2119
Belakos
Gepubliceerd: 01-10-2012

De vloer is de basis van je interieur, zo simpel is het. Ze moet passen bij het huis én bij je eigen persoonlijkheid. De vier elementen - aarde, water, lucht en vuur - komen daarbij telkens terug. Wat wordt het? Aarde in de vorm van steen? Gladde materialen met de glans van water? Lucht, de oerbron van levendig hout? Of toch de vurige warmte van tapijt?

VUUR: de warmte van tapijt
Bij warmte denk je gelijk aan de geborgenheid van zacht tapijt. Aan lopen op je blote voeten en liggen voor het haardvuur. Aan rulle, gulle poolgarens.

Hoogpolig trend

Luxueus en aaibaar is duidelijk de trend van nu. Vormgegeven als lange, warrelige polen; in vaktermen frisé of shag geheten. Dergelijk hoogpolig tapijt is bij uitstek geschikt voor loungeachtige ruimtes: de zithoek of de huiselijk ingerichte slaapkamer. Glanzende garens, soms nog doorspekt met een lurex draadje, zorgen ervoor dat het beeld toch licht en luchtig blijft. De nieuwste tapijtstructuur bestaat uit dikke zachte lontpolen met de pluizigheid van chenille garens. Wie tapijt met een retro karakter zoekt, vindt in ton-sur-ton garenmelanges een brede keuze. Van zachtaardige naturellen tot diepe aardse kleuren als cognac en chocoladebruin.

Stoere structuren

Tapijt is van alle markten thuis. Ook wat betreft het zwaardere werk: gezinnen met kinderen of de werkkamer aan huis. Polyamide velours, met zn compacte open polen, is een oersterke topper. Zwenkwielbestendig én geluiddempend. Velours kent een enorm scala aan kleuren. Inclusief hippe trendkleuren als stralend blauw, felgroen of fuchsia. Ook stevig luspool tapijt (bouclé) kan tegen een stootje. In polyamide, sisal en als wollen berber. Die laatste klassieker is weer helemaal terug, in een hele reeks ingetogen natuurtinten. En dan hebben we nog de keur aan fantasie- en ribstructuren: van honingraat tot het overbekende geitenharen ribbeltje. Dat een eigentijdse opvolger heeft gekregen in de vorm van grof gebreide profielribbels. Robuust, maar toch zachtaardig.

Praktische kant

Velours, bouclé of frisé? Polyamide, wol of toch een natuurvezel? Om die keuze makkelijker te maken, is het PIT-systeem ontwikkeld (Product Informatie Tapijt). Aan de hand van symbooltjes kun je zien voor welk doel een bepaalde tapijtkwaliteit geschikt is. Bijvoorbeeld wonen zwaar gebruik, werken of de bekleding van de trap. Even praktisch is het feit dat modern tapijt standaard voorzien wordt van vuil- en vlekwerende finishes. Gaat er wat fout, dan is opdeppen met louter schoon water de aangewezen methode. Zelfs bij rode wijn! Helemaal safe is de keuze voor tapijttegels; die kun je immers per stuk vervangen. Naast de smalle rib kennen we nu ook tal van designuitvoeringen: van hoogpolig tot vlakgeweven, van Japanse streepdessins tot subtiele houtmotieven.

TIP!

Surf voor een helder overzicht van de huidige tapijttrends naar www.zachtaanjevoeten.nl. Aan de hand van fotos, muziek en een tapijttype test ontdek je je eigen tapijtvoorkeuren.

LUCHT = levendig hout
Hout dankt zn groei mede aan lucht, oerbron van het leven. Misschien is dat wel de fascinatie die we hebben met zon authentieke vloer. In klassiek parket, maar evengoed in modern laminaat.

Tapis en planken

Met de terugkeer van klassieke stijlelementen is het aloude tapis parket weer veelgevraagd. In visgraat of een traditioneel blok- of vlechtpatroon, het liefst voorzien van band en bies. Of van moderne inlays waaronder zelfs metalen ornamenten. Ook het landelijke gevoel van planken doet het nog steeds goed. In steeds bredere maten, tot wel 40 cm. Om kromtrekken te voorkomen worden ze verlijmd tot een meerlaags systeem. Een duidelijke trend is het verouderen van hout. Door behandelingen als stomen of roken wordt de kleur dieper; borstelen accentueert de nerven. Nog rustieker ogen de handgeschraapte planken, een bijna vergeten ambacht. Daartegenover staat de meer moderne ritmiek van de traverse vloer die opgebouwd wordt uit dwarsverlijmde stukjes plank. Voor het meer

Milieuvriendelijk

Verouderen is een alternatief voor de nu zo populaire tropische houtsoorten. Denk aan teak, ebben, het bijna zwarte wengé, zebrano en purperhart. Steeds meer hout heeft gelukkig een FSC-keur wat betekent dat het van gecontroleerde plantages komt of uit goed beheerde bossen. Bamboeparket is sowieso milieuvriendelijk omdat het feitelijk om een snelgroeiende grassoort gaat. Met hoogkantparket, gemaakt van kopse latjes, en plywood parket lever je een bijdrage aan verantwoorde restverwerking. Ook kurkbast in al zn gedaantes, van kurktegel tot de vermalen variant in linoleum, groeit na de oogst gewoon weer aan. Linoleum krijgt dit jaar trouwens een aanvulling met 12 eigenwijze kleuren van 12 Nederlandse topontwerpers waaronder Marcel Wanders (Marmoleum Dutch Design).

Laminaat

Voor laminaat wordt zeker geen regenwoud gekapt. De kern bestaat uit vezelplaat, een fotoprint doet de rest. Laminaat heeft inmiddels bijna de perfectie bereikt. Te danken aan voelbare reliëfs die in het oppervlak worden gedrukt. Dat kunnen nerven en noesten zijn, de golven van een handgeschraapte plank of de optiek van zaagfoutjes. Kortom, al die onregelmatigheden die echt hout haar charme geven; vaak gevat onder de term vintage. Hoewel er steeds meer fantasieprints bijkomen - waaronder expressieve streep- en pop-art dessins - toont het meeste laminaat een levensechte kopie van hout. Met de optiek van matte olie of juist glanzende lak. Eiken, noten en exotische soorten als teak, palissander en jatoba vertegenwoordigen de trend; net als bamboe en lichtgekleurde iep of berk. De standaard lamel is recentelijk uitgebreid met kleine plankjes voor het leggen van een traditionele visgraatvloer. Ook neopreen strips voor scheepsdek en extra brede delen voor een originele planken look behoren tot de noviteiten. Een technische aanwinst is watervast laminaat, geschikt voor keuken en bad. Beeld QuickStep ->

AARDE = solide grondstof
Vloeren van natuursteen en plavuizen zijn zo oud als de mensheid. Maar de techniek van fotoprints opent de weg naar meer dessins en verrassende look-alikes.

Cultureel erfgoed

Uit marmer en graniet zijn de prachtigste vloeren ontstaan. Marmer- en keitjesmozaïeken behoren nog steeds tot de top van het kunstambacht; net als terrazzo vloeren. Splijtsteen, zeer populair in de fifties en sixties, is dankzij de retrotrend weer terug in beeld met leisteen en kwartsiet als belangrijkste soorten. Ook met louter klei konden onze voorouders prima uit de voeten. Abdijplavuizen, Oudhollandse groen/gele estriken, de kleurrijke Victoriaanse patroonvloeren en de ingelegde Portugese cementtegels vertegenwoordigen s werelds cultureel erfgoed in keramisch materiaal. Nieuw in de moderne architectuur zijn de grootformaat tegels: XXL vierkanten van 90x90 cm en zelfs rechthoeken van 60x120 cm zijn gesignaleerd!

Meer dessins

Los van het eindeloze scala aan kleurige uni tegels, zitten we nu volop in het tijdperk van de dessinering. Vooral romantische kant- en bloemmotieven zijn hot. Opvallend zijn ook de moderne systeemdessins waarmee diverse schakelpatronen kunnen worden gelegd. Daarnaast spelen vormgevers volop met fotoprints. Een complete voorstelling kan worden overgebracht op een tegelvloer, vergelijkbaar met fotobehang. En daar kun je hele wilde dingen mee doen: denk aan een badkamervloer met golvenpatroon of een woonkamer in grasmotief.

Look-alikes

Een bijzondere ontwikkeling zijn de look-alikes, te danken aan screendruk. Deze gebakken tegels lijken sprekend op een ander materiaal: natuursteensoorten compleet met aders en barstjes, soms beton of een roestig metaal. Met als uitschieter tegels die hout- en nerfstructuren laten zien. Voordeel van deze look-alikes zijn hun praktische eigenschappen. Hardsteen in de keuken is mooi, maar relatief vlekgevoelig. En in de badkamer verenigt een tegel met warme houtuitstraling het beste van twee werelden. Overigens komt imitatie natuurlijk ook volop voor in andere materialen. In laminaat is steenoptiek een groeiend segment, met leisteen, travertin en betonlook als allernieuwste decors. Ook in kamerbreed vinyl worden optisch bijna echte tegelvloeren aangeboden, compleet met voelbare putjes en voegreliëf.

WATER = glans en transparantie
Trendwatchers voorspellen voor de komende jaren een lichter interieur. Briljant en transparant. Glanzende materialen als kunststof, glas en roestvrij staal passen daarbij.

Vinyl

Vinyl is zon materiaal met een zacht overall glansje. Naast de vele imitatiedessins - steen-, hout- en textielmotieven in bijna levensechte reliëfs - zijn het vooral de fantasieprints waarin vinyl goed tot haar recht komt. Denk aan een afwisseling van glans en mat, speelse (bloem)patronen, grafische dessins met een knipoog naar de 70 en motieven waarvan de kleur verandert met de lichtinval. Meer effen ogen de vinyls met een melkachtige transparantie of die typische rvs uitstraling. Ingestrooide metallic deeltjes of gekleurde vinylvlokken geven extra dieptewerking.

Kunsthars en metallic

Ook waterig van origine zijn de grindvloeren. Nieuw bij de fijne grindvloeren zijn metallic kleuren als aluminium, koper of brons. Meer trendy zijn de ronde rivierkeitjes, gevangen in een transparante kunsthars en al dan niet gepolijst. Wie gaat voor glad en ruimtelijk komt uit bij de kunststof gietvloeren. De eerste generatie deed sterk denken aan industrieel beton. Inmiddels zijn er nieuwe experimenten uitgewerkt. In de avant-garde collecties vinden we spetterende uni kleuren, optische 3D effecten en kunststof met insluitsels als glaskristallen en metallic chips. Beeld Bisazza ->

Glas en staal

Kleurig glasmozaïek is niet aan te slepen, net als de metalen designvariant in aluminium en goudkleur. Het grote pluspunt van mozaïek is de brede inzetbaarheid, voor vloeren én muurafwerking. Er kunnen zelfs wandvullende patronen in worden besteld, van megabloem tot modieuze pied-de-poule ruit. Ook de glastegels in standaard formaten doen het goed. Er zijn tientallen kleuren verkrijgbaar. Nog strakker ogen de glastegels in grootformaat: denk aan 50x50 cm. Prachtig om te combineren met matte materialen als hout, natuursteen of rvs vloertegels in verschillende texturen. Inmiddels is er zelfs een producent die bestaande tegels kan vergulden met een dun laagje metaal; keuze uit een tiental soorten van aluminium tot nikkel-zilver en zelfs echt goud! Een lumineus idee.

Speelse patroonvloeren

Vrijwel alle materialen lenen zich voor het leggen van patroonvloeren. Klassiekers als parket en cementtegels bieden allerlei randmotieven. Laminaat kent een ingenieus maatsysteem van stroken en blokken: mooi voor het uitwerken van diagonalen, vierkanten en zebrastrepen. Hetzelfde principe vinden we terug bij linoleum, lamelparket en (harde) vinylstroken. Kamerbreed linoleum is te versieren met kant-en-klare borderranden en insets. Een speciale rol is weggelegd voor de nieuwe modulaire patronen. We vinden ze bij keramische tegels, tapijttegels en bij hip laminaat. Met slechts enkele motieven zijn door simpel draaien meerdere patronen te maken. Tapijttegels zijn trouwens helemaal bij de tijd met modieuze combinaties van kortpolige en hoogpolige varianten. Met als absolute klapper een gecoördineerde collectie tapijt- en vinyltegels. Hetgeen ongekende mogelijkheden biedt. Zoals een superzachte kamer met een hygiënisch vinylkarpet onder eet- of salontafel. Een ultramoderne vorm van patroonvloeren is de inbreng van licht. Dat kunnen vloertegels zijn met geïntegreerde LED-lampjes voor het trekken lichtlijnen in vloer en wand. Maar ook met losse inbouw armatuurtjes creëer je letterlijk stralende vloeren. Echt iets voor architectuurfans, ruimtelijk en verrassend.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide