1473
Huis kopen
Gepubliceerd: 30-09-2012

Als je een huis van 200.000 euro (en dat kost een huis tegenwoordig al gauw) via een makelaar koopt of verkoopt, ben je meestal tussen de vier- tot vijfduizend euro kwijt aan courtage. Dat geld kun je in je zak steken als je eigenhandig de huizenmarkt opgaat. Maar is dit wel verstandig? Is het niet beter om toch een makelaar in de arm te nemen, al is het maar voor een gedeelte van het aan- of verkoopproces?

Heet-van-de-naald-aanbod
Tegenover het financiële voordeel van het zelf doen, staan enkele nadelen. Dat begint - voor de koper - al als je een huis wilt zoeken. Funda, de site van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), heeft verreweg het grootste aanbod. Maar de NVM biedt nieuwe huizen aan met een vertraging van één dag. Een echt heet-van-de-naald-aanbod is voorbehouden aan mensen die de NVM-makelaar een aankoopopdracht hebben gegeven. En soms komt een huis niet eens op Funda terecht - omdat het huis binnen een dag weg is, of omdat de verkoper niet aan de grote klok wil hangen dat zijn huis te koop is. Ook dan zullen meestal de betalende klanten van de makelaar als eerste weten dat zon huis te koop is.

Gelukkig is deze informatie-achterstand op het moment ogenblik minder nadelig dan enkele maanden geleden, toen de huizen wegvlogen. De druk is van de ketel, en de meeste huizen die te koop worden aangeboden blijven dat enkele maanden. Maar er blijven bezwaren.

Wat een werk!
Vervelend is vooral dat het zo veel tijd kost om op eigen houtje op huizenjacht te gaan of - nog erger - om als verkoper potentiële nieuwe bewoners welkom te moeten heten met koffie en een vrolijk verkooppraatje (en dat dan meestal overdag). Aangezien je als particulier niet de expertise hebt van een professionele makelaar, duurt alles bovendien extra lang.



Zeker voor de koper in spe. Die moet veel tijd investeren, wil hij zeker weten of huis en locatie wel aan zijn verwachtingen voldoen. En wat te denken van wat er allemaal mis kan gaan bij de onderhandelingen? Waar de makelaar geschoold is in het betere handjeklap-werk, hebben de meeste particulieren op dit vlak geen enkele ervaring. Een beetje van jezelf, een beetje van de makelaar... Een tussenoplossing is wellicht de makelaar slechts voor bepaalde activiteiten in te schakelen.

Soms schakelt de koper een makelaar bijvoorbeeld alleen in voor de taxatie van een woning. Bij veel huizen kan de waarde worden geschat op grond van de prijzen die het kadaster verstrekt over onlangs verkochte woningen. Deze informatie van de verkochte woningen biedt een indicatie van de verkoopprijs. Maar als er in een straat of buurt onvoldoende recente voorbeelden zijn, is het wellicht een goed idee een huis te laten taxeren door een makelaar. Een taxatie van een huis van ongeveer 200.000 euro kost rond de 500 euro inclusief BTW.

Ook wordt een makelaar wel eens alleen gevraagd om onderhandelingen te voeren. Meestal is een makelaar daar niet zoveel tijd aan kwijt, althans niet zo veel als aan het hele traject van bezichtigingen met voor- en nabesprekingen. En dus kun je je veel geld uitsparen als je een makelaar pas inschakelt in de eindfase, als onderhandelaar. Een makelaar berekent voor deze service gemiddeld ongeveer 0,5-1% van de koopsom. Dat is bij € 200.000 al gauw tussen 1.190 en 2.380 euro (inclusief btw). Vraag de makelaar of hij op uurbasis wil werken en laat vooraf een schatting maken van het aantal uren dat hij bezig denkt te zijn. Een uurtarief ligt rond de 60 euro.

Door: Jan Bletz


inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide