2132
Belakos
Gepubliceerd: 01-09-2012

Door onze columnistWilma Korre- Elk interieur begint bij de keuze van de vloer. Maar hoe kies je nu uit de vele mogelijkheden dé vloer die bij je past? Ga je voor trendy, modern, klassiek, romantisch, landelijk of kies je voor basic?

Kies je een harde vloer, een zachte vloer of houten vloer? Het kan allemaal. Let op je persoonlijke wensen en omstandigheden.

Welke vragen zijn belangrijk bij het maken van een vloerkeuze:
Wat is de functie van een ruimte? Wonen, koken, baden, slapen, werken, spelen?

Is er een verbinding met buiten (entree, tuin)?

inspiratiebrochures1.png

Is er sprake van vochtigheid (keuken, badkamer, wasruimte)?

Zijn er huisgenoten met allergieën?

Staan er meubels op zwenkwieltjes in de ruimte?

Zijn er huisdieren?

Wil je dat de vloer decoratief is?

Moet de vloer passen bij de meubels, of bij het karakter van het huis?

Hoe lang wil je dat de vloer meegaat?

Heeft de vloer een speciale behandeling nodig?

Is de vloer onderhoudsgevoelig?

Hoe is het met de geluidsoverdracht?

Is er vloerverwarming mogelijk?

Welke ondervloer is er nodig?

Wat is het budget voor de vloer?

Hieronder enkele voorbeelden uit het brede assortiment aan mogelijkheden met een beschrijving van de bijbehorende eigenschappen.

Bamboe - Hard en slijtvast
Bamboeparket is een verrassende nieuwkomer en even hard als eiken. Door zijn structuur met karakteristieke knopen heeft dit parket een geheel eigen uitstraling. Eigenlijk is bamboe een snel groeiende grassoort en dus ecologisch zeer verantwoord. Bamboe is een zinvol alternatief voor hout.

Eigenschappen

Een regelmatig onderhoud is nodig voor een lange levensduur van de bamboevloer. Beschadigingen aan een bamboevloer zijn op termijn niet te vermijden, maar vormen geen afbreuk aan de natuurlijke uitstraling van de bamboevloer. De gelakte bamboevloer kunt u behandelen met parketpolish die ervoor zorgt dat er een beschermde laag ontstaat. Of kunt u voor een afwerking met vloerolie kiezen. Bij een goed en periodiek onderhoud kun je spreken van een slijtvaste vloer met een lange levensduur. Er is een bamboevloer die geschikt is voor vloerverwarming.

Giet- en betonvloer - Strak en trendy
De gietvloer, enkele jaren geleden geïntroduceerd en ook wel woonbeton, betonlook- of cementlook-vloer genoemd, is in korte tijd uitgegroeid tot een volwassen vloersoort. Vooral in strakke designinterieurs komt deze vloer goed tot zijn recht.

Eigenschappen

Een gietvloer is gemakkelijk in onderhoud, naadloos, brandveilig, kleur- en slijtvast, en verkrijgbaar in mooie varianten. Ondanks wat de naam doet vermoeden wordt een gietvloer niet per definitie gegoten. Sommige soorten worden gestort, anderen worden aangebracht. Een gietvloer is meestal prima geschikt voor vloerverwarming. Bovendien bezit het materiaal antistatische kwaliteiten, zodat deze vloer een uitstekende oplossing is voor mensen met een allergie. Is de gietvloer hoogglanzend in een donkere tint, dan zie je snel krassen. Wil je hier zo min mogelijk last van hebben, dan kun je beter kiezen voor een matte afwerking in een lichte kleur. Beeld DRT vloeren

Hout - Karakter en ruimtelijk
Houten vloeren zijn er in eindeloos veel variaties. Van donker tot licht hout , van zacht tot hard hout en van fineer tot massief hout. De natuurlijke eigenschappen van hout geven een ruimtelijk karakter. Afhankelijk van de vloer kunt u hem in de olie of was zetten en daarnaast schuren, bleken, beitsen, verven etc.

Eigenschappen

De hardheid van een houten vloer wordt aangegeven met een nummer, hoe hoger dit nummer, hoe harder een vloer. Een hardere vloer is beter bestand tegen beschadigingen. Houten vloeren kennen verschillende verschijningsvormen: parket of planken. Houten vloeren werken altijd, want hout reageert op de atmosfeer in je huis. Houten vloeren zijn in principe niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Een uitzondering vormt een teakhouten of scheepsdekvloer. Tegenwoordig kan vloerverwarming vaak ook onder een houten vloer worden aangebracht.

Interieurgrind - Decoratief en behaaglijk
Het product heeft zich in de laatste jaren enorm ontwikkeld en is in meer dan duizend kleuren en vele decoratieve patronen leverbaar. Nieuw en erg populair zijn metallic kleurlijnen, zoals aluminium of brons met extra glitters.

Eigenschappen

Siergrind bestaat uit grindkorrels die verbonden worden door een epoxyhars. De vloer heeft een open of dichte structuur en is zeer eenvoudig te reinigen. De vloeren hebben een warme uitstraling en voelen tevens behaaglijk aan. De geluidsabsorberende eigenschappen zorgen voor een akoestisch prettig klimaat. Ook uitermate geschikt voor vloerverwarming.

Kurk - Zacht en verend
Natuurlijk wonen op kurk, vloeren die warm, decoratief en sterk zijn. Kurk is een uitgesproken milieuvriendelijk materiaal. De bast van de kurkeik groeit immers gewoon weer aan. Voor de toplaag van kurkfineer is keuze uit talloze decoratieve structuren en/of persingen waaronder tegelpatronen. Een kurkvloer kan worden opgevrolijkt met allerlei kleuren lak in glimmende of matte afwerking.

Eigenschappen

Kurk voelt aangenaam zacht aan, is verend en tevens ijzersterk. Kurkvloeren zijn bovendien behoorlijk slijtvast en duurzaam. Daarnaast is een kurkvloer geluiddempend en wordt warmte uitstekend geïsoleerd. Het is mogelijk vloerverwarming onder een kurkvloer te leggen.

Laminaat - Snel en gemakkelijk
Laminaatvloeren zijn relatief goedkoop en eenvoudig te leggen. Dit maakt de vloer populair. Is makkelijk te onderhouden en geeft minder snel krassen en putten. Laminaat kan met een goed isolerende tussenvloer ook in appartementen gelegd worden. Laminaat is verkrijgbaar in verschillende dessins. Naast het veelvoorkomende houtdessin, bestaan er ook steendessins.

Eigenschappen

Laminaat bestaat uit houtvezel, synthetisch hout of een metaallak. Een laminaatvloer kan zwevend gelegd worden. De vloer kan ook gemakkelijk worden verhuisd. Laminaat is niet geschikt voor de keuken of badkamer, tenzij specifiek aangegeven. Is hygiënisch en anti-allergisch en veelal te combineren met vloerverwarming. Laminaat is niet schuurbaar en voelt kouder aan dan parket.

Marmoleum Natuurlijk en subtiel
Marmoleum is een duurzaam, comfortabel en stijlvol natuurproduct dat gemaakt is van lijnolie, houtmeel, hars, jute en kalksteen. Het is leverbaar in vele verschijningsvormen: als banenmateriaal, als tegels en als Marmoleum click; panelen met een eenvoudig kliksysteem. Het aantal kleurschakeringen is nagenoeg eindeloos.

Eigenschappen

Marmoleum kan in het hele huis worden toegepast, behalve in de badkamer. Het kenmerkende marmerpatroon in linoleum wordt veroorzaakt door de natuurlijke harsen in het product. Marmoleum kan prima gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Voordat Marmoleum geïnstalleerd kan worden, is een vlakke ondervloer nodig. Marmoleum is antistatisch en dus geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie.

Steen Stoer en sterk
Vloeren van natuursteen en plavuizen zijn zo oud als de mensheid. Maar de techniek van fotoprints opent de weg naar meer dessins en verrassende look-a-likes. Dankzij de retro-trend zijn leisteen en kwartsiet als belangrijkste soorten weer terug in beeld. Abdijplavuizen, Oudhollandse groen/gele estriken, de kleurrijke Victoriaanse patroonvloeren en de ingelegde Portugese cementtegels vertegenwoordigen s werelds cultureel erfgoed in keramisch materiaal. Nieuw in de moderne architectuur zijn de grootformaat tegels: XXL vierkanten van 90 x 90 cm en rechthoeken van 60 x 120 cm.

Eigenschappen

Op vloeren van natuursteen als marmer, graniet, leisteen of kwartsiet kan worden geleefd. Het materiaal kan tegen een stootje, is eenvoudig te onderhouden en bijzonder duurzaam. Als u graag op blote voeten loopt: het materiaal voelt prettig aan en kan erg goed worden gecombineerd met vloerverwarming. Zoals alle keramische materialen zijn alle goede keramische tegels hard, sterk, hygiënisch, makkelijk schoon te maken, niet ontvlambaar en vuurbestendig. Uiteraard kunnen er verschillen in eigenschappen zijn tussen de diverse types. Tegels zijn stevig, ze buigen niet en trekken niet krom. Keramische vloertegels worden gebruikt om hun decoratieve uiterlijk en hun functie (bijvoorbeeld het waterdicht maken van een badkamer).

Tapijt - Warmte en comfort
Tapijt geeft een kamer een rijke, behaaglijke, warme uitstraling. Tapijt kan een creatieve oplossing zijn voor uw vloer. Het is namelijk mogelijk om patronen of banen in tapijt te leggen, waarmee je ruimtelijke en grafische effecten kan creëren. U kunt bijvoorbeeld in een kamer functies scheiden door verschillende kleuren te gebruiken. Tapijt is ook bijzonder geschikt voor op een trap vanwege zijn geluidabsorberende eigenschap. Veelal geschikt voor vloerverwarming. Tapijt is kamerbreed of in tegelvorm verkrijgbaar. Tapijttegels bieden ongekende creatieve mogelijkheden: je kunt er zelf de mooiste patronen mee leggen. Vlek in het tapijt die er niet meer uitgaat? Geen probleem: verwijder de tegel en leg er een nieuwe voor terug. Tip: schaf bij de aankoop van tapijttegels meteen een extra pakket aan!

Eigenschappen

Tapijt isoleert en werkt geluiddempend en is comfortabel. Grootste vijand van tapijt is zand. Zand blijft in het tapijt zitten en veroorzaakt slijtage in het tapijt, waardoor lelijke plekken ontstaan. Ook is tapijt gevoelig voor drukplekken veroorzaakt door (zware) meubelen. Het zichtbare gedeelte van tapijt, de pool, is gemaakt van natuurlijke materialen of van kunstvezels of combinaties daarvan. De pool bepaald het uiterlijk van het tapijt: de lengte van de pool en of de draden wel of niet zijn doorgesneden.

Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit! Schakel dan mijn hulp in.

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide