreedte leverbaar is. Door het marmer te polijsten zal de kleur dieper worden; ook verkrijgt het op deze manier haar beroemde glans. Nadeel is wel dat de vloer gevoeliger wordt voor krassen. Daarom valt in de meeste gevallen een gezoet (matglanzend) oppervlak te prefereren. In principe kan marmer overal worden toegepast. Houd wel rekening met het feit dat marmer slecht bestand is tegen zuren.

Keihard graniet
Een van de hardste steensoorten is graniet, in feite gestold magma dat via vulkanen is opgeweld uit de aardkern. Kenmerkend voor graniet is het gespikkelde karakter. Graniet kan ondanks zijn hardheid goed bewerkt worden: schuren, polijsten, opruwen of vlammen. Graniet is weinig poreus en ongevoelig voor zuren. Deze vloer is bijzonder robuust en bovendien vorstbestendig.

Veelzijdig kalksteen
Een okergekleurde vloer waarin kleine gefossiliseerde schelpjes en plantjes zitten: dat is typisch een kalksteenvloer. Er is een grote variatie. Egaal of juist bont gekleurd, wel of niet geaderd en in uiteenlopende structuurnuances. Kalksteen kan gepolijst (glanzend), gezoet (mat) en getrommeld (rustiek) worden afgewerkt. Net als marmer is kalksteen gevoelig voor zuren die de kalk oplossen.

Grillig travertin
Travertin is een speciale kalksteensoort en wordt vooral gewonnen in het Middellandse zeegebied. Miljoenen jaren geleden werd het gevormd uit kalkafzettingen in water. Kenmerkend zijn de zichtbare overblijfselen van planten en dieren die zich manifesteren door insluitsels (schelpen, fossielen) of kleine gaatjes in het oppervlak. Travertin heeft een wat poreus oppervlak en is meestal licht van kleur.

Nostalgisch hardsteen
Hardsteen is een zeer compacte kalksteen, verkrijgbaar in attractieve kleurschakeringen: lichtblauw, grijs, donkergrijs en antraciet. Ook deze steensoort is kalkhoudend, met ingesloten fossielen. De steen uit België heeft een speels, doch gelijkmatig uiterlijk. Ierse hardsteen lijkt er sterk op. Hardsteen uit Vietnam en China heeft een (sterk) afwijkend uiterlijk. De eigenschappen zijn vergelijkbaar, maar de steen is lager geprijsd.

Splijtsteen
Leisteen en kwartsiet behoren tot de zogenaamde splijtsteen. Ze hebben hun ruwe, gelaagde uiterlijk met elkaar gemeen. Beiden worden als platen uit de rotswand gekloofd en vervolgens gespleten volgens natuurlijke breukvlakken. In de fifties en sixties was leisteen een absolute topper! Vandaag de dag zien we de flagstone opnieuw opduiken, vooral in hippe retro interieurs. Leisteen varieert in kleur van groen en grijs tot zwart. Kwartsiet is lichter gekleurd: rood, crème of geelachtig. Sommige soorten hebben een metaalachtige schittering, te danken aan hun kwarts- en micadeeltjes.

Terrazzo
In oude huizen liggen soms nog prachtige terrazzo vloeren. Ook wel granito genoemd. De basis bestaat uit gebroken graniet en marmerkorrels, gebonden met cement. Na het slijpen en polijsten ontstaat een glanzend oppervlak. De kleuren en structuren van terrazzo kunt u in grote mate zelf bepalen. Door diverse kleuren marmerkorrels en zelfs glas te mengen, kan een uniek kleurmengsel worden gemaakt. Van zeer modern tot monumentaal.

Bescherming en onderhoud
Natuursteen wordt vrijwel standaard voorzien van een impregneer, soms nog gevolgd door een beschermende coating. Kalkhoudende natuursteensoorten kunnen gekristalliseerd worden. Een chemische verbinding reageert dan met de kalk en vormt een keiharde, zachtglanzende toplaag. Marmer kan eventueel worden nabehandeld met een beetje marmerwas.

Er zijn middelen met een tijdelijke en een permanente werking.

Impregneer wordt eenmalig opgebracht en dringt door in de poriën van het natuursteen. Het beschermt langdurig tegen vuil, vlekken en de indringing van vocht. Impregneer heeft weinig negatieve invloed op de stroefheid en verdiept de steenkleur.

Coatings leggen als het ware een filmpje over het natuursteen. Dit laagje slijt er langzaam af, net als parketlak. Coatings zijn leverbaar in mat- en hoogglans en geven een hoge bescherming tegen vuil, vlekken en de indringing van vocht. Afhankelijk van de oppervlaktebewerking kan een coating de vloer bovendien ruwer of juist gladder maken.

Was is er zowel in een matte als hoogglans optiek. Gebruik het niet te vaak, omdat zich dan op weinig belopen plaatsten een dikke laag kan vormen. Als er nog voldoende product aanwezig is, kan de glans door opwrijven worden hersteld.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.


Iedere stijlliefhebber is het erover eens. Een mooi interieur creëer je niet alleen met stijlvolle meubelen en decoraties. Minstens zo belangrijk is de vloer, want die bepaalt voor een groot deel het karakter van de woning. Met een mooie vloer zorg je voor een heel eigen sfeer. Wie gaat voor klasse en allure, kiest voor natuursteen. Daarmee maak je een woning pas echt uniek. Natuursteen leeft. Iedere steen is miljoenen jaren oud, geen vloer is dus hetzelfde. De natuursteen is er bovendien voor iedere smaak. Net of de natuur het zelf zo bedoeld heeft. Een traditionele kalkstenen vloer, prachtig wit marmer, wat strakkere grijze tegels of liever Bourgondische stenen? Ontdek zelf hoeveel mogelijkheden er zijn...

De materialen komen van vaste steengroeves uit meer dan dertig landen. Het zijn alleen de allermooiste stenen die de reis naar Limburg maken. "We hebben onze eigen lijn natuurstenen vloertegels", vertelt directeurMaurice van Nieuwenborg. "Die lijn wisselt constant. We volgen de trends en zijn continu op zoek naar nieuwe, exclusieve producten. Van de partijen die binnenkomen, wordt maar een beperkt aantal vloeren gelegd. Daarna is de partij gewoon op. Je vindt nooit meer precies dezelfde soort. Daarom nummeren wij de blokken waarbij de uiteindelijke selectie overeenkomt met het bloknummer. Dat benadrukt nog maar eens hoe bijzonder onze natuursteencollectie is. Je hebt echt iets heel exclusiefs in huis."

Bijzondere stijlen
Nibo Stone heeft een ruime showroom in Venlo en in Vianen Hier kunnen bezoekers de vloeren echt beleven. Er zijn verschillende stijlruimtes gecreëerd, volledig ingericht met prachtige meubels en beelden. Ook van natuursteen, want Nibo Stone is heel compleet. Je kunt er naast vloeren ook terecht voor de prachtigste stenen schouwen, tuindecoratie en accessoires.

Talloze mogelijkheden
In de collectie van Nibo Stone vind je leisteen, kwartsiet, marmer, kalksteen, graniet en hardsteen. Stuk voor stuk materialen van de hoogste kwaliteit.Maurice: "Natuursteen is in principe een aanschaf voor het leven. Het gaat lang mee. Onderhoud heb je eigenlijk niet. Het biedt ook ontzettend veel mogelijkheden. Voor vloerverwarming bijvoorbeeld. Noodzakelijk is het niet, want natuursteen neemt de warmte van de omgeving aan. Maar voor wie extra warmte wil creëren is het een hele goede mogelijkheid." Natuursteen oogt niet alleen prachtig in de woonkamer, ook in de rest van het huis voegt het iets speciaals toe. Een natuurstenen trap geeft een woning een bijzondere uitstraling. In de keuken is het ook erg mooi. Denk maar aan natuurstenen werkbladen. De badkamer krijgt met natuursteen eveneens die extra luxe uitstraling. En ook in de tuin is het uniek. Een terras krijgt ineens een heel andere sfeer. Bovendien kom je buiten nooit problemen tegen met natuursteen. Het is niet voor niets een natuurproduct.

Naast een bijzondere vloer uit de Nibo® Collectie, levert Nibo Stone bijzondere creaties van natuursteen. Speciaal geselecteerde platen van diverse natuursteensoorten worden op maat gezaagd en gelegd in ieder gewenst patroon. Dit kan een eigen ontwerp zijn of een ontwerp dat in samenwerking met een designstudio is gemaakt naar wens van de klant. Prijs op aanvraag.


Leven in harmonie met de natuur is ook het thema van het zeer bijzondere tegelconcept Nature Side. Binnen dit concept zien we tegels met een hout-look. De hoogwaardige keramische tegels zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en bieden veel voordelen: het keramisch materiaal zorgt voor een gezonde leefomgeving, de onderhoudsvriendelijke vibostone tegels zijn zeer slijtvast en ideaal voor het hele huis, maar ook voor buiten.

Door de functionaliteit zijn de tegels uit de Nature Side-collectie bovendien uitermate geschikt voor openbare ruimtes, bijvoorbeeld in hotels of winkels, ze zijn robuust en hebben de slipvastheidscategorie R9. Ook de mozaïektegels in deze serie hebben een slipvastheid R9, waardoor ze prima op douchevloeren gebruikt kunnen worden.

Vloeren van natuursteen en plavuizen zijn zo oud als de mensheid. Maar de techniek van fotoprints opent de weg naar meer dessins en verrassende look-alikes.

Cultureel erfgoed

Uit marmer en graniet zijn de prachtigste vloeren ontstaan. Marmer- en keitjesmozaïeken behoren nog steeds tot de top van het kunstambacht; net als terrazzo vloeren. Splijtsteen, zeer populair in de fifties en sixties, is dankzij de retrotrend weer terug in beeld met leisteen en kwartsiet als belangrijkste soorten. Ook met louter klei konden onze voorouders prima uit de voeten. Abdijplavuizen, Oudhollandse groen/gele estriken, de kleurrijke Victoriaanse patroonvloeren en de ingelegde Portugese cementtegels vertegenwoordigen s werelds cultureel erfgoed in keramisch materiaal. Nieuw in de moderne architectuur zijn de grootformaat tegels: XXL vierkanten van 90x90 cm en zelfs rechthoeken van 60x120 cm zijn gesignaleerd!

Meer dessins

Los van het eindeloze scala aan kleurige uni tegels, zitten we nu volop in het tijdperk van de dessinering. Vooral romantische kant- en bloemmotieven zijn hot. Opvallend zijn ook de moderne systeemdessins waarmee diverse schakelpatronen kunnen worden gelegd. Daarnaast spelen vormgevers volop met fotoprints. Een complete voorstelling kan worden overgebracht op een tegelvloer, vergelijkbaar met fotobehang. En daar kun je hele wilde dingen mee doen: denk aan een badkamervloer met golvenpatroon of een woonkamer in grasmotief.

Look-alikes

Een bijzondere ontwikkeling zijn de look-alikes, te danken aan screendruk. Deze gebakken tegels lijken sprekend op een ander materiaal: natuursteensoorten compleet met aders en barstjes, soms beton of een roestig metaal. Met als uitschieter tegels die hout- en nerfstructuren laten zien. Voordeel van deze look-alikes zijn hun praktische eigenschappen. Hardsteen in de keuken is mooi, maar relatief vlekgevoelig. En in de badkamer verenigt een tegel met warme houtuitstraling het beste van twee werelden.

Overigens komt imitatie natuurlijk ook volop voor in andere materialen. In laminaat is steenoptiek een groeiend segment, met leisteen, travertin en betonlook als allernieuwste decors. Ook in kamerbreed vinyl worden optisch bijna echte tegelvloeren aangeboden, compleet met voelbare putjes en voegreliëf.

Bron: Perscentrum Wonen

Het formaat, de kleur, het dessin en het patroon waarin de tegels worden gelegd, bepalen gezamenlijk de sfeer die u creëert. En natuurlijk de hoogte van de betegeling. Opvallend is de terugkerende trend muren weer tot aan het plafond te betegelen. U schept daarmee een ruimtelijk effect én een luxueuze uitstraling. Zéker wanneer u de overgang van tegels naar plafond met een prachtige sierstrip accentueert. Natuurlijk kunt u ook op andere hoogten op de wand ter verfraaiing een dergelijke strip aanbrengen.

Vooral grootformaattegels, zowel vierkant als langwerpig, worden op wanden en vloeren nog steeds veelvuldig toegepast. Maar daarnaast beleven de kleine glasmozaïeksteentjes, die door hun formaat ook op ronde vormen kunnen worden aangebracht, een revival. Over het algemeen zorgen grote tegels en een diagonale toepassing voor een ruimtelijk effect terwijl kleinere tegels voor een intieme sfeer zorgen. Een mooie combinatie van beide, vormen vierkante tegeltjes, ingebed in verspringende grootformaat-vloertegels. Of onderbreekt u een prachtige, egale klassieke vloer of muur eens met een fresco-achtig element. Via digitale technieken kunt u zelfs voor echte schilderijen kiezen. Kras- en lichtbestendig. En ligt uw voorkeur niet bij symmetrisch, dan zijn grillig uitgesneden tegels die met passende tegelstukken kunnen worden gecombineerd misschien de oplossing voor u.

Over de kleuren en dessins kunnen we kort zijn: die zijn vrijwel oneindig. U kunt dan ook uw eigen creativiteit ten volle benutten. Houdt u daarbij wel een paar basisregels in gedachten. Lichte kleuren maken ruimten groter, donkere kleuren juist niet. In ruimten die u voornamelijk s-avonds gebruikt, zorgen intensieve kleuren voor vrolijkheid terwijl donkere ruimten om warme kleuren vragen. En contrasterende kleuren werken onrustiger dan harmonieuze kleuren.

De laatste details
U heeft uiteindelijk uw keuze gemaakt? Leg deze dan voor de zekerheid nog even voor aan de vakman. Die weet precies welke kleuren, formaten en materialen bij elkaar passen. Bovendien kan de vakspecialist u adviseren over de allerlaatste details. Want daarmee maakt u uw tegelwand of vloer pas echt àf. U heeft de keuze uit decorstrips, plinten, traptegels, dunne strips, geprofileerde strips voor hoekjes . noemt u maar op. Een duidelijke nieuwe trend bestaat uit het afwerken van de buitenhoeken van muren met een afgerond profiel. Het liefst van hetzelfde materiaal als uw tegels. Wanneer u niet voor hoekprofielen kiest, let u er dan op dat de zijkant van uw tegel geglazuurd is. Een ander belangrijk item zijn de voegen. Maar al te vaak het stiefkindje. Voegen zijn echter veel kwetsbaarder dan tegels. Zeker in badkamers en keukens worden deze voortdurend aan water en temperatuurverschillen blootgesteld. Kies daarom voor een resistente voeg en bespaar hier, als het even kan, niet op. Zo weet u zeker dat u jarenlang zult genieten van uw fraaie wand- of tegelvloer.

Bron: vereniging comfortabel wonen