In deze digitale tijd worden meer en meer markten naar de online wereld verplaatst. Zo ook de huizenmarkt. Maar om je aanbod tot een succesvolle verkoop te voltooien, vraagt een online verkoop wel een iets andere aanpak. Zo worden foto’s natuurlijk steeds belangrijker. En voor die foto’s hoef je echt geen expert in te huren. Nee, met deze tips maak je die foto’s gewoon zelf!

Verschillende perspectieven
Licht en ruimte zijn zo’n beetje de belangrijkste motieven van huizenkopers. Speel hier dus op in wanneer je foto’s aan het maken bent. Kies voor verschillende perspectieven in je kamer die de juiste kanten belichten. Ruimte creëer je bijvoorbeeld door een foto wat lager te nemen, zodat de vloer goed tot zijn recht komt. Neem je de foto juist van een helikopter perspectief, dan lijkt de kamer kleiner.

Focus op kleine dingen
Een absoluut pluspunt van foto’s ten opzichte van een huisbezoek is het feit dat je gemakkelijk kunt inzoomen op de details van je huis. Heeft je huis bijvoorbeeld mooie balken? Een plafond met dorische versiersels? Of een mooie vloer in de badkamer? Dan kun je die met foto’s lekker accentueren. Misschien hadden potentiële kopers dit tijdens een huisbezoek niet eens gezien!

Kies voor natuurlijk licht
Hoe advanced de camera’s van vandaag de dag ook zijn, het beste licht blijft natuurlijk licht. Het maakt alles op de foto namelijk lichters, gladder en – last but not least – geeft geen lelijke schaduweffecten. Overigens hoef je geen spiegelreflexcamera in huis te halen voor goede foto’s in daglicht. Wist je bijvoorbeeld dat foto’s gemaakt met een iPhone X camera en natuurlijk licht zelfs voor persfotografie gebruikt worden?

Let op de achtergrond
Terwijl jij voornamelijk in gedachten hebt dat je een bepaalde ruimte of meubelstuk op de foto wilt krijgen, mis je waarschijnlijk een hoop dingen die van grote invloed zijn op de foto maar die je zelf niet ziet. Wat dacht je bijvoorbeeld van kleine rommeltjes op de achtergrond of een wanstaltige TL-lamp die de foto niet siert? Kijk door je huis met de ogen van vreemden, dan zie je wat er beter kan.

Speel met mogelijkheden van de camera
Een foto kan de realiteit net iets mooier maken dan het eigenlijk is. En daar hoef je echt niet voor te liegen. De camera’s die vandaag de dag op de markt worden aangeboden hebben erg goede lichtfilters, waarmee je ook zonder goed daglicht een goed kiekje maakt. Daarnaast kun je spelen met filters. Geen zorgen, dit zijn geen filters die je foto’s doen denken aan Instagram. Het zijn subtiele filters die het accent leggen op de voorwerpen die voor jou belangrijk zijn. Een spiegelreflexcamera biedt je veel gradaties, maar ben je niet in het bezit van een professionele camera? Dan heeft zelfs de nieuwe iPhone X subtiele lichtfilters die dichtbij de realiteit blijven.

We leven tegenwoordig in een 24 uurs economie. We kunnen altijd wel ergens terecht om onze boodschappen te doen, om te tanken en zelfs onze auto verkopen kan binnen 24 uur.

Tegenwoordig is het ook mogelijk om binnen 24 uur je huis te verkopen. En dat is vrij bijzonder. Bel maar eens een makelaar op met de vraag of deze je huis wilt verkopen. Er is nauwelijks een makelaar te vinden welke binnen 2 weken je woning kan komen bekijken. En als de makelaar dan eindelijk langs geweest is dan laat deze je doodleuk een paar weken wachten om zijn taxatie of waardebepaling aan je door te geven. Waarna eindelijk het verkoopproces van je woning gestart kan worden.

In bepaalde situaties heb je simpelweg niet de tijd om voor de verkoop van je huis het traditionele pad van de makelaar te bewandelen. Dergelijke situaties zijn als je een executieverkoop wilt voorkomen, het huis verkopen bij scheiding, bij dubbele maandlasten, bij emigratie of bij een erfenis.

In dergelijke situaties bieden gespecialiseerde huizenopkopers uitkomst. Zij beschikken over eigen vermogen waardoor zij zonder financieringsvoorbehoud een bod op de woning kunnen uitbrengen. Omdat heel de bedrijfsvoering is ingericht om snel te handelen kan de verkoop van een woning vaak al binnen 24 uur helemaal rond zijn. Dat is vanaf het moment dat je een bod op je huis aanvraagt en het gestort krijgen van het geld op je rekening.

Een bijkomende voordeel van je huis snel verkopen via een huizenopkoper is dat je gigantisch op de kosten bespaart. Als je je huis via de makelaar zou verkopen dan ben je echt duizenden euro’s kwijt aan courtagekosten (makelaarskosten). Daarboven op krijg je vaak nog te maken met de kosten voor de promotie via Funda en anderen huizensites. En krijg je als verkopende partij ook nog eens een deel van de notariskosten in rekening gebracht. Indien je je huis verkoopt via een huizenopkoper dan heb je al deze kosten niet dus dat is snel verdient. 

De geur van verse koffie en warme appeltaart. Wat verse bloemen en een opgeruimd huis. Iedereen kent ze wel, de trucs voor een gezellige sfeer in huis waardoor een potentiële koper zich thuis voelt en sneller tot de koop overgaat. Helaas zijn deze foefjes allang niet meer genoeg. De huizenmarkt is enorm gegroeid, waardoor de concurrentie groter is dan ooit tevoren. In de praktijk blijkt zelfs dat een woning vaak twee keer langer te koop staat dan verwacht. Mensen worden bovendien steeds kritischer. En daarom is juist die eerste indruk op de koper zo belangrijk. Een tweede kans is er niet.

De blinde vlek

Wist je dat de potentiële koper binnen 15 seconden een eerste indruk heeft gemaakt? In die paar tellen weegt hij af of hij zichzelf hier zit wonen of niet. Wanneer geïnteresseerden naar je woning komen kijken, zul je deze ongetwijfeld zo netjes mogelijk hebben achtergelaten. Houd er echter rekening mee dat je als bewoner een blinde vlek hebt ontwikkeld voor je eigen huis en inrichting. In de loop der jaren hebben we allerlei spulletjes verzameld die waardevol voor óns zijn, maar chaotisch kunnen overkomen op een buitenstaander. We vinden het vaak moeilijk om deze schoonheidsfoutjes te herkennen en veranderingen door te voeren, maar het zijn juist die kleine dingen - waar we zelf zo aan gewend zijn - waarover potentiële kopers kunnen vallen. Zo'n 80% van de kopers laat het daarop afweten!

Investeer slim!

Grote concurrentie. Blinde vlek voor eigen omgeving. 15 seconden…. Hoe kunnen we tegenwoordig onze woning snel verkopen? Het antwoord hierop is eenvoudig: schakel een verkoopstylist in. Wanneer je de hulp van zo'n deskundige inroept, is de kans op succes erg groot. Het mooie is dat gestileerde woningen meestal de helft korter te koop staan en tot 15 procent meer opleveren dan niet-gestileerde woningen. Een kleine investering in verkoopstyling blijkt bovendien meer effect te hebben dan het verlagen van de vraagprijs. Een verkoopstylist verdient zichzelf dus razendsnel terug! 

Door de bril van de koper

De verkoopstylist kijkt niet alleen met een objectieve blik naar jouw inrichting, maar ziet bovendien in één oogopslag wat de karakteristieke en positieve aspecten van je woning zijn. Door kleuren, accessoires en meubels aan te passen, weg te halen of toe te voegen worden al die karakteristieke eigenschappen versterkt. Doordat de stylist door de bril van de koper kijkt, leiden kleine ingrepen tot een woning die frisheid en ruimte uitademt. Je woning wordt een neutrale, fijne omgeving waar verschillende kopers toch gemakkelijk een plaatje kunnen maken van hun nieuwe leven.

Wanneer je een verkoopstylist wilt inschakelen, doe je dit het liefst zo vroeg mogelijk. Een gestileerd huis dat aansluit op zoveel mogelijk verschillende kopers, is voor een makelaar namelijk erg interessant. Niet alleen zal hij je woning meer op waarde schatten, maar ook komen er mooiere plaatjes van je woning in brochures en op websites te staan. Maar natuurlijk zou  je ook een verkoopstyling kunnen overwegen als je huis al wat langer te koop staat!

Steek die 15 seconden maar in je binnenzak!

Staat jouw woning te koop?
Op Verkoopstyling-online.nl vind je snel een getalenteerde verkoopstylist die jou graag helpt bij het verkoop klaar maken van jouw woning!

Soms duurt het erg lang voordat een huis verkocht wordt. Verkoopstyling kan hiervoor ‘de’ oplossing zijn. In Uithoorn is Ilonka van Leer van IVL Verkoopstyling gevestigd. Zij helpt mensen die hun huis aanbieden met de juiste styling zodat deze sneller en tegen de hoogst mogelijke prijs wordt verkocht.

“Het lijkt gek om te investeren in een huis waar je toch weg gaat, maar steeds meer mensen beseffen dat een gestyled huis juist geld oplevert”, aldus Ilonka. “En zo kostbaar hoeft het nou ook weer niet te zijn. Vaak is het verplaatsen van wat meubels, een likje verf hier en daar en vooral ook het opruimen van persoonlijke spullen alles wat nodig is.” Woningfotografie
Indien gewenst worden er na afloop van de styling foto’s gemaakt. Professionele foto’s zorgen voor een goed onderscheid op sites zoals bijv. Funda en dragen bij aan de juiste presentatie van je huis.

Meubels
IVL Verkoopstyling kan ook zorgen voor het totaal inrichten van leegstaande huizen en modelwoningen. Of misschien is het juist nodig om sterk verouderde meubels om te wisselen voor meer eigentijdser exemplaren.

House of KIKI
Ilonka heeft haar opleiding gevolgd bij het erkende ‘House of KIKI’ (o.a. bekend van diverse TV-programma’s) en is ook aangesloten bij het Centraal Netwerk voor Verkoopstylisten.

IVL Verkoopstyling – Ilonka van Leer – 06 55 142 906 – ilonka@ivlverkoopstyling.nl - www.ivlverkoopstyling.nl

Noot voor de redactie: voor meer informatie of extra beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Ilonka van Leer via 06 55 142 906


Omdat er geen tweede kans is voor een eerste indruk.Verkoopstyling is het verkoopklaar maken van uw woning volgens een speciale techniek en een deskundige manier van kijken naar uw woning.

Iedere woning heeft zijn eigen karakteristieken, opvallende en mooie punten, maar ook zijn minder fraaie punten. Door het benadrukken van al het goede wat een huis in zich heeft maak je kijkers enthousiast en geïnteresseerd. Een op de juiste manier gepresenteerde woning zal opvallen tussen de andere te koop staande woningen en zal eerder verkocht worden.

Warm welkom
Het visitekaartje van uw huis is uw voordeur, dus zorg dat deze er goed geschilderd en schoon uitziet. Voor een warm welkom aan de voordeur is het plaatsen van gezellige plantenbakken een goede manier om voor een juiste sfeer te zorgen. Het terras of de tuin knapt ook helemaal op met enkele frisse plantenbakken, wat de sfeer en de uitstraling van uw woning helemaal ten goede komt. Zet de vuilnisbakken uit het zicht!! Zorg dat uw hal er verzorgd en opgeruimd uitziet, hier krijgt de koper zijn eerste indruk van de sfeer in uw huis.

Opruimen en styling
Een opgeruimd huis ziet er overzichtelijk en gezellig uit. Zowel binnen als buiten is het belangrijk dat het er opgeruimd en schoon uitziet. Hierdoor komt het huis beter tot zijn recht en zijn mensen niet afgeleid door rommel. Ze kunnen zich helemaal richten op het huis en fantaseren over hoe het zou zijn als zij erin zouden wonen. Laat de verkoopstyliste u hierbij helpen, en zij maakt van uw huis een grote etalage. Immers word je door een opvallend mooi gestyleerde etalage in een winkelstraat ook gestimuleerd om naar binnen te gaan en tot het doen van een aankoop.

Klussen
Wanneer er zaken kapot zijn aan of in uw huis is het raadzaam deze te ( laten ) repareren. Het huis krijgt hierdoor meerwaarde en ook de uitstraling komt beter tot zijn recht. Denk er ook aan om bijvoorbeeld kapotte lampjes te vervangen, oud behang of schilderwerk op te frissen, een oud douchegordijn te vervangen, een rommelige tuin op te knappen, enz. Met weinig middelen zijn deze zaken op te lossen, en ze zullen zeker een groot effect hebben. Deze uitgaven zult u voor uzelf moeten afwegen tegen het eventueel sneller verkopen van uw woning.

Inrichting
De inrichting / aankleding van uw huis heeft veel impact op de uitstraling van uw huis. In een kleine woning kan het helpen om juist voor een andere meubelopstelling dan de gebruikelijke te kiezen, waardoor het voor het oog lijkt dat de kamer groter is. Soms is het noodzakelijk om meubelstukken of schilderijen weg te halen om voor een rustiger woonbeeld te zorgen. De verkoopstyliste helpt u ook op weg naar een rustig kleurgebruik in elke kamer. Eventuele kleuraccenten zijn dan aan te brengen met gekleurde woonaccessoires.

Licht en verlichting
Maak optimaal gebruik van het daglicht door de ramen zo min mogelijk te bedekken met gordijnen en/of planten. Waar licht is, is ruimte. De kamer komt ruimer, frisser en vriendelijker op de koper over. Tevens zorgt het binnenkomende daglicht voor een gezellige sfeer met zijn licht- en schaduwplekken. Tijdens een bezichtiging is het verstandig donkere hoekjes in uw huis te verlichten, hiermee verhoogt u de sfeer en zal de ruimte gezelliger op de koper overkomen.

Accessoires
Vaak hebben mensen in de loop der jaren allerlei accessoires verzameld, en zijn deze niet meer op elkaar afgestemd of gedateerd. We zijn eraan gewend geraakt, want we hebben ze nu eenmaal al jaren staan. Het werkt heel verfrissend om alle accessoires eens uit de kamer te halen, en opnieuw heel kritisch te bekijken welke accessoires u terug wilt zetten en welke u alvast inpakt. Soms is het beter op advies van de verkoopstyliste nieuwe accessoires aan te schaffen met als doel de woning actueler te maken. Houdt dan in gedachten dat deze accessoires uiteraard van uzelf zijn en u ze gewoon meeneemt als u gaat verhuizen.

Planten
Planten zorgen voor een levendig interieur en brengen sfeer in uw huis. Plaats wat frisse nieuwe planten in uw vensterbank, op een kastje, op tafel enz. Zorg dat uw tuinplanten er verzorgd bijstaan, want ook uw tuin oogt dan sfeervoller. Poot er eventueel nog wat frisse kleurige plantjes bij voor een optimaal effect.

Huisdieren
Heel veel mensen zijn bang of allergisch voor huisdieren. Zorg dat uw huisdieren bij een bezichtiging van uw huis tijdelijk elders ondergebracht worden. Het is ook niet verstandig om etenswaren of verzorgingsspullen van uw huisdier in huis ten toon te stellen. Lucht uw huis goed, en zorg dat de geur van uw huisdieren gecamoufleerd wordt met lekkere luchtjes van geurkaarsen of andere lekkere geurtjes. Niet iedereen is gecharmeerd van het hebben of ruiken van dieren in huis.

Verhuisdozen
Wek niet de indruk dat u al een ander huis gekocht heeft. Zet geen stapels verhuisdozen in huis.

Bent u al verhuisd? Een leeg huis maakt het voor potentiëe kopers lastig om zich een goed beeld te vormen van de grootte van de kamers. De verkoopstyliste heeft hiervoor nuttige tips om uw huis toch zo goed mogelijk te presenteren.

Makelaar
Als u een makelaar gaat inschakelen bij zoiets belangrijks als het verkopen van uw huis dan is het verstandig dat de verkoopstyling al reeds gedaan is. De makelaar zal fotos van uw huis maken, en wie wil niet dat zijn woning er wat presentatie betreft uitspringt tussen de andere te koop aangeboden huizen. Dit is uw aandeel om te zorgen voor een spoedige verkoop. Een investering van 500 euro kan soms een verschil van 5000 euro in de verkoopprijs betekenen.

Waarom de verkoopstyliste inschakelen als bewoners dit zelf kunnen doen ?
De ervaring leert dat iedereen te maken heeft met interieurblindheid in zijn eigen huis. Je bent gewend geraakt aan het meubelstuk waar je om heen moet lopen, en allerlei persoonlijke spulletjes her en der verspreid in het interieur storen je niet. De verkoopstyliste die bij u binnenkomt kijkt kritisch rond in en om uw huis, en kijkt als het ware door de ogen van een potentiële koper. Met een objectieve frisse blik van de verkoopstyliste, en door styling tips en adviezen worden huizen daadwerkelijk sneller verkocht. Het gaat erom dat kijkers door uw inrichting heen kunnen kijken en zich er hun eigen inrichting in kunnen voorstellen. Hoe makkelijker dat gaat hoe beter de verkoop verloopt.

Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit! Schakel dan mijn hulp in.

Door onze columniste Wilma Korrel

In Amerika is het helemaal trend en ook in Nederland is het sterk in opkomst: maak uw huis verkoopklaar voordat u het te koop aanbiedt.

Wat wordt hiermee bedoeld?
Als u uw huis wilt verkopen, liggen uw kansen beter als u het huis eerst verkoopklaar maakt. Kritisch bekijken wat er storend is aan de huidige status van uw huis, maar ook aan de uitstraling van het interieur. Potentiële kopers zijn zeer gevoelig voor allerlei zaken. Mensen kijken kritisch rond in uw huis en zien soms dingen die u misschien door de loop der jaren niet meer ziet. Dit kan van alles zijn... van een kapot ruitje tot een oud versleten douchegordijn. Van een gedateerde bank tot accessoires die niet meer eigentijds zijn.

Plussen en minnen
Een potentiële koper geeft in zijn of haar gedachten een plus voor dingen die een voordeel zijn en voor nadelen een min. Uw taak is dus om te zorgen dat er zo weinig mogelijk nadelen zijn. Misschien kunt u niet altijd alles veranderen wat een minpunt zou kunnen zijn, maar dat is ook niet erg. Er zijn veel zaken die u wél aan kunt pakken.

Opruimen
Een opgeruimd huis ziet er overzichtelijk en gezellig uit. Dit kan iedereen in elk geval doen. Zowel buiten als binnen is het belangrijk dat het er opgeruimd uitziet. Hierdoor komt het huis beter tot zijn recht en zijn mensen niet afgeleid door rommel. Ze kunnen zich helemaal richten op het huis en fantaseren over hoe het zou zijn als zij erin zouden wonen.

Klussen
Wanneer er zaken kapot zijn aan uw huis is het raadzaam om deze te (laten) repareren. U bepaalt natuurlijk zelf hoe ver u hierin gaat. Het huis krijgt hierdoor meerwaarde en ook de uitstraling is stukken beter! Wanneer u vanuit financieel oogpunt geen grote reparaties aan kunt pakken, begin dan in ieder geval met de kleine dingen. Een WC-bril die los zit, een toiletrolhouder die ontbreekt, oud behang of schilderwerk, een oud douchegordijn, loszittende klinken, klemmende deuren en ramen, een rommelige tuin.... het zijn allemaal zaken die met weinig middelen op te lossen zijn, maar zeker veel effect hebben.

Inrichting/aankleding
U kunt ervoor zorgen dat zowel binnen als buiten het huis er gezellig uit ziet. Zeker in de zomer is het leuk om wat potten met bloemen in uw tuin/terras te zetten. Hier fleurt het meteen van op. Ook binnen kunt u het gezellig maken. Wat veel impact heeft op de uitstraling van het huis binnen, is de inrichting/ aankleding.

Wanneer u met uw interieur aan de slag gaat, hebt u diverse mogelijkheden. Hoe u het gaat aanpakken hangt natuurlijk ook van uw situatie af.

Nieuw interieur
Als u toe bent aan een nieuw interieur of een deel daarvan en u weet al wat de afmetingen van de woonkamer zijn in uw volgende woning, kunt u al nieuwe meubelen aanschaffen terwijl u het bestaande huis te koop hebt staan. U past de nieuwe meubelen aan op de toekomstige woning. Doorgaans kan er in de bestaande woning ook een goede opstelling gemaakt worden met de nieuwe meubelen. Hierdoor krijgt de woonkamer een heel nieuw gezicht en ziet het er eigentijds en fris uit.

Met het deskundige advies van een binnenhuisadviseur kunt u een interieurplan maken voor uw nieuwe huis. U gebruikt de meubelen voor het nieuwe huis dus ook zoveel mogelijk in het bestaande huis. Tegenwoordig staat een huis vaak wat langer te koop en is het dus zaak dat u hier zo snel mogelijk mee begint, zodat het interieur er goed uitziet. U moet namelijk rekenen op een levertijd van  8-10 weken.

Een andere mogelijkheid is dat u nieuwe meubelen koopt, speciaal voor het bestaande huis en dit interieur bij de verkoop van het huis erbij verkoopt of apart verkoopt. Door de nieuwe inrichting krijgt het huis een hogere waarde en een betere uitstraling. In combinatie met een likje verf op de muren en wat accessoires maakt u een mooi en eigentijds plaatje.

Vaak denkt men: ik ga mijn huis verkopen, dus waarom zou ik er nog van alles aan veranderen? De nieuwe bewoners gaan het toch weer opnieuw schilderen waarschijnlijk. Dit is natuurlijk een heel logische gedachte. Toch heeft het zeker nut om dit wél te doen. De mensen kijken naar de uitstraling. Men is gevoelig voor sfeer.

Sfeer
Hoe brengt u sfeer in huis? Sfeer creëert u door diverse elementen. Sfeerbepalend zijn onder andere de meubelen (stijl, kwaliteit, uitstraling), de kleuren die u gebruikt, vloerkleden, wanddecoratie, accessoires, sfeerverlichting enzovoorts.

Verlichting en accessoires
Wanneer u niet van plan bent nieuwe meubelen te gaan aanschaffen, maar toch een zo goed mogelijk resultaat wilt bereiken, kunt u het ook minder rigoureus aanpakken. Wanneer de grote stukken blijven staan, kunt u met het volgende uw interieur verfraaien:

Sfeerverlichting

Belangrijk bij verlichting is dat u het goed verdeelt en de juiste soort verlichting op de juiste plek toepast. Bij een werkplek hoort werkverlichting, waar u bij kunt lezen. Boven de eethoek is een hanglamp het mooist. Het breekt de ruimte wat en het geeft licht op tafel. Hierbij is het belangrijk dat u het licht kunt dimmen, zodat u het kunt gebruiken om bij te lezen, maar ook om als sfeerverlichting te gebruiken in de ruimte. Daarnaast kunt u in het plafond spotjes maken om het licht te verdelen en eventuele wanddecoratie te accentueren. Met tafellampen (kan een schemerlamp zijn, maar er zijn tegenwoordig ook talloze andere mogelijkheden) kunt u ook sfeer brengen. Uplighters (staande vloerlampen) brengen in de ruimte op de juiste plek sfeerlicht.

Accessoires
Vaak hebben mensen in de loop der tijd allerlei accessoires verzameld en is het niet meer goed op elkaar afgestemd of gedateerd. Dingen uit kerstpakketten, gekregen cadeautjes die u zelf misschien nooit gekocht zou hebben, oude schilderijen of dingen die gewoon niet meer van deze tijd zijn. We zijn eraan gewend, want ze staan er nou eenmaal. Wat heel verfrissend werkt, is om alles eens uit de woonkamer te halen en helemaal opnieuw te beginnen. Decoratie die u graag wilt behouden en in de nieuwe situatie terug wilt zien, kunt u een plekje geven (wees hierbij niet te voorzichtig om eens iets weg te doen of op te bergen). Hiermee kleedt u uw huis aan en brengt u sfeer en gezelligheid in uw interieur. Het voordeel van accessoires is dat u ze ook altijd kunt meenemen naar uw nieuwe huis. Er is altijd wel een mooi plekje voor te vinden.

Wanddecoratie
Wat doet dat veel! Een mooi schilderij, prent, spiegel, toortsen enzovoorts. Vaak zien we dat wanddecoratie moeilijk is voor veel mensen. Hoe hoog moet ik het hangen.... hoe groot mag het zijn.... wordt het zo niet te veel van hetzelfde.... hoe combineer ik het met elkaar? Dit zijn allemaal vragen die kunnen rijzen bij wand-decoratie. Wanneer u naar een goede zaak gaat, vindt u mooie spullen en geven ze u goed advies.

Vloerkleden
Een vloerkleed op een harde vloer is een must. Het verbindt de meubelstukken met elkaar, brengt harmonie en creëert warmte. Ook op vloerbedekking wordt vaak een kleed toegepast, omdat ook hier geldt dat het de meubelstukken met elkaar verbindt.

Planten
Een interieur zonder planten mist iets, vind ik. Een paar mooie planten in huis brengt leven en body op de juiste plekken. U kunt natuurlijk zelf bekijken wat voor planten u mooi vindt. Hier en daar een plant doet zeker wonderen voor de aankleding van uw interieur.

Bron: Tiver Interieurs

Als u uw woning gaat verkopen, kunt u overwegen om het zelf te verkopen of dit over te laten aan een makelaar. Voordeel van het zelf verkopen is de besparing op de courtage. Dat scheelt al gauw tussen de 1 en 2 procent. Als u hiervoor kiest probeer dan de bepaling die gaat over de intrekkingkosten te schrappen. Dit betekent dat als u de opdracht intrekt of afziet van de verkoop van uw woning, u geen kosten verschuldigd bent.

Als u zelf uw huis gaat verkopen, moet u eerst een vraagprijs voor uzelf vaststellen. U kunt daartoe gebruik maken van de koopsomtelefoon van het kadaster. Daar kunt u tegen telefoonkosten de verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen in uw omgeving opvragen. Vergelijk deze woningen met de staat van onderhoud, de totale oppervlakte, de bereikbaarheid en meer van dit soort factoren van uw woning en bepaal dan uw prijs.

Als iemand uw woning wenst te bezichtigen zorg er dan voor dat zowel de binnenkant alsook de buitenkant er verzorgd uitziet. Zodra er interesse is voor uw woning, zal de potentiële koper veelal een bod uitbrengen op de vraagprijs. Het kan ook zijn dat de geïnteresseerde eerst nog even wil nadenken. U kunt hem of haar dan voor een bepaalde periode een optie verlenen. Daarnaast zult u ook samen het moment van overdracht moeten bepalen.

Een nadeel van het zelf verkopen is dat je vaak ziet dat er verkeerde afspraken worden gemaakt. Zo is er rechtstreeks contact tussen verkoper en koper waarbij er vaak één partij sneller beïnvloedbaar is of is er sprake van een verkeerd gekozen overdrachtsdatum voor de financiering. Daarnaast is het de plicht van de verkoper na te gaan of er verkoopregulerende bepalingen van toepassing zijn. Een voorbeeld van een dergelijke bepaling is het anti-speculatiebeding. Dit betekent dat de woning binnen een vooraf vastgestelde periode terugverkocht moet worden aan de vorige eigenaar. Belangrijk is ook de datum waarop er een waarborgsom gestort moet zijn bij de notaris of waarop in plaats daarvan een bankgarantie gesteld moet zijn. Dit laatste geldt ook voor de datum waarop de ontbindende voorwaarden aflopen.

Als verkoper bent u verplicht om de koper zo volledig mogelijk te informeren: u hebt een mededelingsplicht. De koper heeft een onderzoeksplicht. Hoewel de mededelingsplicht voor gaat, hebben beide partijen dus met deze plicht te maken. Het kan dan bijvoorbeeld fout gaan als er sprake is van verborgen gebreken, kwalitatieve verplichtingen, publiekrechtelijke lasten en beperkingen en huisvestingsverordeningen.