Het is tegenwoordig heel makkelijk om zelf een mooie houten vloer te leggen. De meeste houten vloeren zijn namelijk voorzien van een handig kliksysteem. Hierbij heb je geen lijm of schroeven nodig en klik je de vloer eenvoudig in elkaar. De vloer wordt hierdoor zwevend gelegd, wat als grote voordeel heeft dat je de vloer er ook weer heel gemakkelijk uithaalt. Dat is handig bij een eventuele verhuizing.

Een goede ondervloer
Voordat je begint met leggen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zo is er de keuze van de ondervloer. Een goede ondervloer heeft namelijk een aantal belangrijke voordelen waar je later veel plezier van hebt. Zo is een goede ondervloer warmte- en geluidsisolerend. Verder werkt de ondervloer egaliserend. Dat betekent dat de uiteindelijke houten vloer mooi strak en egaal komt te liggen. Bovendien is de ondervloer vochtwerend zodat de houten vloer beschermd wordt tegen optrekkend vocht. Voordat je begint met leggen, moet je zorgen dat de betonvloer zo droog mogelijk is. Je kunt hiervoor eventueel een vochtscherm plaatsen.

Het leggen kan beginnen
Als de ondervloer eenmaal ligt, kun je de houten planken er vervolgens eenvoudig bovenop leggen. Aangezien hout een natuurproduct is, moet je ervoor zorgen dat de brede delen minimaal 48 uur van tevoren in de betreffende ruimte neergelegd worden. Zo kan het hout acclimatiseren. Als je vervolgens begint met leggen, ga je als volgt te werk. Begin met het leggen van de houten vloer altijd in het achterste gedeelte van de kamer. En zorg dat er een centimeter ruimte is tussen de houten planken en de muur. De houten vloer kan altijd nog enigszins werken. Vervolgens maak je een keuze over de legrichting. Een houten vloer die in de lengte gelegd is, doet de kamer langer lijken. Maar je kunt de vloer ook in de breedte leggen. Hierdoor krijg je weer een ruimer effect. Aan de korte kant, ook wel de kopse kant, van iedere plank zit een zogenaamde lepel en groef. Deze kun je in elkaar klikken. Leg er vervolgens twee planken op dezelfde manier naast. Als het resultaat je bevalt, leg je de rest van de kamer op dezelfde wijze. Laat je van tevoren goed informeren en neem voor het leggen alle tijd. Dan kan er niets misgaan.

Na de plinten, het onderhoud
Als de houten vloer gelegd is, hoef je alleen nog maar de plinten te plaatsen tussen de vloer en de muur. Je kunt kiezen uit hoge en platte (lage) plinten. Hoge plinten kun je in de kleur van de muur laten schilderen of juist laten contrasteren. Deze hoge plinten hebben een wat stijlvollere uitstraling. Als de houten vloer eenmaal gelegd is, vergt het relatief weinig onderhoud. En het onderhoud is ook heel eenvoudig omdat de vloerdelen oxidatief geolied zijn. Hierdoor kan de vloer goed ademen en kunnen watervlekken snel weggeveegd worden. Met een extra olie- of waslaagje werk je alle kleine krasjes weer bij. Verder hoef je alleen maar regelmatig te stofzuigen, af en toe te dweilen en eens per jaar een grotere onderhoudsbeurt in te plannen. Zo geniet je een leven lang van een mooie houten vloer.


lijn brochure 1

Gratis woonboeken

Nog meer inspiratie opdoen? Vraag de onderstaande brochures gratis aan!

Goossens 2018
Superkeukens
Mijn Bad
Dik Geurts
Dru gashaarden
Henders & Hazel
Prominent
Design keukens
Design leuning
Xooon

 

Geslacht

 


Geboortedatum

 

Wonenonline nieuwsbrief
 Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

 

 

Ook leuk om te lezen