De vloertegels zijn goed te combineren met elke levensstijl en omdat ze modulair zijn, kan iedereen zijn/haar eigen vloer ontwerpen én leggen. Of je de tegels nu verplaatst, verschuift of vervangt: je eigen ontworpen vloer blijft er schoon en strak uitzien.

Heuga is de grondlegger van modulaire vloeren. Door de tegels op een opvallende en afwisselende manier te leggen, is het zelfs mogelijk om ruimtes binnen ruimtes te creëren. Daarnaast is het ook heel makkelijk om de tegels - die in een praktische, draagbare doos worden geleverd - zelf te leggen. Er komt geen duur gereedschap, ondervloer of lijm aan te pas. En in geval van een verhuizing zijn de tegels eenvoudig te verwijderen en in de nieuwe woning te leggen.

De tegels van Heuga zijn de ideale oplossing voor elke woning, in elke situatie. Door de hoogwaardige garenkwaliteit zijn de tegels slijtvast, vlekbestendig en gaan daardoor lang mee. En mocht een tegel onverhoopt toch beschadigd of vervuild raken, is het heel simpel om deze te verwisselen. Heuga biedt een zevenjarige garantie op al haar producten.

Heuga is te koop via www.heuga.com of raadpleeg deze website voor een winkel bij u in de buurt. Via deze website kunt u ook gratis stalen of brochures aanvragen. Tevens kunt u bellen met het gratis (internationaal) telefoonnummer: 00800 - 4384 22 66

Wie vindt het niet heerlijk om s ochtends op blote voeten de woonkamer binnen te lopen? Lekker nog even lui onderuit op de bank, kopje koffie erbij. Loom met de tenen woelen door het tapijt. Zachte vloerbedekking als kamerbrede pantoffel.

Bij het inrichten van een kamer begin je bij de vloer, dat is de sfeerbepaler! De woonkamer is voor velen de plek om tot rust te komen of om gezellig samen te zijn. Aan dit deel van het huis wordt dan ook vaak de meeste aandacht besteed. Kamerbreed tapijt, karpetten, tapijttegels en lopers laten zich uitstekend combineren met andere onderdelen van het interieur. Met het uitgebreide scala aan kleuren, structuren en dessins dat verkrijgbaar is kunt u naar hartelust combineren.

Warm en gezellig. Speels en uitbundig. Chic en stijlvol. De sfeer in huis wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gekozen kleuren. Tapijtfabrikanten volgen de woonmode op de voet en brengen elk seizoen weer nieuwe kleuren uit. Het huidige kleurenpalet is vooral zacht en warm en varieert van vanillewit tot chocoladebruin, van mistig blauw tot sensueel paars. Maar ook fris lime, knal oranje, turkoois, fuchsia en felrood zijn zeer trendy kleuren die je veel in het interieur ziet op dit moment. Het kiezen en combineren van kleuren is een uitdaging en uiteindelijk is het een kwestie van durven... en gewoon doen!

De voordelen van tapijt

Tapijt wordt gemaakt van verschillende soorten materialen en is verkrijgbaar in vele kleuren en structuren. De keuze in tapijtsoorten is dan ook enorm. Om aan de wisselende vraag van de consument en de veranderende interieur mode te kunnen voldoen worden steeds weer nieuwe ideen ontwikkeld. Met de structuur van het tapijt wordt bedoeld de vorm van het poolmateriaal, de dikte of fijnheid ervan en de pooldichtheid. De belangrijkste tapijtstructuren zijn:

Bouclé (lussenpool of loop-pile)
Hierbij wordt het poolmateriaal gevormd door poollussen die van gelijke of ongelijke hoogte zijn. Indien de poollussen een ongelijke hoogte hebben spreken we van een hoog/laag structuur.

Geschoren bouclé (tip-sheared)
Een lussenpooltapijt met een hoog/laag structuur waarvan bij de hoge lussen de top is afgesneden. Hierdoor ontstaat een afwisselend patroon van polen.

Moquette (gesneden pool of cut-pile)
Bij dit tapijt zijn alle poollussen tijdens het weven of tuften doorgesneden.

Frisé
Bij een friséstructuur zijn de polen eveneens doorgesneden maar is het tapijtgaren in elkaar gedraaid (getwijnd). In tegenstelling tot de moquettestructuur, is bij frisé vrijwel iedere pool afzonderlijk van de andere pool te onderscheiden waardoor het een levendige oppervlaktestructuur krijgt.

Saxony
Saxony is een frisé-tapijt, maar dan met langere polen. Het ziet er daardoor wat minder compact uit. Door de hoge polen heeft het een luxueuze uitstraling.

Shag of semi-shag
Wanneer men de polen nog langer maakt en de pooldichtheid gering blijft, zullen polen omvallen. Het tapijtoppervlak dat als gevolg hiervan ontstaat wordt shagstructuur genoemd en heeft een warrige en speelse uitstraling. Shag tapijt heeft langere polen dan semi-shag.

Velours
In principe is een velourstapijt een moquette tapijt met een lage poolhoogte en dicht op elkaar gezette polen. Het garen is gemaakt van fijn vezelmateriaal, waardoor het tapijtoppervlak gekenmerkt wordt door een fluweelzacht en glad oppervlak.

De trap is vaak een ondergeschoven "kindje" in huis, je loopt er naar boven en beneden maar echt aandacht besteden hoe het er uitziet, gebeurt vaak niet. Maar je kunt er iets moois van maken, zeker als de trap uitkomt in je woonkamer kan hij onderdeel uitmaken van sfeer in het interieur.

Verschillende manieren van tapijt op de trap
Je kunt je trap op verschillende manieren bekleden. Een beklede trap geeft niet alleen een mooi plaatje maar is ook veiliger voor uzelf want u glijdt niet uit. Daarnaast heeft het ook nog eens een geluiddempende werking wat weer aan te raden is voor de buren.

Gestoffeerde trap
Tapijt is er in 1001 kleuren en kan door de uitstekende snij-eigenschappen, perfect worden toegepast op trappen. De variaties zijn groot, of in een kleur maar is het mogelijk ook fraaie decorranden een lopereffecten te creëren. Leuk idee: bekleed je trap in 2 kleuren en pas een borderrand toe in het tapijt, laat die border dan doorlopen op de overloop. Zo krijg je een mooi geheel.

Traploper
Weer terug van weggeweest is de traditionele traploper die bevestigd wordt met roeden. Tegenwoordig zijn ze ook verkrijgbaar in zeer moderne varianten in uni-kleuren of met strepen. Ook in traproedes is volop variatie te vinden. Van de traditionele messingkleurige roedes tot gladde "RVS"-achtige gladde roedes. Een traploper geeft niet alleen de trap maar de gehele hal meer allure en uitstraling.

Traptreden
Een snelle en praktische oplossing op de trap zijn traptreden. De tapijttreden zijn eenvoudig zelf te leggen door de zelfklevende strip. Een ideale en snelle oplossing voor het dempen van geluid en het verhelpen van gladde treden, met name zeer goed toepasbaar op open houten trappen. Ook praktisch voor de zoldertrap.

Tapijt op trappen moet sterk zijn
Het maakt nogal wat uit hoe vaak de trap belopen wordt, het heeft het zwaar te verduren. Dus als je tapijt koopt voor op de trap let er dan op dat er wel een van de twee PIT-symbolen op staan trappen: wonen en werken. In een druk gezin kan het best voorkomen dat het verkeer op de trap te vergelijken is met een werksituatie, omdat er voortdurend heen en weer gesprint wordt op de trap lopen.

Soms worden symbolen zonder PIT-vignet gebruikt. In dat geval kan de stichting Produkt Informatie Tapijt niet garanderen dat de informatie betrouwbaar is.

Informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een woninginrichter bij u in de buurt. Hij kan u de mogelijkheden laten zien en samen met u een schetsontwerp maken. Zie voor adressen tapijtnet.nl

Ooit gingen mensen op bezoek als ze elkaar wilden spreken. Of ze stuurden een brief. Nog maar moeilijk voor te stellen in een tijd waarin alles draait om snelle communicatie. Tegenwoordig zijn we overal en altijd voor iedereen bereikbaar. De wereld is niet alleen kleiner geworden, ook de grenzen tussen zakelijk en privé vervagen. Daarom is het extra belangrijk om thuis te kunnen relaxen in de luxe en het comfort van deze tijd, in een sfeer waarin je je goed voelt bij alle drukke bezigheden van de dag. Dat kan met de zijdezachte luxe van Parade Palesse, het nieuwste tapijt van Parade.

Parade komt met drie nieuwe topkwaliteiten: Chanelle, Studio en Trento. Sleutelwoorden zijn eigentijds, luxe, gemak en natuurlijke tinten. Met deze drie nieuwe Paradepaardjes speelt fabrikant Enia Carpets in op de groeiende consumentenbehoefte aan tapijten met een natuurlijke uitstraling, met een ondeugende knipoog.

Parade Chanelle, informeel en chic
De volle pool van Parade Chanelle is een speelse combinatie van fijne en volumineuze garens. Dat zorgt voor een informeel en chic effect. Bovendien zorgt het brede kleurpalet van 16 tinten ervoor dat deze hoogpool past in elk interieur, van modern tot klassiek. Naast natuurlijke kleuren als Muskaat, Havanna en Cashew omvat het kleurpalet ook spannende kleuren als Kiwi, Goud en Robijn. Daardoor kan Chanelle zowel ingehouden als uitgesproken worden ingezet. Parade Chanelle is op 400 cm breedte beschikbaar.

Met de introductie van SmartSteps biedt Heuga als eerste een combinatie van harde en zachte trendy tegels voor elke woning. Met deze nieuwe lijn eigentijdse modulaire tapijttegels van Heuga is het leggen van een eigen ontwerp nog eenvoudiger. Heuga heeft voor elke ruimte de ideale oplossing. Of het nu gaat om woonkamer, keuken of studeerkamer: met de modulaire tapijttegels creëert iedere consument zijn of haar eigen, unieke leefomgeving.

De aantrekkelijke en aansprekende kleuren maken deel uit van een onlangs voltooid re-designprogramma waarbij Heuga zich volledig op de consument concentreert. De nieuwe collectie biedt klanten oneindig veel designmogelijkheden. Met de tapijttegels van Heuga krijgt elke kamer een eigen design en look & feel. Daarbij is Heuga de enige die met SmartSteps de combinatie van harde en zachte tegels mogelijk maakt.

De harde tegels van SmartSteps zijn ideaal voor de keuken, woon- en studeerkamer. Niet alleen zeer stijlvol en praktisch, maar de consument kan door de modulaire eigenschappen van de tegels elk mogelijk ontwerp, elke uitstraling en elk design creëren. Met laminaat, vinyl of houten vloeren komen er vaak lijm of andere legmechanismen aan te pas. Maar met SmartSteps is het leggen van een vloer een fluitje van een cent. Daarnaast zijn de tegels heel makkelijk te (ver)leggen en de antislipstrips op de achterkant zorgen ervoor dat de tegels niet verschuiven en op hun plaats blijven liggen.

Met de combinatie van verschillende natuurlijke kleuren, structuren en legrichtingen krijgt elke ruimte haar eigen karakter, uitstraling en design. De tegels zijn makkelijk te onderhouden en voorzien van een bepaalde toplaag waardoor vuil zich niet aan de oppervlakte hecht.

Over Heuga Home Flooring:
Heuga Home Flooring is een zelfstandig onderdeel van Interface Europe. Heuga Home Flooring richt zich volledig op de particuliere woonmarkt. Voor meer informatie over de producten van en mogelijkheden met Heugas modulaire vloeroplossingen kunt u bellen met 00800 - 4384 22 66 (gratis nummer).

Modern tapijt blinkt uit in prachtige structuren en dito kleuren. En dat wil iedereen natuurlijk graag zo houden. Gelukkig is het onderhoudsgemak van tapijt sterk verbeterd. De nieuwe vuil- en vlekwerende kwaliteiten zijn een doorslaand succes gebleken. Toch blijft regelmatig onderhoud dé basis voor een vlekkeloos tapijt. Want een mooi tapijt is een waardevol bezit waar u lang van zult genieten. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat u nog jarenlang plezier hebt van uw zachte vloer.

Modern tapijt blinkt uit in prachtige structuren en dito kleuren. En dat wil iedereen natuurlijk graag zo houden. Gelukkig is het onderhoudsgemak van tapijt sterk verbeterd. De nieuwe vuil- en vlekwerende kwaliteiten zijn een doorslaand succes gebleken. Toch blijft regelmatig onderhoud dé basis voor een vlekkeloos tapijt. Want een mooi tapijt is een waardevol bezit waar u lang van zult genieten. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat u nog jarenlang plezier hebt van uw zachte vloer.

De belangrijkste punten voor onderhoud en reiniging op een rij:

1. Voorzorgsmaatregelen:

Luxe breisels van mooie wol, romantisch gehaakte plaids en warme wollen doeken zullen deze herfst en winter de woonkamers sieren en verwarmen. Daarnaast genieten producten die milieu en ecologisch verantwoord zijn, de voorkeur. Met andere woorden, wol is back. Ook op de vloer is de wollen vloerbedekking bezig met een grote come back. Want wat is er warmer, zachter en natuurlijker dan een wollen tapijt?

Tapijtenfabrikant Desso kent een uitgebreide en gevarieerde collectie wollen tapijten en heeft al meer dan 75 jaren ervaring met de verwerking van wollen tapijten. De uit Nieuw Zeeland afkomstige wol wordt in de Desso spinnerij, ververij en weverij behandeld tot dat er een zeer hoogwaardig wollen tapijt ontstaat, waarvan men jarenlang onbekommerd plezier van kan hebben.

Een wollen tapijt voelt niet alleen heel warm aan, het vult de kamer met luxe, sfeer en een natuurlijke ambiance. Wol heeft van nature een aantal waardevolle producteigenschappen, waaronder uitstekende warmte isolerende eigenschappen en de vuilwerende werking.  Je loopt een wollen tapijt als het ware schoon, dit is een zeer belangrijk voordeel met name uiteraard bij de lichtere tinten.

Voor de drie bestaande kwaliteiten Samora, Glentwist en Sabana werd in het voorjaar een nieuwe kleurlijn met natuurlijke en moderne eco-tinten gepresenteerd.

Samora heeft een onregelmatigeboucléstructuur die zacht en comfortabel aanvoelt onder de voeten. De Desso kwaliteit Samora is een echte klassieker en is goed te combineren met moderne en klassieke interieurs. Dit tapijt komt zeer goed tot zijn recht in grote woonkamers. De diepe, dikke saxony structuur van Glentwist zorgt voor het ultieme comfort, deze kwaliteit is perfect voor weelderige woon- en ook slaapkamers. De gemêleerde structuur van de kwaliteit Sabana geeft een echt marmereffect, daardoor wordt het tapijt rijker en heeft het een zachte uitstraling. Er is keuze uit 9 moderne tinten.

Vorig jaar introduceerde Desso de kwaliteit Rodin. Dit moderne vlak geweven tapijt is leverbaar in 12 natuurtinten en past uitstekend in moderne interieurs. Door de geweven structuur en de toepassing van geitenhaar heeft deze kwaliteit een sisal uiterlijk. De kwaliteit Rodin is door zijn samenstelling (80% wol en 20% geitenhaar) slijtvaster dan sisal en heeft een zeer zachte en luxe touch. Het geitenhaar zorgt voor het ruige uiterlijk.

Goya is de naam van een nieuw wollen tapijt dat zich kenmerkt door een stoere en robuuste look. Goya is gemaakt van zuivere wol en valt op door de bijzondere structuur. In combinatie met de organische en natuurlijke kleuren is dit product perfect te combineren met de inrichtingsmaterialen en stijlen van hedendaagse interieurs.

Het tapijt heeft een luxe uitstraling met een poolinzetgewicht van 1250 gram zuiver scheerwol van het Swale-dale schaap. Kenmerkend voor deze wol is de melange van subtiele donkere accenten, waardoor de hoog-laag-structuur van het tapijt nog eens extra wordt geaccentueerd.

De Goya collectie wordt gekenmerkt door het puur naturellen maar zeer rijk kleurbeeld. Er is keuze uit 7 tinten, te weten: neutraal beige, zandkleur, diep bruin, cacao, lever, beige met contrast en antraciet.

Overigens zijn al deze wollen tapijt ook zeer geschikt voor de vervaardiging van karpetten op maat.

Dit is een hit. Een nummer dat iedereen kent, iedereen meefluit, niemand onberoerd laat. Gezellig, levendig, warm. Iets voor op je ipod tijdens een onbekommerde treinreis, iets voor in de auto op weg naar een etentje bij vrienden. Zo is Kira, het nieuwe tapijt van Bonaparte: altijd welkom en makkelijk in de omgang.

Kira is een eerlijk tapijt, modern en fris in duo-tint uitgevoerd. Comfortabel van oppervlak en door het brede kleurpalet overal in huis toepasbaar. Het warme Kira is sterk in de middentinten als het gangbare Nougat, Beige of Teddy. Toch ontbreken ook opvallende accenten als het fonkelrode Grenadine niet. Egaal of gecombineerd gelegd: het soepele Kira voelt zich overal thuis.

En niet voor niets is deze hit geproduceerd in de studios van Bonaparte: de hoge kwaliteit garens en de modernste productietechnieken garanderen een jarenlang gebruiksgemak. Kira heeft de vanzelfsprekende kwaliteit die u van Bonaparte gewend bent.

Kira hoeft met een consumentenadviesprijs van € 19,75 per vierkante meter ( € 79,- m1/400 cm, € 98,75 m1/500 cm) voor niemand onbereikbaar te zijn. Een tapijt met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Vandaar dat we met recht kunnen zeggen...

Bonaparte Kira: gezellig en makkelijk in de omgang!

JAB ntroduceert hoogpolige tapijten mét strepen voor een zacht rijkelijk gevoel onder je voeten

Niets heerlijker dan blootsvoets op tapijt wandelen. Met de nieuwe collectie van hoogpolige tapijten geeft JAB Teppiche Anstoetz, een dochter van het bekende kwaliteitsmerk van interieurstoffen, dit luxueus gevoel nog een extraatje. Voortaan bestaan de kamerbrede langharige tapijten immers ook mét strepen. Getuige nieuwkomer Moda Stripes.

Met Moda Stripes doorbreekt JAB Anstoetz een lange traditie. Tot nog toe waren de kamerbrede hoogpolige tapijten enkele in effen varianten te verkrijgen. Maar daar komt nu dus verandering in met brede streeppatronen (30 of 50 cm) in twee combinerende kleuren.

Moda Stripes omvat vijf langharige modellen met verschillende poolhoogte, kleur en draaddikte. Stuk voor stuk zijn de designtapijten een lust voor het oog. Bovendien zien ze er niet alleen goed uit, ze zorgen ook voor een luxueus en zacht aanvoelen. Kortom, onweerstaanbaar om blootsvoets op te wandelen. Riva, Sita, Pira, Vela en Bora - beschikbaar op een breedte van 5 meter in plaats van de gebruikelijke 4 - zijn afgewerkt met een boord in alcantara en een textielrug.

Via de website www.heuga.nl is het nu wel heel makkelijk om je eigen vloer te ontwerpen. Heugas Design Assistent biedt praktische en inspirerende tips bij het samenstellen en ontwerpen van een eigen vloer. Met de modulaire vloeroplossingen van Heuga zijn de designmogelijkheden oneindig. Iedereen kan zijn of haar eigen creativiteit, smaak en stijl hierin kwijt.

Niet alleen de kleur, maar ook texturen, randen en verschillende patronen zijn online te bekijken. Van klassiek tot modern en van hightech tot handgemaakt: de Design Assistent laat zien dat iedereen uitermate eenvoudig zijn of haar eigen vloer kan ontwerpen.

Kleuren en patronen
Kleuren spelen in elke woon-, slaap- of studeerkamer een heel belangrijke rol. Een kleur - of de verandering daarvan - duidt op een verandering van karakter, maat of stemming. Met de modulaire vloeren van Heuga is er ruime kleurkeuze en daarmee een eigen ontwerp, vorm en inhoud te creëren. Zo maken bijvoorbeeld verticale strepen een ruimte langer, terwijl horizontale strepen een kamer breder doen lijken. Donkere kleuren maken een ruimte kleiner, lichte kleuren juist weer groter.

De lucht trilt boven de rivier. Na een lange hete dag zakt de zon naar de horizon. Vogels in de verte, okeren aarde aan je voeten. Beweging in de bosrand: de eerste dieren komen naar de drenkplaats. De olielamp gaat aan, in de lodge wordt gezongen en gedanst. De gids wijst op de kaart: hier zijn we nu, diep in Afrika... Het nieuwe Enjoy van Bonaparte neemt je mee door een continent van kleur: de zinderende tinten van de bush, de spetterende kleuren van de markten en de dorpjes, het sprekende koloriet van de overweldigende natuur... Los en spontaan brengt Enjoy een vleug van exotisch avontuur naar het moderne wonen.

De veertien kleuren van Enjoy zijn opvallend genuanceerd in hun opbouw. Afwisseling in de beiges en de aardetinten en geclusterde kleuren -donkerblauw met zwart; ivoor met ecru- bieden de mogelijkheid om spannend te combineren. De losse en levendige hoge pool zet daarbij een stevig contrast met heldere en strakke elementen in het eigentijdse interieur. Dat maakt Enjoy helemaal een tapijt van nu!

De moderne kwaliteitsgarens die voor Enjoy gebruikt zijn garanderen vanzelfsprekend de warmte en het comfort dat u van een Bonaparte tapijt gewend bent. Samen met een consumentenadviesprijs van € 99,- m1/400 cm is Enjoy daarmee een tapijt om ten volle van te genieten.

Enjoy van Bonaparte: op avontuur in een continent van kleur!

De regen trekt weg. Een verre donder rommelt na tussen de donkere bergen. Aan een boomtak fonkelen nog wat regendruppels. Dan breekt de zon door. Het schoongewassen rotspad aan je voeten licht op. Pak een kei, weeg hem in je hand. Puur en eerlijk. Stevig, maar toch geraffineerd van kleur en nuance.

Dat is de nieuwe Stone van Parade: zo puur als een bergpad. In vijftien natuurlijke tinten verwijst Stone naar de eenvoud en de kracht van de bergen. Het gelobde oppervlak van Stone is afwisselend hoog en laag gelust. Het tapijt krijgt hierdoor de bijna abstracte regelmaat van een mineraal of een kiezelveld zonder aan textiele warmte of zachtheid in te boeten. In de garens van Stone toont zich het raffinement: het is op een subtiele manier samengesteld uit verschillende kleurnuances. Een blik op Stone is als een blik in het juwelenkistje van de natuur: Opaal, Marmer, Albast...

De natuurlijke structuur van het oppervlak gecombineerd met uitgesproken kleurschakeringen als het koele Krijt of het warm gloeiende Barnsteen maken Stone geschikt voor toepassing in zowel het moderne als het klassieke interieur. De hoge kwaliteit grondstoffen en de modernste productietechnieken garanderen daarbij de gebruikskwaliteit die u van Parade gewend bent.

Stone: een rotsvaste basis voor warm en luxueus wonen. Stone wordt uitgebracht op een breedte van 400 centimeter met een consumentenadviesprijs van € 32,25 per vierkante meter (€ 129,- m1/400 cm).

Het creëren van een comfortabele en behaaglijke plek in huis met warme en zachte materialen, dat is toch wat iedereen wil. Tapijt is niet alleen zacht, mooi en kleurrijk maar biedt ook warmte, comfort en heeft een geluiddempende werking. Het heeft vele voordelen waaraan u niet zo snel denkt.

De behaaglijke luxe van tapijt
Wie een ruimte binnengaat waar tapijt is toegepast, krijgt al gauw een behaaglijk en comfortabel gevoel. Dat komt doordat tapijt warmte en sfeer uitstraalt. Tapijt is in vele eigentijdse kleuren, dessins en structuren verkrijgbaar en daardoor goed te combineren met andere onderdelen van het interieur, zoals gordijnen, lamellen, meubels en wanden. De vele creatieve mogelijkheden van tapijt maken het tot een modern en eigentijds produkt.

Een fluisterende ondergrond
In een kale ruimte worden gewone leefgeluiden zoals praten, de tv, de radio, het getik van hakken al gauw onaangenaam. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor anderen. Niet voor niets staan klachten over burengerucht in de top drie van geluidshinder. Indien u bewust kiest voor textiele materialen zoals gordijnen, gestoffeerde meubels én tapijt als vloerbedekking, kunt u het geluidsniveau aanzienlijk verminderen. Tapijtvezels weerkaatsen het geluid niet, maar absorberen het. Hoe dikker het tapijt, des te groter het effect van geluidsisolatie.

Tapijt een vriendelijke buur
In flats of appartementen zijn vooral de zogenaamde contactgeluiden berucht: geluid dat doordringt via de vloer naar het onderliggende plafond. Ook eengezinswoningen kunnen erg gehorig zijn. Een teer punt is de trap die vaak tegen een zijmuur is gebouwd. Een verend tapijt kan in al deze gevallen een uitkomst bieden.

Tapijt kan loopgeluiden met 25 à 30 decibel verminderen. Indien u tapijt in woon-, slaapkamer, op de trap en in de gang legt, hebben de buren geen last van de levenslust van u en/of uw gezin. Tapijt op de trap is bovendien nog veilig ook, omdat het risico van uitglijden kleiner is.

Warme voeten, warme handen
Languit op de grond liggen voor de open haard? Op blote voeten door het huis lopen? Kinderen die op hun kamer op de grond een spelletje spelen? Met tapijt op de vloer is dit allemaal heel comfortabel. Dit komt doordat tapijt warmte isoleert. De stilstaande lucht tussen de pooldraden vormt als het ware een barrière voor het weglekken van warmte naar de constructievloer. Hoe langer de polen, hoe meer lucht er vastgehouden wordt, hoe meer het tapijt de warmte isoleert. Tapijt met een foamrug of het gebruik van ondertapijt werkt, dankzij ontelbare luchtbelletjes, extra warmte-isolerend.

Omdat tapijt de warmte isoleert, kan de thermostaat een stukje lager en kunt u hiermee energie besparen (gemiddeld 4 tot 5%; in een strenge winter zelfs 10%). Zo verdient dat mooie tapijt zichzelf een stukje terug.

In combinatie met vloerverwarming werkt de hoge isolatiewaarde van sommige soorten tapijt averechts. Tapijt blokkeert dan immers de gewenste warmteafgifte vanuit de ondervloer. Er is tapijt verkrijgbaar dat wel geschikt is om toe te passen in combinatie met vloerverwarming wanneer deze wordt gebruikt als bijverwarming (70-80% van de warmte moet van een andere warmtebron komen). U kunt hier meer over lezen in hoofdstuk 4.5.2.

Tapijt is slipveilig
Tapijt is stroef. Dit betekent dat het risico van uitglijden een stuk kleiner is dan op een gladde vloer. Mocht u toch vallen, dan is de kans op verwondingen kleiner omdat tapijt zacht en verend is.

Senioren die met een stok lopen, looprek of rollator als hulpmiddel gebruiken, zijn het meest gebaat bij kortpolig tapijt. Dat schuift gemakkelijk waardoor je niet blijft haken en het is toch stroef genoeg. Peuters kruipen graag op comfortabel warm tapijt. Maar ook als kinderen net leren lopen en nog regelmatig vallen is tapijt ideaal.

Onverwachte toepassingen
Voor natte ruimtes zoals de badkamer en de keuken waar het glad kan zijn, is tegenwoordig zelfs speciaal vochtbestendig tapijt verkrijgbaar. Een gladde trap wordt veiliger door het met tapijt te bekleden. U kunt hier meer over lezen in hoofdstuk 4.5.2. Tapijt biedt dus veiligheid voor jong en oud in verschillende situaties!

Tapijt goed voor lijf en leden
Lopen op een harde onregelmatige ondergrond vergt nogal wat van onze spieren, gewrichten en ons evenwicht. Zacht tapijt dempt de loopbeweging, zodat spieren en gewrichten minder klappen hoeven op te vangen.

Knellende schoenen of lang moeten staan, geven al gauw klachten als rug-, nek- en hoofdpijn. Veel orthopedisten adviseren mensen met rugklachten om zoveel mogelijk blootvoets te lopen. Een zacht, warm tapijt maakt het lopen op blote voeten heel comfortabel.

De verende eigenschappen maken tapijt bijzonder geschikt als vloerbedekking voor mensen met gewrichtsaandoeningen zoals reuma. Bovendien zorgt de warmte-isolerende werking van tapijt er voor dat de laatste voorjaars- of de eerste herfstkou niet meer optrekt tot in de botten.

Aandacht voor een gezond binnenklimaat
Allergenen zijn voornamelijk afkomstig van ongenode gasten zoals huisstofmijten* en schimmels, of van huisdieren. Het allergene materiaal bestaat uit kleine stofdeeltjes die zich verzamelen in textiel en op oppervlakken die weinig worden gereinigd. Dit veroorzaakt allergische reacties variërend van benauwdheidklachten (astma), een verstopte neus (rinitis) tot huidklachten (eczeem). Elke keer dat een allergisch persoon in aanraking komt met de allergenen worden de klachten sterker.

Irritantia zijn allerlei stoffen waarop een mens kan reageren. Irritantia voor de luchtwegen zijn onder andere tabaksrook, parfum, bloemengeuren, schoonmaakmiddelen en zeep. Voor gevoelige personen zijn ook bak- en braadluchtjes en de mist die ontstaat bij douchen irritantia. De reacties die hierdoor worden veroorzaakt lijken op een allergie.

Allergische reacties, irritantia, CARA klachten en legionellagriep zijn vaak gerelateerd aan de specifieke omstandigheden in uw woning. U kunt hier invloed op uitoefenen door de volgende maatregelen te treffen: beter ventileren (24 uur per dag), gelijkmatig uw huis verwarmen, frequenter reinigen en het vermijden van extra vochtbronnen in huis (zoals wasdrogen, koken zonder afzuiging).

Ventilatie is het sleutelwoord!
Huisstofmijten gedijen het beste bij temperaturen van 20-30 C en een luchtvochtigheid van 65-80%. Probeer in de zomer met een goede zonwering de temperatuur in huis zo laag mogelijk te houden. In de winter lost het probleem zichzelf geleidelijk op. Stoken en ventileren geeft namelijk een droger binnenklimaat en daar kunnen huismijten heel slecht tegen.

Hoge milieueisen aan tapijt
De Europese Vereniging voor Tapijt en Milieu, GUT, heeft eisen gesteld aan de maximale uitstoot van mogelijke schadelijke stoffen uit tapijt. Tapijt dat voldoet aan al die strenge normen krijgt het GUT-keurmerk Tapijt getest op schadelijke stoffen. Indien u tapijt koopt met het GUT-kenmerk, herkenbaar aan het groene logo met een boom, bent u er zeker van dat bij de productie terdege rekening is gehouden met gezondheids- en ecologische aspecten. Naleving wordt steekproefsgewijs gecontroleerd door erkende Europese onderzoeksinstituten als TNO. Alle vooraanstaande Europese tapijtfabrikanten, waaronder vrijwel alle Nederlandse bedrijven, zijn lid van de GUT.

De unieke voordelen van tapijt
Warm, zacht en comfortabel
Akoestiek verbeterend, geluidwerend
Warmte isolerend en energie besparend
Slijtvast en stroef, je glijdt er niet snel op uit
Onderhoudsvriendelijk

Tapijtenfabrikant Desso kent een uitgebreide collectie wollen tapijten. Goya is de naam van een nieuw wollen tapijt dat zich kenmerkt door een stoere en robuuste look. Goya is gemaakt van zuivere wol en valt op door de bijzondere structuur. In combinatie met de organische en natuurlijke kleuren is dit product perfect te combineren met de inrichtingsmaterialen en stijlen van hedendaagse interieurs.

Het tapijt heeft een luxe uitstraling met een poolinzetgewicht van 1250 gram zuiver scheerwol van het Swale-dale schaap. Kenmerkend voor deze wol is de melange van subtiele donkere accenten, waardoor de hoog-laag-structuur van het tapijt nog eens extra wordt geaccentueerd.

De Goya collectie wordt gekenmerkt door het puur naturellen maar zeer rijk kleurbeeld. Er is keuze uit 7 tinten, te weten: neutraal beige, zandkleur, diep bruin, cacao, lever, beige met contrast en antraciet.

Wol heeft van nature een aantal waardevolle producteigenschappen waaronder de vuilwerende werking. Je loopt een wollen tapijt als het ware schoon, dit is een zeer belangrijk voordeel met name uiteraard bij de lichtere tinten.

Goya is eveneens zeer geschikt voor de vervaardiging van karpetten op maat.

Ga achteroverliggen in het koele gras. Een duizeling bevangt je als je de sterrenhemel inkijkt. Diepte. Fluweelzacht zwart. Fonkelingen. Kijk goed: de sterren hebben kleuren. Helder als ivoor. Koraalrood, ijlblauw, sprankelend als de parels in je glas prosecco. Blijf liggen en verdwaal: word wakker met een sterrenhemel aan je voeten...

Door onze columnistWilma Korre- Elk interieur begint bij de keuze van de vloer. Maar hoe kies je nu uit de vele mogelijkheden dé vloer die bij je past? Ga je voor trendy, modern, klassiek, romantisch, landelijk of kies je voor basic? Kies je een harde vloer, een zachte vloer of houten vloer? Het kan allemaal. Let op je persoonlijke wensen en omstandigheden.

Welke vragen zijn belangrijk bij het maken van een vloerkeuze:
Wat is de functie van een ruimte? Wonen, koken, baden, slapen, werken, spelen?

Is er een verbinding met buiten (entree, tuin)?

Is er sprake van vochtigheid (keuken, badkamer, wasruimte)?

Zijn er huisgenoten met allergieën?

Staan er meubels op zwenkwieltjes in de ruimte?

Zijn er huisdieren?

Wil je dat de vloer decoratief is?

Moet de vloer passen bij de meubels, of bij het karakter van het huis?

Hoe lang wil je dat de vloer meegaat?

Heeft de vloer een speciale behandeling nodig?

Is de vloer onderhoudsgevoelig?

Hoe is het met de geluidsoverdracht?

Is er vloerverwarming mogelijk?

Welke ondervloer is er nodig?

Wat is het budget voor de vloer?

Hieronder enkele voorbeelden uit het brede assortiment aan mogelijkheden met een beschrijving van de bijbehorende eigenschappen.

Bamboe - Hard en slijtvast
Bamboeparket is een verrassende nieuwkomer en even hard als eiken. Door zijn structuur met karakteristieke knopen heeft dit parket een geheel eigen uitstraling. Eigenlijk is bamboe een snel groeiende grassoort en dus ecologisch zeer verantwoord. Bamboe is een zinvol alternatief voor hout.

Eigenschappen

Een regelmatig onderhoud is nodig voor een lange levensduur van de bamboevloer. Beschadigingen aan een bamboevloer zijn op termijn niet te vermijden, maar vormen geen afbreuk aan de natuurlijke uitstraling van de bamboevloer. De gelakte bamboevloer kunt u behandelen met parketpolish die ervoor zorgt dat er een beschermde laag ontstaat. Of kunt u voor een afwerking met vloerolie kiezen. Bij een goed en periodiek onderhoud kun je spreken van een slijtvaste vloer met een lange levensduur. Er is een bamboevloer die geschikt is voor vloerverwarming.

Giet- en betonvloer - Strak en trendy
De gietvloer, enkele jaren geleden geïntroduceerd en ook wel woonbeton, betonlook- of cementlook-vloer genoemd, is in korte tijd uitgegroeid tot een volwassen vloersoort. Vooral in strakke designinterieurs komt deze vloer goed tot zijn recht.

Eigenschappen

Een gietvloer is gemakkelijk in onderhoud, naadloos, brandveilig, kleur- en slijtvast, en verkrijgbaar in mooie varianten. Ondanks wat de naam doet vermoeden wordt een gietvloer niet per definitie gegoten. Sommige soorten worden gestort, anderen worden aangebracht. Een gietvloer is meestal prima geschikt voor vloerverwarming. Bovendien bezit het materiaal antistatische kwaliteiten, zodat deze vloer een uitstekende oplossing is voor mensen met een allergie. Is de gietvloer hoogglanzend in een donkere tint, dan zie je snel krassen. Wil je hier zo min mogelijk last van hebben, dan kun je beter kiezen voor een matte afwerking in een lichte kleur. Beeld DRT vloeren

Hout - Karakter en ruimtelijk
Houten vloeren zijn er in eindeloos veel variaties. Van donker tot licht hout , van zacht tot hard hout en van fineer tot massief hout. De natuurlijke eigenschappen van hout geven een ruimtelijk karakter. Afhankelijk van de vloer kunt u hem in de olie of was zetten en daarnaast schuren, bleken, beitsen, verven etc.

Eigenschappen

De hardheid van een houten vloer wordt aangegeven met een nummer, hoe hoger dit nummer, hoe harder een vloer. Een hardere vloer is beter bestand tegen beschadigingen. Houten vloeren kennen verschillende verschijningsvormen: parket of planken. Houten vloeren werken altijd, want hout reageert op de atmosfeer in je huis. Houten vloeren zijn in principe niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Een uitzondering vormt een teakhouten of scheepsdekvloer. Tegenwoordig kan vloerverwarming vaak ook onder een houten vloer worden aangebracht.

Interieurgrind - Decoratief en behaaglijk
Het product heeft zich in de laatste jaren enorm ontwikkeld en is in meer dan duizend kleuren en vele decoratieve patronen leverbaar. Nieuw en erg populair zijn metallic kleurlijnen, zoals aluminium of brons met extra glitters.

Eigenschappen

Siergrind bestaat uit grindkorrels die verbonden worden door een epoxyhars. De vloer heeft een open of dichte structuur en is zeer eenvoudig te reinigen. De vloeren hebben een warme uitstraling en voelen tevens behaaglijk aan. De geluidsabsorberende eigenschappen zorgen voor een akoestisch prettig klimaat. Ook uitermate geschikt voor vloerverwarming.

Kurk - Zacht en verend
Natuurlijk wonen op kurk, vloeren die warm, decoratief en sterk zijn. Kurk is een uitgesproken milieuvriendelijk materiaal. De bast van de kurkeik groeit immers gewoon weer aan. Voor de toplaag van kurkfineer is keuze uit talloze decoratieve structuren en/of persingen waaronder tegelpatronen. Een kurkvloer kan worden opgevrolijkt met allerlei kleuren lak in glimmende of matte afwerking.

Eigenschappen

Kurk voelt aangenaam zacht aan, is verend en tevens ijzersterk. Kurkvloeren zijn bovendien behoorlijk slijtvast en duurzaam. Daarnaast is een kurkvloer geluiddempend en wordt warmte uitstekend geïsoleerd. Het is mogelijk vloerverwarming onder een kurkvloer te leggen.

Laminaat - Snel en gemakkelijk
Laminaatvloeren zijn relatief goedkoop en eenvoudig te leggen. Dit maakt de vloer populair. Is makkelijk te onderhouden en geeft minder snel krassen en putten. Laminaat kan met een goed isolerende tussenvloer ook in appartementen gelegd worden. Laminaat is verkrijgbaar in verschillende dessins. Naast het veelvoorkomende houtdessin, bestaan er ook steendessins.

Eigenschappen

Laminaat bestaat uit houtvezel, synthetisch hout of een metaallak. Een laminaatvloer kan zwevend gelegd worden. De vloer kan ook gemakkelijk worden verhuisd. Laminaat is niet geschikt voor de keuken of badkamer, tenzij specifiek aangegeven. Is hygiënisch en anti-allergisch en veelal te combineren met vloerverwarming. Laminaat is niet schuurbaar en voelt kouder aan dan parket.

Marmoleum Natuurlijk en subtiel
Marmoleum is een duurzaam, comfortabel en stijlvol natuurproduct dat gemaakt is van lijnolie, houtmeel, hars, jute en kalksteen. Het is leverbaar in vele verschijningsvormen: als banenmateriaal, als tegels en als Marmoleum click; panelen met een eenvoudig kliksysteem. Het aantal kleurschakeringen is nagenoeg eindeloos.

Eigenschappen

Marmoleum kan in het hele huis worden toegepast, behalve in de badkamer. Het kenmerkende marmerpatroon in linoleum wordt veroorzaakt door de natuurlijke harsen in het product. Marmoleum kan prima gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Voordat Marmoleum geïnstalleerd kan worden, is een vlakke ondervloer nodig. Marmoleum is antistatisch en dus geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie.

Steen Stoer en sterk
Vloeren van natuursteen en plavuizen zijn zo oud als de mensheid. Maar de techniek van fotoprints opent de weg naar meer dessins en verrassende look-a-likes. Dankzij de retro-trend zijn leisteen en kwartsiet als belangrijkste soorten weer terug in beeld. Abdijplavuizen, Oudhollandse groen/gele estriken, de kleurrijke Victoriaanse patroonvloeren en de ingelegde Portugese cementtegels vertegenwoordigen s werelds cultureel erfgoed in keramisch materiaal. Nieuw in de moderne architectuur zijn de grootformaat tegels: XXL vierkanten van 90 x 90 cm en rechthoeken van 60 x 120 cm.

Eigenschappen

Op vloeren van natuursteen als marmer, graniet, leisteen of kwartsiet kan worden geleefd. Het materiaal kan tegen een stootje, is eenvoudig te onderhouden en bijzonder duurzaam. Als u graag op blote voeten loopt: het materiaal voelt prettig aan en kan erg goed worden gecombineerd met vloerverwarming. Zoals alle keramische materialen zijn alle goede keramische tegels hard, sterk, hygiënisch, makkelijk schoon te maken, niet ontvlambaar en vuurbestendig. Uiteraard kunnen er verschillen in eigenschappen zijn tussen de diverse types. Tegels zijn stevig, ze buigen niet en trekken niet krom. Keramische vloertegels worden gebruikt om hun decoratieve uiterlijk en hun functie (bijvoorbeeld het waterdicht maken van een badkamer).

Tapijt - Warmte en comfort
Tapijt geeft een kamer een rijke, behaaglijke, warme uitstraling. Tapijt kan een creatieve oplossing zijn voor uw vloer. Het is namelijk mogelijk om patronen of banen in tapijt te leggen, waarmee je ruimtelijke en grafische effecten kan creëren. U kunt bijvoorbeeld in een kamer functies scheiden door verschillende kleuren te gebruiken. Tapijt is ook bijzonder geschikt voor op een trap vanwege zijn geluidabsorberende eigenschap. Veelal geschikt voor vloerverwarming. Tapijt is kamerbreed of in tegelvorm verkrijgbaar. Tapijttegels bieden ongekende creatieve mogelijkheden: je kunt er zelf de mooiste patronen mee leggen. Vlek in het tapijt die er niet meer uitgaat? Geen probleem: verwijder de tegel en leg er een nieuwe voor terug. Tip: schaf bij de aankoop van tapijttegels meteen een extra pakket aan!

Eigenschappen

Tapijt isoleert en werkt geluiddempend en is comfortabel. Grootste vijand van tapijt is zand. Zand blijft in het tapijt zitten en veroorzaakt slijtage in het tapijt, waardoor lelijke plekken ontstaan. Ook is tapijt gevoelig voor drukplekken veroorzaakt door (zware) meubelen. Het zichtbare gedeelte van tapijt, de pool, is gemaakt van natuurlijke materialen of van kunstvezels of combinaties daarvan. De pool bepaald het uiterlijk van het tapijt: de lengte van de pool en of de draden wel of niet zijn doorgesneden.

Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit! Schakel dan mijn hulp in.

Een tikje stoer. Een tikje apart. Maar vooral: makkelijk in het gebruik. Dat is het nieuwe no-nonsense-tapijt van Bonaparte: Jeans. Een tapijt dat zit als een stevige broek, als een makkelijke trui, als dat ene jasje waarin je zoveel hebt meegemaakt.

Jeans schiet je aan als je echt aan de slag wil. Op zolder, in je hobbykamer, in je atelier. Actief bezig zijn: Jeans kan het hebben. Want de twaalf kleurvarianten van Jeans zijn gemaakt met de compromisloze kwaliteit die u van Bonaparte gewend bent: stevig, duurzaam, kleurvast. Jeans is klaar voor gebruik.

Ware klasse verloochent zich niet. Jeans zou een gewoon doordeweeks tapijt zijn als de kleurstelling niet opvallend modern was. Geheel eigen tinten Paars, Turquoise en Gember geven de mogelijkheid om een stevig kleuraccent te zetten, terwijl het subtiele Lelie of Nougat zich soepel voegt naar ieder interieur. De opvallende belijning van de pool -als van tweed of spijkerstof- geeft bovendien de mogelijkheid om iedere kamer een ruimtelijke dimensie mee te geven.

De moderne kwaliteitsgarens van Jeans zorgen voor een jarenlang gebruiksgemak. Dit moderne werkpaard onder de tapijten is daarbij met een consumentenadviesprijs van € 19,75,- per vierkante meter (€ 79,- m1/400 cm, € 98,75 m1/500 cm) opvallend vriendelijk geprijsd.

Jeans, het moderne werkpaard van Bonaparte: klaar voor gebruik!

Je keert er altijd weer naar terug. De traditie van het landschap. De kringloop van het boerenland. Ruige akkers, groene weidegronden, in de verte het opblinken van de rivier. De boer trekt zijn voren in de volle grond. Zaait, oogst, terwijl de seizoenen wentelen en de wind ruist door het vlechtwerk van wilgen en populieren langs het jaagpad... Dat is de kracht van de nieuwe Sarto van Bonaparte. Een modern tapijt met stevige wortels in de traditie. Met de structuren en de kleuren van de natuur; rul als aarde, rond als kiezel, gevlochten als biezen matten. Stevig en robuust om te zien is Sarto door de moderne verwerking van de garens toch verrassend zacht om aan te raken. Met ronde lussen afwisselend hoog en laag verwerkt is Sarto de ideale combinatie van traditie en modern comfort. De veertien nieuwe kleuren van Sarto bestrijken het volle palet aan natuurtinten. Van donkere gesluierde kleuren als Bruinkool en Bauxiet via middentonen als Topaas en Amethist naar heldere accenten als Barnsteen en Marmer. Het rijke palet van Sarto sluit daarmee goed aan op het natuurlijke gevoel van het moderne wonen.

Bonaparte Mellow

Tastbare warmte met de weelde van een vacht

Dit is een belevenis. Herfst in Schotland. Het laatste licht treuzelt op de heuvels in de verte, de kracht van de immense natuur is haast voelbaar in de heidevelden aan je voeten. Kijk, daar bij dat bosje, daar beweegt iets! Grote runderen. Een echo van de oertijd. Zacht snuivend komen ze naderbij. Leg je hand op hun vacht. Voel het ruw, voel het zacht eronder. Tastbare warmte. Het gevoel van de nieuwe Mellow van Bonaparte is een gevoel van rechtstreeks contact met de natuur. Een nieuwe en innovatieve manier van garenverwerking maakt het mogelijk. De pool van Mellow bestaat uit twee lagen: een gekrulde korte onderlaag bedekt door een lange gemêleerde bovendraad. Samen zorgt dit voor een nonchalante structuur met een levendige dieptewerking. Mellow krijgt zo de dynamische uitstraling van een dierlijke vacht. De weelde van de dierenwereld is ook de inspiratiebron voor de 16 tinten van Mellow, in een range aan kleuren die goed aansluit bij het moderne pure woongevoel. Van het rijke Mink, Sabel en Marter tot het vurige Vos en Eekhoorn: Mellow kleedt iedere vloer in de warme rijkdom van de natuur. Stoer, robuust en opvallend van structuur, en natuurlijk met de luxe kwaliteit die u van een Bonaparte tapijt mag verwachten!

Bonaparte Calypso

Calypso: de vrolijke noot van Bonaparte

Het is aanstekelijk, dit melodietje. Fris, vrolijk, opgewekt. Je krijgt zin om mee te fluiten, om je voeten te bewegen, om te draaien met je heupen. Schop je schoenen uit, schud je haar los, gooi je armen in de lucht! Vergeet je zorgen en dans mee op het vrolijke ritme van het Caribische carnaval!

Calypso is een aanstekelijk nieuw tapijt van Bonaparte. Een intens gekleurd en modieus unitapijt met een levendige pool. De warme Calypso bezit alle eigenschappen om uit te groeien tot een publiekslieveling: trendy, vrolijk en verkrijgbaar in een opvallend breed kleurpalet. Calypso speelt bovendien op een ijzersterke troef: de uiterst vriendelijke verkoopprijs. Calypso: biedt daar maar eens weerstand aan!

De nieuwe Calypso is een festival aan woonplezier met de vanzelfsprekende kwaliteit van een Bonaparte tapijt. Het brede kleurpalet van maar liefst 18 tinten maakt Calypso overal in huis soepel toepasbaar. Op stevige basistonen als Bakeliet en Chocola klinken plezierige middentonen als Amandel, Zand en Bonsai. Spetters als Azuur, Papaya en een opvallend Rood maken het kleurenfestival van Calypso compleet.

Een goed tapijt kan vanwege zijn warmte-isolerende werking de energierekening flink verlagen. Met de almaar stijgende energieprijzen is dat een extra voordeel van deze vloerbedekking, die langzaamaan weer terrein wint op laminaat en andere harde vloeren, zo stelt Parade Tapijt. Steeds meer mensen erkennen dan ook de warmte van tapijt, dat daarnaast comfortabel aanvoelt, geluid dempt en zorgt voor een sfeervolle aankleding van het huis.

Omdat de oppervlaktetemperatuur van tapijt beduidend hoger is dan die van een harde vloer, voelen mensen zich in een kamer met tapijt veel sneller comfortabel. Waar uit een harde tegel- of houten vloer de kou kan optrekken, gebeurt dat met tapijt veel minder snel, dankzij de isolerende luchtlaag tussen de vezels. De isolerende werking kan wel tien keer zo groot zijn als die van harde vloeren. Daardoor neemt tapijt de kou weg bij de voeten en de enkels.

Thermostaat omlaag
Wetenschappers hebben zich goed verdiept in de manier waarop mensen het beste een behaaglijke warmte ervaren. Er is een verschil tussen de exacte temperatuur en hoe die temperatuur wordt beleefd. Dit is bij iedereen verschillend, met één overeenkomst: wanneer het verschil tussen de temperatuur bij het hoofd en bij de voeten meer dan 2,5o is, is het comfortabele gevoel ver te zoeken. De meeste mensen voelen zich dan ook comfortabeler in een kamer met tapijt, dan in een kamer met een harde vloer waar de temperatuur een tot twee graden hoger is. De thermostaat hoeft in de kamer met tapijt dus minder hoog te worden gezet, en dat heeft uiteraard direct positieve gevolgen voor de energierekening. Een eenvoudig voorbeeld maakt dat direct duidelijk: wanneer de temperatuur van de vloer 16o is, moet de kamertemperatuur 23o zijn voor een comfortabel gevoel. Is de vloertemperatuur echter 18o, dan mag de thermostaat bij 21o blijven steken zonder concessies te doen aan het comfort. Zo wordt gemiddeld 4 tot 5 procent energie per jaar bespaard en verdient een tapijt zichzelf langzaam maar zeker terug, terwijl het woongenot alleen maar toeneemt.

Donkere, warme tinten
Zoals donkere kleding warmte aantrekt en kan vasthouden, zo geldt dat ook voor donker tapijt. Wie kiest voor donkere kleuren is echter absoluut niet gebonden aan één effen oppervlak. Spannende kleur- en structuurcombinaties zijn niet alleen gewoon mogelijk, het is zelfs een trend om ervoor te kiezen. Donkere, warme tinten krijgen bijvoorbeeld bijzondere accenten door ze te combineren met wat koelere kleuren. Door te kiezen voor kleurcombinaties met donkere tinten op de juiste plekken is het eenvoudig om het comfort te verhogen, bijvoorbeeld omdat de voeten rusten op een warme kleur.

Wie tapijt aanschaft, hoeft echter niet alleen in kleuren te denken. Ook door te kiezen voor verschillende structuren, zoals warm hoogpolig tapijt in combinatie met wat strakkere lussen, zijn heel boeiende effecten te bereiken, vindt Parade Tapijt. Een kamerbreed tapijt wordt op die manier geen grote vlakte, maar een leuke en modern aandoende ontdekkingstocht.

Door het snel veranderend modebeeld is het belangrijk dat ook het kleuraanbod van tapijt up to date blijft. Om in te spelen op de huidige & toekomstige kleurtrends heeft Desso van een aantal van haar succesvolle tapijtkwaliteiten nieuwe kleurlijnen gepresenteerd. Het betreft hier de collecties Touché, Asteranne, Conga en Tango.

Touché
Het kleurbeeld van vandaag de dag wordt weer steeds dieper, en de kleuren moeten vooral warmte uitstralen. Met name de bruintinten zien we steeds vaker terugkomen in woning en mode. Deze nieuwe kleurlijn geeft het tapijt een extra zet naar een bredere toepassing in huis, zoals de ouderslaapkamers, werkkamers, entreepartijen of woonkamers.

De zon gaat op. De nevel trekt weg. Een zachte zomerwind steekt op, woelt door de kruinen van de bomen en fluistert door een veld vol zonnebloemen. Langzaam komen de kleuren in het landschap. Het volle goud van een akker met koren, de zachte bloesemtinten van lavendel en vlas, een enkele fonkelende papaver langs de boorden van de velden...

Het is niet vreemd dat dit landschap diende als inspiratie voor de grote meester. De kleuren vibreren, het licht lijkt te leven. Kleur, contrast, beweging: het palet van de schilder was de inspiratie voor een nieuwe kwaliteit van Bonaparte. Vincent. Intens en vol van kleur, met een speelse pool die door het gebruik van een enkele fonkelende draad sprankelt als het leven zelf. Vincent is een tapijt met passie.

De moderne vezels van Vincent zijn licht gekruld verwerkt, het tapijt krijgt daardoor een dynamische diepte in het oppervlak. Het kleurpalet omvat zeventien tinten en loopt van het subtiel donkere Ebben over soepele middentonen als Olijf en Vlas tot hoge en lichte tonen als Bloesem en Amandel. Samen met de tijdloze kwaliteit van Vincent staat dit inspirerende palet garant voor een brede toepasbaarheid in zowel het klassieke als het moderne interieur.

Dit moderne kunststukje onder de kwaliteitstapijten is verkrijgbaar op zowel 400 als 500 centimeter breed en heeft een consumentenadviesprijs van € 41,25 per vierkante meter(€ 165,- m1/400 cm, € 206,25 m1/500 cm).

Vincent, een tapijt met passie en fonkelende inspiratie!

Meer artikelen...